Aktywności generowane przez kolejkę badań / budynków

• Raczej nie powinno tak być więc zgłaszam jako błąd

Zakolejkowane badania / budynki zapalają aktywkę w podglądzie galaktyki , na początku myślałem że tylko FŻ ale sprawdziłem też zwykłe budynki i badania ,i jest tak samo

Zauważyłem to podczas obserwacji gracza , gdzie od czasu do czasu pojawiały się na planetach *

na fali pusto ,skany nie pokazywały żeby coś wylądowało

po przeprowadzeniu eksperymentu na własnych kontach ,mogę potwierdzić że kolejka badań / budynków

w momencie kiedy zaczyna się robić kolejne badanie/ budynek z kolejki zapala się * na planecie

Z badaniami można by to jeszcze przeżyć ( chociaż te z FZ przy niskich poziomach potrafią generować taką aktywkę co godzinę ) ale kolejne poziomy już trwają zdecydowanie za długo żeby to miało znaczenie

Ale przy budynkach to już trochę przesada .

Zakolejkuje sobie jakieś magazyny / silosy/ czy inne doki na matce i przez poł nocy mam aktywki / do tego kilka budynków z FŻ i już wgl świece się jak choinka

a rano te budynki wyburzę

I dla kogoś kto na mnie poluję , aktywka na matce o 2 - 3- 4 w nocy skutecznie zniechęca do prób np ściągania moona , zwłaszcza że można sobie tak kliknąć żeby akty było o 2:59 a kolejne o 3: 10 i następne 3:30

• W czym widzisz problem ? Od zawsze tak jest, kolejkuje sobie plazmy na ksiezycu i mam aktywke co 13 minut odświeżoną. To taki sam element gry jak każdy inny. Kto jest uważny porówna skany - i doliczy się różnicy czy to w budynkach, czy w badaniu, czy w obronie, czy we flocie. A kto gapa.. ten gapa :)

• Po pierwsze i najważniejsze , to daje przewagę graczy z antymaterią nad tymi którzy jej nie kupują, i to samo w sobie powinno być powodem dla którego należy to naprawić

Naprawić tak. Bo uważam że to błąd (może miałem roczną przerwę od gry ale nie mów mi że tak było zawsze )

Nie wiem czy grasz eko czy flotą

Ale niczego się nie doliczysz , przy słabych nanitach , niskie poziomy zakolejkowanych budynków gubią się w wydobyciu którego nie jesteś w stanie dokładnie policzyć

( sztab , dopalacze, klasa) owszem widać na skanie że budynek powstał ,ale żeby się tego dowiedzieć musisz mieć skan z przed i po aktywce , a raczej nie skanujesz kogoś co 10 min jeżeli chcesz na niego lecieć ,albo już lecisz .

Przynajmniej ja mam taką zasadę i tak działam , mi wystarczy jeden skan który mam zapisany nawet miesiąc a resztę załatwiam obserwacją w galaktyce

poza tym aktywka z kolejki nie wyklucza że gracza nie ma na koncie .(widze że gość leci i chce mu zrobić kuku to skracam budynek i wrzucam kolejny żeby myślał że to akty z kolejki)

Bez sens totalny

dla kogoś kto nie poluje tylko raczej jest uciekającą ofiarą takie coś jest bardzo wygodne , ale dla kogoś kto gra flotą -to błąd w grze :P

rozumiem że obecnie gra promuje grę eko , expy ,(i wgl mało interakcji między graczami) i jak najmniej złomowań ,żeby przypadkiem gracze nie uciekli po złomie ,ale flociarze nadal istnieją :)

• W czym widzisz problem ? Od zawsze tak jest, kolejkuje sobie plazmy na ksiezycu i mam aktywke co 13 minut odświeżoną. To taki sam element gry jak każdy inny. Kto jest uważny porówna skany - i doliczy się różnicy czy to w budynkach, czy w badaniu, czy w obronie, czy we flocie. A kto gapa.. ten gapa :)

To już nie działa od dłuższego czasu.

EDIT: nie działa w przypadku bycia offline (zostało to zmienione), no ale to trzeba by łaskawie doprecyzować, że się ma grę odpaloną prawie 24/7, to wtedy faktycznie ta metoda działa.

To już nie działa od dłuższego czasu.

