Porozmawiajmy na temat UniFusion

• Pieprzenie Muńka, że coś nic nie zmieni jest tylko i wyłącznie jego własnym urojeniem. Chłopak cierpi na syndrom dunninga-krugera i nie wie co gada. Niby coś tam długo gra, ale nie ogarnia, że fuzje były, są i będą. Prędzej, czy później niemal każde uni to czeka (prócz takich jak u68, które zachowywane jest ze względu na znamienną nazwę). Proste.

Ale akurat teraz Muniek pisał, że fuzja jest potrzebna.

O tym ze nie jest potrzebna pisza tylko ciap i logitech.

• O tym ze nie jest potrzebna pisza tylko ciap i logitech.

Pokaż mi gdzie napisałam że nie jest potrzebna?

Ja napisałam:

- niczego to nie zmieni w krótszej niż dłuższa perspektywa, pokazałam statystyki z łączenia z marca - po fuzji odchodzi dwa razy więcej osób niż przed fuzją. Na wykresie co dałam połączyli 3 serwery - w ciągu 4 miesięcy już jeden serwer zakończył grę.

- ktoś napisał że wszyscy chcą fuzji - grzecznie zauważyłam że są gracze na serwerze którzy fuzji nie chcą, nie interesuje mnie dlaczego ponieważ każdy ma prawo do własnego zdania.

• GF nie będzie traciło zasobów na zarządzanie setkami uniwersów gdzie gra po kilkanaście osób.

To jest kluczowy powód dla którego fuzje muszą być przeprowadzane. Problem w tym, że jak ktoś patrzy tylko na względy ekonomiczne traci zaufanie wśród ludzi. Zawsze jest tak, że jednym powodzi się lepiej, a innym przeciwnie - gorzej. Innymi słowy, jeśli ktoś przez kilka lat walczył o top i w pewnym momencie łączy się z uniwersum starszym o lata okazuje się, że cały wysiłek poszedł na marne. W grze trzeba mieć jakiś cel, a jeśli jest nim tylko top to niewłaściwie przeprowadzona fuzja krzywdzi największą grupę graczy z młodszego uniwersum. Mówię to jako osoba z tych bardziej szarych mas, lecz jakkolwiek by było w dłuższej perspektywie odczuwalne są jednak korzyści. Galaktyki nie są puste, a uniwersum żyje. Co to za gra, gdy można bez obrony trzymać miliardy surowca i floty bez groźby ataku? Krótko mówiąc za fuzjami nie przepadam, ale myślę też racjonalnie - zgodnie z pierwszym zdaniem. Fuzje muszą się odbywać, ale dla uniwersów które tego na prawdę potrzebują lub/i są zbliżone wiekiem.

Być może kiedyś będzie tylko kilka większych uniwersów po 10 galaktyk, zejdźmy jednak na ziemię i zauważmy jak bardzo źle wypada dotychczasowa aktualizacja 8.1 podczas gdy zbliża się jubileusz ogame - 20 lecie. Mam nadzieję że uporają się do tego czasu z problemami, a nie zrobią nam zlagowanego prezentu pożegnalnego.

• GF nie będzie traciło zasobów na zarządzanie setkami uniwersów gdzie gra po kilkanaście osób.

To jest kluczowy powód dla którego fuzje muszą być przeprowadzane.

Kluczowy? :/

Forum pewnie im się opłacało łączyć bo kupowali oprogramowanie. Gry to chyba różnicy nie ma czy mają XX mniejszych uni na jednym serwerze czy jedno uni. Tym bardziej że jak sobie porównasz ogłoszenia że jakiś serwer padł w różnych grach to zauważysz że pakują różne gry pod jeden serwer. :fsmile:

• Gry to chyba różnicy nie ma czy mają XX mniejszych uni na jednym serwerze czy jedno uni.

Nie wiem jak to do końca rozwiązali, ale z własnego zawodowego doświadczenia mogę stwierdzić że różnica jest jest raczej spora. Każde uniwersum to osobne wątki zarzadzania flotami, budowlami, naliczaniem surowców i inne takie. Różnica porównywalna do sytuacji gdy chcąc wyświetlić kolejną stronę internetową, zamiast kolejnej zakładki odpalasz kolejną przeglądarkę innego producenta. Do tego dochodzą również wszelakie aspekty organizacyjne jak choćby opieka GO nad uniwersami...

• Logika kobiety. Napisałaś, że " fuzja nic nie zmieni", więc ktoś kto to czyta rozumie, że według Ciebie jest niepotrzebna. I w tym poście to stwierdziłaś tylko nie użyłaś słowa "niepotrzebna".

