Liga Typerów - 12 edycja - dyskusje

• Hej.

Kolejka 33 podliczona. Tak jak ostatnio czołówka zdominowała kolejkę 32, tak teraz koledzy z podium generalki szorowali dno w kolejce 33 ;)

Czas na przedostatnią kolejkę nr 34 - jest wrzucona do typowania, startujemy z ostatnią kolejką Bundesligi w najbliższą sobotę o 15:30 - ciekawe czy po 10 mistrzostwach z rzędu z tytułem pożegna się Bayern :)

Kolejka obejmuje także finał LE, gdzie o szansę udziału w przyszłorocznej LM powalczy Sevilla i AS Roma :)

Zapraszam do typowania.

• Hejo.

Wrzucam do typowania ostatnią kolejkę, numer 35.

Obejmuje ostatnią kolejkę ligi hiszpańskiej oraz finały LKE i LM.

Podsumowanie kolejki 34 będzie na pewno przed startem kolejki nr 35, żeby czołówka wiedziała co i jak ;)

Póki co top 5 wygląda następująco:

1. Qnick - 591 pkt,

2. TheLeg - 590 pkt,

3. deamer - 583 pkt,

4. Tyski - 567 pkt,

5. macer - 555 pkt.

:)

• TheLeg, dzięki za czujność!

Skorygowałem w meczach do typowania, skorygowałem w excelu, będzie się liczyło zgodnie z zasadami, czyli x2.

Kolejka 34 podliczona - przed nami ostatnia :)

Przypominam, że typy z jednej kolejki można rozbić na max dwa posty i raz można typy zmienić (poprzez zamieszczenie nowego posta, nie edytujemy starego po rozpoczęciu kolejki) :)

Postaram się wrzucić tutaj tabelę czołówki po weekendzie i po finale LKE :) Mamy mecze w trzech terminach, więc ewentualne zmiany trzeba rozegrać taktycznie ;)

• Po ostatniej kolejce ligi hiszpańskiej, na dwa mecze przed końcem LT top 5 generalki wygląda tak:

1. TheLeg - 598 pkt,

2. Qnick - 597 pkt,

3. deamer - 587 pkt,

4. Tyski - 570 pkt,

5. macer - 560 pkt.

Obliczenia uwzględniają punkty bonusowe za ostatnią kolejkę (obecnie Mati +5 pkt, Lama +3 pkt, TheLeg i Bad Boy po +1 pkt).

• Aktualizacja tymczasowej tabeli po finale LKE:

1. TheLeg - 606 pkt,

2. Qnick - 597 pkt,

3. deamer - 593 pkt,

4. Tyski - 576 pkt,

5. macer - 564 pkt.

Obliczenia uwzględniają punkty bonusowe za ostatnią kolejkę (obecnie Mati +5 pkt, TheLeg i Bad Boy po +3 pkt).

:-)

• No i ostatni mecz 12 edycji ligi typera za nami. Podsumowanie w pierwszy postach sąsiedniego tematu: Liga Typerów - 12 edycja

Zwycięzcami zostali:

1. TheLeg - 607 pkt (35) top1a_zps7f4c9a53.gif miejsce

2. deamer - 602 pkt (29) top2_zps1476750b.gif miejsce

3. Qnick - 597 pkt (34), top3_zps4d2dd5da.gif miejsce

Serdecznie gratuluję!

Do tego za okres kwiecień, maj i czerwiec wygrywa zwycięzca klasyfikacji generalnej, TheLeg :)

Kupony dla zwycięzców zostaną przekazane jak najszybciej, podobnie jak ranga konkursowa na forum :)

Ponadto w temat typowania, w ostatnim poście, wrzucone statystyczne podsumowanie tejże edycji: Liga Typerów - 12 edycja

Dziękuję serdecznie za zaangażowanie, przepraszam za błędy i jakieś opóźnienia - często byliście bardzo czujni i wyłapywaliście jakieś chochliki :) Było spoko!

• Dzięki za zabawę. Gratulacje wszystkim razem i każdemu z osobna :) Walka trwała do samego końca i jakoś udało się obronić prowadzenie. Mam nadzieję, że nie była to ostatnia edycja i spotkamy się w kolejnej w większym gronie.

Jeszcze raz gratulacje!

