Zmiany w ekspedycji dla reszty klas

• Stąd właśnie inne klasy odpowiadają innemu stylowi grania:
    Odkrywca: jeśli jesteś w stanie kilka razy kliknąć co 1h 30 min to Odkrywca przywiezie realnie do 300-350mln jednostek (w przeliczeniu) deuteru na dobę, w czasie, gdy Zwieracz dawał mi 131mln.

Zwieracz: jak jesteś warzywem i nie trzymają Ci zwieracze, lub nie rozumiesz, z jakiego powodu ktoś w 2022 gra w gry przeglądarkowe... Logowanie dwa razy dziennie lub raz na dwa dni, w zależności od chęci. Sam z tego korzystam, gdy nie mam czasu lub chęci do grania.

Jenerał: W sumie sam nie wiem... Tańsze loty? Odkąd recyklery już nie palą 1, to nie widzę jakiegoś super szerokiego zastosowania tej klasy. Na Zwieraczu złomowałem więcej niż połowa Jenerałów.

• Stąd właśnie inne klasy odpowiadają innemu stylowi grania:
    Odkrywca: jeśli jesteś w stanie kilka razy kliknąć co 1h 30 min to Odkrywca przywiezie realnie do 300-350mln jednostek (w przeliczeniu) deuteru na dobę, w czasie, gdy Zwieracz dawał mi 131mln.

Zwieracz: jak jesteś warzywem i nie trzymają Ci zwieracze, lub nie rozumiesz, z jakiego powodu ktoś w 2022 gra w gry przeglądarkowe... Logowanie dwa razy dziennie lub raz na dwa dni, w zależności od chęci. Sam z tego korzystam, gdy nie mam czasu lub chęci do grania.

Jenerał: W sumie sam nie wiem... Tańsze loty? Odkąd recyklery już nie palą 1, to nie widzę jakiegoś super szerokiego zastosowania tej klasy. Na Zwieraczu złomowałem więcej niż połowa Jenerałów.

Generał to najgorsza klasa w tej grze.

• Ale gościu czy ktoś ci karze grać generałem? Robisz gówno burze nie wnoszącą nic do gry jak sama nazwa klasy wskazuje jesteś generałem floty który ma się skupić na atakowaniu innych a nie na wysyłaniu ekspów od tego jest odkrywca tak samo jak zbieracz jest od tego by zbierać surowce na dalesze kolonie a nie wysyłać ekspedycje. Od samego początku założeniem klas było wybranie klasy pod swój styl gry a nie żeby wybierać daną klase bo jest op. jak to było kiedyś w przypadku odkrywcy i wysyłaniu na ekspedycje floty bojowej po pz teraz już sie to nie opłaca a generał od samego początku nie był zmienioną klasą jeśli by nawet miał 50% tego zbierać co odkrywca bo każdy by nim grał bo tak naprawdę jedyne co ma odkrywca to właśnie ekspy i ilość pól planet bo reszta bonusów tej klasy można w dupe sobie wsadzić gdyż nie jest użyteczna idkalków na uni nie ma już prawie wcale opłacalnych tak jak to było kiedyś że na starszych uni było sie w stanie z idlaków wyciągnąć drugie tyle surowcy co z wysyłania ekspów

• Ale gościu czy ktoś ci karze grać generałem? Robisz gówno burze nie wnoszącą nic do gry jak sama nazwa klasy wskazuje jesteś generałem floty który ma się skupić na atakowaniu innych a nie na wysyłaniu ekspów od tego jest odkrywca tak samo jak zbieracz jest od tego by zbierać surowce na dalesze kolonie a nie wysyłać ekspedycje. Od samego początku założeniem klas było wybranie klasy pod swój styl gry a nie żeby wybierać daną klase bo jest op. jak to było kiedyś w przypadku odkrywcy i wysyłaniu na ekspedycje floty bojowej po pz teraz już sie to nie opłaca a generał od samego początku nie był zmienioną klasą jeśli by nawet miał 50% tego zbierać co odkrywca bo każdy by nim grał bo tak naprawdę jedyne co ma odkrywca to właśnie ekspy i ilość pól planet bo reszta bonusów tej klasy można w dupe sobie wsadzić gdyż nie jest użyteczna idkalków na uni nie ma już prawie wcale opłacalnych tak jak to było kiedyś że na starszych uni było sie w stanie z idlaków wyciągnąć drugie tyle surowcy co z wysyłania ekspów

