18 slot technologii FŻ & Fabryka Wydajnego Recyklingu

• Dzień dobry!

1) Jak najwydajniej osiągnąć rock'talami 448.000.000 populacji T3? Czy ma ktoś jakiś gotowy wzór (np. enklawa medytacji 75, kuźnia run (T2) 15, oriktorium (T3) 10)? Coś by móc skorzystać przy tej formie życia jako mała ściąga? Chodzi o najwydajniejsze (najtańsze) dojście do 18 slota, całe T2 już posiadam. Czas na T3 :)

2) Co dokładnie daje Fabryka Wydajnego Recyklingu? "Każdy poziom zwiększa ilość uzyskanych zasobów."
    Czy to działa jak rozpruwacz? Że automatycznie na danej planecie pobiera x% z powstałego PZ na planetę? A może daje %ładowności recyklerów które będą zbierać PZ na tych koordynatach (czyli można zebrać więcej niż mamy ładowność)?
    Opis nie jest za bardzo precyzyjny tym bardziej część "Zdobyte w walkach wraki wrogich statków są tutaj skanowane za pomocą specjalnych laserów (...)". Sugeruje że bonus działa tylko na wrogie statki? Skoro tak oraz biorąc pod uwagę że budynki FZ działają tylko na danych koordynatach to może jest to tak że w ogóle działają na statki które się o naszą planetę rozbijają? Albo na PZ które powstanie gdy nasza flota startuje z tych koordynatów na wrota? A może jeszcze inaczej - zwiększa PZ powstały i można uzyskać więcej surowców na PZ niż powinno być ze statków? :D

Uprzejmie prosiłbym o pomoc :)

• 1) Jak najwydajniej osiągnąć rock'talami 448.000.000 populacji T3? Czy ma ktoś jakiś gotowy wzór (np. enklawa medytacji 75, kuźnia run (T2) 15, oriktorium (T3) 10)? Coś by móc skorzystać przy tej formie życia jako mała ściąga? Chodzi o najwydajniejsze (najtańsze) dojście do 18 slota, całe T2 już posiadam. Czas na T3 :)

Przy założeniu, że jest się w sojuszu, który ma wybraną klasę handlarze (a to ze względu na bonus "+10% pojemność magazynu planet") najoptymalniejsza konfiguracja budynków do uzyskania 448kk populacji to:

Enklawa Medytacji 75

Farma Kryształów 78

Kuźnia Run (T2) 15

Oriktorium (T3) 11

Jeśli sojusz ma wybraną inną klasę lub w ogóle nie jest się w sojuszu to:

Enklawa Medytacji 75

Farma Kryształów 78

Kuźnia Run (T2) 16

Oriktorium (T3) 11

Warto też pamiętać o rozwinięciu budynków zmniejszających koszty budowy:

Monument Skalny - dla budynków wymienionych powyżej najoptymalniejszy poziom to 11. Jednak może być i ciut wyższy, jeśli mamy w planach znaczącą rozbudowę budynków takich jak Magma/Rafineria Kryształów/Syntezator Deuteru.

Centrum Badań Minerałów - dla budynków wymienionych powyżej najoptymalniejszy poziom to 5. Jednak może być i ciut wyższy, jeśli mamy w planach znaczącą rozbudowę kopalń.

• co do pierwszego pytania to ja mam takie zestawienie

https://imgur.com/a/NiAcSP1

Co do reszty sam się zastanawiałem czy recykling działa, po złomie szukałem statków do naprawy ale pewnie wszystko z automatu jest pod dok kosmiczny podpięte.

I to zestawienie daje Ci 448.000.000 populacji T3 przy rasie Rocktalów ? Czyli badasz już to ostatnie badanie w trzecim słupku technologi :) Dobrze mniemam ? Można wizualnie odczuć to kolektorowe wzmocnienie Rocków ?

• Ja mam 75-77-16-12

W ten sposob nie ma nadwyzki jedzenia

pnZMuihsj

'Czasami człowiek sądzi, że ujrzał już dno studni ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna...

S. King

• Dzięki wszystkim za odpowiedzi..no to zaczynam powiększać populacje.

Na zachętę zacznę od Kuźni i Oriktorium...

Pójdę też za radą Avinashi, będzie łatwiej zwózki robić :D

• Ja mam 75-77-16-12

W ten sposob nie ma nadwyzki jedzenia

Na tańszym zestawie 75-78-15-11 też nie ma nadwyżki.

Na pewno? Bo mi sie wydaje ze po to robilam 75lvl populacji zeby mi sie jedzenie nie produkowalo.

Przy moich budynkach mam taka populacje

2c8a2654295f2.jpg.html

pnZMuihsj

'Czasami człowiek sądzi, że ujrzał już dno studni ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna...

S. King

• Ok dzięki Macmichael, czyli na 75 lvl jest możliwość 29 mld teoretycznie a praktycznie 28 mld.

To da spokojnie 15% i 11%.

mrovka chodzi o roktalów i Karotek ten zestaw Macmichela jest w takim razie najlepszy i najtańszy.

Avinashi dlatego masz większy koszt budowy aż na 16 lvl budynek T2 i 12 lvl T3 bo masz niedożywienie bardzo duże .

Powinnaś mieć populacje teoretycznie 29 mld a praktycznie 28 mld tak samo jak Macmichael wtedy wystarczy T2 na poziomie 15 a T3 na 11 lvl.

Ale to łatwo mówić gorzej zrobić pewno.

Dzięki za info wszystkim i konsultacje. Ja bazuje teoretycznie a nie mam jak tego sprawdzić praktycznie. Więc dla mnie cenne info.

• holon liczyłeś już? :)

Kolejką budynków się nie zajmowałem, ale kiedyś wezmę pod lupę wszystkie rasy. Na ten moment mam zrobiony symulator czasowy populacji dynamicznej. Chodzi o to jak w czasie zmienia się liczba ludzi i jedzenia zanim się ustabilizuje, a ponieważ opisany problem ma być statyczny, to póki co nie pomogę. Gdy już coś wrzucę, to to będzie gotowe w 70%, teraz mam 15%