Nie, to nowy serial.
TYTUŁY FILMÓW I SERIALI
-
- Rozrywka i Hobby
- Quiz
- SPIN DOKTOR
-
-
Proponuje 3 opcje:
- Quantum Leap
- Peripheral
- MacGyver
-
- Quantum Leap
Tak. Polski tytuł proponuje podawać. Zagubiony w czasie.
Zadajesz
MacGyver
to raczej nie o podróżach w czasie serial.
-
Prosze podac tytuł odcinka pewnego serialu polskiego, w którym dochodzi to takiej oto wymiany zdań:
a/ Zastanawiam sie panie hrabio czy te 50% krwi Niemieckiej jaka płynie w pańskich żyłach...
b/ - 49% panie Dibelius, czterdzieści dziewięć! W tej chwili w moich żyłach płynie przynajmniej 1% alkoholu .
-
stawiam na Stawka większa niż życie Żelazny Krzyż
-
łatwo poszło, brawo
-
Nadgryziony zębem czasu syn Spartakusa, wraz ze swym partnerem, lecą w delegacje by oddać się w objęcia gejsz. Ale sprawa się rypła i z pomocą gliniarza z krzywymi oczami, mając w ręku jedynie lewą polisę ubezpieczeniową ruszają w pogoń za zbiegłym gangsterem
-
Zgaduje że Godziny Szczytu 2
-
Niestety ale Nie
-
Odpowiem muzycznie, jedyny fajny utwór tego wykonawcy i w filmie użyty:
-
brawo
zadajesz
-
Coś dla naszego doktorka .
Wymienić przynajmniej 8 koncepcji (różnych) podróży w czasie w filmach z przykładami. Przy każdym przykładzie trzeba napisac o co chodzi w tym typie, no i przykłady powinny być sprawdzalne bez oglądania, raczej znane, czyli odcinek z 30 sezonowego serialu którego na pewno nie kojarze nie przejdzie. Wyjątkiem może być świat według kiepskich. Powodzenia.
Aha, jezeli w filmie koncepcje się zmieniają/mieszają ,,z dupy,, to jest to właśnie typ o takiej nazwie.
edit:
Dam przykład powyższego dla ułatwienia.
W powrocie do przyszłości 1 działania Martiego w przeszłości powodują poprawe przyszłości do której wraca, ale w 2 częsci dowiadujemy, sie że analogicznie działania starego Biffa (cofnięcie się w przeszłość) doprowadzają do stworzenia alternatywnej rzeczywistości, a mimo to stary biff wraca do swojej ,,złej przyszłości,,, zamiast do tej poprawionej. Jest więc inaczej niż z Martym w 1 części, a jakby tego było mało, starzec znika. Taka niekonsekwencja to typ ,,z dupy,,. Do tego dochodzi fakt, że Marty przenosząc się w przyszłość powinien przestać istnieć i nie mieć dzieci których ratuje.
-
Wymienić przynajmniej 8 koncepcji (różnych) podróży w czasie w filmach z przykładami.
Dark (tutaj podróże między wymiarami czasowymi i innymi stanowią kanwę całości produkcji).
Harry Potter i więzień Azkabanu (zmieniacz czasu)
Wiedźmin (podróże Ciri w czasie)
Outlander (tego nie znam, ale główna bohaterka przenosi się w czasie o 200 lat wstecz.
Przybysze (tutaj z kolei wikingowie przenoszą się w przyszłość).
Interstellar (scena na końcu z ojcem i córką)
Dragon Ball (z tym Trunksem z przyszłości)
Turbulencje (lot 828)
-
Do sedna, weźmy Więźnia Azkabanu, bo akurat go znam. To jest przypadek, który zakłada brak wolnej woli, czyli typ: ,,dzieje się zawsze
Jaki brak woli, skoro trzeba łańcuszek założyć na szyję i obrócić urządzenie...
Mamy przykłady, ale brakuje typów. W każdym filmie działanie TT (time travel ) jest przedstawiane według pewnych założeń lub jest jak to już ująłem brzydko ,,z dupy,, i wyjaśniłem o co chodzi.
To jest dorabianie teorii do sytuacji przedstawionych w filmach. Nie jest to ani usystematyzowane, ani nie jest to fragment jakiejś nauki, mamy chyba zgadywać, co miałeś na myśli. No ale dobrze.
1. Przenoszenie się w czasie "bezwolne" - Dark, przynajmniej te osoby, które przypadkowo się przeniosły (Mikkel Nielsen).
2. Zamierzone przenoszenie się w czasie z nieoznaczonym czasem - no to Ulrich Nielsen też z Dark.
3. Zamierzone przenoszenie się w czasie z dokładnym czasem, z wykorzystaniem urządzenia - Jonas Kahnwald z Dark
4. Zamierzone przenoszenie się w czasie z dokładnym czasem, z wykorzystaniem magii - Hermiona Granger z Harry'ego Pottera
5. Przenoszenie się w czasie z wykorzystaniem mocy nadprzyrodzonych - Turbulencje (chociaż to się jeszcze nie skończyło)
Czasami u autorów są jakieś "bramy", "portale", ogólnie miejsca do podróżowania w czasie, czasami są to urządzenia, czasami przedmioty, które trzeba trzymać, czasami są to zdolności poszczególnych postaci, przeróżnych bogów, magów itp. Jeśli jakiś typ został trafiony, to daj znać i podpowiedz jak szukać reszty.