Uniwersum Dione - latam po idlakach, skanuje od 1 do 499 w swojej gali wybieram cele z 400k res bez obrony. Zbiorę tak około 15-20kk surki a jak bym nie grał klasą bojową tylko odkrywcą to bym z nich miał 25% więcej. Jak to mam nie wysyłać floty na ekspedycje? A skąd indziej znajdę darmową antymaterię? Generał ma 100% do prędkości statków bojowych i recyklerów odkrywca ma 24 krotnie wyższe łupy na moim uni, tak 24 krotnie większe nagrody z ekspedycji. Odkrywca ma tylko ekspy i ilość pól planet? a 20% zasięgu falangi i skrócenie czasu badań o 25% to nic nie warte?? Dlaczego jako generał dostaję 5 pól dodatkowych księżyca ale gdy zmienię klasę te pola mi znikną podczas gdy odkrywca ma 10% do wielkości planet i jak zmieni klasę to mu te pola nie znikną? Odkrywca więcej nastuka i zdobędzie rozpruwaczy niż ja jestem w stanie grając bardzo aktywnie wyfarmić by zawalić sobie stocznie i je wyprodukować, odkrywca nie musi wcale ich nawet budować jak z jednego ekspa 100+ dostanie. Generał jest ścierwem a nie klasą. I jeszcze się te pierdolone sloty ekspedycji stackują dla odkrywcy z boosterów i weź tu powiedz, że te klasy są sobie równe. Takie tony surowców odkrywca zwozi, że bez produkowania w stoczni ma 10x większą flotę niż ja zbudowaną moją krwawicą.

• Polataj bojowe expy na generale

Masz 10% pzta

I tak jakby 100% szana na walke

A odkrywca ma 20% pz ale

50% Szans na walke

Szansy na dziure sa takie same

I do tego masz na generale mniejsze spalanie

Znam graczy co lataja bojowe na generale

A 75% z idlaka to nie jest takie slodkie

Pusc expy i do tego zapchaj atakami sloty

A ty na generale zrobisz 2 razy tyle atakow na idlaka

Odnośnie porownania

Porownujesz dwa rozne zdazenia

Maly ewent u generala ze srednim u odkrywcy

To tak na marginesie

• odkrywca ma 24 krotnie wyższe łupy na moim uni, tak 24 krotnie większe nagrody z ekspedycji

x12, a nie x24

Łupy powyżej 60kk potwierdzone, kalkulator mówi, że na speed x8 max to 120kk więc około 3,5k dtków

tylko na dione jak grałem na na oczy nie zobaczyłem nic powyżej 72kk mety i taki event sie trafił może ze 3 razy a wysłałem łącznie około pewnie 2k ekspów

unknown.png

ty liczysz tylko na maksymalnych liczbach a w rzeczywistości nie jest tak kolorowo to że odkrywca ma duże zyski zależy tylko od jego aktywności jak robiłem po 130 ekspów dziennie to i 400-500kk dziennie było zarobku razem z flotą a w tym czasie jako generał możesz trafić x razy tyle rozbijając czyjąś flotę

• odkrywca ma 24 krotnie wyższe łupy na moim uni, tak 24 krotnie większe nagrody z ekspedycji

x12, a nie x24

Łupy powyżej 60kk potwierdzone, kalkulator mówi, że na speed x8 max to 120kk więc około 3,5k dtków

Nie wiem jak Ty to tam sobie liczysz, ale ja skorzystałem z oficjalnych wzorów... pamiętaj że pioner podwaja zysk bez względu na posiadaną klasę.

