Posts by Trickster

Co do ankiety, to mało osób na forum się wypowiada, że chce ankiety w stosunku do liczby graczy na tym uni. :D

Ale jeśli ankieta dojdzie nawet do skutku to jej wynik powinien być wiążący jeśli ponad 75 % graczy weźmie w niej udział i większość zagłosuje za zmianami. :D

Co tak słabo, 100% frekwencji żeby była pewność że nie przejdzie xD Aż tak się boisz zmian że chcesz idlaki wykorzystać do obalenia ankiety?

Forum nie ma znaczenia, ankieta będzie w grze. Kto nie głosuje temu wszystko jedno, wymóg frekwencji nie ma żadnego logicznego uzasadnienia.

Jeden warunek dodałbym do ankiety, możliwość głosowania tylko dla graczy którzy trafili na unii do czasu zakończenia migracji.

Patrząc jak się doktorek produkuje to nie zaskoczy mnie masa multikont mających manipulować ankietami.

Ruda nie ma sensu chyba robić ankiety, skoro większość tego unii jej nie chce. Wcześniej też tak było. Żeby zrobić ankietę, musiała być znaczna ilość graczy za, a takiej większości raczej nie ma.

:D

Na co komu ankiety, zapytajcie doktorka a on wam poda wyniki z góry xD

Jeśli większość nie chce zmian to czemu tak bardzo boisz się tej ankiety? Jeśli jest tak jak twierdzisz to większość przegłosuje żeby zostało po staremu:)

xD

Przyszli ludzie z serwerów z wojenną x1 i podwyższoną pokojową a ci dalej rżną głupa i udają że nie wiedzą w czym problem.
    Nie było żadnego wyboru unii o prędkościach takich jak na exodusach dlatego przyszli tutaj i dlatego chcą ankiety. Dziękujcie GF za bezsensowne decyzje.

Dajcie już tą ankietę żebyśmy mogli zamknąć temat i pogodzić się z demokratycznym wyrokiem zamiast dalej czytać nie nie nie albo tak tak tak.

Podsumowując fuzję to tak oceniam 2 / 10.

Minusy:

- Bezmyślny wybór exodusów i unii docelowych, w GF chyba naprawdę nikt nie myśli. Chyba że wybór był na zasadzie "żeby kasa się zgadzała", to wiele wyjaśnia.

Związany z tym brak możliwości wybrania unii o tych samych parametrach i konieczność dostosowania się do zmian. Przy zaczynaniu gry powinien być komunikat:

"UWAGA, wybór uniwersum o tych parametrach gry jest tymczasowy. Po nieokreślonym czasie gracz zostanie zmuszony do zmiany na inne uniwersum o innych parametrach. Lokacja planet również jest tymczasowa co należy uwzględnić przy usłudze premium "relokacji planet". Należy unikać zlecania długich kolejek budowy w stoczni ze względu na możliwą blokadę planety na niekorzystnych lokalizacjach w przypadku fuzji". xD

- Rozbijanie misternie budowanych latami układów planet. Nauczka na przyszłość - nie wydawać anty na usługę relokacji. Na nowym unii pomimo tego że przygotowałem się i dostałem komplet relokacji i tak jestem w plecy 20-30% wydajności kopalni bo część planet miała zakolejkowaną stocznię na rok i póki co utkwiły na nierentownych pozycjach układu.

- Rozbicie układu planet to również zwiększenie czasu transportów co wymusza zmianę przyzwyczajeń w grze.

- Pomimo posiadanie kompletu relokacji nie możliwe jest odtworzenie korzystnego układu planet, zwyczajnie zbyt wielu graczy i zbyt wiele układów jest zajętych.

- Napaleni stalkerzy. Po fuzji ilość szpiegów wzrosła o 10000%. To samo dotyczy miłośników farmienia sond słonecznych i nierentownych ataków na bunkry. Na szczęście czas gra na moją korzyść i za jakiś czas wrócą tam gdzie ich miejsce - na urlop xD

Plusy:

- Kilka Unii do wyboru przez gracza. W wyniku złych decyzji GF wybór był fatalny ale chociaż był. Mogło być gorzej :)

- Dla graczy którzy nie planowali strategii gry od początku i ich planety są ustawione w kiepski sposób, łatwy sposób na darmowe relokacje.

Fuzję są czymś naturalnym w grze która wymiera, nie narzekałbym gdyby GF samo nie powodowało problemów.

Najpierw produkują masę unii o różnych parametrach a potem zamykają... i znowu otwierają nowe. Kasa, kasa i jeszcze raz kasa...

Ale wiecie że fs można zrobić jako lot wojenny i wtedy prędkość pokojowa nie ma znaczenia?

