Wojciech Miłoszewski
Znani i lubiani ludzie
-
- Nauka
- Quiz
- SPIN DOKTOR
-
-
Wojciech Miłoszewski
Dobra odpowiedź. Przypadkiem kupiłem kiedyś jego książkę jadąc na żagle na zasadzie 'o w Carrefourze mają książki za dychę' i był to bardzo dobry wybór.
Twoja kolej.
-
No to zostańmy przy polskich pisarzach. Ten konkretny ma w swoim dorobku książkę, w której tytule jest nazwa rzeki, drugą z nazwą pasma górskiego i trzecią z nazwą wyspy. Każde z tych miejsc jest na innym kontynencie.
-
Orinoko, Góry Skaliste i Madagaskar.
Czyli Arkady Fiedler
-
Ładnie, gdzie Ty wywędrowałeś z tym Gangesem? Twoja kolej.
-
Wyczytałem że Ferdynand Ossendowski (poza słynną biografią Lenina) napisał książki 'Orlica' (tak wiem, miało być pasmo), 'Chmura nad Gangesem' i 'Skarb Wysp Adameńskich'.
No dobrze, to w związku z dzisiejszą data zapytam o pewnego powstańca. Urodzony w Piotrkowie Trybunalskim w 1913 roku. Ukończył Wydział Elektryczny Politechniki Warszawskiej, w 1939 roku walczył w 30 pułku piechoty. Potem działał w Związku Jaszczurzym i NSZ. Po rozłamie w NSZ działał w ramach NSZ-OP. Jednak nie wykonał rozkazu dołączenia do brygady świętokrzyskiej (no dobrze, większość źródeł twierdzi że wybuch powstania zaskoczył jego oddział, który szykował się do wymarszu). W każdym razie zamiast ścigać inne grupy partyzantów po Kielecczyźnie, 6 sierpnia 1944 sformował oddział, na czele którego od 8 sierpnia brał udział w powstawaniu. Ranny 18 sierpnia, po powstaniu trafił do Oflagu w Bawarii. Po wyzwoleniu obozu przez Amerykanów trafił do Belgii a następnie do Australii, zmarł w Sydney w 1963 roku.
-
Konstanty Mieczysław Zacharewicz
-
Dobra odpowiedź.
-
Zapytamy o byłego Ambasadora Polski w kraju w którym językiem urzędowym jest hiszpański (4 lata pełnił tę funkcję). Osoba ta, wg Filmwebu zagrała (raczej epizodyczne role) w 3 filmach, z czego w dwóch wcielił się w postać wykonującą jego obecny zawód.
-
Jarosław Gugała
W latach 1999-2003 ambasador w Urugwaju
Grał w: Pakt, Persona non grata, Tylko strach
-
uaaa szybko poszło, no nic trzeba trudniejsze wymyślać.
Twoja kolej.
-
Wcale nie tak szybko, bo przewijałem ambasadorów z hiszpańskojęzycznych państw ułożonych alfabetycznie...
Pytanie:
Angielski pisarz, autor ponad 40 książek, z czego 33 wydane pod jednym pseudonimem. Wydawał jedną książkę rocznie, do każdej przygotowywał się odwiedzając opisywane miejsca. Jedna z nich doczekała się ekranizacji. Co ciekawe większość jego książek opiera się na tym samym schemacie: trzech podejrzanych przewija się przez całą książkę, a na koniec jest w miarę zaskakujące zakończenie, na przykład za atakami stoi bohaterka która wydawała się prawie na pewno niewinna, albo wszyscy trzej są różnymi tożsamościami tego samego szefa mafii, albo żaden z nich nie jest rosyjskim szpiegiem, albo wszyscy 'pozytywni' bohaterowie giną, a zły zostaje zabity dopiero potem by zatrzeć ślady intrygi.
-
Raymond Harold Sawkins
-
Bardziej znany jako Colin Forbes. Oczywiście dobra odpowiedź.
-
Ok, zostańmy przy literaturze. Jedna z najbardziej znanych na polskim rynku pisarek amerykańskich. Doliczyłem się 94 książek (i zbiorów opowiadań) napisanych przez autorkę. Wszystkich książek liczyć mi się nie chciało, ale tak na oko tłumaczyli połowę, niespecjalnie przejmując się czy tłumaczą całe serie, czy nie. Serii naliczyłem 25, z czego trzy są częścią większej serii, w skład której wchodzą również opowiadania. No i z tej większej serii jest najbardziej znana, chociaż ja ją znam z książki, w której były podróże w czasie, tak lubiane w innym temacie w tym dziale
-
Mary Higgins Clark?
-
40 książek znalazłem, "moja" pisarka napisała znacznie więcej, bo ponad 100. Te 94, co wyżej napisałem, to chodziło mi o przetłumaczone na polski.
-
To może Danielle Steel? Chociaż mam wrażenie że przetłumaczono jej więcej jak 94
-
U Danielle Steel ktoś się w czasie przenosi? Przyznam się, że nie przepadam, jednak romanse z podróżą w czasie w tle to byłaby pewnie nowa jakość. No, ale udowodnij
Dodam, że jako pierwsza kobieta zdobyła bardzo prestiżową nagrodę.
-
U Danielle Steel ktoś się w czasie przenosi? Przyznam się, że nie przepadam, jednak romanse z podróżą w czasie w tle to byłaby pewnie nowa jakość. No, ale udowodnij
https://www.amazon.pl/Past-Per…ielle-Steel/dp/1101883995
Nie czytałem, ale tego typu literatura chyba zawiera wszystkie możliwe wątki...
A tak bez żartów to może Anne McCaffrey? Chociaż nie wiem czy aż 94 przetłumaczyli...