• Gratki dla wygranych. Niestety wiele razy zapomniałem typować mecze a mimo to i tak 4 miejsce wpadło więc nie jest źle. Szkoda że nie ma jakiś rang nagród dla najwięcej wygranych kolejek oraz najwięcej trafnych typów 8). Do następnego

• Gratulacje dla Zwycięzców!
    Mati świetna robota!!! Nie ma co rozpamiętywać w niczym nie przeszkadzających błędów ani przepraszać za jakieś chochliki! Przy takiej ilości informacji do przetworzenia zawsze się coś może wydarzyć! Szacun dla Ciebie Mati, że tak elegancko to ogarniałeś!
    Dziękuje wszystkim za wspólną zabawę jeszcze raz gratuluję wygranym i do następnego typera! 🤘🏼👍🏻

Za dnia szeregowy pracownik supermarketu, a nocą trener Borussii Dortmund i galaktyczny kłusownik!

"Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na kije i kamienie." - Albert Einstein

• Gratulacje dla TheLeg , deamer , Qnick i dziękuję całej reszcie za dobrą zabawę :)

Wylądowałem na szarym końcu, ale dołączając do gry w połowie edycji, nie mogło być inaczej.

P.S. Cały czas myślałem, że Qnick wygra i zgarnie pierwszą nagrodę.

Nie było na to szans bo źle się układało. Za długo prowadziłem, a wolę gonić ;) w pracy mamy podobna zabawę i nawet przez chwilę nie prowadziłem, a wygrałem ;) tam oprócz wyników przed rozpoczęciem typujemy jeszcze Mistrzów lig top5 i LM LE i LKE za każdy poprawny typ 5 pkt i tymi punktami wygrałem

"Po co robić dolne partie pleców? Laski na to nie lecą..." ~Paulo Coelho

:whocares:

• Dzięki za wszystkie okazane miłe słowa :)

Kupony dla top 3 i dla zwycięzcy za okres kwiecień-maj-czerwiec (TheLeg) zostały wysłane do nagrodzonych za pomocą prywatnych wiadomości :)

Myślę, że uda mi się poprowadzić edycję 13, zobaczymy jak tam sytuacja na rynku zamówień publicznych, czy wpadnie jakiś nowy przetarg bo obecny kontrakt kończy mi się jesienią i nadal nie wiem gdzie będę potem :) Zobaczymy! Nie jestem jedynie w stanie obiecać, że będą nagrody - to nie ode mnie zależy ;)

Myślę, że jakoś początkiem lipca otworzy się temat nt. dyskusji o nowej edycji, przedyskutujemy jakie zespoły do typowań x2, co można pozmieniać, co można nowego wprowadzić :)

• Współzawodnicy!

Jako, że za mniej więcej miesiąc rusza większość lig typowanych przez nas (bo ekstraklasa za 11 dni już ;)) to można by coś pomyśleć o edycji nr 13 naszej zabawy. Jeżeli nikt nie zgłasza sprzeciwu to zgłaszam swoją chęć do poprowadzenie czegoś takiego :) Wstępnie rozmawiałem z Toadie i on obiekcji nie ma.

Nagród sam z siebie obiecać nie mogę, ale myślę, że coś powinno się znaleźć :)

Co do pomysłów na zmiany - chcę się tutaj Was zapytać czy coś takiego widzicie? Mi się rzuciły w oczy następujące pomysły:

1. Zespoły, których wspólne mecze liczymy x2. Obecnie jest to taka lista:

Pytanie czy coś tutaj zmieniamy.

• W Anglii z wypisanej trójki tylko Man City zagra za rok w LM. Chelsea i Tottenham w ogóle poza pucharami. Osobiście rok temu długo się zastanawiałem czy wybrać Man Utd czy Tottenham - padło na tych drugich.
    • W Hiszpanii zostawiłbym bez zmian, cała czwórka za rok zagra w LM.
    • We Włoszech spory regres Juventusu. Póki co są w LKE a chodzą słuchy, że w ogóle za rok nie będą w europejskich pucharach. Jednak wydaje mi się, że ich ligowe mecze będą ciekawe i więcej osób zainteresuje się takim meczem Napoli - Juve niż np. Napoli - Lazio/Roma/Atalanta.
    • Niemcy zostawiłbym jak były - ta trójka znowu w LM.
    • Francja i Portugalia też bez zmian, w obu przypadkach mamy dwa najlepsze zespoły na przestrzeni ostatnich lat.
    • Ajax trochę obniżył loty rok temu - w lidze dopiero miejsce III, będzie tylko LE - o ile wygrają play-off. Rok temu w LM nawet nie powalczyli o awans z grupy, potem spadek do LE i dość sromotna porażka z Unionem. Chcemy ich x2 za rok? Byłyby to mecze x2 jedynie w przypadku trafienia kogoś z powyższych w LE/LKE.

