Lepiej nie.. Co było w Poznaniu, zostało w Poznaniu
Posts by trokpol
-
-
dzień doberek, trochę minęło już od naszej ostatniej majowej fuzji, czy na 2026 r. możemy spodziewać się migracji na starych serwerach ?
RudaWcześniej czeka nas jeszcze 2025...
-
Uprzejmie informuję, że temat ma swój finał. Nie wszyscy są z niego zadowoleni, a jak mam być szczery, to do końca zadowolony nie jest chyba nikt
Obrońca nestu - bo odpisano mu dziś flotę, którą straciłby gdyby starcie doszło do skutku
Atakujący - Frutek24 bayu20 Lena, moja skromna osoba i Dziki (przepraszam, nie wiem jak Ciebie oznaczyc) - odpisano nam dzis recznie statki, ktore stracilibysmy, gdyby starcie doszlo do skutku . Dopisano nam recznie surowce, ktore unosilyby sie na PZ gdyby starcie doszlo do skutku. My nie jestesmy w pelni zadowoloni... bo:
1. Nie mamy naszego ST, na ktorym zalezalo nam bardziej niz na surowcach (nagrody za poswiecony czas) (bede probowal je wygenerowac, poprosilem o pomoc)
2. Nie mamy emocji, ktore mielibysmy, gdyby starcie doszlo do skutku w normalnym trybie
3. Na dzis nie ma rozwiazania problemu - nadal mozna skutecznie uciekac w 0 sekund korzystajac z opcji ekspedycji - nadal nie ma sensu gra flota (falaga, wyliczone PZ, kontra)
Jednak przy tej okazji bardzo, bardzo dziekuję !
1. Ruda , kruszynka , Prongs (Ich werde mich gesondert auf Deutsch bei Ihnen bedanken, Sie können diese paar Wörter hier googeln, schätze ich :)) - za okazane nam zrozumienie, poswięcony czas i za dobrą wolę wsparcia dla nas - graczy. Bardzo Wam dziękuję !
2 nestu - za klasę, kulturę, nawet dziś gdy kiepskie dla Ciebie rozwiązanie zostało wdrożone. Cieszę się, że miałeś podzieloną flotę i nie trafiliśmy całości, to co zostalo to nadal znacząca siła i liczę, że jeszcze pogramy przeciwko sobie. Serdeczne dzieki dla Ciebie i gratuluję postawy !
Was serdecznie pozdrawiam i zapraszam do kulturalnej dyskusji -
GF napluło wam w twarz, a wy i tak wróciliście - widzę protest udany, trochę beka
Nie rozumiem w czym Ty widzisz problem ? Problem został zgłoszony, wyjaśniony, otrzymaliśmy satysfakcjonujące nas info zwrotne - czujemy się potraktowani serio i fair - gramy dalej
-
Gdzieś ktoś kiedyś napisał - każdy musi mieć możliwość obrony. A wy [ciach] nie będziecie tej możliwości odbierać bo macie ból tyłka bo latać nie potraficie normalnie. - Coż znaczy ? Latać w ciemno i licząc ze ktoś będzie afk ? Czekać aż ktoś zaśnie i się spóźni odebrać fsa ? Jak dla ciebie nie jest normalne obserwowanie gracza przez kilka tygodni, i skoordynowana akcja całego sojuszu żeby ściągnąć 5 moonów i niszczyć jak gracz śpi myśląc że jest ok , to ja nie wiem co jest normalne. Widać że twój nick i avatar idzie w parze z twoją inteligencja ale nie mnie to oceniać
[mod='Ruda']Obraza[/mod]
Błąd jeśli można go nazwać jest w możliwości przetwarzania danych przez serwer, a nie w grze ponieważ
- wysyłasz statki na 0s = raczej nie wykonalne że statki się spotkają
- wysyłasz statki na 1s = zdarza się też że do starcia nie dochodzi
- wysyłasz statki na 2s = taki czas jest najlepszy
ale wysyłając statki na 1s czy 2s jest możliwość ucieczki na co pozwala mechanika gry, i co moim zdaniem mija się z celem
moim zdaniem na na przykład ileś tam sekund przed starciem / przykładowo 6s obrońca nie powinien mieć możliwości wysłania statków na który jest atakPrzeciez to by totalnie zamordowało grę. Przeciwko tzw. paczkomatom, którzy za duży hajs się wzmacniają, nie byłoby możliwości jakiejkolwiek obrony. Taki przykładowo współautor postu, Trokpol, byłby w stanie sam całe sojusze złomować, mając 5x więcej punktów niż drugi gracz na Yin.