• Generał to najgorsza klasa w tej grze.

Chyba w takim razie nie do końca rozumiesz jakie wynikają z niej benefity

Gra Generałem nie jest tak łatwym wyborem jak Odkrywca czy Zbieracz gdzie prostym kalkulatorem możesz wyliczyć kiedy które będzie dla Ciebie bardziej opłacalne.

Jeśli nie uważasz że prędkość floty co 5%, zmniejszone spalanie, zwiększona prędkość, dodatkowe sloty, +2 do techów bojowych i budowanie rozpruwaczy to za mało w porównaniu z odkrywcą to poczekaj na następny event i zmień się w odkrywcę/zbieracza. Ale tak jak powiedziało wiele osób powyżej - wierz mi, nie jest to za mało.

Nie lubię klasy odkrywcy i prędzej grałbym zbieraczem który jest dla mnie po prostu bardziej spójny, z resztą tak jak generał.

Także nawet jak czasem trzeba trochę pobidować, to zdecydowanie wolę robić to jako Generał niż jakiś tam odkrywca

• ekspedycja.png

Ekspedycja z rozpruwaczami łączna wartość surowców floty + nie trzeba ich produkować zyski łączny: 14.632.000 metal 8.768.000 kryształ 2.703.000 deuter.

Ekspedycja z sondami: 15.924.000 metal 36.276.000 kryształ deuter 6.375.000

Ponad 80mln sury z dwóch ekspedycji wykonanych w przeciągu 1h 20min. Gdzie ja tyle generałem zarobie? :P

Gdzieś był jeszcze raport z ekspedycji gdzie członek sojuszu zdobył 63.000.000 metalu.

x12, a nie x24

Nie wiem jak Ty to tam sobie liczysz, ale ja skorzystałem z oficjalnych wzorów... pamiętaj że pioner podwaja zysk bez względu na posiadaną klasę.

Sprawdziłem dla generała nie podwaja to błąd. Tak samo pewnie dla zbieracza bo według kalkulatora powinienem mieć max 10kk metalu z ekspedycji jeśli by podwajał a nawet nie trafiłem 5kk a puszczałem 2000+ ekspedycji.

• Ponad 80mln sury z dwóch ekspedycji wykonanych w przeciągu 1h 20min. Gdzie ja tyle generałem zarobie? :P

Proste z obrońców

Nadal widze jest jakis problem w zrozumieniu klas i ich mechanizmów. Mianowicie taki expiarz siedzi wysyla, wysyla, wysyla, pilnuje, wysyla - nastepuje efekt kuli snieznej 'snowball' i tu wchodzi general caly na bialo. Meczac swoich wrogow robi to samo co odkrywca a efekt kulminacyjny nastepuje kiedy strzela takie starcie, ze ma miesiac, trzy, pol roku, rok z glowy przebijajac zysk odkrywcy.

Albo Ci sie chce skanowac i szukac celów albo Ci sie nie chce i wybierasz odkrywke bez dreszczyku adrenaliny, emocji klasa jest dobra tylko ludzie maja jakies zje(*)zepsute wyobrazenie o generale.

