Posts by zabity

to poczekam na 19 planete

dzie.. dziewiętnastą? : o

no ja właśnie do podobnego wniosku doszedłem, że lepiej podnieść o ten poziom na który jeszcze jako tako mnie stać a potem dowalić +1 - cierpliwość to złota cecha! stąd pytanie co by się zadziało gdybym w trakcie badania użył przedmiotu. jeśli dobrze zrozumiałem to po prostu nie da się tak zrobić(?) inaczej zapłaciłbym w praktyce mniej za badanie i jeszcze bym trafił do karceru za machlojki.

To niezły event, bez świąt i nowego roku były lepsze eventy z nagrodami...

nie narzekaj, taki +1lvl techu może być wart miliardy surki i tygodnie czasu, a dopiero co były 3 takie itemy - im wyższy poziom rozwoju tym większe zadowolenie.

Szkoda. Tak to proceder bandytyzmu można by dusić w zarodku, a tak nie dziwne, że są dzbany z kilkoma miliardami na minusie i nie przeszkadza im to w żaden sposób. Ot kolejna ikonka, która nic nie daje.

Z drugiej strony z dodatniego honoru też niewiele wynika, a ci przynajmniej tracą 100% surowców i brzydko wyglądają :p imho spoko - jest dowolność wyboru dobrej lub złej ścieżki, jak w starych warsach ciemna i jasna strona. możnaby to urozmaicić na tysiąc różnych sposobów które też napędziłyby grywalność, ale cóż.. to nie wątek od tego, tylko od klarowania wątów odnośnie systemu zdobywania/liczenia tych punktów czy to w tę czy tamtę stronę (:

podsumujmy:

1. tylko żółci dają honor, biali bandyci niestety nie (a mogliby) - opis ikonki bandyty wprowadza w błąd
    2. co do zasady wyjęci spod prawa nie dają honoru - wciąż niejasne co się dzieje z żółtym celem wyjętym spod prawa
    3. jest rozbieżność między ilością honoru wynikającą ze wzoru a faktycznym wynikiem i nie wiem co za tym stoi
    4. jasna kwestia - cywilne jednostki nie wliczają się do honoru

minimalny zysk z ekpy metalu jak na foto 34,824,423

a ja dostalem taki stral

17,412,211

Dokładnie połowa, więc to nie wina form życia tylko braku pioniera. Na pewno dołączyłeś go do floty? U mnie działa, może na Quasar nie.

połowa albo tyle co minimum kryształu

ciekawe rzeczy wychodzą tutaj, choćby za to wielki props dla Majchera, teraz widzę jak bardzo jestem w tyle, mimo że gracie na szybszym uni :)

póki co jedyne wyjaśnienie tego fenomenu, jakie przychodzi mi do głowy (poza bugiem/niedziałaniem), to że badania zwiększają maksimum znalezisk ale nie minimum - w takim wypadku maksymalny drop byłby wyższy ale jednocześnie mniej prawdopodobny(?) skoro spektrum się poszerza - czytam to piąty raz i brzmi to dziwnie.

odnośnie proporcji eventów to myślę że nasze tabelki będą wyglądać podobnie, czyli +- 30% pustych przebiegów, obnażę się tutaj, proszę bardzo:
    Zrzut-ekranu-2024-12-23-213902.png
    próba dość mała bo miesiąc.

To że jednego dnia się znajdzie trzy czarne dziury albo nic w całej serii wciąż wpisuje się w logikę RNG, wiec skupiłbym się na faktycznym wpływie badań (lub jego braku) na wielkość dropa.

hmm ciekawi mnie w takim razie jaka jest amortyzacja takiego przedsięwzięcia - to w ogóle się tyczy całego działu form życia, gdzie wydajemy miliony żeby zmniejszyć koszt budynku o ułamek procenta i gdzie wydajemy miliony by zwiększyć znaleziska o taki sam ułamek. wygląda to tak jakby formy życia nie miały większego sensu dopóki nie operuje się w miliardach. pod warunkiem że działają jak należy.

