Były to kapelusze ochronne.
Odbijały one złowrogie zaklęcie w agresora, ale nie działały na klątwy niewybaczalne.
Były to kapelusze ochronne.
Odbijały one złowrogie zaklęcie w agresora, ale nie działały na klątwy niewybaczalne.
Ministerstwo Magii zakupiło 500 sztuk kapeluszy od Freda i George'a dla swoich pracowników. Co takiego robiły te kapelusze, że zainteresowało się nimi ministerstwo?Bzz
Były wyposażone w zaklęcie Tarczy. a Potem bliźniacy wpadli na pomysł na zrobienie całej kolekcji ubrań wyposażonych w to zaklęcie
EDIT:
NIe zauważyłem że Nerthil był pierwszy
Czyj portret nosili ze sobą Hermiona i Harry (oraz Ron) w torebce Hermiony.
W jaki sposób musieli "spreparować" portret aby zapewnić sobie bezpieczeństwo?
Porter Fineasa Blacka - oślepiony.
No to kontynuujemy... Jakim sposobem portret zmieścił się do torebki oraz jakie 3 inne przykładowe rzeczy Hermiona trzymała w torebce?
Niewykrywalne zaklęcie zmniejszająco-zwiększające.
-ubrania dla Harrego i Rona (z peleryną-niewidką włącznie)
-książki (poukładane tematycznie)
-plecak Harrego
Z ekranizacji 2 części wiemy, że Aragog przybył do Hagrida w kieszeni podróżnika. Jak wtedy wyglądał?
Edit:
To może uściślę, chodzi mi o to w jakim był stadium/w jakiej formie. Odpowiedź pada w co najmniej dwóch miejscach w książce, w 2 i 6 cz.
Chodzi o to że Aragog był wtedy rozmiarów średniego pekińczyka?
Był pająkiem chyba, ale pewny nie jestem! Książki czytałem już bardzo dawno temu.
Chodzi o to że Aragog był wtedy rozmiarów średniego pekińczyka?
Blisko, ale taki był trochę później, jak już coś się z nim stało na oczach Hagrida...
Wykluł się z jajka.
Nie wiem czy nie było, ale proszę o wskazanie dwóch postaci, które "robiły na drutach" w ciągu sagi.
Molly Weasley i Hagrid.
Prawidłowo.
W której części i z jakiego powodu Ron wymiotował ślimakami?