To o czym piszesz, to nadal wyczarowanie go w celu odpędzenia dementorów. Ktoś użył tego zaklęcia w celu wezwania innej osoby, nie był to nikt z trójki głównych bohaterów, dodatkowo użył tego zaklęcia niewerbalnie.

Harry Potter
-
- Rozrywka i Hobby
- Quiz
- Ruda
-
-
Dumbledore wzywający Hagrida przy oszołomionym Krumie na skraju Zakazanego Lasu? "Harry zobaczył, że z różdżki oderwało się coś srebrnego i pomknęło między drzewa jak widmowy ptak". Teoretycznie mógł to być patronus.
-
Dokładnie
Zadawaj
-
Proszę o podanie przynajmniej jednej sytuacji z sagi, w której ktoś spluwa.
-
Proszę o podanie przynajmniej jednej sytuacji z sagi, w której ktoś spluwa.
Amycus Carrow na Minervę McGonagall w 7 części, bodajże w pokoju Krukonów
buleon chyba dobrze ?
-
Chyba tak
Zadawaj, ja sobie sprawdzę, bo o inną sytuację mi chodziło
-
Chyba tak
Zadawaj, ja sobie sprawdzę, bo o inną sytuację mi chodziło
Zapewne o plucie ślimakami przez Rona w Komnacie Tajemnic
Dobra to zadaję:
Zjawa. W książkach "pojawiła się" jedynie raz. Czemu cudzysłów ? A no bo to nie była ta zjawa, a bogin, który przybrał jej formę przed jednym z bohaterów. W jednej części jest także wspomniana. Pozaksiążkowo to Rowling dużo więcej na jej temat powiedziała. Ogólnie jest zwiastunem śmierci, lecz nie jest to omen
Jak się ta zjawa nazywa ?
-
Spróbuję z pamięci - kikimora (chociaż mogę mieć skojarzenia z Wiedźminem) albo szyszymora.
-
kikimora to faktycznie z wiedźmina
szyszymora to już z HP i jak najbardziej poprawna odpowiedź
Eh myślałem, że zadałem coś trudnego
-
No, za bardzo uprościłeś, podając bogina, bo sytuacji, że stało przed nim więcej osób, nie było zbyt wiele
Bogin czasem przybierał postać osób, np. nauczycieli. Proszę o wskazanie dwóch członków kadry Hogwartu, w których zmieniał się bogin w sadze.
-
Ooo to akurat proste
Snape - bogin Nevilla
McGonagall - bogin Hermiony
Włączyłem sobie teraz szukajkę i w sumie nic innego nie znajduje, więc typy mam trafne
To teraz mam nadzieję, że będzie trudniej:
W początkowej wersji książek, zanim Rowling nałożyła korekty, to uśmierciła jedną ważną dla fabuły postać. Następnie stwierdziła, że ta postać zginąć nie może i musi żyć do samego końca, a uśmierciła ją tylko pod wpływem gorszego dnia. W ostatecznej wersji postać ta żyje i uczestniczy, aż do finału w całej akcji. Jako podpowiedź dodam: Postać ta nie ukończyła Hogwartu.
-
Ale my mieliśmy możliwość przeczytania tej pierwotnej wersji?
-
Fakt o tym, że Rowling pod wpływem chwili chciała uśmiercić tę postać była niestety tylko w wywiadach z samą Rowling. Ja kiedyś czytałem taki wywiad w jakiejś kolorowej prasie i dlatego sobie o tym przypomniałem. Ale wujek google bez problemu ten wywiad wyszukuje (oczywiście w wersji angielskiej), ale jest też sporo zmianek w polskich serwisach o tym, że ze względu na gorszy dzień Rowling chciała tę postać uśmiercić.
Podpowiedź nr.2 : Postać ta była obecna zarówno od 1 do 7 części książki, jak i filmu. Była to postać absolutnie główna, tzn jedna z najczęściej przewijających się w książce/filmie.
Podpowiedź nr.3: Wywodzi się z rodu czystej krwi
-
To może ktoś inny odpowie, mnie interesuje saga, nie wszystko, co jest dookoła
-
Hagrid?
-
Hagrid?
Niestety nie
Poza tym Hagrid jest półolbrzymem, więc raczej nie jest czystej krwi
EDIT: Ostatnia podpowiedź i zarazem największa: Miał około sześciu Dumbeldore'ów w kolejki kart
-
Ron
-
Ron
Brawo. W początkowym zamyśle, jak sama Rowling przyznała to chciała uśmiercić Rona w połowie sagi, prawdopodobnie w Czarze Ognia. Jak sama potem powiedziała, miała wtedy kiepski okres i swój gniew właśnie chciała wyładować na tej postaci
Zadajesz.
-
Jaki inny dyrektor Hogwartu oprócz Dumbledora pojawiał się na kartach czekoladowych żab?
-
Jaki inny dyrektor Hogwartu oprócz Dumbledora pojawiał się na kartach czekoladowych żab?
W sadze to występuje? Muszę przyznać, że nie przypominam sobie kart poza pierwszą częścią i żartami z usunięcia Dumbledore'a z talii
Jeśli występuje, to poszukam, jeśli nie, to nie