Natomiast chory jestem jak widzę czas zwózki surowców i ekspedycji. Na Juno robiłem zwózkę 15 minut przed pójściem spać. Tutaj strach wysłać ekspy kilka godzin przed wysyłką fs bo jak się trafi opóźniony to go nie odbiorę. Trzeba "kończyć" aktywności na 3 godziny przed snem.

Co mogę zrobić, gdy mogę przenieść swoje konto tylko do universum docelowego, gdzie już mam założone konto?

Niestety nie ma możliwości połączenia dwóch kont w jedno oraz zgodnie z Zasadami można mieć tylko jedno konto na universum. W takiej sytuacji musisz ustawić urlop na jednym z kont i nie logować się na konto ponownie. Masz możliwość logowania się na takie konto raz na 30 dni, aby uchronić je przed kasacją. Dzięki temu będziesz mieć możliwość przekazania konta nowemu właścicielowi za pomocą tokenu przekazania konta.

System przeniósł moje konta, ale mam teraz 2 konta na tym samym universum

Grając w OGame, możesz mieć tylko jedno aktywne konto na universum, dlatego zalecamy kontakt z naszym Supportem (https://ogame.support.gameforge.com) w celu wyjaśnienia swojej sytuacji. Zostaniesz poinformowany o możliwych rozwiązaniach i jeśli zajdzie taka potrzeba, o ręcznym przeniesieniu Twojego konta.

Pytanie dotyczące FAQ fuzji, te dwie opcje trochę sobie przeczą.

Zgodnie z pierwszą informację, uruchomiłem urlop na unii docelowym i przeniosłem się tam z Juno. Teraz mam dwa konta na Kalyke.

To pierwotne konto ma sobie wisieć na tym urlopie czy jednak mam się z tym zgłosić do supportu?

Też liczę na ankietę bo chciałbym szybszych flot pokojowych, niech większość zdecyduje.

Co do "gospodarzy" piszących głupoty o wyborze. Czy jak w ankiecie dostaniecie wybór między zwiększeniem prędkości flot na 2 lub 4 - bez możliwości pozostawienia obecnej prędkości, to też to nazwiecie "wyborem"?

Taki właśnie wybór dostaliśmy na tej fuzji, zamiast zostawić earth o parametrach flot 1/2/1 to dali nam do wyboru miedzy u68 i kalyke... o tych samych parametrach 1/1/1. Unii o większych prędkościach wojennych pod uwagę nie bierzemy. Dając nam wybór między kiłą a mogiłą oczywistym jest że prawie wszyscy z Thuban, Juno i Earth pójdą na 68 lub kaleke. Większość zapewne wybierze młodszy serwer w efekcie czego na kalyke trafi masa osób z unii o pokojowych prędkościach 2 lub 4.

A teraz zdziwienie że chcą zmian w ustawieniach serwera. To wszystko było do przewidzenia dawno temu ale dla GF liczy się tylko kasa a nie zdanie graczy.

Pozwól że się nie zgodzę.

Fuzja to odgórna decyzja Ogame wynikająca z faktu że na uni wybranych do exodus było zbyt mało graczy.

Mało graczy oznacza że uni o danych parametrach nie cieszyło się zainteresowaniem graczy.

Ale wiesz że liczebność graczy na kalyke wynika tylko i wyłącznie z tego że GF na siłę sprowadza wam ludzi z szybszych serwerów? Gdyby dać w fuzji do wyboru earth to nikt by na ten śmieszny serwer nie przyszedł i na następnej fuzji to on byłby "uni o danych parametrach nie cieszyło się zainteresowaniem graczy".

Jak już GF podjęło tak błędną decyzję to mam nadzieję że ankieta to naprawi i nie będziemy mieli dwóch serwerów 1/1/1.

Co mogę zrobić, gdy mogę przenieść swoje konto tylko do universum docelowego, gdzie już mam założone konto?

Niestety nie ma możliwości połączenia dwóch kont w jedno oraz zgodnie z Zasadami można mieć tylko jedno konto na universum. W takiej sytuacji musisz ustawić urlop na jednym z kont i nie logować się na konto ponownie. Masz możliwość logowania się na takie konto raz na 30 dni, aby uchronić je przed kasacją. Dzięki temu będziesz mieć możliwość przekazania konta nowemu właścicielowi za pomocą tokenu przekazania konta.

Jak to działa w praktyce? Zakładając że mam konta na wszystkich unii docelowych, będę mógł sobie wybrać jedno z nich i tam mnie przeniosą pod warunkiem że włączę urlop na unii docelowym?

Jak to się będzie wyświetlać w lobby, jako dwa osobne konta na jednym unii?

Ja też nie :) Na co mi fuzja, nie latam flotą, nie handluje, wystarczy mi kilku innych graczy do pz i pm. Do tego rozbijają mi układ planet i muszę się użerać z nowymi stalkerami. Same zalety:)

Po mojej ostatniej fuzji porzuciłem grę jak znudzony flociarz mi zmasakrował konto i to nawet bez zysku, tak po prostu dla zabawy. Dla niego wydać kilka kkk na bezsensowne ataki to nic, dla mnie to był rok gry w plecy.