moim skromnym zdaniem discominer to najlepsza opcja. dzieląc punkty między ekonomię i expy nie ma się przynajmniej wrażenia że robi się te expy po to, by zwiększyć loot z expów, żeby robić kolejne expy, żeby zwiększyć loot itd :)

mnie ciekawi jak wam wychodzą takie ogromne liczby maksymalnych findów - czy to efekt takich ogromnych bonusów z badań form życia czy coś innego?

u mnie na uni delphinus to wygląda tak:

Zrzut-ekranu-2024-12-23-122437.png

jak się to ma do 460mln metalu u Majchera? toż to jakieś 350% więcej. mógłbyś pokazać jak powyższa tabelka wygląda u ciebie?

co do znalezisk to nie widzę jakichś specjalnych tendencji:
    Zrzut-ekranu-2024-12-23-123938.png

brak eventu pozostaje w mniej więcej tej samej relacji do znalezisk surowców (~1:1 z lekką przewagą dla surki).
    widziałem też już podobny wątek gdzieś na angielskim forum, gdzie gość twierdził, że im większe ma bonusy do expów z form życia tym mniejsze rezultaty. Jeśli bug miałby być gdzieś to właśnie tutaj, choć i to niepewne, zważywszy że rachunek prawdopodobieństwa w przypadku zrandomizowanego zjawiska zawsze będzie miał tendencję do "klastrowania się" wyników, przynajmniej z ludzkiej perspektywy gdzie mózg nasz będzie się doszukiwał tendencji, a jeśli jest to mózg polski, to złych tendencji ;p

grając adwokata diabła zwróciłbym uwagę na:
    a) może to ogame tracker ma jakieś niedociągniecia
    b) może inny gracz zaczął słać expy tam gdzie ty?

podsumowując - bez długotrwałych badań uwzględniających w grafach również postępy w technologiach form życia my tego nie sprawdzimy - musieliby to zrobić devowie. czyli składamy wniosek o dokładne sprawdzenie tej kwestii :)

dzięki! punkt 1 mnie najbardziej interesuje, bo to dobra alternatywa dla żółtych celów, które są dość nieuchwytne. pytam o tych różowych, bo teoretycznie możliwa jest sytuacja w której żółty atakuje czerwonego stając się różowym, co byłoby głupawe. chyba że to nie tak działa. punkty 3 i 4 przydałyby się do napisania kalkulatora. swoją drogą takowego też nigdzie nie znalazłem

Cześć!
    Szukam niepodważalnej (najlepiej podpartej doświadczeniem własnym) odpowiedzi odnośnie tych rzeczy:

1. Czy faktycznie bandyci są zawsze celem honorowym, nawet jeśli są w kolorze białym?
    2. Czy wyjęty spod prawa to też cel honorowy?
    3. Czy honor jest naliczany za 100% zniszczonych wieżyczek obronnych czy tylko za ~30%? - spotkałem się z informacją, że to co się naprawi po walce nie jest liczone - czyli ~70% odpadałoby?
    4. Jednostki cywilne, za które honor nie przysługuje, to: sondy, satelity, transportery, recyclery

Szukam i szukam w sieci na ten temat i nie mogę się doszukać żadnej jednoznacznej odpowiedzi, zatem będę wdzięczny za rozjaśnienie :)

Cześć, jak w temacie, populacja jednej z mych planet spadła do zera najwyraźniej w efekcie spuszczenia na planetę dużych ilości żywności (~100mln), które też całe znikło. Załączam screenshota z post factum gdzie widać, że popki są ledwie 3mln podczas gdy zmieści się ponad 700mln, żarcie też zresetowane się regeneruje od zera.

Zrzut-ekranu-2024-12-14-132556.png

Dostawa na tę planetę:
    Zrzut-ekranu-2024-12-14-133612.png

Szkodliwość niska, ale dokłada do przekonania, że surowiec żarcie jest 70rzędny i kiepsko przemyślany. Widziałem na angielskim forum że już się coś takiego działo i najprawdopodobniej bug kryje się gdzieś w punkcie dostawy jedzenia w dużej ilości (wysyłałem już mniejsze ilości na planety i taki bug nie nastąpił. Dodam że budynek form życia był w trakcie budowy w tym czasie, żadna technologia się nie badała a gatunek to Rock'Tal. Pozdrawiam!