Posts by wampek

Nie jestem do końca przekonana że im to sprawia różnice. :fsmile:

Ja tylko jako programista mogę napisać że pod względem technicznym różnica jest... na siłę nikogo nie przekonam, a elaboratu pisać nie będę, bo nikogo to nie obchodzi. Awariami bym się nie sugerował, bo wszelakie ich typy oraz objawy można liczyć w tysiącach.

Cóż. Tu wchodzimy w temat o którym nie mogę się wypowiadać jak działa.

Nie musisz... miałem brata w teamie ;)

Gry to chyba różnicy nie ma czy mają XX mniejszych uni na jednym serwerze czy jedno uni.

Nie wiem jak to do końca rozwiązali, ale z własnego zawodowego doświadczenia mogę stwierdzić że różnica jest jest raczej spora. Każde uniwersum to osobne wątki zarzadzania flotami, budowlami, naliczaniem surowców i inne takie. Różnica porównywalna do sytuacji gdy chcąc wyświetlić kolejną stronę internetową, zamiast kolejnej zakładki odpalasz kolejną przeglądarkę innego producenta. Do tego dochodzą również wszelakie aspekty organizacyjne jak choćby opieka GO nad uniwersami...

Łączenia nie chcą ludzie, którzy boją się spadku w rankingu. Ale nie oszukujmy się, fuzje będą tak czy siak. Choćby ze względu technicznych. GF nie będzie traciło zasobów na zarządzanie setkami uniwersów gdzie gra po kilkanaście osób.

[mod='Ruda']Komentarz do usuniętego posta ciach[/mod]

I tak, i nie. Zależy co kupisz i jak to rozłożysz. W wyliczaniu jest bardzo wiele kombinacji i coraz ciężej jest stwierdzić co bardziej się opłaca, zważywszy, że każdy może mieć inaczej rozwinięte eko z badaniami, oraz przede wszystkim - nieśmiertelnie ważny czynnik, - na jakich parametrach jest dane uni.

Tu nie ma zbyt wielu kombinacji. Bonus wydobycia frakcji "Handlarz" + 5%. Innym słowem 100% uzbiera się po 20 dniach, Koszt 500k anty. Pełny pakiet surowców 360k anty. Po 20 dniach masz 100% wydobycia za pakiet (+ dodatkowe bonusy typu pełzacze, plazmowa itp) + 6 * 5% = 30% z darmowej klasy. Podsumowując, wydając 500k anty od razu na kupno frakcji po 20 dniach masz dodatkowo tylko100% wydobycia dziennego. Czekając na darmową frakcję i kupując pakiet po 20 dniach masz 130% dziennego wydobycia (+bonusy typu pełzacze) w cenie 360k. Prosta matma. I to niezależnie od parametrów uni.

Jeszcze raz dziękuję Ci holon, że ogarnąłeś temat i założyłem soja na początku czerwca ;) Bez tego pincet anty poszłoby na frakcję, zamiast na inne głupotki :)

Gdybyś zakupił frakcje od razu zamiast czekać tych 14 dni, ponieważ bałbyś się utraty bonusu 5% do wydobycia, to prawdę mówiąc taniej by wyszło poczekać i w zamian zakupić pakiet surowców.

To ograniczenie jest dobre, bo niweluje patologię dla jednoosobowych sojuszy, które mógłbyś szybko opuszczać i zakładać nowe i tym samym zmienić klasę jak rękawiczki w miarę aktualnych potrzeb.

Ograniczenia 3 dni się nie ominie, ale 14 oczekiwania na darmową klasę można skrócić. Wystarczy zawczasu założyć sobie od razu po jednym sojuszu na klasę.

Oby była kupowana, bo inaczej zamkną serwery. Zacytowałeś fragment mówiący o zachęcie do kupna anty... a prawda jest taka że obecna praktyka GF raczej do tego nie zmierza. Owszem, garstka zawsze kupi jak np. handlarze, ale ogół się raczej zniechęci. Ja na swoje aktualne konto nie wydałem ani złotówki, a do dyspozycji mam obecnie geologa na 2 miesiące, admirała na 4 miesiące, 5 darmowych przenosin z fuzji, pełno wszelakich dopalaczy, dodatkowych pól itp. oraz 332k samej anty... i po co tu kasę wydawać? A nadmiar surowców wymieniam samodzielnie we własnym zakresie po max przelicznikach za pomocą handlarzy znalezionych na ekspach.

ciap on to robi specjalnie... odpuść.

Tak jak napisała ciap... to problem z zaokrągleniem. Backend zaokrągla inaczej niż Frontend. Jak dla mnie 10 minut stosunkowo prostej roboty...

Zresztą co za problem ominąć takie ograniczenie? Wystarczy założyć kilka kont widmo, zgłosić wspólną grę i logować się na nich raz na tydzień.

Wiem kiedy moje uniwersum dostanie nową wersję i na szczęście znajduje się ono na końcu kolejki, ale dziwię się, że zamiast doprowadzić aktualizację do stanu używalności wgrywają ją na kolejne serwery.

Sztab na tydzień kosztuje 42,5k. Na czwartym poziomie było 12,5k anty do zyskania, chwile przed był event na anty z ekspów gdzie średnio 15k+ bez problemu można było uzbierać. Do tego jeśli ktoś nie odebrał wszystkich nagród od razu to miał do dyspozycji geologa i komandora na 1 i 2 poziomie... Jestem więc ciekaw ile osób faktycznie musiało dokupić anty. Teraz patrząc w drugą stronę...ciekawe ile osób po odebraniu tak "wysokiej nagrody" zrezygnuje przez najbliższy czas z zakupów. Głównie mam na myśli tych co kupują regularnie i teraz spokojnie jedne zakupy mogą sobie odpuścić. Ja anty nie kupuję, ale min te 100k zawsze na koncie mam. I jeszcze jedno... z ekspów standardowo można spokojnie z 1k dziennie w górę wyfarmić (zależy od ilości slotów). Na odbiór 5 poziomu od momentu ogłoszenia zmiany nagrody miało się gdzieś z tydzień (nie chce mi się dokładnie sprawdzić), więc można jeszcze dodatkowe 7k uzbierać.