• Nie rozumiemy się. Chodzi o to, że taki odkrywca strzela większe cele niż generał i więcej zarabia na atakach na graczy niż generał bo ma większą flotę, więcej surowców do wpakowania na flotę i ogólnie większe możliwości. Odkrywca to nie jest klasa, która tylko wysyła ekspy ale która również jak generał atakuje na innych graczy. Czyż nie lepiej jest być odkrywcą i mieć potężne łupy z ekspedycji ale również łupy z ataków na innych graczy? Zużycie deuteru czy szybkość flot nie robi tu wielkiej różnicy serio. Nie ma dobrego generała jako tako jako klasa. Dobry generał to może być jakiś typ co grał rok na odkrywcy i doszedł do takiej wielkości flot, że mu się zaczęło opłacać, chociaż później i tak zbieracz przewyższa i generała i odkrywcę. Chodzi o to, że klasa generał jest wstrzelona gdzieś pomiędzy odkrywcą a zbieraczem a między tymi klasami przeskok jest bardzo wąski i ten wąski przedział zajmuje generał, innymi słowy jest klasą mocno sytuacyjną i tymczasową nie to co odkrywca czy później w late game zbieracz. Chodzi też o to, że na ekspy możesz puszczać w nieskończoność i mieć uśrednione stałe zyski podczas gdy na serwach gra coraz mniej graczy, jest mniejsza aktywność i generał ma problemy w znalezieniu dobrej ofiary i wykręcenia dobrych łupów. Nie skrażył bym się gdybym grał na serwerze, gdzie za dnia średnio jest 2000 osób online ale niestety jest 100 online a to wielka różnica. Problem też w tym, że te wielkie cele są bardzo trudno dostępne i zabudowane tak, że generał nie ma po prostu z czego zbudować floty by móc stanowić zagrożenie dla takiego odkrywcy, który walnie sobie na planecie 100k wr 100k ll 1k plazm i coś tam jeszcze.

Żeby w tym był jakikolwiek balans uważam, że genrał powinien mieć bonus + 100% do łupów z ataku na innych graczy. Wtedy ta klasa by była konkurencyjna i warta zastanowienia ale w chwili obecnej to jest ścierwo najgorszego sortu. Ryzykuję za każdym razem swoją flotą, zasobami, tym, że jakiś gracz się na mnie uweźmie i będzie mścił nie mając z tego zysków tylko dla zasady a taki odkrywca nie dość, że ma wory surowców z ekspów to jeszcze tak samo atakuje sobie innych graczy przy okazji jak jest aktywny.

• Nie rozumiemy się. Chodzi o to, że taki odkrywca strzela większe cele niż generał i więcej zarabia na atakach na graczy niż generał bo ma większą flotę, więcej surowców do wpakowania na flotę i ogólnie większe możliwości. Odkrywca to nie jest klasa, która tylko wysyła ekspy ale która również jak generał atakuje na innych graczy. Czyż nie lepiej jest być odkrywcą i mieć potężne łupy z ekspedycji ale również łupy z ataków na innych graczy? Zużycie deuteru czy szybkość flot nie robi tu wielkiej różnicy serio. Nie ma dobrego generała jako tako jako klasa. Dobry generał to może być jakiś typ co grał rok na odkrywcy i doszedł do takiej wielkości flot, że mu się zaczęło opłacać, chociaż później i tak zbieracz przewyższa i generała i odkrywcę. Chodzi o to, że klasa generał jest wstrzelona gdzieś pomiędzy odkrywcą a zbieraczem a między tymi klasami przeskok jest bardzo wąski i ten wąski przedział zajmuje generał, innymi słowy jest klasą mocno sytuacyjną i tymczasową nie to co odkrywca czy później w late game zbieracz. Chodzi też o to, że na ekspy możesz puszczać w nieskończoność i mieć uśrednione stałe zyski podczas gdy na serwach gra coraz mniej graczy, jest mniejsza aktywność i generał ma problemy w znalezieniu dobrej ofiary i wykręcenia dobrych łupów. Nie skrażył bym się gdybym grał na serwerze, gdzie za dnia średnio jest 2000 osób online ale niestety jest 100 online a to wielka różnica. Problem też w tym, że te wielkie cele są bardzo trudno dostępne i zabudowane tak, że generał nie ma po prostu z czego zbudować floty by móc stanowić zagrożenie dla takiego odkrywcy, który walnie sobie na planecie 100k wr 100k ll 1k plazm i coś tam jeszcze.

