Niewielkie miasteczko, położone obok dużo większego sąsiada. Najbardziej znane z posiadania stacji kolejowej, huty szkła oraz bitwy pancernej (druga zdecydowanie bardziej znana bitwa w okolicy została 'przypisana' do sąsiedniej miejscowości). Jednak w latach 90 XX w. razem z miejscowością położoną po drugiej stronie większego sąsiada, stało się sławne na cały kraj.
Posts by Zolw
-
-
To może Szczecin?
-wikipedia twierdzi że większy od Wrocławia
-do 1007 Polski, potem przez krótki czas lenno polskie, ale przyłączony na dobre po 2 wojnie
-1939- 380k ludzi, 1945- 26k, potem 380k dopiero w 1978
-od prawie 420k w 1994 spada, w 2020 juz 401k (wszystkie liczby z wykresiku na Wikipedii)
Edit: Łódź pasuje powierzchnia pomiędzy Wrocławiem a Szczecinem więc chyba wszystko się zgadza
-
Agresorowi graty, piękny % i zysk! Szkoda że na koncie Wsieklaka, ale przynajmniej już nie na samym Wscieklaku. Obrońcy szo!
Do nastepnego - Ten bohater to jakiś wymyślony, bo ja z tym graczem styczności nie miałem.
Taki nick sobie chyba ustawił diabell po wtopie, jak się żegnał ze wszystkimi.
P.s. Miałem się nie odzywać na tym uni ale taka piękna gównoburza, a palce tak świerzbią by dodać coś od siebie...
-
Strzelam bez sprawdzania szczegółów: Wrocław
Edit
1918 (lub 1989 zależy kto liczy) to raczej 20 wiek, a fakt że pomiędzy bitwą pod Legnicą, a zdobyciem Festung Breslau do tysiąca lat ciut brakuje... Ale przy tej skali tylko ciut ciut
-
Paweł dopiero habilitację robi i (jeszcze) nie ma reakcji ze swoim nazwiskiem, a przynajmniej się nie chwalił...
Ktoś dużo starszy, też robił doktorat na PW.
Edit kilka podpowiedzi
-doktorat robił na PW, ale studiował w innym mieście, które od tego czasu zmieniło nazwę (ale obie nazwy są na cześć raczej kontrowersyjnych postaci), obecnie już nie pracuje na PW, ale ciągle w Warszawie
-w reakcji z jego nazwiskiem chodzi o metodę generowania pewnego związku, który reaguje z aminą pierwszorzędową do izocyjanku
-metodologia usprawniająca syntezę może być stosowana np. do syntezy kwasu cyjanooctowego z kwasu chlorooctowego, mieszamy kwas chlrooctowy z węglanem potasu i cyjankiem sodu, dodajemy czegoś i mocno mieszamy (istotną sprawą) i nagle reakcja zaczyna zachodzić
-reakcja podstawiania arenów jest kompletnym przeciwieństwem 'tradycyjnej' reakcji Friedla-Craftsa
-
-
Ze 2 dni w wolnych chwilach przewijam jakiś review o materiał science i Ti3SiC2 chyba pasuje.
-komórka heksagonalna
-Ti -metal przejściowy, krzem z 14 okresu i węgiel
-kink bands występuje
-gdzies mi mignęło 1450stopni
-można robić pvd, chociaż jak potem próbowałem znaleźć to wszyscy (no dobra kilka pierwszych artykułów) opisują użycie sps
Edit, chyba nie chodzi ci o fragment: 'Mn+1AXn phases (“MAX phases”, where n= 1, 2, or 3)' , który był w pierwszym zdaniu abstraktu?
Edit2
Dopiero teraz zauważyłem że z telefonu da się ustawić indeksy...
-
Alfred Dreyfus. Pro tip: po ułożeniu pytania spróbuj je wrzucić w Google. Jeśli wyskakuje na pierwszej pozycji, to trzeba przeredagować pytanie
Dobra odpowiedź, zadajesz
A po co robić takie trudne? Żeby quizy miesiącami stały?
