Posts by Zolw

Reakcja dobra, ale nie ma nazwy grupy związków i nazwisko złe. Finkelstein był urodzony już w Niemczech, natomiast osoba, którą miałem na myśli robiła badania jeszcze w Saksonii, ponad dekadę przed zjednoczeniem Niemiec.

P.s. po dwóch miesiącach męczarni z tłumaczeniem swoich publikacji na polski, bo wg. niektórych obrona z publikacji źle wygląda, nie zamierzam nawet tłumaczyć słowa 'water' :-p

Jakby było z gpt to bym napisał :-p teraz zobaczyłem że na Wiki było wspomniane na samej górze, a nie w applications... Jeśli chodzi o tłumaczenie chemii na polski to ktoś kiedyś obiecał mi że doktorat będzie ostatnią pracą po polsku którą napiszę i zamierzam się tego trzymać.

Grupa związków organicznych po raz pierwszy zsyntetyzowanych przez Saksońskiego naukowca poprzez zmieszanie jodku allilu z cyjankiem srebra. Charakteryzują się silnym zapachem, cytując odkrywcę 'Ma przenikliwy, bardzo nieprzyjemny wystarczy otworzyć słoiczek xxx, by zanieczyścić powietrze w pomieszczeniu na kilka dni'. Używane jako substrat w reakcjach multikomponentowych lub jako ligandy w kompleksach metaloorganicznych.

Podać wzór chemiczny związku, którego gęstość to 1.21g/cm3, temperatura topnienia 4.48 °C, a wrzenia 101.51 °C. Gęstość molowa jest bliska 22g/mol, nie podam dokładnie bo można by policzyć z tego. Związek po spożyciu wywoduje objawy podobne do choroby popromiennej - wymioty, krwotoki, biegunka.

Masa molowa pasuje do T2O (tritiated water, na polski tłumaczyć nawet nie próbuje). Pozostałe liczby też się zgadzają, choroba popromienna tym bardziej. Nie doczytałem tylko związku z datowaniem wina?

Dziękuję za dodatkowe informacje. Na podstawie tego opisu wydaje się, że mówimy o amerykańskim serialu "Sons of Anarchy" (Synowie Anarchii). Opisujesz w nim życie młodego chłopca, który jest częścią motocyklowego gangu. Serial opowiada o jego tragicznych doświadczeniach, rozmaitych związkach i dramatycznych wydarzeniach, które go otaczają. Czy to jest właściwy tytuł, o którym myślisz?

To mi wygenerował chat gpt, po odrzuceniu wersji z Grą o Tron.

Trzech rewolwerowców próbujących zdobyć skarb zakopany w bezimiennym grobie. Jednak czy główny bohater jest naprawdę dobry? Czy czarny charakter jako jedyny z tej trójki nie posiada jakichkolwiek zasad? I czy wspólne przeżycia powstrzymają ich przed pozabijaniem się nawzajem?

Comedy-western z 1923r. Parodia westernu z tego samego roku. Jednym z atrybutów tego filmu są Indianie poruszający się na najrozmaitszych pojazdach, np. rowery, samochody, pociąg (ale żadnego konia chyba nie ma). Jego fragmenty zostały wykorzystane w teledyskach brytyjskiej grupy heavymetalowej.

The Uncovered Wagon wykorzystany w Run To The Hills (gdzieś jeszcze?), parodia The Covered Wagon.

Za proste dałem :-( jeszcze w teledysku do Wased Years jest kawałek i chyba w czymś jeszcze

Ok, skoro dyskusje mamy już chyba zakończoną to zagadka:

Comedy-western z 1923r. Parodia westernu z tego samego roku. Jednym z atrybutów tego filmu są Indianie poruszający się na najrozmaitszych pojazdach, np. rowery, samochody, pociąg (ale żadnego konia chyba nie ma). Jego fragmenty zostały wykorzystane w teledyskach brytyjskiej grupy heavymetalowej.

Datowanie węglem c-14?

Tylko nie wiem czy to zadziała do zlepku skał, bo ma ograniczenie chyba do kilkudziesięciu tys lat... Z drugiej strony jeśli mówimy o historii a nie prehistorii to raczej wystarczy:-)

Oczywiście dobra odpowiedź.

Scena z Matrixa była jak się żalił że mu pomysł na rozstawienie kamer ukradli... Oczywiście Powrót Jedi i Milczenie Owiec też były, ale już udało mi się wyrzucić z pamięci...

W tym polskim 'arcydziele' kinematografii z trzeciej dekady xxi w. możemy zobaczyć Keanu Reevesa uchylającego się przed kulami, Umę Thurman opowiadającą Johnowi Travolcie dowcip o pomidorach, Kurta Russella lecącego szybowcem do Nowego Jorku czy Clinta Eastwooda strzelającego że strzelby. Niestety są to zdecydowanie najlepsze sceny w tym filmie (oczywiście to moja subiektywna opinia).