Żeby w tym był jakikolwiek balans uważam, że genrał powinien mieć bonus + 100% do łupów z ataku na innych graczy. Wtedy ta klasa by była konkurencyjna i warta zastanowienia ale w chwili obecnej to jest ścierwo najgorszego sortu. Ryzykuję za każdym razem swoją flotą, zasobami, tym, że jakiś gracz się na mnie uweźmie i będzie mścił nie mając z tego zysków tylko dla zasady a taki odkrywca nie dość, że ma wory surowców z ekspów to jeszcze tak samo atakuje sobie innych graczy przy okazji jak jest aktywny.

Brzmi to trochę tak jakbyś chciał grać ekspami Generałem i narzekasz że masz zyski mniejsze od odkrywcy.

Od lat wiadomo (od wersji 7.X kiedy weszły klasy) że odkrywca był przegięty pod względem wzrostu na nowych uniwersach. Została natomiast już ta klasa znerfiona i to chyba nie raz. Jeśli chcesz grać ekspami bo nie masz czego farmić albo chcesz i ekspic i farmić 75% z idlaków, to serio zmień klasę przy następnym evencie

Dopóki nie zaakceptujesz realiów klas, dopóty będziesz niezadowolony grając generałem który przynosi Ci mniejsze zyski niż konkurencji

Zastanów się ile jesteś w stanie wysłać w ciągu czasu lotu 1 ekspedycji farm mniej więcej i ile czasu potrzebujesz na to. Jeśli chcesz poświęcać ten czas, to oprócz farmingu z idlaków, znajdziesz też jakieś cele przecież. Używaj mądrze floty bojowej to i zyski będą optymalne, a w razie czego działa Ci przecież dok w ataku.

Do tego więcej miejsca na moonach to większy zasięg fali i łatwiej o obronę kulki.

Nie wiem na jakim grasz uni i jakie są tam realia, ale Generał nie jest klasą prostą (chyba padło to już w tym wątku naście razy)

Albo akceptujesz sytuację albo zmieniasz klasę za darmo z eventu - proste

• I z tym sie musze zgodzic, ze to klasa ktora nie na wszystkich uni sie sprawdzi.

Grajac np. UFS'em masz w nosie reszte, faktycznie przy naszym zaludnieniu uni warto na specjał, creme de la creme przelaczyc sobie i skoszystac z pola wrakowego i innych slodkosci majac zmianke z eventu.

Tak jak pisze specyfika tej klasy jest jaka jest czyli 'specficzna' :D odkrywca - aktywny, zbieracz - pasywny, general - ktos kto ma czym latac i gra tylko po to aby złomowac, złomowac i jeszcze raz złomować. Wiadomo, ze na mlodym uni glupota by bylo pickowanie jego, do tego wlasnie dazyl GF aby pożonglować i pakowac anty na zmianki dlatego cieszmy sie, ze jest z eventu. Po prostu odkrywca nadal bedzie nosil korone jesli masz duzo czasu na gre i chcesz sie skupic na expach i nie interesuje Cie ryzyko albo nie wykorzystasz w pelni potencjalu generala.

Jeszcze tylko chcialem dodac - 100% do reckow, mniejsze spalanie i szczegolwa predkosc. Na prawde to jest swietne narzedzie jak to umiesz wykorzystac. Mozesz robic dwa przepaly zamiast jednego na obronce, trudniej Cie walnac. Mi to robi rozncie czy wydam miliard paliwa na probe uwalenia gracza czy 500kk. Tak wiec pozostawiam znak zapytania dla czego nadal trwierdzisz, ze jest to zla klasa.

• Odkrywca sprawdzi się na każdym serwerze i wszędzie na początku gry przynajmniej. Generał był by dobry gdyby na serwerach grało 2000+ graczy aktywnie ale tak nie jest. Co mi z tych dodatkowych pól jak to tylko tymczasowy bonus, który znika po zmianie klasy podczas gdy odkrywca i tak ma +20% do zasięgu falangi? Odnoszę ogólne wrażenie, że cała ta klasa generał jest tymczasowa. Ja na młodym uni właśnie wybrałem generała nie zdając sobie sprawy z tego, że po 3 latach od tego jak ostatni raz grałem zrobili klasy i dali dla odkrywcy 24x większe zyski. Nawet jeśli 12x to i tak to ogromna przepaść w porównaniu do innych klas. Wybierając generała sądziłem, że okej odkrywca może tam 2x więcej z ekspów będzie przywoził i 50% mniej trafiał na piratów ale nie, on zarabia minimum 12x więcej.

