Posts by Karotek

Mówiłem wyłącznie o surowcach z ekspedycji na danej unii Zibi - Wiadomo że wszędzie będzie inaczej. Tu jest też LF więc też już troszkę więcej z eksp i mniej dziur..
    Jednym słowem - trzeba sobie wszystko przeliczyć i odkrywca opłaca się wyłącznie do pewnego czasu :)

Sorki, że dopiero dzisiaj odpisuję, miałem niestety młyn w pracy i brak czasu na przyjemności :(

Mam eko na poziomie 15 planet x 46 lvl kopalni metalu, 38 lvl kopalni kryształu i 42 lvl ekstraktorów deuteru, co daje mi dziennie przy klasie zbieracza ( z włączonymi kilkoma dopalaczami wydobycia, 19 lvl technologii plazmowej, 50% przeładowanych pełzaczach i aktywnym geologu) 894 kk metalu, 179 kk kryształu i 163 kk deuteru. Kurator, przy zmianie klasy ciężko byłoby mi uzbierać na expach 25% tej ilości surki...

Dlatego graj na razie na odkrywcy i ciesz się z tego, że masz możliwość używania pełzaczy, dzięki którym wydobywasz parę % więcej surki. W pewnym momencie dojdziesz do takiego poziomu wydobycia, że także Tobie bardziej się będzie opłacać gra zbieraczem, niż odkrywcą :)

Pozdrawiam i życzę przyjemnej gry :):):):thumbup::thumbup::thumbup:

Standardem z Mathilde jeśli licząc złomowanie floty to około 650-700kk surowców dziennie.

Skoro nikt nic nie wrzuca, to ja sobie coś tam wrzucę małego.

Karotek [ECO] vs. Macmacia ~ 500.74%

Dnia 24-04-2023 23:57:11 następujące floty spotkały się w walce:

Agresor Karotek [ECO]

Reaper 5.555

Obrońca Macmacia

Mały transporter 1.000

Duży transporter 749

Ciężki myśliwiec 1

Okręt wojenny 129

Recykler 1

Sonda szpiegowska 1.061

Bombowiec 9

Satelita słoneczny 5

Pancernik 346

Reaper 250

Pathfinder 39

Wyrzutnia rakiet 680

Lekkie działo laserowe 1

Mała powłoka ochronna 1

Duża powłoka ochronna 1

Po bitwie...

Agresor Karotek [ECO]

Reaper 5.549 ( -6 )

Obrońca Macmacia

Zniszczony!

agresor wygrał bitwę!

Agresor przejął:

13.994.660 Metalu, 3.109.464 Kryształu i 8.177.501 Deuteru

Agresor stracił łącznie 960.000 jednostek.

Obrońca stracił łącznie 94.740.500 jednostek.

Na polu zniszczeń unosi się 27.130.200 metalu i 22.944.000 kryształu.

Agresor przejął łącznie 25.281.625 jednostek.

Szansa na powstanie księżyca 20%.

Olbrzymie ilości metalu i kryształu łączą się.

Księżyc o powierzchni 8.426 km został uformowany.

Złom zebrany przez atakującego/atakujących.

Podsumowanie zysków/strat:

Podsumowanie agresor

Metal: 40.614.860

Kryształ: 25.723.464

Deuter: 8.057.501

agresor zyskał łącznie 74.395.825 jednostek.

Podsumowanie obrońca

Metal: -60.123.160

Kryształ: -41.079.964

Deuter: -18.819.001

obrońca stracił łącznie 120.022.125 jednostek.

Powered by Konwerter RW OGotcha 4.3.1

Karotek [ECO] vs. Macmacia ~ 216.86%

Dnia 25-04-2023 00:08:34 następujące floty spotkały się w walce:

Agresor Karotek [ECO]

Pancernik 6.234

Bombowiec 1.111

Obrońca Macmacia

Mały transporter 1.164

Duży transporter 501

Lekki myśliwiec 319

Ciężki myśliwiec 255

Krążownik 19

Okręt wojenny 30

Recykler 11

Sonda szpiegowska 1

Bombowiec 17

Niszczyciel 44

Pancernik 5

Reaper 6

Pathfinder 73

Wyrzutnia rakiet 6.260

Działo jonowe 1

Po bitwie...

