Posts by zabity

dobra, kolega z sojuszu podpowiedział - jakby ktoś miał taki problem

użyjcie sondy na atakuj/szpieguj i dopiero wtedy użyjcie falangi.

Działa tylko na TWOJĄ flotę...

jestem na 99% pewien że działa na cudzych flotach i na każdym typie misji, bo pamiętam że za pierwszym razem falangowałem gościa, który wiedziałem że śle ekspy z planety o byle jakiej porze. i quest się tedy spełnił natychmiastowo, a tym razem zaskoczył jakby po +-godzinie lub po którejś kolejnej falandze czego niestety nie jestem w stanie potwierdzić w żaden sposób

hmmm zaskoczyło z opóźnieniem. nie jest t kwestia kesza bo w międzyczasie robiłem inny quest i wszedł jak trza, zatem samo opóźnienie można traktować jako formę buga, gdyby ktoś jeszcze zgłaszał taki problem.

cześć!
    chodzi o ten quest:
    Zrzut-ekranu-2025-01-07-163914.png
    wczoraj mi normalnie wskoczyła nagroda, dzisiaj skanuję i nie zaskakuje choć wykryłem ekspedycję i szpiegowanie. czy to ma być jakiś konkretny rodzaj ruchu floty? mam uczulenie na drobne druczki, więc jeśli to ten casus to się obrażę.

ps. zbieranie też nie działa

to poczekam na 19 planete

dzie.. dziewiętnastą? : o

no ja właśnie do podobnego wniosku doszedłem, że lepiej podnieść o ten poziom na który jeszcze jako tako mnie stać a potem dowalić +1 - cierpliwość to złota cecha! stąd pytanie co by się zadziało gdybym w trakcie badania użył przedmiotu. jeśli dobrze zrozumiałem to po prostu nie da się tak zrobić(?) inaczej zapłaciłbym w praktyce mniej za badanie i jeszcze bym trafił do karceru za machlojki.

To niezły event, bez świąt i nowego roku były lepsze eventy z nagrodami...

nie narzekaj, taki +1lvl techu może być wart miliardy surki i tygodnie czasu, a dopiero co były 3 takie itemy - im wyższy poziom rozwoju tym większe zadowolenie.

Szkoda. Tak to proceder bandytyzmu można by dusić w zarodku, a tak nie dziwne, że są dzbany z kilkoma miliardami na minusie i nie przeszkadza im to w żaden sposób. Ot kolejna ikonka, która nic nie daje.

Z drugiej strony z dodatniego honoru też niewiele wynika, a ci przynajmniej tracą 100% surowców i brzydko wyglądają :p imho spoko - jest dowolność wyboru dobrej lub złej ścieżki, jak w starych warsach ciemna i jasna strona. możnaby to urozmaicić na tysiąc różnych sposobów które też napędziłyby grywalność, ale cóż.. to nie wątek od tego, tylko od klarowania wątów odnośnie systemu zdobywania/liczenia tych punktów czy to w tę czy tamtę stronę (:

podsumujmy:

1. tylko żółci dają honor, biali bandyci niestety nie (a mogliby) - opis ikonki bandyty wprowadza w błąd
    2. co do zasady wyjęci spod prawa nie dają honoru - wciąż niejasne co się dzieje z żółtym celem wyjętym spod prawa
    3. jest rozbieżność między ilością honoru wynikającą ze wzoru a faktycznym wynikiem i nie wiem co za tym stoi
    4. jasna kwestia - cywilne jednostki nie wliczają się do honoru

minimalny zysk z ekpy metalu jak na foto 34,824,423

a ja dostalem taki stral

17,412,211

Dokładnie połowa, więc to nie wina form życia tylko braku pioniera. Na pewno dołączyłeś go do floty? U mnie działa, może na Quasar nie.

połowa albo tyle co minimum kryształu

ciekawe rzeczy wychodzą tutaj, choćby za to wielki props dla Majchera, teraz widzę jak bardzo jestem w tyle, mimo że gracie na szybszym uni :)

póki co jedyne wyjaśnienie tego fenomenu, jakie przychodzi mi do głowy (poza bugiem/niedziałaniem), to że badania zwiększają maksimum znalezisk ale nie minimum - w takim wypadku maksymalny drop byłby wyższy ale jednocześnie mniej prawdopodobny(?) skoro spektrum się poszerza - czytam to piąty raz i brzmi to dziwnie.

odnośnie proporcji eventów to myślę że nasze tabelki będą wyglądać podobnie, czyli +- 30% pustych przebiegów, obnażę się tutaj, proszę bardzo:
    Zrzut-ekranu-2024-12-23-213902.png
    próba dość mała bo miesiąc.