Korzystam z generała, gram aktywnie ale jak bym się nie starał to nie dogonię nim odkrywców. Nie mogę wykorzystać natomiast jego pełnego potencjału bo po prostu nie mam z czego zbudować flotę a jak już ją zbuduję i chcę zaatakować to okazuje się, że odkrywca w tym czasie porobił sobie 10x większą flotę.

Tak jak pisze specyfika tej klasy jest jaka jest czyli 'specficzna' :D

Specjalnej troski raczej ala wybierz mnie na początku gry a pokażę Ci jak bardzo ssiesz pałę w porównaniu do odkrywcy. Mocniej niż dobry odkurzacz bosha.

• Tak samo jak zbieracz, inaczej - jesli nie patrzysz na ranking to mozesz i nawet grac bez klasy(tak jest taka mozliwosc :D) ale nadal pamietajmy ze ogame to gra strategiczna, w sklad jej wchodza rowniez klasy.

Sam widzisz, ze zbieracz dopiero swieci i przegania odkrywczaka tam gdzie na dobe nie nadazy puscic wiecej expow niz wydobycie z kopalni zbieracza(szybciej, pozniej wszystko zalezy od predkosci uni) zaznaczajac, ze ten sobie wchodzi na konto raz, dwa razy dziennie albo i rzadziej wykladniczo sobie rosnac - do niego tez nalezy miec pretensje, ze tak wlasciwie robi minimum, minimum w tej grze a rosnie? no nie

Podkreslam nie mozna besztac czegos, czego potencjalu nie wykorzystujemy na dany moment, styl gry.

• Tak samo jak zbieracz, inaczej - jesli nie patrzysz na ranking to mozesz i nawet grac bez klasy(tak jest taka mozliwosc :D) ale nadal pamietajmy ze ogame to gra strategiczna, w sklad jej wchodza rowniez klasy.

Sam widzisz, ze zbieracz dopiero swieci i przegania odkrywczaka tam gdzie na dobe nie nadazy puscic wiecej expow niz wydobycie z kopalni zbieracza(szybciej, pozniej wszystko zalezy od predkosci uni) zaznaczajac, ze ten sobie wchodzi na konto raz, dwa razy dziennie albo i rzadziej wykladniczo sobie rosnac - do niego tez nalezy miec pretensje, ze tak wlasciwie robi minimum, minimum w tej grze a rosnie? no nie

Podkreslam nie mozna besztac czegos, czego potencjalu nie wykorzystujemy na dany moment, styl gry.

Zgadzam się ale jak by nie patrzeć generał to nie jest klasa dobra na start gry, to nie jest nawet klasa dobra na środek gry, to jest klasa, którą warto wybrać gdy kończymy powoli z odkrywcą i mamy przerzucać się na zbieracza ale jeszcze zbieracz przynosi nam zbyt małe zyski a ekspy już nie wiele nam dają. Takim generałem pograsz kilka miesięcy max rok i zmiana na zbieracza. Po co w ogóle go wybierać na początku gry jak ktoś nie wie to sobie odpuści grę. Nie lepiej by było wprowadzić opcje posiadania tej klasy dajmy na to od 10mln punktów czy tam nawet od 1mln punktów konta?

• Po co w ogóle go wybierać na początku gry jak ktoś nie wie to sobie odpuści grę.

Jak jesteś leniwy od samego początku bierzesz zwieracza, a jak chcesz dobrze przygotować konto to odkrywce. Cała folozofia, tyle na początku wystarczy wiedzieć a nie tworzyć krucjatę o zmiany w stylu odyseja.