Tydzień później wrócił na urlop i znowu zaczął spamować na forum "kiedy fuzja" xD

@edit

Tak mi się teraz nasunęło pytanie, jak mam zleconą na moonie budowę obrony na rok do przodu to jak po fuzji dostanę relokacje to i tak nie będę mógł jej zrobić? Będę musiał przez rok tkwić na losowych kordach?

To dopiero chamstwo, chyba faktycznie przyjdzie mi porzucić grę:( Brawo GF, brawo!

pod warunkiem, że połączą K z u68. Bo 3 Uni docelowe z prędkością x1 to stanowczo za wiele

To bez większego znaczenia czy są 3 docelowe bo i tak prawie wszyscy z x1 pójdą na earth. Co do istnienia 3 unii z x1 to trudne do zmiany bo te serwery za bardzo się różnią.

% złomu K i u 68 to przepaść i oba te unii mają relatywnie dużą ilość graczy więc mogą współistnieć.

Myślę że najrozsądniej byłoby w tej fuzji zastąpić earth zamiast kalyke a przy następnej fuzji pomyśleć o połączeniu K+u68 lub earth+Kalyke.

Wiadomo że graczy ubywa i w końcu wszystkich nas wchłonie u68 ale róbmy to małymi kroczkami a nie tak jak teraz.

PS Fajnie sobie pogadać ale wiecie że i tak nas zleją i nic nie zmienią? xD Za kilka fuzji będą musieli wprowadzić boty żeby u68 i kaleki miały co farmić bo tak zniechęcą graczy z nowszych unii:)

możesz powiedzieć, jakie rozwiązanie może być lepsze od wyboru z pośród 5 zróżnicowanych uni? Zapodaj Twój pomysł.

Nie do mnie ale odpowiedź, przynajmniej w kwestii prędkości wojennej x1 jest oczywista. Juno + Thuban -> Earth.

Zamiast przeskoku z prędkości pokojowej 4 -> 1 byłoby 4 -> 2 a w przypadku Thuban bez zmian.

Zamiast wrzucania świeżaków na 5 letni serwer (na którym są konta nawet starsze) byłyby 3 serwery max 2 letnie.

Jedno unii więcej do wyboru a zmiana kosmiczna, nie ma żadnego logicznego uzasadnienia do dawania wyboru między u68 a Kalyke poza chęcią sprowadzenia tam farm dla starej gwardii. Gdyby dali Earth do wyboru to praktycznie nikt nie przyszedłby na Kalyke i u68.

Sam w dyskusjach o fuzji pisałem że najważniejsza jest zbieżność ustawień unii a nie ilość punktów na nich. I dalej tak twierdzę, poszedłbym nawet na u68 gdyby nie było lepszej opcji na zachowanie lepszych parametrów. Ale tutaj taka opcja była.

Tej decyzji nie da się logicznie wybronić. Zbieżność Juno / Thuban / Earth jest zbyt oczywista więc w pełni się zgadzam z tym że dało się to przeprowadzić lepiej... a wyszło jak zawsze.

Co więcej, wystarczyło zrobić ankietę na każdym unii z pytaniem na które unii chciałbyś się przenieść w razie fuzji. Prosta analiza danych i mamy gotową informację że np. największy procent z unii pokojowych chce iść na earth. Ale lepiej opierać się na opiniach z forum gdzie udziela się 1% graczy, głównie flociarzy którzy siedzą na urlopie i mają czas spamować na forum "kiedy fuzja bo potrzebuje nowych farm".

Sprawdziłem sobie i na docelowym wywali mi 4 planety z pozycji, także z milion anty wydanej na relokacje poszedł w błoto. To zwyczajna kradzież, płacisz anty za konkretną lokalizację a po fuzji - sorry, ktoś musi być niezadowolony.

I co, dostanę 4 relokacje a na pozostałe 10 planet mam znowu wydać 1,2 kk anty? Czyste chamstwo, powinno się dodać w opisie funkcji premium że działa tymczasowo na nieokreślony czas. Tak żeby każdy wiedział żeby z tego nie korzystać.

Ponawiam swój postulat - relokacje na wszystkie planety ludzi z exodusa albo zwrot anty za relokację wykonany na exodusie.

A wiedząc że zdanie graczy GF ma w... otchłani pozostaje mi założyć konto na unii docelowym i zająć jak najwięcej pozycji pod moje planety. Wtedy dostanę więcej relokacji i będę mniej stratny, szkoda tylko że nie ma szans żeby zdążył 10 planet postawić do fuzji. No i szkoda że muszę się posuwać do takich manipulacji i kombinacji by naprawiać to co GF spartolił.

