Posts by wampek

Uwaga! Nowa aplikacja mobilna OGame dla Androida!
Pamiętaj o migracji konta przed 6 października!
Migracja konta dla Androida zakończy się za tydzień!

Kiedyś pojemności magazynu faktycznie były większe, ale to było dawno temu... przy czym zmiany polegały chyba na zmniejszeniu pojemności początkowych poziomów w zamian za zwiększenie tych dalszych

Zbyt długo już nie było odzewu więc zadaje jako stwórca tematu.

Szkoda, że sam się tak nie wyrywasz do odpowiedzi gdy kieruje się do ciebie konkretne pytanie... jako osoba uprawniona do zadania pytania nie wyrażam zgody byś to właśnie ty zadał zagadkę, ponieważ psujesz poziom konkursów. Miałem ostatnio ograniczony dostęp do tego forum stąd opóźnienia. Jutro zadam pytanie.

1) Zauważyłem błąd podczas misji stacjonuj z księżyca na księżyc i z planety na księżyc. Wysyłam flotę z misją stacjonuj na księżyc bez żadnych surowców. Wysyłam ją na 100% i nie zmieniam czasu lotu. Mimo to flota po wylądowaniu "rozładowuje" jakąś ilość deuteru. Jest to frustrujące bo nie chce aby surowce na księżycu była na zero, a zawsze coś się pojawia.

Chodzi o to by nie zawracać floty za free. Jeśli nakażesz powrót chwilę przed dolotem, to nagle by się okazało że za tą samą wartość dexu stateczki pokonają 2x większą odległość niż bez zawrotki

Dość prosty wzór. Tyczy się zaawansowanej mechaniki wzorów dotyczących czasoprzestrzeni czarnych dziur. Dylatacji czasu w polach grawitacyjnych horyzontów zdarzeń.

Podaj tytuł książki i stronę... mam dostęp do biblioteki politechnicznej to sobie z ciekawości sprawdzę.

Sys : 2

1 1 1 1 1 1 1 1

Sys : 3

0 1 1 0 0 1

Sys : 4

3 3 3 3

Sys : 5

0 1 0 2

Sys : 6

3 0 1 1

Sys : 7

3 1 5

Sys : 8

7 7 3

Sys : 9

3 1 3

Sys : 10

5 5 2

Sys : 11

2 1 2

Sys : 12

3 9 1

Sys : 13

8 6 1

Sys : 14

3 4 1

Sys : 15

0 2 1

Sys : 16

15 15

Koniec

255 : 5

To może przy okazji ktoś spróbuje sił i na pytanie odpowie. Można zrobić symulację albo zgadywać oczywiście sprawdziwszy przedtem czy wytypowana liczba spełnia warunki. Więcej offtopu nie potrzeba.

proszę podać liczbę naturalną nie większą od miliona, dla której dla systemów liczbowych od dwójkowego do szesnastkowego występuje największa liczba reprezentacji palindormicznych. Dla ułatwienia podpowiem, że występuje dokładnie jedna taka liczba, a ilość tych reprezentacji wynosi 5. Druga podpowiedź jest taka, że liczba o którą pytam dosyć często występuje w informatyce.

255

Podziękowania słowne wraz z nagrodą w postaci książki darmowej. Takie otrzymywałem.

A pochwal się jaki to błąd odnalazłeś.

W książce jest 2n

więc ja nie dyskutuje z książką,

Błędy we wzorach sam nie raz znajdowałem i wysyłałem do redakcji

Zdecyduj się... bo z jednej strony uważasz książkę za świętość, a z drugiej sugerujesz podejście krytyczne. Biorąc pod uwagę, że za błąd uznajesz zapis wartości prawdopodobieństwa w notacji rzeczywistej, to aż zżera mnie ciekawość jakiego to typu "podziękowania" dostajesz.

strasznie niejasno opisałeś swoje spostrzeżenia... postaraj się bardziej, bo nie idzie zrozumieć o co Ci chodzi.