Oczywiście, że działa ;)

Zakolejkuj coś, co buduje się kilkanaście minut (poniżej 15), po jednej sztuce, np. u mnie na księżycu plazmę mam na 13 minut z ogonkiem. Ustawiam produkcję po jednej sztuce, 1,1,1,1,1,1,1,1,1,1,1 itd, zostawiam Ogame odpalone na danym ksiezycu na podgladzie - za kazdym razem, gdy konczy sie budowa wyrzutni, ogame sie przeladowuje. Budzik na 3 - i w ten sposob mam swieczke 24h.

oczywiscie jak wyzej napisalem, kto jest inteligentny odrobinkę - doliczy sie po skanach, że plazma przybywa co kilkanascie minut o jedną sztuke ;)

• No dobra, to o czym mówisz, działa. Tylko zastanawiamy się tutaj nie nad tym, czy to działa, ale czy jest to błędem w grze. A co za tym idzie – czy wykorzystywanie tego powinno być traktowane jak każde inne wykorzystywanie błędów, czyli skutkować banem albo ostrzeżeniem ze strony administracji.

Twój sposób na kolejkowanie stoczni na Księżycu niewiele różni się od wtyczki do przeglądarki, która automatycznie odświeża stronę (tzw. auto-refresh). Patrząc z perspektywy osoby trzeciej – różnicy praktycznie nie ma. Aktywka cały czas utrzymuje się na koncie, nieważne czy odświeżenie następuje co 10, czy co 13 minut. Nie można w żaden sposób udowodnić, czy faktycznie siedzisz przed ekranem i patrzysz, jak budują się Twoje plazmy, czy też nie.

Możesz przecież odpalić ogame w salonie, na telewizorze, zakolejkować budowę i oglądać jak sie budują – i nikogo to nie powinno interesować. Tak samo Ciebie nie interesuje to, że gra sama się odświeża. Ty wrzuciłeś plazmy do stoczni i odszedłeś od laptopa, a odświeżanie w tle „robi się samo”.

No więc trzeba sobie zadać pytanie: czy auto-refresh w przeglądarce jest legalny?

Jeżeli tak, to tutaj nie ma żadnego problemu – można to traktować jako auto-refresh wbudowany w grę.

Jeżeli jednak auto-refresh jest zakazany i traktowany jako oszustwo, to Twoje działanie – które de facto niewiele się od niego różni – powinno być uznane za nielegalne, czyli za wykorzystywanie błędów w grze.

Kolejkowanie budynków działa trochę inaczej – możesz wyłączyć wszystko i będziesz offline, a mimo to aktywki i tak się pojawią.

Dlatego musiałby się ktoś z teamu wypowiedzieć jasno, jak to wygląda z ich strony. Chodzi tylko o jedno: czy te aktywki, które generują się przy budynkach, badaniach czy stoczni, są prawidłową mechaniką gry, czy nie. Jeśli nie są – to powinny być traktowane jako błąd, a jego wykorzystywanie nie jest legalne.

Tutaj nie chodzi o to, kto i w jaki sposób to wykorzysta, bo mozliwości jest tyle co graczy ,tylko o przejrzystość zasad.

• To co opisujesz sugerowało by że nie wolno ci nic budować i ustawiać do kolejki. Jeżeli kolejka generuje aktywki - a jest tak od wielu wielu lat i nic do tej pory nie zostało z tym zmienione, ba, gra ma jeszcze kilka innych bugów które te aktywki wywołuje.

Nie za bardzo widzę sens po prostu tych dywagacji na ten temat, tym bardziej że autorefresh o którym mówisz działa zupełnie inaczej, a kolejkowanie inaczej. Dodatki do przeglądarek - autorefreshe - które są zabronione - generują aktywność w momencie przeładowania strony, ale tylko na planecie na której "zostaniesz". I jest to wywoływane przez "zewnętrzne narzędzie". A nie przez grę.

W kwestii generowania aktywności - aktywki pojawiają się w momencie zakończenia badań lf na planetach, obrona w stoczni to już wiesz, aktywki pojawiają się czasami w momencie zakończenia zwykłych badań na planecie czy losowo nawet i budynków na której to badanie czy budynek odpaliłeś.

Ty rozkminiasz że nikomu nic nie wolno robić w grze - bo powoduje to aktywki na planetach / moonach, i jest to bugusingiem. Gdyby tak było nikt by nie mógł grać. To że nikt nie naprawił tego przez lata i to długie lata - bo tego typu rzeczy są "częścią" tej gry od chyba dekady - albo świadczy że mają to gdzieś albo że nie sa w stanie tego naprawić.

I nic na to nie poradzisz, a oskarżanie ludzi o bugusing bo sobie kolejke ustawili czy badanie - co jest funkcją gry - niestety mija się z celem.

