Zaklęcie którego Hermiona na początku bardzo nie lubiła i miała pretensje do chłopaków za używanie go i odmawiała robienia pewnej rzeczy, na która to zaklęcie wpływało. Później sytuacja zmusiła ją do regularnego stosowania go. Jakie to zaklęcie?

Harry Potter
-
- Rozrywka i Hobby
- Quiz
- Ruda
-
-
Muffliato
Error Message
You have already written a post within the last 30 seconds. You must wait at least 8 seconds before attempting to write a new post.
-
Zgadza się, zadawaj
-
Dawna nazwa nauczyciela, drobny owad i pewna czynność, którą Ron wykonywał w Komnacie Tajemnic mają wspólny mianownik, coś je łączy. Co?
-
Podpowiedź: w różnych językach.
Aha, w Komnacie Tajemnic w odniesieniu do tomu, nie do miejsca.
-
ślimak ?
-
Nie, ale jeśli wytłumaczysz tok myślenia, to może Ci uznam
Nie rozumiem związku ślimaka z dawną nazwą nauczyciela. Z owadem też nie
Z Ronem rozumiem, ale tutaj należy położyć nacisk na czynność, nie na jej przedmiot
-
Dawna nazwa nauczyciela to belfer, owad powoduje wszawicę, a Ron w HP i KT wymiotował. Co łączy te trzy elementy w uniwersum Harry'ego Pottera?
-
Nauczyciel - wersja niemiecka
Owad - wersja polska
Wymiotowanie - wersja angielska
-
Owad może spowodować u ludzi chorobę zwaną wszawicą.
-
A można prosić o podpowiedź dla kogoś o na tyle niskim IQ by latami klikać w cyferki na OGame?
Bo próbowałem nawet składać literki do 'I am lord Voldemort' i o ile 'vomit' wchodzi bez problemu to brakuje Z do 'wesz' lub N do 'menda' i nawet nie doszedłem do prób ułożenia niemieckiego słowa z reszty....
-
A... czytałeś książki o Harrym Potterze? Bo jeśli nie, to trudno Ci będzie odpowiedzieć...
Spróbuję z jeszcze jedną podpowiedzią - wełniane czapeczki i skrzaty domowe.
-
No, dobra, każde z tych słów to akronim czegoś, co założyła Hermiona, kierując się dobrymi intencjami, ale nie mając wyczucia co do nazwy. I te skrótowce, czytane jak słowa, tworzą nazwy owada, nauczyciela (w dawnej, zapewne źle kojarzącej się po niemiecku wersji) oraz wymiotowania. Proszę o podanie pełnej nazwy tego, co założyła Hermiona.
-
Ok czyli chodzi o WESZ "Walka o Emancypację Skrzatów Zniewolonych", po angielsku SPEW, po niemiecku BELFER... Szukałem imion Zgredka, Mużki i Stworka w innych językach, a aby poszukać nazw organizacji nie wymyśliłem...
-
Poprawnie, Twoja kolej
-
Małe słodkie zwierzaczki. Po urodzeniu miały 6 cali. Dwu miesięczne miały już 3 stopy, po 4 miesiącach już 6 stóp, po dziesięciu miesiącach już 10 stóp, oczywiście tą wielkość osiągały tylko niektóre, bo zwierzaczki zabijały się nawzajem. Posiadały żądło oraz ciekawy, dość wybuchowy sposób przemieszczania się. Grupy pancerz chronił je przed zaklęciami, co robiło z nich naprawdę silnych przeciwników dla przeciętnego czarodzieja.
-
W ciemno: sklątki tylnowybuchowe?
-
W ciemno: sklątki tylnowybuchowe?
Dokładnie, twoja kolej
-
Proszę o wymienienie pierwszego i ostatniego smoka, który pojawił się w sadze.
-
Norbert (chociaż potem się ukazało że Norbert była samicą!) i smok z banku Gringotta