Złotego rozwiązania nie znajdziecie, bo go nie ma zwyczajnie. Rozmawiamy o produkcie, który sam w sobie i w swojej kategorii (gry/rozrywka) jest archaiczny, gdyby rozważać to stricte akademicko - nie powinien utrzymywać się nadal na rynku. A jednak jest i produkt, i my tu jesteśmy..
Sugeruję podejść do sprawy filozoficznie
Każde z Was ma własną motywację by nadal tu być, ja podzielę się własną. Jestem tu, choć stać mnie na większość rozrywek tego świata.. dla ludzi. Tylko i wyłącznie. Ta gra to tylko pretekst. Spośród osób tutaj piszących jestem tu stosunkowo krótko - a jednak udało mi się poznać świetnych ludzi. Mało tego, z częścią udało mi się spotkać i spędzić świetne dni (i noce)
A życie jest tak przewrotne - że nawet udało mi się nawiązać nowe kontakty biznesowe. I choć od czasu do czasu zabieram głos w sprawie tej czy innej ewentualnej zmiany - powiem bardzo szczerze - zupełnie mi to obojętne, jak potoczą się losy tej gry i jaki będzie jej koniec (lub mój). Ludzi których poznałem, wspólnie spędzonych godzin, dni i nocy - nikt mi nie zabierze. Zostało jeszcze kilka osób, z którymi jeszcze się nie spotkałem na żywo a wiem, że warto - więc będę tu nadal.
Motywacje są różne i pewnie jest ich tyle, ilu jest graczy. Domyślam się, że są osoby, dla których jest to istotna forma rozrywki, sposób na zabicie czasu w pracy, która na to pozwala, odskocznia od problemów życia codziennego - i jest to dla nich istotny element życia. To te osoby najboleśniej odczuwają skutki obecności tzw. paczkomatów - graczy, którzy przychodzą znikąd - ładują pieniążki bo mogą - i psują innym z trudem wypracowane floty. Czy to sprawiedliwe ? Nie. Czy życie jest sprawiedliwe ? Nie. Utopia nie istnieje, komunizm się nie sprawdził. Nie ma czegoś takiego jak wszystkim wszystko równo.
Odnośnie antymaterii - sam jestem osobą, która konto zbudowała niemal wyłącznie na niej, może odrobinę na ekspedycjach. Jednak tak mało uciążliwego dla innych, mało agresywnego, ba, tak pasywnego paczkomatu jak ja nie ma chyba drugiego
Przynajmniej tak to sobie tłumaczę 
Każdemu z Was życzę, mimo wszystko - by wyciągał z tej gry to, czego od niej oczekuje. Jednakoż im mniejsze będą oczekiwania - tym większa radość.. Spróbujcie satysfakcji poszukać dookoła gry, z kontaktów międzyludzkich - to zwyczajnie działa.
Serdecznie pozdrawiam !