-
Trochę odbiegamy od pierwotnych założeń tematu.
Juz wystarczajaco ułatwiłem, nie trzeba głowkować nad typami a podanie przykładow pod te wypisane wystarczy na zaliczenie. Wpierw miałem opisać działanie pewnego typu z pewnego serialu ale... jak dalej drążyć to wychodzi taka opisowka, może źle ze poszedłem tak daleko, ale bylo a to musi być b.
-
Widze że się uspokoiło. Oto zaktualizowane pytanie, prosze podać tytuły filmów lub odcinków jako przykłady 10 poniższych typów FILMOWYCH podróży w czasie: numer - tytuł. Na zaliczenie ma być wymieniona przynajmniej 1 produkcja polska. Powodzenia i prosze nie spamować tematu jakimiś teoriami nie na temat, jak komu coś nie pasuje to niech weźmie leki.
1. Typ ,,z dupy,, - czyli założenia się mieszają i mylą w czasie filmu.
2. Typ ,,nadpisywanie linii czasu,, - każda zmiana w przeszłosci zmienia przyszlość (sa paradoksy)
3. Typ ,,alternatywne rzeczywistosci,, - każde przenisenie w czasie to nowa linia czasu (2 wymiary czasu)
4. Typ ,,dzieje się zawsze,, - nie ma się wpływu bo wszystko już się stało
5. Typ ,,dzieje się równolegle,, - czas przeszłości płynie tak jak w teraźniejszości, czyli można dokonać zmian od pewnego momentu.
6. typ ,,dylatacja czasu,, - zwolnienie przyspieszeniue upływu przez predkość lub grawitacje.
7. Typ ,,przenoszenie umysłu,, - podróżuje nie ciało, a świadomość
8. Typ ,,odwrcenie entropii,, - obiekt , obszar cofa sie w czasie, a resza otoczenia nie.
9. Typ ,,proroctwa i symulacje,, - wiadomo o co chodzi - wiadomość z przyszłości wprawa na przeszłość.
10. Typ ,,pętla czasu,, - jak w grze, coś się nie uda/skończy i zaczyna sie od checkpointu. Taki dzień świstaka, choc to duże podpowiedź.
-
1. Bill & Ted face the music.
2. Ile Waży koń trojański.
3. Everything Everywhere all at once.
4. The Time Machine.
5. Source Code.
6. Interstellar.
7. X-Men Days of future past.
8. Tenet
9. Looper
10. Edge of tomorrow
Moje typy, filmów które oglądałem. Nie jestem pewien jednego ale ocenę zostawiam wam.
Uzasadnienie moich wyborów opiszę jeżeli będą wątpliwości co do tytułów.
-
Podobają mi się odpowiedzi, korzystając z propozycji wyjaśnień mógłbym prosić o 3 i 9. Z tego co czytałem o 3 podróżuje się po multiwersum, ale czy w czasie? W tym typie chodzi o to że w jednym świecie każda podróż tworzy nowa linie, moim przykładem byłby serial Loki lub Endgame lub konkretnie druga czesc BTTF. Co do 9 to słabo pamiętam, czy były tam przepowiednie? To chyba ten film, gdzie ludziom znikały kończyny, bo zostały nagle obcięte w przeszłości. To bardziej moim zdaniem można by to podciągnąć do 5 lub nawet 1. No właśnie w 5 były podróże w czasie czy tylko umysł odtwarzał wspomnienie? Ogólnie to zaliczam odp.
-
No fakt z tymi dwoma trochę popłynąłem. W looperze jak pamiętam dostawali wiadomość z przyszłości o tzw. emeryturze Dlatego główny bohater odkładał na czarną godzinę. teraz jak o tym myślę stwierdzam, że rzeczywiście są lepsze przyklady. Pierwotnie miałem pod 9 dać tomorrow war, ale wyszło jak wyszło.
W 5. Bohater wchodzil w postać na 8 ostatnich minut życia. Formalnie skoro wchodził w ciało osoby za jej życia, która zginęła w zamachu to tak jakby cofał się w czasie. ale teraźniejszość nie jest zmieniana. Chyba że pomyliłem filmy. trochę jak koncepcja w firmie Deja vu. (nie mylić z tym filmem z Jerzym Sztuhrem)
Tak na prawdę to niemal każdy z podanych przeze mnie tytułów można podpiąć pod wszystkie numerki.
No to w swoim stylu. Film na pewno wam znany.
"Paczka kumpli znudzona robotą w hucie wyrusza na rządowe wakacje życia. Niestety jak to zwykle bywa, hotel jest brudny, piwo ciepłe i w około istny Saigon. Do tego rezydent z Orbisu wciska im szemraną wycieczkę fakultatywną przez co pakują się w macki nielegalnego hazardu, z którego nie tak łatwo ujść z życiem".
/dwa posty łączę - Administrator Forum Toadie
-
Temat przeczyszczony.
SPIN DOKTOR proszę o zaprzestanie offtopowania w tematach quizowych, prosiłbym o pisanie tam tylko postów z pytaniami i odpowiedziami, bo niestety powodujesz powstawanie takich kłótni jak wyżej.
Crysis Nie dawaj się prowokować i nie obraża innych użytkowników forum.