Ankieta ustawień servera Vela

• Witam, fuzja się zakończyła, zapraszam do lużnej i mam nadzieje bez konfliktowej rozmowy na temat ewentualnych w przyszłości zmian na naszej słonecznej Veli - trochę osób mimo wszystko do servera doszło.

Z mojej strony, jak na server z eko x10, wydaję mi się że można by podnieść prędkość floty pokojowej z x3 na 4/5 lub na taką prędkość na jaką chciałaby większość.

2 pozostałe parametry które chciałbym poznać wasze opinie to pomijanie pustych układów i ładowność SS - pierwsze według mnie powinno być podstawą na każdym aktualnym serverze z racji ilości idlaków, drugie, jak dla mnie jest obojętne, ale wiem że ludzie lubią korzystać z tej opcji.

Zapraszam do dyskusji bez odpowiedzi typu "to trzeba było wybrać inny server" :sleeping:

• Jako ekspedytor maniakalny poprę każde zwiększenie prędkości floty pokojowej, jednak jako osoba, która na Vela powraca a nie jest na niej z pierwotnym kontem zrozumiem, jeśli rdzenni gracze beda przeciwni - taka zmiana drastycznie zaburza rutynę wykonywania FS.

Jako posiadacz wielomilionowej floty SS popieram ideę dodania ładowności SS.

Jako osoba złośliwa nie pominę okazji, aby wbić szpilkę autorowi postu: o co Ci chodzi, przecież na Vela pomijanie układów jest aktywne ;)

• Jako osoba złośliwa nie pominę okazji, aby wbić szpilkę autorowi postu: o co Ci chodzi, przecież na Vela pomijanie układów jest aktywne ;)

Trokpol, ale przecież ustawienia Veli nie pomijają układów pustych i nieaktywnych. Sprawdź w ustawieniach serwera. Chyba że ja nie rozumiem oznaczeń zastosowanych przez GF...

Co do reszty to byłabym za podniesieniem pokojowych, jako nałogowy odkrywca i za ładownością sond :)

Wpuśćcie amoniak do krwi. Zajdzie reakcja umierania, intensywnego oddychania, zachłannego smakowania i nieuwalniania życia z rąk.

• Jako osoba złośliwa nie pominę okazji, aby wbić szpilkę autorowi postu: o co Ci chodzi, przecież na Vela pomijanie układów jest aktywne ;)

Trokpol, ale przecież ustawienia Veli nie pomijają układów pustych i nieaktywnych. Sprawdź w ustawieniach serwera. Chyba że ja nie rozumiem oznaczeń zastosowanych przez GF...

Co do reszty to byłabym za podniesieniem pokojowych, jako nałogowy odkrywca i za ładownością sond :)

Jesli tak jest to mnie bandyci z sojuszu oszukali ;) (sam nie sprawdzalem ) Shadow Fiend przepraszam za wrzutke, mea culpa !

• Ktoś jeszcze się wypowie ? W zasadzie mamy 2 postulaty na tapecie:

1. Włączenie ładowności SS

2. Włączenie pomijania nieaktywnych ukladów

W zasadzie zmiany kosmetyczne, myślę, że można powoli wnioskować do Ruda o ankietę ?

• Popieram :

Zmiana prędkości flot pokojowych z x3 na x4 lub x5

Ładowność sond szpiegowskich jak najbardziej tak, uważam że to powinno być "must have" na każdym serwerze.

Pomijanie pustych układów jak najbardziej na tak.

Pozdrawiam i cieszę się że kultura osobista panuje nad to wszystko.

• Witam,

- Zmiana prędkości flot pokojowych jest mi obojętna,

- Ładowność sond szpiegowskich nikomu nie zaszkodzi, a może czasami uratować sytuację,

- Pomijanie pustych układów jak najbardziej na tak.

Pozdrawiam !

• Kilka lat nie byłem na forum ogame

...

A Więc wg mnie

Pokojowe x 5

Ładowność sond szpiegowskich: NIE

ZMIANA ZLOMU 70% flota 30 % obrona albo 80 % sama flota bez zlomu z obrony

Brak pomijania pustych układów

Jest duzo ciężej wyliczyć jakąkolwiek flote a ktos kto jest 100 ukladow dalej zamiast leciec 45 min, leci 19 min....wg mnie bezsens szczegolnie ze gracze nie budują flot...