• Nie, nie, absolutnie nie zabraniam nikomu nic robić w grze. Jestem wręcz zwolennikiem tego, aby każdy robił dokładnie to, na co ma ochotę. Tylko pytanie jest stricte inne. Czy taki jest zamysł gry? Czy tak ma działać kod gry, żeby takie rzeczy się działy? To jest jedno pytanie. Jeżeli tak, no to nie ma tematu. Jeżeli nie, w takim razie jest to błąd gry. Mniejszy lub większy, nieważne, błąd gry. I teraz, jeżeli gracz świadomie to wykorzystuje, a kolejkowanie na księżycu plazmy co 13 minut raczej jest celowym działaniem, no to wykorzystuje on ten błąd celowo i z premedytacją, czyli powinien być ukarany w jakiś sposób.

W zasadach gry jest jasno i wyraźnie napisane, że celowe wykorzystywanie błędów w grze, jak i również ich niezgłaszanie, jest surowo zabronione. Więc ja jako gracz zastanawiam się, czy powinienem to zgłosić, bo jeżeli tego nie zgłoszę, to jestem równie winny bashingowi, jak ten, który to wykorzystuje, ponieważ wiedziałem, a nie powiedziałem. 😀

Autorefresh to zewnętrzna wtyczka, a kolejkowanie jest funkcją wbudowaną w grę – to prawda. Ale efekt końcowy w podglądzie galaktyki jest identyczny: ciągła aktywka, która nie znika.

I tu nie ma zbytnio pola do dyskusji – pytanie jest proste:

Czy administracja jest tego świadoma i traktuje to jako błąd gry?

Jeśli tak, to celowe i systematyczne wykorzystywanie takiego błędu powinno być karane, jak każdy bugusing.

Jeśli nie, czyli traktują to jako normalną mechanikę, to sprawa zamknięta – możemy się wszyscy kolejkować i nie ma tematu.

Chodzi tylko o jasne stanowisko, bo wtedy każdy będzie wiedział, na czym stoi

Tak jak wiele innych rzeczy w Ogame, ta kwestia powinna być jasno wyjaśniona i rozpowszechniona, bo 99% graczy nie ma pojęcia o takich – nazwijmy to – „ukrytych właściwościach” gry. Wtedy nie byłoby niedomówień ani niepotrzebnych oskarżeń, tylko każdy wiedziałby, co jest normalną mechaniką, a co traktowane jest jako błąd.

Spróbujmy spojrzeć na to oczami nowego gracza. Widzisz u kogoś ciągłą aktywkę na moonie – zgłaszasz sprawę, bo wydaje Ci się to nienaturalne. Dostajesz standardową odpowiedź na zgłoszenie i nic poza tym,Go nie poinformuję cie ze gracz ten wykorzystuje wbudowaną w grę funkcie auto-refresh poprzez kolejkowanie stoczni. 😀

Logiczne, że zaczyna myśleć:

„to jest jedna wielka ściema i oszustwo”, albo

„niektórzy są po prostu równiejsi wobec prawa”.

I trudno mu się dziwić, skoro nigdzie w Ogame nie ma jasno opisanych takich mechanik. W zasadzie w ogóle trudno znaleźć w samej grze jakiekolwiek szczegółowe zasady. Większości rzeczy trzeba się doszukiwać na forach, z rozmów między graczami… albo poczekać, aż pierwszy raz dostanie bana jako ostrzeżenie, że coś było niedozwolone. W zakładce "zasady gry " mam 10 punktów,kilka z nich wygania mnie na forum w poszukiwaniu informacji

Dlatego właśnie dobrze byłoby, żeby takie kwestie były wyjaśniane i dostępne dla wszystkich, a nie traktowane jak „tajemna wiedza” dla garstki osób.

No i raczej dostrzegasz różnicę między tym, że ktoś ma zakolejkowane budynki czy jakieś badania, wyłącza grę i idzie spać, a tym, że ktoś ma zakolejkowaną stocznię, otwarty laptop i stałą aktywkę na monie. Jeżeli sprawa zostanie wyjaśniona i administracja wypowie się w tym temacie, że taka mechanika jest częścią gry, to nawet sam będę z tego korzystał.