Skoro już musi być fuzja to fajnie że chociaż dali wybór... szkoda tylko że przenosząc się z Juno pozostaje mi wybrać mniejsze zło, zapewne między Kalyke a u68. Bo żadnego podobnego uni nie znajdę, słaby pomysł GF z robieniem co rusz bardziej odmiennych uni a potem wszystko na jedną kupę.

Dodatkowo wydałem kupę anty na 10~ relokacji żeby sobie idealnie ułożyć planety, teraz jak będę miał pecha to rozbije mi ułożenie planet. Co z tego że dostanę relokację na część planet skoro potrzebuje mieć wszystkie odpowiednio ułożone? Powinni dawać relokacje na wszystkie planety albo przynajmniej tym graczom którzy wydawali anty na relokacje.

Jeśli Juno jako jedyne uni jest w plecy 15 pól w wielkości planet to czy po przenosinach nie powinno się nam zwiększyć planet? :(

Eh... fuzja jak zawsze to kupa niesprawiedliwości.

I czy gdzieś da się sprawdzić jaka jest ilość aktywnych graczy na uniach docelowych? Czy da się zobaczyć tylko ilość online w danym momencie?

Łączenie unii według liczby pkt. nie ma sensu. W tej grze rywalizacja nie istnieje, po tygodniu od startu unii latają milionowe floty. Pay to win zabiło rywalizację. Więc bez znaczenia ile punktów mają serwery, i tak fuzje sprowadzają się do tego że op topka ma po prostu więcej rybek do stalkowania. A jak rybki sobie pójdą, idlaki poznikają to znów płacz o fuzję bo się nudzą. Niedługo GF będzie im musiało boty do gry wstawić bo prawdziwych graczy zabraknie.

Dlatego właśnie należy uczciwie trzymać się ustawień bazowych serwerów bo to one sprowadzają graczy. Lepiej połączyć 5 letnie unii pokojowe z 3 miesięcznym pokojowym niż wywracać ustawienia gry bo to zabije sens gry dla mnóstwa graczy. Plus brak chęci do gry na nowych unii skoro nie można ufać ustawieniom serwera.

Erth wraz z mianą speed x3 floty wojennej pokojowej z tym obronnej podkrecic do 5ciu <---- gaspra Isonoe Juno

Podkręcać na pokojowym uni flotę wojenną na x3 XD

Przenieść tam 3 serwery - pokojowe, zrównoważone i flotowe - różniące się chyba wszystkim.

A pomyślałeś jak w ten sposób napluto by w twarz graczom którzy wybrali sobie dany typ uni a teraz wywalono im ustawienia do góry nogami?

Genialny pomysł jak zabić 4 uniwersa dla 5 minut zabawy flotowców, którzy i tak za miesiąc wrócą na wieczny urlop.

kantynie odwiedzasz tylko po to żeby kliknąć w zakładkę

Ale czaisz że jest zadanie na zakupy w kantynie a nie kliknięcie zakładki?

Co do reszty - najpierw piszesz że nie trzeba anty a potem że mogę coś kupić za anty które uzbieram. Zdecyduj się.

Ja napisałem wyraźnie - zadania wymagają wydawania anty więc są "premium", nic o kupowaniu anty nie pisałem. Ja tam wolę wydać uzbierane anty na inne rzeczy niż lipne nagrody.

Dla ciebie nagrody są fajne bo nie umiałeś ogarnąć planet od początku, z palcem w nosie mam wszystkie planety 300+ a nawet 400. Więc dla mnie nagrody w stylu pól są lipne, co kto lubi.

Wracając do tematu - kolejne dwa dni były bez zadań premium więc pewnie się uda zdobyć komplet nagród. Nie zmienia to faktu że przy pechu jeden gracz musi wydać anty żeby zdobyć komplet a drugi nie, to jest po prosu słabe. Całe te zadania to parodia, zamiast zaloguj się to kliknij zakładkę x, zacznij budowę (po czym ją anuluj), wyślij flotę. Urozmaicenie xD Nawet do takiego crapu trzeba było wcisnąć wydawanie anty żeby zareklamować sklep.

Jedyna zaleta tych zadań to pozbawienie nagród flociarzy na wiecznych urlopach ale to dało się załatwić dużo prościej, brak nagród dla urlopowiczów i tyle.

Ciekawe bo ja mam kupić i w sklepie i w kantynie i zakończyć natychmiastowo budowę za anty. A to razem już 400 trytu.

Dopiero drugi dzień więc może uda się nadrobić w kolejnych dniach ale już w poprzedniej "erze" gdy dawali te zadania to miałem raz sytuację że nie uzbierałem trytu na ostatnią nagrodę bo za dużo było zadań płatnych.