To tak jakby porównać filmy od Marvela i jakieś robione za tygodniówkę... Te 1wsze wiadome: bez efektów nie byłyby tak ciekawe...Natomiast te 2gie są dla tych, którzy nie patrzą na efekty, a widzą w nich głębszy sens... ^ ^

Wychodzi więc na to że zbyt duży ze mnie głąb by pojąć Twoje mądrości... z drugiej strony skoro nawet taki głąb jak ja potrafi zrozumieć proste FAQ, to jakim głąbem musi być człowiek, który rady sobie z tym dać nie może.

Podejrzewam, że kolega korzysta z jakieś odmiany algorytmu genetycznego, a tego typu rozwiązanie nie da nigdy idealnego rozwiązania (co nie oznacza że nie potrafi dać dobrego)... algorytm de facto losuje składy floty przy czym stara się to robić "inteligentnie" tak by przy kolejnych iteracjach zyskiwać wyniki coraz bliższe idealnemu. Tego typu metodyka bardzo często wypluje składy z jakimiś "nadmiarowymi" statkami, które nie za dużo wnoszą do rezultatu tak jak w przypadku powyższych sond.

Ale wojna jest czymś całkowicie normalnym

Twój post to jedna wielka żenada... jakbym słyszał kościół któremu również zdarza się stwierdzić że popęd do małoletnich jest "czymś normalnym". Jeśli dla ciebie mordowanie cywili, burzenie miast, gwałty na kobietach i dzieciach to coś pospolitego to z całego serca współczuję dzieciństwa/życia obecnego... musiało być ciężkie. Nie po to budujemy cywilizacje, tworzymy reguły, prawa, wsadzamy przestępców do więzień by zacząć tolerować psycholi wypowiadających wojny dla własnego widzimisie... A to że konfliktem na Ukrainie przejmujemy się bardziej niż tymi odbywającymi się gdzieś tysiące kilometrów od nas, nie oznacza że nasze poprzednie podejście było lepsze od obecnego... po prostu potrzebny był nam bardziej bezpośredni wstrząs by otworzyć oczy na to czym naprawdę jest wojna.

Czy ty w ogóle rozumiesz idee serwera testowego? Tu nie chodzi o to by mozolnie przez miesiąc rozwijać konto by w ogóle dostać szanse przetestować jedną, dwie nowe opcje... nie wiem czym ty się zajmujesz na co dzień, ale większość ludzi nie ma na tyle wolnego czasu by rozwijać swoje główne uniwersum, a dodatkowo Bermude, gdzie i tak efekty naszej włożonej pracy wyparują przy resecie serwera. GF chcę dostać informację zwrotną na temat nowych funkcji? To niech dadzą tyle surowców i anty by móc to zrealizować w tydzień, dwa... a nie w pół roku gdzie nowa wersja już dawno zawita na główne serwery... nie wiem czego nie potrafisz tutaj zrozumieć...

ps. SPIN zasłużył sobie na disliki... ogólnie takie zachowanie może i jest dziecinne ale cytując klasyka "Nie popieram, ale rozumiem".

ps2. Nie masz pojęcia ile osób bierze aktywny udział w testach... nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę, ale uwagi należy zwracać poprzez funkcje na serwerze, a nie na forum gdzie i tak nikt mający realny wpływ na grę tego nie przeczyta.

A ja się pytam gdzie jest event z antymaterią? :D

Sorry, ale AM trzeba mądrze gospodarować. Żarty żartami, ale GF nie bez powodu zmieniło podejście do rozdawnictwa.

Spójrz na ranking, w którym to niektórzy traktują serwer testowy jak poważny element realnego życia, to się dowiesz gdzie on jest ;)

Nie ma anty nie ma testów, a więc i sensu istnienia serwera testowego

na początku gry też nie wszyscy mają po 15 planet... a jakoś nikt nie postuluje o zmniejszenie kosztów astro

Ilość budynków koniecznych do postawienia faktycznie można by zmniejszyć... ale sumaryczny koszt potrzebny do rozbudowy moim zdaniem może pozostać jaki jest

U mnie również ekspedycje nie pojawiły się po powrocie na planecie.