Agresor Karotek [ECO]

Pancernik 6.222 ( -12 )

Bombowiec 1.107 ( -4 )

Obrońca Macmacia

Zniszczony!

agresor wygrał bitwę!

Agresor przejął:

716.618 Metalu, 240.759 Kryształu i 1.393.705 Deuteru

Agresor stracił łącznie 1.380.000 jednostek.

Obrońca stracił łącznie 40.250.000 jednostek.

Na polu zniszczeń unosi się 11.964.000 metalu i 9.722.400 kryształu.

Agresor przejął łącznie 2.351.082 jednostek.

Szansa na powstanie księżyca 21%.

Złom zebrany przez atakującego/atakujących.

Podsumowanie zysków/strat:

Podsumowanie agresor

Metal: 12.120.618

Kryształ: 9.383.159

Deuter: 1.153.705

agresor zyskał łącznie 22.657.482 jednostek.

Podsumowanie obrońca

Metal: -27.636.618

Kryształ: -11.816.759

Deuter: -3.147.705

obrońca stracił łącznie 42.601.082 jednostek.

Powered by Konwerter RW OGotcha 4.3.1

Tak tylko odpowiem, że kupienie "drogiego auta" tak samo może się skończyć jak kupienie czegoś w ogame. Autem możemy jeszcze spowodować wypadek i będzie problem.. Więc jeszcze gorzej.

Wszystko ma swoje + i -. Wiadomo że ta gra to jest jeden wielki P2W, nie istnieje w tej grze żadna mechanika która pozwala na rywalizacje fair-play, a promowane jest bardzo agresywne. Z tego są ogromne zyski wbrew pozorom ;) Utrzymanie serwerów nie jest aż tak drogie, mody (przynajmniej kiedyś) robili za darmo (za kupony anty xD) więc była to samowystarczalna kopalnia pieniędzy.

Co do tezy o sztucznych kontach to zobaczcie jak działał baner o nowej unii. Kliknąłem go przypadkowo chyba 3 razy :) Konto nowe założyło mi się automatycznie, rozlokowało na unii, doliczyło +1 konto aktywne.. nawet nie miałem żadnej możliwości potwierdzenia że chce, cokolwiek. Od razu zmiana Unii, gramy! Takim sposobem są setki nowych kont na unii już na urlopie / kasacji ;D Ale cyferki na start są. Można się pochwalić.

Dzień dobry,

Z uwagi na konfigurację nowej U, pytanie do teamu: Czy deuter na PZ oraz inne udogodnienia mają szansę wejść "wstecz" już na "żyjących" od jakiegoś czasu U?

Dzięki za odpowiedź :)

Konfiguracja nie będzie narzucona na wszystkie serwery z góry, jeżeli gracze danego uniwersum wyrażą chęć wprowadzenia tej zmiany (ankieta) to nie widzimy przeciwwskazań by pojawiła się na serwerze.

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Czy ankieta jest jakoś przewidziana odgórnie tak jak ankiety na temat konfiguracji nowej Unii, czy gracze muszą sami wyjść z inicjatywą?
    Czy wiadomo w jakim czasie taka ankieta zostanie opublikowana?

Z góry dziękuję za kolejne odpowiedzi :)

80 to ja mogę policzyć sąsiadów :D
    Nie no, wiadomo że to jest liczba kont a ogromna ilość ich jest na U, i, I... Jednak dopiero co widywałem po 150-200+ online na liczniku. Nie jest tak źle jakby się wydawało, choć licznik spada i to widać.. TOPka "oddaje" konta bo leci na U z deuterem, część bany.. Co poradzić.