a tak na marginesie bez tych paczkomatów to byście nie mieli w co grac bo GF nie będzie utrzymywać serwerów NON PROFIT ale chyba myślicie że jesteście tacy fajni że to dla was robia
bzdura i podstawy ekonomii sie klaniaja. To nie paczkomaty utrzymuja ta gre bo ich paczka daje 2kkk+ mety, to tysiac pozostalych graczy na uni kupujacy 2-3x miesiecznie anty za 50zl utrzymuja ta gre. Przelicz to sobie.
Ile ? Tysiąc ? Ty to jesteś fantasta Boję się Twojej ekonomii, jeśli tak wygląda Twoja matematyka
-
Za badania FŻ odpowiada budynek Technologikum Run
Żeby być ścisłym, nie tylko. Również wszystkie badania do laboratoriów od form życia drastycznie przyśpieszają badanie form życia.
a tego nie wiedziałem
Rozwój form życia -54,7% Maks. 99%
-
Za badania FŻ odpowiada budynek Technologikum Run
Żeby być ścisłym, nie tylko. Również wszystkie badania do laboratoriów od form życia drastycznie przyśpieszają badanie form życia.
-
Jakaś odpowiedź zawsze jest lepsza niż żadna. Ruda dzięki za poświęcony czas !
Nie dostalem co prawda odpowiedzi z rozwiazaniem na przyszlosc, ale przynajmniej wiem:
- nie ma sensu sciaganie ksiezyców- nie ma sensu skanowanie falanga
- nie ma sensu wyliczanie z PZ
- nie ma sensu wyliczanie kontry
Zostaje latanie na BFS i liczenie na to, ze znajdzie sie ktoś, kto nie uczy sie na bledach innych i da sie na spadaka zlapac.. -
-
Oj tam że szybciej lata różnica przy wysokich napędach nie jest tak odczuwalna. Owszem wiem ze 1 min w tą szybciej 1 minuta powrót szybciej to wciągu 24h jedna fala exp gratis może wyjśc
DT 34336
MT 62821
No masz rację, trochę szybciej... Jedna dodatkowa fala to 15 ekspedycji, a dwie to 30. A to około 1kkk MSU więcej na dobę -
I tu do adnimistracji gry, dałem wam łatwy i sensowny sposób na rozwiązanie problemu bo to nic trudnego w kodzie gry zmienić ustawienia by nie dało się wprowadzać więcej niż 9999 statków w formacji FLOTA EKSPEDYCYJNA
Ja latam slotami po 1 pionierze, 1 sondzie i 30.000 MT, które łącznie mają 300kk ładowności (max co aktualnie mogę znaleźć to 290,208,274 metalu i z każdym kolejnym poziomem badań FŻ się to zwiększa, więc co jakiś czas dokładam kolejne 1000 MT). Podejrzewam, że nie jestem jedynym, który lata na ekspedycje małymi transporterami. Ograniczenie do 9999 statków nie rozwiąże problemu, a tylko sprawi innym (w tym i mi) kłopot...
Moja ekspedycja to obecnie 45.500 MT Maks - 450 milionow metalu.