2. Taki jeszcze pomysł... Mamy mecze x2, ale wprowadziłbym dodatkowo x3. Taki mnożnik byłby wprowadzony jakby wpadły na siebie zespoły z pierwszego koszyka LM w danym roku. Wyeliminuje to niemal całkowicie tak wysoko punktowane mecze w rozgrywkach ligowych (na obecną chwilę byłoby tylko w Hiszpanii - Barcelona z Sevillą), wyeliminuje w fazie grupowej LM. Pojawią się już tylko wyżej. A myślę, że np. zeszłoroczny ćwierćfinał Man City - Bayern zasługuje na x3, kiedy x2 był np. dwumecz Inter - Benfica.

Z góry dzięki za wszelkie głosy z ewentualnymi pomysłami :)

• A już Cię miałem męczyć na PW, abyś coś pomyślał.

Wchodzę w to :)

A co powiecie na pomysł wytypowania mistrzów poszczególnych lig, które biorą udział w zabawie + zwycięzcy LM, LE i LKE i stworzenie z tego małej klasyfikacji z nagroda pocieszenia (o ile takowa będzie). Ze znajomymi bawimy się w typowanie i takie typy to kilka punktów do ogólnego rankingu, ale tu mogłoby to zaburzyć trochę działanie bo musielibyśmy wyznaczyć deadline zgłoszenia takiego typu i osoby, które startują w późniejszym terminie byłyby pokrzywdzone.

"Po co robić dolne partie pleców? Laski na to nie lecą..." ~Paulo Coelho

:whocares:

• Jak dla mnie Ajax jest tu trochę niepotrzebny, ale jak będzie dodany x2 to wielkiej różnicy nikomu nie zrobi :)
    Pomysł przedmówcy (Qnick) jest bardzo fajny. Dać czas na typ zwycięzcy ligi (+puchary europejskie) np. do trzeciej kolejki sezonu włącznie i dodać to do rankingu głównego zamiast nagrody pocieszenia. Wydaje mi się, że z typerów częściej ludzie się wykruszali niż pojawiali się nowi, a może to spowodować ciekawe zamieszanie pod koniec (lub wcześniej ustawić zwycięzcę).
    Bonusy dla zwycięzcy kolejki +5, +3 ,+1 jak dla mnie były zbyt duże. Dawało to niewspółmiernie dużo dodatkowych punktów do uzyskanych w danej kolejce (np. kolejki 1, 13, 17 z 12 edycji typera, gdzie pierwsza osoba nie uzyskała nawet 15 punktów a dostała jeszcze 5 gratisowych) . Proponuję +3, +2, +1.

• Ok, przemyślimy to co mówicie :) Może bonusy dla czołówki procentowe? Przykładowo - pierwsze miejsce +20%, drugie +15%, trzecie +10% punktów w danej kolejce z zaokrągleniem (w górę, dół, klasycznie - do ustalenia).

Co do typowania mistrzów całkiem spoko pomysł. Miałem co prawda jakieś myśli, że jak ktoś dołączy później to mu to przepadnie... Ale realnie trzeba powiedzieć, że jak ktoś zgubi z 3 kolejki na sezon to też ma marne szanse na top 3, zbyt ciasno było ;)

Aczkolwiek jak dzisiaj sobie stałem w zatorze spowodowanym remontem Mostu Dębnickiego w Krakowie i tak jakoś mi przyszedł do głowy typer (bo ile można oglądać auto przed sobą ;)) to pomyślałem jeszcze tak... Do startu ligi typujemy zwycięzce i powiedźmy za trafienie mamy 5 pkt. Możemy wytypować do końca sierpnia, wtedy powiedźmy 3 pkt. I do końca roku 2023, wtedy 1 pkt. Z tym, że haczyk - jak zdecydujemy się na typowania przed startem ligi to już nie możemy w kolejnych. Taki element taktyki - albo ryzykuję przed sezonem i mogę dużo wygrać, albo biorę pewniejsze punkty jak bliżej końca.

Trochę się boję czy to za bardzo nie skomplikuje... I do przemyślenia czy wtedy trzeba wszystkich razem wytypować, czy każdego można osobno... Luźny pomysł!