Lepiej późno niż wcale.
Jestem na NIE.
Posts by Mick
-
-
Pytanko do was. Czy wam również po skonczonym evencie ze sklepem z artefaktami doliczylo bonusowe misje, wykorzystane w trakcie, do ogolnej puli.
Z opisu eventu wywnioskowałem, że w trakcie eventu loty beda mialy bonus. A wyszlo na to, że wykonalem 500 lotow w trakcie eventu, a policzylo 1000. Czyli +500 z bonudowych misji. Nie sadze aby tak to mialo wygladac, a przynajmniej nie tak wynikalo z opisu. -
Piszesz, że Turcja i topka gra za anty. To jest może 1% wszystkich graczy. Nie można wybrać sobie tych kilkudziesięciu/kilkuset graczy i użyć ich jako reprezentację całej struktury Ogame. Zakładam, że graczy grających na odkrywcy jest stosunkowo więcej niż zbieraczy. Widać to chociażby na oficjalnym discordzie, gdzie ludzie zamieszczają poziomy badań form życia. Ponadto jest tam też arkusz zestawiający te dwie klasy (odkrywca, zbieracz) i powiem szczerze, że nie wygląda to kolorowo dla zbieracza. Bo z mojej kalkulacji wyszło, że przy 110 expach dziennie (a pisałeś i później osunąłeś, że mozna wyciagnąć 250) musiałbym mieć kopalnie metalu na poziomie 60, przy 18 planetach, aby doścignąć dziennym wydobyciem średnią jaką można wyciągnąć z tych 110 expów (+twoje wydobycie). Taki poziom kopalni jest niemożliwy dla mnie do osiągnięcia i zakładam, że dla 80-90% zbieraczy całego ogame też.
Także event, nawet gdyby trwał rok nie pozwoliłby ci przeskoczyć tych turków i topki. Pozwoliłby ci przeskoczyć tych zbieraczy, którzy tak jak ja w rok przeskoczyli o 1 pozycję w rankingu i mają kilka rzędów wielkości punktów mniej.
Nie wiem po co w ogóle to piszę... no ale skoro już napisałem...
-
Wedle życzenia dałem minusa. Ja bym jeszcze dodał dwa parametry do eventu.
1. 4 razy większe spalanie dla klasy generał.
2. 4 razy większe zużycie energii pełzaczy dla klasy odkrywca.
Wtedy będzie jeszcze sprawiedliwiej. No bo przecież sami wybrali taki styl gry. -
Ja bym jeszcze zaproponował GF, aby dodali w sklepie przedmioty z ograniczonym terminem. Tak dla poprawy dynamiki gry.
-
Niemiaszków już chyba na dobre *******. Niedługo zakupiona anty będzie miała ograniczony czas na wydanie.
Zbliża się nowy event i pojawił się tam ciekawy zapis:
Ostrzeżenie: Wszystkie przedmioty dostępne podczas eventu są tymczasowe (z wyjątkiem Sztabu, jeśli jest jedną z nagród).
Oznacza to, że czas na ich użycie jest ograniczony. Jeśli czas upłynie, a przedmiot nie zostanie aktywowany, zostanie on usunięty z ekwipunku.Dobrze rozumiem, że jeśli np. odbiorę dopalacz jako nagrodę i nie wykorzystam tego w odpowiednim terminie (jeśli tak to jakim?) to mi on przepadnie?
No kurde na to wychodzi... Czemu to ma służyć? Sam mam z 1200 zachomikowanych przedmiotów i nie podobają mi się te zmiany.
Można wywnioskować z dodatkowej kategorii z ekwipunku że moga to być jakieś nowe nagrody, nie wiem przykładowo - badanie jakieś, czy budynek , i dadzą powiedzmy 7 dni na ich użycie, co by zmusić ludzi do kupienia anty i paczek w celu podbicia przed odpaleniem nagrody ( taka mała fantazja ) ale zapewne tak to będzie wyglądało.
Nie sądzę.
-
-
Jakie 3 lata. Raczej nieco ponad 3 miesiące.
Można też w 3 minuty przeklikać za anty.
3,17 roku masz przy 1 kolejce budowlanej, plazmatorek wyjaśnił już to, a żeby to było 3 miesiące bez anty to potrzeba by 13 slotów budowly floty czyli min 20+12*2=44 poz. centrum monazu.
A więc zbudowanie 100kk obrony to koszt 200mld surowca a centrum monazu 216,747mld, a tu sumuje surke bez przeliczenia kryształu to wydzie pewnie z 1,5 razy droższe. Coś takiego nie ma absolutnie sensu gdy nie gra się flotą... dość dużą. Ale czy można? Tak mozna
Mój błąd. Wziąłem pod uwagę 4 etap gdzie jest 10kk. 5 etap ma 100kk.
-
Taka obrona to lata pracy - 100000000/3600/24/365 = 3,17 roku ciągłej pracy stoczni. Ja celuje tylko w skóre planety na drugim koncie, choć widziałem takich, co to mają odblokowane...
Mam nadzieje ze temat nie powstał po to, by utrudnić zdobycie przy pomocy innego osiągnięcia -,,koniec universum,,
Jakie 3 lata. Raczej nieco ponad 3 miesiące.
