Ok, Twoja kolej, nie do końca o to mi chodziło, ale uściślę następnym razem

Harry Potter
-
- Rozrywka i Hobby
- Quiz
- Ruda
-
-
Wybaczcie, trochę nie ten quiz, ale akurat jechałem pociągiem i mi się skojarzyło... Jak będziecie protestować to wieczorem zmienię.
Warszawski odpowiednik peronu 9 i 3/4, znajdą go tylko ci, którzy wiedzą gdzie on jest, a ci idący za strzałkami trafią na szlaban zagrodzony płotem.
-
Peron 9 na stacji Warszawa Zachodnia?
-
Dokładnie! I to jest ta mapka prowadząca do zagrodzonego szlabanu.
-
Proszę o wymienienie pierwszego i ostatniego smoka, który pojawił się w sadze.
Jeszcze raz, tym razem podkreślę, że chodzi o książki, liczy się każde wspomnienie.
-
Pierwsze pojawienie się jest związane z Gringottem
-
Pierwszy - smok strzegący skrytek w banku
Ostatni - rogogon węgierski
-
Pierwszy się zgadza, ale ostatni chyba nie. Gdzie znalazłeś ostatnią informację o rogogonie?
-
Czara ognia.
W zakonie nie znalazłem smoków, podobnie w Księciu.
Brakuje mi w domu tylko Insygni śmierci, które gdzieś się zapodziały.
-
No, to właśnie w Insygniach Śmierci jest ostatnia wzmianka o smokach.
-
To jakie pytanie i kto zadaje ?
-
Wciąż nie znaleziono odpowiedzi. Jaki był ostatni wymieniony w sadze smok.
-
Wciąż nie znaleziono odpowiedzi. Jaki był ostatni wymieniony w sadze smok.
Spiżobrzuch Ukraiński
-
Nie, spiżobrzuchy chyba w ogóle nie są wymienione w książkach.
-
Upewniłem się jeszcze raz - nie chodzi o spiżobrzucha (prawdopodobnie myślisz o smoku z Gringotta). W książce ostatnia wzmianka o smokach dotyczy pewnego zaklęcia rzuconego w Hogwarcie, w czasie bitwy. Celowo zawężam, żeby ktoś wziął książkę do ręki i znalazł
-
Zaklęcie to, z efektem przypominającym smoka, rzucił uczeń Hogwartu. Inkantacja nie była podana, było to też jedyne udane użycie tego czaru.
-
OK, czyli tak jak myślałem, ale nie mogłem znaleźć potwierdzenia - zaklęcie pożogi w pokoju tajemnic.... Nie wiem czemu mi się kojarzyło, że to smok, a na screenach w googlu był wąż (może różnica pomiędzy filmem).
-
Prawidłowo - Twoja kolej
-
No to skoro o smokach mowa, to jakie inne 2 przykładowe stworzenia występują zarówno w książkach JK Rowling, jak i u Andrzeja Sapkowskiego?
-
Ghul - brudzi różdżki gilami lub zjada trupy
Bazyliszek - zależnie są niezgodności co do tego czy zabija/petryfikuje wzrokiem, czy to tylko wymysł, ale na pewno ma bardzo silny jad