To że jednego dnia się znajdzie trzy czarne dziury albo nic w całej serii wciąż wpisuje się w logikę RNG, wiec skupiłbym się na faktycznym wpływie badań (lub jego braku) na wielkość dropa.

hmm ciekawi mnie w takim razie jaka jest amortyzacja takiego przedsięwzięcia - to w ogóle się tyczy całego działu form życia, gdzie wydajemy miliony żeby zmniejszyć koszt budynku o ułamek procenta i gdzie wydajemy miliony by zwiększyć znaleziska o taki sam ułamek. wygląda to tak jakby formy życia nie miały większego sensu dopóki nie operuje się w miliardach. pod warunkiem że działają jak należy.

moim skromnym zdaniem discominer to najlepsza opcja. dzieląc punkty między ekonomię i expy nie ma się przynajmniej wrażenia że robi się te expy po to, by zwiększyć loot z expów, żeby robić kolejne expy, żeby zwiększyć loot itd :)

mnie ciekawi jak wam wychodzą takie ogromne liczby maksymalnych findów - czy to efekt takich ogromnych bonusów z badań form życia czy coś innego?

u mnie na uni delphinus to wygląda tak:

Zrzut-ekranu-2024-12-23-122437.png

jak się to ma do 460mln metalu u Majchera? toż to jakieś 350% więcej. mógłbyś pokazać jak powyższa tabelka wygląda u ciebie?

co do znalezisk to nie widzę jakichś specjalnych tendencji:
    Zrzut-ekranu-2024-12-23-123938.png

brak eventu pozostaje w mniej więcej tej samej relacji do znalezisk surowców (~1:1 z lekką przewagą dla surki).
    widziałem też już podobny wątek gdzieś na angielskim forum, gdzie gość twierdził, że im większe ma bonusy do expów z form życia tym mniejsze rezultaty. Jeśli bug miałby być gdzieś to właśnie tutaj, choć i to niepewne, zważywszy że rachunek prawdopodobieństwa w przypadku zrandomizowanego zjawiska zawsze będzie miał tendencję do "klastrowania się" wyników, przynajmniej z ludzkiej perspektywy gdzie mózg nasz będzie się doszukiwał tendencji, a jeśli jest to mózg polski, to złych tendencji ;p

grając adwokata diabła zwróciłbym uwagę na:
    a) może to ogame tracker ma jakieś niedociągniecia
    b) może inny gracz zaczął słać expy tam gdzie ty?

podsumowując - bez długotrwałych badań uwzględniających w grafach również postępy w technologiach form życia my tego nie sprawdzimy - musieliby to zrobić devowie. czyli składamy wniosek o dokładne sprawdzenie tej kwestii :)

dzięki! punkt 1 mnie najbardziej interesuje, bo to dobra alternatywa dla żółtych celów, które są dość nieuchwytne. pytam o tych różowych, bo teoretycznie możliwa jest sytuacja w której żółty atakuje czerwonego stając się różowym, co byłoby głupawe. chyba że to nie tak działa. punkty 3 i 4 przydałyby się do napisania kalkulatora. swoją drogą takowego też nigdzie nie znalazłem

Cześć!
    Szukam niepodważalnej (najlepiej podpartej doświadczeniem własnym) odpowiedzi odnośnie tych rzeczy:

1. Czy faktycznie bandyci są zawsze celem honorowym, nawet jeśli są w kolorze białym?
    2. Czy wyjęty spod prawa to też cel honorowy?
    3. Czy honor jest naliczany za 100% zniszczonych wieżyczek obronnych czy tylko za ~30%? - spotkałem się z informacją, że to co się naprawi po walce nie jest liczone - czyli ~70% odpadałoby?
    4. Jednostki cywilne, za które honor nie przysługuje, to: sondy, satelity, transportery, recyclery

Szukam i szukam w sieci na ten temat i nie mogę się doszukać żadnej jednoznacznej odpowiedzi, zatem będę wdzięczny za rozjaśnienie :)

Cześć, jak w temacie, populacja jednej z mych planet spadła do zera najwyraźniej w efekcie spuszczenia na planetę dużych ilości żywności (~100mln), które też całe znikło. Załączam screenshota z post factum gdzie widać, że popki są ledwie 3mln podczas gdy zmieści się ponad 700mln, żarcie też zresetowane się regeneruje od zera.

Zrzut-ekranu-2024-12-14-132556.png

Dostawa na tę planetę:
    Zrzut-ekranu-2024-12-14-133612.png

Szkodliwość niska, ale dokłada do przekonania, że surowiec żarcie jest 70rzędny i kiepsko przemyślany. Widziałem na angielskim forum że już się coś takiego działo i najprawdopodobniej bug kryje się gdzieś w punkcie dostawy jedzenia w dużej ilości (wysyłałem już mniejsze ilości na planety i taki bug nie nastąpił. Dodam że budynek form życia był w trakcie budowy w tym czasie, żadna technologia się nie badała a gatunek to Rock'Tal. Pozdrawiam!