-
Błąd jeśli można go nazwać jest w możliwości przetwarzania danych przez serwer, a nie w grze ponieważ
ale wysyłając statki na 1s czy 2s jest możliwość ucieczki na co pozwala mechanika gry, i co moim zdaniem mija się z celem
moim zdaniem na na przykład ileś tam sekund przed starciem / przykładowo 6s obrońca nie powinien mieć możliwości wysłania statków na który jest atakPrzeciez to by totalnie zamordowało grę. Przeciwko tzw. paczkomatom, którzy za duży hajs się wzmacniają, nie byłoby możliwości jakiejkolwiek obrony. Taki przykładowo współautor postu, Trokpol, byłby w stanie sam całe sojusze złomować, mając 5x więcej punktów niż drugi gracz na Yin.
Przeciez wystarczy zrobic FS na stacjonuj, zajrzec co jakis czas czy nie lecą GS - jesli lecą - zawrocic i nawet nie przejmowac sie strata ksiezyca Mowimy o Uni x1, GS do podmiotowego ksiezyca lecialy ponad 6 godzin W tej sytuacji wystarczy zajrzec na sekunde co 6 godzin i flota jest bezpieczna. Taka mozliwosc obrony to za malo ?
No ale mówimy o zmianach, które miałyby się dokonać globalnie, a nie na jednym serwerze. Zatem trzeba uwzględniać wszystkie możliwe serwery i konfiguracje.
Trokpol, ja rozumiem w jakiś sposób Wasze rozżalenie, nie mam podejścia na zasadzie "jest jedyny możliwy sposób gry, paczkomaty są ble itd". Z drugiej strony wiem, że Nestu nie zrobił niczego nielegalnego. Ja wiem, jakie nastawienie w sojuszu było po tym, jak się okazało, że wszyscy są na FS-ie i nie ma kto podstawić się pod GŚ-y. Nestu postanowił, że ot tak spróbuje uciec w ten sposób, co jak widać się powiodło.
Po prawdzie wydaje mi się, że salomonowym rozwiązaniem byłby "dodruk surki" w ten sposób, że równowartość PZ oddajemy agresorom, ale bez ujmowania niczego (floty, surowca) z konta Nestu. Przecież on nie zrobił nic nielegalnego, żadnego buga nie użył. Funkcjonalność jest wbudowana w grę przez GF i jest dostępna tylko dla tych, którzy dysponują admirałem floty. To, że się udało, nie jest ani winą Waszą, ani winą Nestu.
Wroc do mojej wypowiedzi, drugi post w tym watku. Jeszcze raz:
1. Nie mam nic do obroncy
2. Nie chce surowców
3. Nie chce paliwa
Prosze tylko o informacje jak grac w systemie GS - zniszczony ksiezyc, falanga, atak - aby gra miala sens Bo na zero nie dziala, na 1 sekunde to tak samo jakby na ucieczke byla godzina. Wiec jak grac, aby nie byc zawiedzionym ?
Czy o duzo prosze ? -
Przeciez wystarczy zrobic FS na stacjonuj, zajrzec co jakis czas czy nie lecą GS - jesli lecą - zawrocic i nawet nie przejmowac sie strata ksiezyca Mowimy o Uni x1, GS do podmiotowego ksiezyca lecialy ponad 6 godzin W tej sytuacji wystarczy zajrzec na sekunde co 6 godzin i flota jest bezpieczna. Taka mozliwosc obrony to za malo ?
-
Dobry Wieczór Wszystkim,
Aby pozostawać w zgodzie ze swoim sumieniem dodaję od siebie, ze daleki jestem od stawiania zarzutów personalnych, oskarżeń, ferowania wyroków.