Populacja umiera przy zmianie.Ale tu chodzi o budynki w takim "na dobrą okazję".
    Faktycznie, możliwe że tak jest patrząc teraz po swoich techach. Poziom rocktalów daje mi boosta też do technologii kaeleshów, co jest bez sensu dla mnie. Powinno być że każda rasa tylko swoim techom ale ok :D

Co do pól nie wiem - nie testowałem. :)

1. Gdy ktoś gra wyłącznie dla zabawy z ekspedycjami i nie obchodzi go eko. Wówczas wybór kaeleshów poprzez ich zbadany poziom będzie boostował ich technologię a więc wyciągnie większe cyferki (które są mniejsze niż boost od budynków kaeleshów, ale założenia jak napisałem). Tak samo metropolis od ludzi - ulepsza wszystkie technologie na danej planecie - drożej niż kaeleshowie ale potencjał niewyczerpanego boostu i rekordów pod ogame. Mechy mają 2 budynki +0,3% więc w teorii jeszcze lepiej.

2. Gdy ktoś wyciąga więcej surowcy dziennie niż jest w stanie przetopić (np. przy starych ekspedycjach bojowych pod pancki), to mechy przyspieszają budowę. Nie wiem czy liczy się to globalnie czy "1 sek" na budowę statku już się nie da przejść... Jeśli nie to pkt do skasowania.

3. Nano boty naprawcze od mechów. Jeśli ktoś się boi wyliczenia, zdjęcia moona na powrocie czy coś, to może rozbudować non-boty i mieć je w "zapasie". Gdyby się taka akcja zdarzyła to szybka zmiana rasy i mamy więcej statków w doku a przy jakiś gigantycznych flotach będzie się opłacać trzymanie takiej "alternatywy" do podmianki w razie czego. Kwestia tego że musimy przed dolotem agresora podmienić a nie zawsze widzimy atak.

4. Kaeleshowie i ich +pola planety.. Praktycznie w dzisiejszych czasach nic nie dają, ale zawsze coś. Zabudować i zmienić na rocktalów. Na chwilę :)

Dzień dobry!

1) Jak najwydajniej osiągnąć rock'talami 448.000.000 populacji T3? Czy ma ktoś jakiś gotowy wzór (np. enklawa medytacji 75, kuźnia run (T2) 15, oriktorium (T3) 10)? Coś by móc skorzystać przy tej formie życia jako mała ściąga? Chodzi o najwydajniejsze (najtańsze) dojście do 18 slota, całe T2 już posiadam. Czas na T3 :)

2) Co dokładnie daje Fabryka Wydajnego Recyklingu? "Każdy poziom zwiększa ilość uzyskanych zasobów."
    Czy to działa jak rozpruwacz? Że automatycznie na danej planecie pobiera x% z powstałego PZ na planetę? A może daje %ładowności recyklerów które będą zbierać PZ na tych koordynatach (czyli można zebrać więcej niż mamy ładowność)?
    Opis nie jest za bardzo precyzyjny tym bardziej część "Zdobyte w walkach wraki wrogich statków są tutaj skanowane za pomocą specjalnych laserów (...)". Sugeruje że bonus działa tylko na wrogie statki? Skoro tak oraz biorąc pod uwagę że budynki FZ działają tylko na danych koordynatach to może jest to tak że w ogóle działają na statki które się o naszą planetę rozbijają? Albo na PZ które powstanie gdy nasza flota startuje z tych koordynatów na wrota? A może jeszcze inaczej - zwiększa PZ powstały i można uzyskać więcej surowców na PZ niż powinno być ze statków? :D

Uprzejmie prosiłbym o pomoc :)

Mimo że za ostatnie metody wiadomo co jest między nami, to życzę serdeczne i w pełni powodzenia w dalszej drodze / udanej 40, a i może kiedyś gdzieś powrotu po latach :)
    Zgadzam się w temacie przedmowy, oraz gratuluje dorobku bo mimo wszystko jest zacny, a czas poświęcony na grę zwrócił się.

Do kiedyś.