-
Temat poruszany wielokrotnie. Kompletnie niepotrzebny. Bez perspektyw na realizację przez GF. Ogólnie durny w swej koncepcji. Zmuszanie do płacenia abonamentu za możliwość gry? Bo inaczej przymusowy urlop. Już widzę te hordy graczy masowo wykupujących subskrypcje. A po miesiącu URLOP. A jeżeli chodzi o skill i czas poświęcony na grę, którym piszesz. To uwierz mi, że skilla i czas ma może z 5-10% graczy. Tak jak szybko powstałby taki serwer, równie szybko świeciłby pustkami. Tak jak to miało miejsce na początku istnienia OGAME. Gdzie nowe serwery uruchamiane były co 1-2 tygodnie i równie szybko się wyludniały. A co do kombinowania to niestety tego nie unikniemy. Jako społeczność doszliśmy do mistrzostwa w kombinowaniu i dlatego mamy tak przesrane. Handel 3/2/1, limit darowizn, brak rynku.
Niestety GF przyjęło taki model biznesowy i póki co im się to sprawdza. Kto chce ten kupuje. Kto nie chce, nie kupuje. No niestety tak to jest.
Lepiej spożytkujcie siły nad pomysłami mogącymi realnie usprawnić tę zbugowaną grę.
I na koniec moja mała dygresja, zaszyta w pytaniu, na które nie musicie odpowiadać: Czy jak przyjadę na tor wyścigowy polonezem to też mam lamentować nad tym, że pozostali przyjechali Ferrari i jestem w ogonie stawki?
Poniżej zamieszczam cytat pomysłodawcy na wypadek edycji tekstu, do którego się odniosłem. :D.
QuoteWitajcie,
Krótko i na temat. Proponuję otworzyć uni, gdzie nie będzie można kupować antymaterii. Będzie ona dostępna tylko podczas poszukiwań ekspedycji.
Wiadomo GF, musi zarobić i nie otworzy nam tego za frytki. Związku z czym, każdy zakładający konto na tym uni będzie zmuszony podać kartę kredytową i wpłacać ustalony miesięczny abonament (kwota subskrypcji do ustalenia).
Brak zapłaty, powodować będzie przechodzenie na U i następnie po ustalonym czasie na cmentarz - tak jak każde inne konta. Powrót będzie możliwy po odnowieni subskrypcji. Konta klasyczne nie będą mogły przeskakiwać po cmentarzu na uni płatne.
Cała idea ma na celu uniknięcie frustracji na każdym nowym uni, gdzie za miliony monet jest się w ścisłym top, a siłę gracza determinuje grubość portfela, zamiasst umiejętności. Sam osobiście nie gram z tego powodu i chętnie bym zapłacił za możliwość grania na serwerze, gdzie nie będzie kombinowania i liczyć się będzie wyłącznie skill i poświęcony na grę czas.
Zostawiam pod rozwagę.
pozdro!
PS: To nic osobistego. Pokój.
-
Planety wygenerowane przez jakiegoś stażystę przy użyciu AI :D. Może GF dostało jakieś dofinansowanie na wdrożenie AI czy coś?
Nawet niezbyt skomplikowane generatory grafiki AI potrafią wygenerować całkiem przyzwoite obrazki. Komuś chyba brakuje talentu albo zapału do pracy
Tak, porównaj np grafiki artystów z games workshop do warhammera i grafiki gameforge do ogame, to jest po prostu przepaść...
Jak trafnie napisałeś, to są artyści. W GF natomiast są to ludzie, którzy pewnie jak nasz team. Robią to charytatywnie. To też nic nie muszą.
Jeżeli dalej będą brnęli w tym kierunku, to trzeba będzie poszukać alternatywy.
Wyżalimy się tutaj. Damy upust naszej złości i rozczarowaniu. Zrobi nam się troszkę lepiej na serduszku. I tyle. Pozdrowienia dla wszystkich. Miłego weekendu. -
Cholerne paczkomaty! Na każdym uni tak samo to wygląda! Przyjdzie taki jeden z drugim, wyda kasę i myślą, że są fajni.
a nie są fajni
Ja ze swojej strony pragnę podziękować wszystkim, którzy wydają pieniądze na antymaterię, paczki, etc. Dziękuję za opłacanie, utrzymywanie serwerów.
Bardzo Cie proszę i GF
Ja nie wiem co ty masz z tymi buźkami. Jesteś dorosły to wiesz, że nie ma nic za darmo. Ogame ma taki model finansowy i nikt tego nie zmieni.
Ja nikomu w kieszeń nie zaglądam. Niech każdy robi z pieniędzmi to, na co go stać.
-
Ja ze swojej strony pragnę podziękować wszystkim, którzy wydają pieniądze na antymaterię, paczki, etc. Dziękuję za opłacanie, utrzymywanie serwerów.
-
Floty 1x
Dex na PZ - obojętne.