• No i raczej dostrzegasz różnicę między tym, że ktoś ma zakolejkowane budynki czy jakieś badania, wyłącza grę i idzie spać, a tym, że ktoś ma zakolejkowaną stocznię, otwarty laptop i stałą aktywkę na monie. Jeżeli sprawa zostanie wyjaśniona i administracja wypowie się w tym temacie, że taka mechanika jest częścią gry, to nawet sam będę z tego korzystał

Śmiało korzystaj, administracja wie ;)

• Ale tu nie ma żadnej tajemnej wiedzy. To wiedzą wszyscy od dziesiątek lat - bo tak ta gra działa. I nie ma sensu drążenie na siłę tematu i szukanie dziury w całym. Tak jest, bylo i będzie. I nikt nie będzie tego wyjaśniał czy rozpisywał bo nie ma czego. Tu nie ma błędu gry - to jest część tej gry. Gdyby było to błędem - kazdy lądował by już od lat na banie. A ty próbujesz na siłę zrobić z igły widły - taka gra i w taką grę gramy. Akcje / interakcje generują aktywki na planetach czy moonach i będą. I nikt za to karany nigdy nie będzie bo oznaczało by to pozbawienie możliwości grania. Nie ma buga, nie ma błędu - tak gra wygląda i będzie wyglądała.

Drążysz na siłę i brniesz w coś co kompletnie nie ma sensu. Szukasz na siłę jakichś problemów - a gra ma ich znacznie więcej i są znacznie bardziej poważne niż to.

Jeśli uważasz że powinno być inaczej - zwróć się bezpośrednio do osób odpowiedzialnych za kod gry i za jej działanie. Tutaj na tym forum ich nie znajdziesz. Zwróć się do włodarzy tej gry nie do "pracowników na wolontariacie - patrz członków teamu / administracji ogame PL". Ogame to projekt globalny, a PL jest tylko jego małą częścią. Nikt ci tu w teamie nie wejdzie i nie nadpisze kodu gry bo nie od tego są. Od tego są niemiecko - indyjscy programiści, pracownicy Gameforge których jak już napisałem tutaj na forum PL nie znajdziesz. A oni i tak co najwyżej albo cię zleją, albo nawciskają kitu - albo dodadzą do listy TO DO na 2344 rok, bo od tak dawna kwestia choćby tych nic nie znaczących aktywek istnieje i nie jest z nią nic robione.

Ty sobie grasz - to sobie graj, i nie zawracaj sobie głowy aktywkami.

• Możesz nie mierzyć wszystkich swoją miarą, bo to, że ty i osoby w twojej bańce, graczy z ogame'a, wiedzą, że takie coś jest i działa. I pewnie duża część graczy z twojego otoczenia to wykorzystuje i ta wiedza jest według ciebie powszechna. To nie znaczy, że pozostała część graczy nie ma prawa szukać informacji na ten temat.

Argument, że tak zawsze było, jest i będzie nie ma tutaj absolutnie żadnego zastosowania.W zasadzie nie ma nigdzie zastosowania .Gdzie gracz ma szukać informacji, czy zauważona przez niego mechanika jest bugiem czy nie i czy może ją wykorzystywać czy nie. Jeżeli sama gra w swojej zawartości odsyła mnie do szukania konkretniejszych informacji na oficjalnym forum, na przykład w Zakładce Zasady Gry, mam jasną informację, że po konkretniejsze informacje muszę się udać na forum, to właśnie tutaj się udaje i właśnie tutaj zadaję pytanie, czy jest to błąd w grze i czy jest traktowane jako bashing czy nie.

No i z całym szacunkiem to nie jest szukanie dziury w całym, tylko wręcz przeciwnie, próbom ujednolicenia zasad i wyjaśnienia pewnych rzeczy, tak żeby właśnie tej logicznej dziury w mechanice gry nie było.

A odpowiedzi na to pytanie nie powinien udzielić hinduski programista, tylko osoba, która jest najbliżej gracza, czyli operator gry, bo to on interpretuje zasady gry i to on wlepia ewentualnie bana, a nie jakiś wysoko postawiony informatyk lub GF, czy ty, który mi napiszesz, tak, ok, możesz tak robić, to jest zgodne z zasadami. Twoje zdanie, czy moje, nie ma tutaj absolutnie żadnego znaczenia.

Przykładem może być handel i manipulacja przelicznikami – jeszcze kilka lat temu była to praktyka powszechna i akceptowana przez graczy. "I każdy wiedział ze tak sie robi ,tak sie grało, wszyscy wiedzieli,ameryki nie odkryłeś ."Dzisiaj jest już zakazana. To pokazuje, że pewne procedery można ukrócić, niezależnie od tego, jak długo były tolerowane. Podobnie tutaj: samo istnienie mechaniki od lat nie oznacza, że nie można jej ujednolicić czy wyjaśnić w sposób jasny dla graczy.”