Komnata Tajemnic.
Chciał rzucić zaklęcie, ale uszkodzona (chyba przez wierzbę) różdżka nie działała poprawnie.
Komnata Tajemnic.
Chciał rzucić zaklęcie, ale uszkodzona (chyba przez wierzbę) różdżka nie działała poprawnie.
Aragog nie był jedyną akromantula wymieniona w książce z imienia.
Jakie imię nosiła inna akromantula?
Mosag?
Si, zadajesz
Proszę o wymienienie wszystkich znanych z imienia i nazwiska woźnych w Hogwarcie.
Hankerton Humble, Rancorous Carpe, Apollyon Pringle, Agrus Filch,
Argus chyba, nie Agrus, ale generalnie dobrze. Proszę o przypomnienie, w quizie chodzi o książki czy wszystko razem z Wizarding World itd.?
Argus chyba, nie Agrus, ale generalnie dobrze. Proszę o przypomnienie, w quizie chodzi o książki czy wszystko razem z Wizarding World itd.?
Przepraszam, zadziałała autokorekta Pojawiały się pytania również tylko i wyłącznie z filmu więc stawiałbym całe Uniwersum
Ode mnie: Pojawiały się różne rdzenie różdzek, mniej lub bardziej popularne. Jedna z nich była unikatowa pod pewnym względem: Stworzona przez samego używającego, za rdzeń posłużył róg pewnego wyjątkowego stworzenia, które pojawiło się w książce i filmie Komnata Tajemnic. O kim mowa i co było rdzeniem?
Slytherin stworzył różdżkę, której rdzeniem był róg (!) bazyliszka. Nie wiedziałem, że bazyliszki mają rogi, no ale żadnego też nie widziałem, więc nie będę się sprzeczał
Filmy dołożyłbym, tyle czasu w końcu upłynęło od ich powstania, były na darmowych kanałach TV wiele razy, więc nie miałbym z tym problemów, jednak pytania (i odpowiedzi), które padają, są z jakiegoś Pottermore, Wizarding World itd. Może to jest kanon, ale polskim czytelnikom średnio znany.
Poprawna odpowiedź, też byłem zdziwiony bo raczej częściej pojawiają się kły, niż rogi.
Zadajesz
Kto był najmłodszym członkiem drużyny Gryffindoru w momencie, w którym wstąpił do niej Harry Potter? I kiedy się tego dowiadujemy?
Kate Bell, a co do drugiej części pytania, to chyba dopiero w 6 części, kiedy pozostała jako jedyna obok Harry'ego z drużyny z 1 części.
Super, dokładnie o to chodziło
Kiedy pierwszy raz w sadze widzimy, że patronus może służyć do czegoś innego niż do przepędzania dementorów (przepędzania fałszywych dementorów nie liczę)?
Wesele Fleur i Billa? Tam patronus służył do przesyłania wiadomości.
Ale mogą to być też spotkania Gwardii Dumbledore'a - wtedy po prostu ładnie wyglądały, gdy przyjmowały fizyczne postacie.
"Patronus Hermiony, połyskująca srebrna wydra, hasał wokół niej w podskokach.
- Milutka jest, prawda? - cieszyła się, patrząc z czułością na wydrę."
W tym samym momencie rozświetlały pomieszczenie, bo gdy "kilka patronusów, które udało im się wyczarować, znikło, roztapiając się w srebrną mgiełkę, tak że w pokoju zrobiło się ciemniej."
buleon ktoś użył patronusa w innym celu niż przegonienie dementorów jeszcze wcześniej niż obie wspomniane przez Ciebie sytuacje.
SPIN DOKTOR pytam o sytuację gdzie patronus służy do czegoś innego niż odpędzanie dementorów, a Ty wklejasz informacje o przepędzaniu dementorów... Post usuwam, bo to nie pierwszy, nie drugi i nawet nie nie dziesiąty raz gdzie dajesz odpowiedź która nie ma szans być poprawna. Nie wiem, czy to celowy spam, czy aż do tego stopnia nie umiesz czytać ze zrozumieniem, ale takie posty będą usuwane, bo to wygląda na nabijanie postów (tylko nie wiem w jakim celu).
Użycie w czasie walki z boginem w labiryncie? Bogin to pewnie też "fałszywy dementor", ale "Harry bardzo by chciał go zatrzymać, żeby mieć towarzystwo".
Było coś wcześniej od labiryntu
Wcześniejsze pojawienie się patronusa, to ocalenie Syriusza w trzecim tomie. Patronus Harry'ego po przepędzeniu dementorów zawrócił, żeby pokazać się Potterowi. Wtedy czarodziej zrozumiał, że jego patronusem jest jeleń i zrozumiał pseudonim ojca, Rogacz. Nie pasuje mi to zupełnie, ale jeszcze wcześniej jest tylko nauka zaklęcia przez Lupina, przepędzenie dementorów z meczu quidditcha przez Dumbledore'a i przepędzenie przez Lupina dementorów w pociągu.