-
ciap z tymi punktami chodzi mi o to , że nie wszyscy mają takie możliwości jak Ty...ja mam 400 tyś punktów w ogólnych statach. Ty masz 1,5 miliarda punktów w samych Formach, a zaczynaliśmy w tym samym czasie - także nie dziw się że Ty ustawiasz konto w 26 dni, a inni potrzebują na to dwa lata.
Nie wiem skąd wziąłeś 1,5 miliarda w formach. Ja nawet nie mam 1,5 miliarda ogółem
Jeżeli chcesz używać punktów jako argument to wypadałoby sprawdzić. Punkty są bardzo obiektywnym elementem, są albo ich nie ma, ciężko z tym dyskutować.
Punktów ogólnych mam 280kk, w formach życia 30kk.
I grzecznie spytam, co to za argument?
Mick plusujesz posta, a pomyślałeś co plusujesz?
Napisałam że ustawiłam Poziom 1 i poziom 2 w 26 dni na 12 planetach. Ustawia się za pomocną artefaktów które nie zależą od punktów? Limit ekspedycji ma każdy taki sam, start 100 sztuk a potem dziennie 50.
Chyba że chodzi Ci o to że tak mega rozbudowałam planety że mam odblokowany poziom 2? Zgodnie z rozpiską która lata po forum kosztuje to jakieś... 1,5kk punktów dla wszystkich planet.
W ostatnim roku średnio robiłam dziennie + 300k czyli to jakieś 5 dni eko.
Myślę że na taką rozbudowę stać każdego.
Plusuję co chcę i kiedy chcę.
Zresztą nieważne. Nie kłócę się z żoną, tym bardziej nie chce mi się przemawiać z tobą.
I proszę nie zaczepiaj mnie już w postach.
Miłego wieczoru.
A tak na marginesie. w 3 dni z 150 lotów wpadło mi 289 artefaktów. Także gratuluję tobie szczęścia w losowaniu.
-
Gratulujemy.
-
no tak ale w tym konkretnym badaniu nie wystarczy mieć go na jednej planecie? Skoro na 15 lvl daje on aż 60%?
Wszystkie badania do surowców dają dziesiąte części procentów. W tym przypadku zasada ich działania ma sens. No ale jeżeli kryjówka daje na 15 lvl 60% (zakładam że na 20lvl będzie to 80%) to nie ma sensu rozwicuac tego badania na pozostałych koloniach.
Małe sprostowanie: sprawdziłem na Alphie. działa na wszystkich.
Pytanie nr 2: czy w/w badanie tworzy kryjówkę, dzięki której atakujący zrabuje tylko te 40% surowca, który nie jest objęty ochroną. Czy też badanie to jedynie maskuje 60% surowca przy skanie?
Sprostowanie nr 2: to badanie działa trochę inaczej niż zakładałem. nie było tematu. Miłego weekendu.
-
Przepraszam za offtop. Mam pytanie. Czy badanie orbitalnej kryjowki działa tylko na planecie gdzie to badanie jest rozwijane? czy bonus jest na wszystkich planetach?
-
właśnie tu jest problem z tłumaczeniem ludziom losowości/rachunku prawdopodobieństwa. Facet wam wyliczył wszystko co da się policzyć, a jeden z drugim będzie pisać, że niech sobie to wsadzi, że nie działa, że za mało dokładne...To nie jest jego wina, że nie rozumiecie czym jest rachunek prawdopodobieństwa. Np. przy 50 misjach błąd względny jest tak duży że równie dobrze możecie dostać 0 artefaktów i nie będzie to jakoś mało prawdopodobne zdarzenie losowe...
Albo przypomnijcie sobie matematykę ze szkoły albo przestańcie głupoty pisać na forum. A że GF ma problemy z błędami to wszyscy wiedzą, tylko co mają wyliczenia Holona do tego...
Ależ w tej materii sprawa jest dla mnie jasna. Nie ma co zarzucać komuś braki w wykształceniu bo to tylko świadczy o kompleksach. Tu chodzi o istotę problemu jakim jest fakt, że po prawie 2 latach oczekiwania zostaliśmy potraktowani jak każde nowe UNI. I jedyne co możecie mi zarzucić to, że miałem zbyt wygórowane oczekiwania, że dostaniemy coś więcej. Co pozwoli podgonic troszkę pkt, mając w perspektywie Fuzje. I tylko tyle, nie miałem zamiaru nikogo obrazić. Ale troszkę się gotuje jak wypowiadają się w temacie ludzie, którzy od kilkunastu miesięcy klepali formy - tak wiem było sporo przy tym problemów - i śmiali się nam w twarz gdy stękalismy i jeczelismy spowodu ich braku.
Także pozdrawiam. Dzisiaj Mikołajki. Życze wszystkiego dobrego.
-
wsadźcie te wzory, marginesy błedu i skrajne. Na 50 misji trafiłem 104 artefakty.
Widzisz a ja na 42 miałam 500.
A ktoś na 1 miał 1300.
Taka to losowość jak z moonami, raz powstaje raz potrzeba 40 prób.
Fajnie, fajniusio. Ja slyszałem, że ktoś tam w lunaparku rzucał piłkami w tarczę. Dali mu 10 piłek i trafił. No ja dostałem 3 piłki i kurcze nie trafiłem.