• Logika kobiety. Napisałaś, że " fuzja nic nie zmieni", więc ktoś kto to czyta rozumie, że według Ciebie jest niepotrzebna. I w tym poście to stwierdziłaś tylko nie użyłaś słowa "niepotrzebna".

Powinnam napisać - logika faceta? :rolleyes3:

Jestem wieloletnim graczem. Przeżyłam wiele fuzji. Do tego od 2012 roku ściągam dane z ogame (wiem, wiem są różne dane na stronach jednak jako że mam już je na dysku to trochę łatwiej mi się nimi operuje), pierwsza fuzja była w 2012 roku. Jako statystyk widzę że jak przed fuzją serwery mają raczej stałą ilość graczy to po fuzji widzę że odchodzi dużo więcej osób. Jako gracz różnicę w aktywności widzę przez tylko 1-2 miesiące.

Jakbym napisała że fuzja jest niepotrzebna - znaczyłoby że nie ma problemu z aktywnością. Problem jest jednak fuzja nie jest hmm lekiem na ten problem. Dla mnie jako gracz jest 1-2 miesięcznym "hura". Więc proszę nie ładować mi słów które nie napisałam.

:rolleyes2:

Nie wiem jak to do końca rozwiązali, ale z własnego zawodowego doświadczenia mogę stwierdzić że różnica jest jest raczej spora. Każde uniwersum to osobne wątki zarzadzania flotami, budowlami, naliczaniem surowców i inne takie.

Nie jestem do końca przekonana że im to sprawia różnice. :fsmile:

Mogę tylko analizować na podstawie awarii (wiele gier ma w tym samym czasie awarię w nie wszystkich serwerach) i np. tego że jest wiele gier bez fuzji z małą aktywnością gdzie np. nie ma problemów "kordów" i miejsc zajmowanych a tylko problem ID i trzymają XXXX serwerów.

Do tego dochodzą również wszelakie aspekty organizacyjne jak choćby opieka GO nad uniwersami...

Cóż. Tu wchodzimy w temat o którym nie mogę się wypowiadać jak działa. ;)

• Nie jestem do końca przekonana że im to sprawia różnice. :fsmile:

Ja tylko jako programista mogę napisać że pod względem technicznym różnica jest... na siłę nikogo nie przekonam, a elaboratu pisać nie będę, bo nikogo to nie obchodzi. Awariami bym się nie sugerował, bo wszelakie ich typy oraz objawy można liczyć w tysiącach.

Cóż. Tu wchodzimy w temat o którym nie mogę się wypowiadać jak działa.

Nie musisz... miałem brata w teamie ;)

• Ja tylko jako programista mogę napisać że pod względem technicznym różnica jest...

No i widzisz tu się nie dogadamy.

Moim zdaniem nie ma i dodatkowo patrząc na ich niechęć do łączenia raczej kosztów z tego nie mają. :)

Nie musisz... miałem brata w teamie ;)

Więc wiesz że różnicy nie ma zbytnio.

:fsmile:

Powinnam napisać - logika faceta? :rolleyes3:

Masakra. Nigdzie Ci nie każe niczego pisać. Twierdzisz, że fuzja nic nie zmieni co według mnie jest równoznaczne z tym, że jest ona niepotrzebna.

• Na u 68 czy nekkar jest sporo graczy aktywnych. Czy jest potrzebna?

Na uni gdzie aktywnych graczy jest kilku to pewnie bardziej potrzebna niż na u68.

Myślę, że nie ma sensu teraz pisać czy nie jest potrzeba czy coś zmieni i co zmieni.

Fuzja jest odwołana i tyle.

Trzeba się z tym faktem pogodzić i tyle ale mogli by forum połączyć bo to wkurzające jest.

• Cmentarz spełnia swoją rolę, fuzja odchodzi do lamusa, i dobrze :popcorn:

Nie podoba Ci się gra na Twoim uni bo świeci pustkami? Włącz urlop na dwa miesiące, po tym czasie napisz ticketa gdzie chcesz wrócić,

zacznij po 4 dniach od zgłoszenia grę na docelowym uni (tyle to trwa +/- od zgłoszenia). Proste

(a warunki ciapka już kilka razy spamowała- ale na bank Ci je przypomni raz jeszcze, taki jej urok spamerski)

Cytat:

użytkownik: SPIN DOKTOR

"Przecież to ty i muniek jesteście głowni spamerzy hehe "

Napisał gość, który ponad 1000 postów nabił tekstem: "gratki starcia" na każdym uni przy każdym starciu :ocb:

(a nawet na nich nie grał). Jesteś mistrzem hipokryzji, palancie.

Pytanie: Dlaczego przestałeś im gratulować? :beaten:

/

u42, u66, Sirius, Taurus OFF