Wiec sugeruje:

Wg mnie GF powinno oblokowac potencjał walk z piratami i obcymi podczas ekspedycji...dla klasy odkrywcy, a to ze względu na to ze osoby majętne maja duzo większe szanse na szybsze rozwinięcie konta niz osoby których tych pieniędzy na antymaterie nie mają, nie zaglądam również nikomu do portfela ale ogame sie wyludnia i wielu graczy kończy grac przez dysproporcje paczkujących względem tych którzy nie paczkuja...przy obecnej sytuacji osoby latajace ekspedycje bez anty nie mają żadnych szans,poza tym flociarzy ubyło...osoba paczkujący moze dorobic sobie 10 mld floty od tak....osoba bez paczek nie może...

Więc drogie GF, czas chyba przemyśleć temat, jedynym możliwym chyba rozwiązaniem zeby gracze wrócili chętniej to uwolnić ponownie potencjał walk na odkrywcy z piratami, ludzie zaczna chętniej grac i przede wszystkim budowac floty, wieksza rywalizacja, bardziej wyrównana walka, wg mnie takie osoby rowniez beda paczkować, bo można grac na odkrywcy i robic paczki dzięki formom zycia...czekam z niecierpliwością

• podzielam zdanie przedmówcy dotyczące olbrzymich niekiedy dysproporcji między graczami, a mianowicie w grze Ogame skończyły się mikropłatności, a zaczęło się nadmierne wykorzystywanie możliwości dokonywania zakupu "przewagi" w grze

niech mądrzy mi wytłumaczą jaki jest sens grania w grę - np 2 lata (gracz nie wydający $$$), jak to samo można osiągnąć w kilka dni (ty można byłoby podać kilka przykładów - ale to nie chodzi o to), moim zdaniem nie ma żadnego sensu = niestety, po co latać ekspedycje = jak można sobie otworzyć paczkę i mieć to samo i wiele innych przykładów

jednym z sensownych rozwiązań jest ograniczenie możliwości zakupu do określonej kwoty np. miesięcznie, lub chociażby ograniczenie zakupu surowców = ale jak wszyscy wiemy GF tego nigdy nie zrobi bo kto by uciął kurze złote jaja :)

• podzielam zdanie przedmówcy dotyczące olbrzymich niekiedy dysproporcji między graczami, a mianowicie w grze Ogame skończyły się mikropłatności, a zaczęło się nadmierne wykorzystywanie możliwości dokonywania zakupu "przewagi" w grze

niech mądrzy mi wytłumaczą jaki jest sens grania w grę - np 2 lata (gracz nie wydający $$$), jak to samo można osiągnąć w kilka dni (ty można byłoby podać kilka przykładów - ale to nie chodzi o to), moim zdaniem nie ma żadnego sensu = niestety, po co latać ekspedycje = jak można sobie otworzyć paczkę i mieć to samo i wiele innych przykładów

jednym z sensownych rozwiązań jest ograniczenie możliwości zakupu do określonej kwoty np. miesięcznie, lub chociażby ograniczenie zakupu surowców = ale jak wszyscy wiemy GF tego nigdy nie zrobi bo kto by uciął kurze złote jaja :)

yup, możliwość zakupu surowców bez limitów totalnie tą grę zabiło. Tzn owszem, dalej są gracze, ja gram, ale mam masę znajomych którzy albo zakończyli grę albo mimo że poklikaliby chętnie już nie wrócą - przez to właśnie że jeden czy kilku graczy wywala wypłatę na to żeby zrobić w chwilę flotę którą normalnie budowałoby się miesiącami. Po kilku-kilkunastu dniach uniwersum wygląda jak kiedyś po kilku-kilkunastu miesiącach (i dużo dłużej), przeorane i wyludnione :)

I też nikomu nie zaglądam do portfela - to nie problem graczy tylko systemowy, że gra po prostu na to zezwala.

Ograniczenie wydawałoby się czymś bardzo sensownym. GF zmieniło kalkulację na niewielką liczbę osób kupującą dużo zamiast dużą liczbę osób kupujących co nieco.

Ale oczywiście tutaj możemy sobie tylko pogdybać bo wiadomo że nic się nie zmieni :S

Nie jestem zwolennikiem nakladania ograniczen, ograniczenia sa dla slabych...wiec zaproponowalem zdjecie ograniczen na klasie odkrywcy

jestem graczem który i " paczkuje" i gra odkrywca i doskonale widze mechanike, klasa odkrywcy i latanie na walki z piratami ozywiloby ta gre...wiem bo bylem jednym z pierwszych ktory poslal pancerniki na ekspedycje w ramach eksperymentow i bylem milo zaskoczony, od razu zaczalem stawiac pancerniki na szeroka skale i przestalem kiedy GF nalozylo ograniczenia...i zapewne 95% graczy jak nie 99% zrobilo to samo..