-
Książka sensacyjna australijskiego autora. Na początku oddział SS morduje mnichów z pewnego klasztoru, by ukraść manuskrypt pozwalający znaleźć bezcenną figurkę. Jednak kopia tego manuskryptu trafia w ręce amerykanów którzy zatrudniają lingwistę Williama Race do pomocy w odczytaniu manuskryptu. Przygody Williama próbującego (wraz z grupą komandosów) odnaleźć posążek przeplatają się z przygodami młodego Hiszpana - autora manuskryptu, który przed 4 wiekami dołączył do Inków i uczestniczy w ukrywaniu posążka. Jednak bohaterowie nie są zupełnie przygotowani do tego co zastaną u celu podróży. Dlaczego ten posążek był aż tak cenny i dlaczego oddział SS wciąż aktywnie działał na początku XXI w.? Tego dowiecie się tylko czytając książkę będącą rozwiązaniem tej zagadki.
-
Bohater 'afery stulecia'. Francuski oficer żydowskiego pochodzenia niesłusznie oskarżony o szpiegostwo na rzecz Niemiec. Pomimo licznych dowodów na jego niewinność spędził 5 lat na Diabelskiej wyspie.
-
wickerman lub The Wicker Man
Czyli wiklinowy pan... O dziwo za pierwszym razem trafiłem w dobry zespół...
Kopia z editu nad spamem i odpowiedź na podpowiedź:
Nie, ten przykład był wymieniony obok Marii Stuart w 'Dziejach Szpiegostwa' Piekałkiewicza we fragmencie o listach, a szczegóły sobie doczytałem...
-
buleon , twoja kolej
Edit:
Nie, ten przykład był wymieniony obok Marii Stuart w 'Dziejach Szpiegostwa' Piekałkiewicza we fragmencie o listach, a szczegóły sobie doczytałem...
-
Caterpie-metapod-butterfree
W metapoda ewoluował chyba w drugim lub trzecim odcinku na rękach Misty. W butterfree odcinek czy dwa dalej, aby obronić bohaterów przed stadem beedrilli.
-
-
Listy pomiędzy kochankami bywają przyczyną problemów, szczególnie gdy wpadną w niepowołane ręce. Jeden z nich doprowadził do ścięcia autorki oraz powieszenia i poćwiartowania odbiorcy. Co więcej wyrok na autorce wykonano toporem a nie mieczem jak kilka lat wcześniej na jej kuzynce, zajmującej to samo stanowisko. Dlatego, co prawda czasy się zmieniają, ale pamiętajcie o kasowaniu historii połączeń oraz wiadomości na komunikatorach. Kim była autorka listu?
-
Willow, film z 1988 serial 2022
-
-
Fidel i Raul Castro?
-
Stop sodowo-potasowy, czyli sód i potas (najlepiej robić na oko, uciąć tyle potasu na ile starczy odwagi, potem wrzucić mniej więcej tyle samo sodu, zgnieść razem bagietką i zagotować w tym, co chcemy wysuszyć, najczęściej THF)
Galinstan, czyli gal, ind, cyna (chyba niecałe 7: trochę ponad 2 :1, pisze z pamięci), mial być alternatywą dla rtęci w termometrach, ale wyszło jak zwykle...
Niezła zabawa jest też z łaźnią na stop Wooda, ale żeby był płynny trzeba go zagrzać.
Ok 4, a nie dwa, ale musiałem odpalić Wikipedię...
Cez, potas 77:23 ma -37 st. C ma
Gal, Ind 75:25 ma 16 st. C
-
Izocyjanki, tłumaczenie 'isocyanides' jako izocyjanidy byłoby za proste i wyłamujące się z konwencji tworzenia polskich nazw, wg. której nie może być prosto i logicznie.
Naukowiec to był W. Lieke
https://doi.org/10.1002/jlac.18591120307
Zadawaj