Jeśli jest celowym w zamierzeniu twórców gry, aby możliwa była legalna ucieczka flotą w 1 sekundę to proszę o potwierdzenie tego stanowiska...Oraz o informację, jaki sens ma granie w systemie floty, niszczenie księżyców, gra falangą i tak dalej jeśli:
1. Ataki wysyłane na powracającą flotę na 0 sekund (styczne) nie dochodzą do skutku, bo floty się mijają
2. Ataki wysyłane na powracającą flotę na 1 sekundę nie dochodzą do skutku, bo możliwa jest legalna ucieczka
Proszę o informację, kiedy można spodziewać się zmian w grze mających na celu umozliwienie takiej koordynacji ataku (do setnych czesci sekundy) aby gra w systemie niszczenie ksiezyca, falanga, atak na powracajaca flote miala sens
Przy okazji serdecznie dziekuje za zabawe wszystkim, z ktorymi mnie ta gra zetknela i na Uni, i na Discord, i na żywo w Poznaniu. Na obecnych zasadach i przy niedoskonalosci systemu swoja osoba i swoimi srodkami dluzej tego dziela legitymizowal nie bede
Serdecznie Was pozdrawiam ! -
Zawsze jestem asertywny. Z całym szacunkiem do wszystkich graczy wyrażam niniejszym moje subiektywne stanowisko:
Mnie sie ta regulacja podoba i daje jej łapkę w górę.
Serdecznie pozdrawiam -
Czyli lepiej będzie jak gracz A wyśle graczowi B 2.000.000.000.000 dexu, ten wymieni to u handlarza to za 6.000.000.000.000 krychy i odeśle po min przeliczniku 3.000.000.000.000?
Wtedy zostanie mu 3.000.000.000.000 zamiast obecnych 1.000.000.000.000
Faktycznie świetne rozwiązanie
Piłeś ? Nie stosuj matematyki
Wiem wiem, masz teraz zagadkę. Wyjaśniam - jeśli uzyskasz u Handlarza 3 sztuki krysztalu za 1 deuteru - Nobla masz w kieszeni -
Bez afery ludzie i media sie nudza
Ostatnimi czasy na Disco Ogame stanowczo czesto padaly pytania o minimalne legalne przeliczniki, dziewczyny z teamu odpowiadaly - tylko pozno ktos poskladal klocki.. Rozumiem "proceder" - ale w swietle faktow nie jest to zaden walek, co najwyzej wykorzystanie luki pozostawionej w przepisach przez regulatora
Osobiscie moge miec watpliwosci co do moralnosci czynu, ale podstaw do karania wstecz nie widze..
PS. Mnie by sie nie chcialo... -
Bardzo elegancko, szczegolnie, ze mi kiedys obronca spod topora uciekł doslownie
ALE - złe emocje niepotrzebne, nie krytykuje, nie oceniam, ale nie solidaryzuje sie w nienawisci -
Wpis jedynie dla wzięcia udziału w dyskusji, bowiem prędzej wieloryb przejdzie przez ucho igielne niż ja zacznę grę na jakimkolwiek Uni od zera..
Uwaga taka: aby gra była atrakcyjna wielowątkowo - niezależnie od prędkości flot wojennych - bardzo dobrym jest, gdy flota obronna ma prędkość dwukrotnie większą od atakującej. Przykład - Yin, na którym gram - wojenna x1, obronna x2.
Argumentacja - ogromnie rośnie znaczenie sojuszu, rosną możliwości zorganizowania wyrafinowanych akcji obronnych (spadak), większego znaczenia i wartości nabierają lokalne znajomości i kooperacje z sąsiadami. Stawia to w nieco trudniejszej sytuacji typowych piratów zarzynających wszystko co lata (choć to broń obusieczna, więc i dla nich do zastosowania) a daje większe możliwości obrony sojuszom i graczom spoza top10 przed mocarzami.
Przeglądając obecne Uni pod kątem ewentualnej przyszłej fuzji nie widzę takiej konfiguracji, zdecydowanie Uni, które taką zmianę wprowadzi będzie moim celem w fuzji niezależnie od prędkości - umiem się dostosować do każdych warunków. Na końcu wszystkiego z definicji to jest gra wojenna, dlaczego więc ograniczać sobie dostępność opcji i strategii
Serdecznie pozdrawiam. -
Dopiero wpadło mi w oko Twoje opracowanie - dzięki temu, że temat wyświetlił się w aktualnych wątkach. Późno zatem, ale lepiej późno niż wcale - wyrazy szacunku za profesjonalizm, włożony nakład pracy i sposób wyłożenia zagadnienia !
Serdecznie dziękuję !