Posts by Celestial

Wygląda na to że SzO to Rosja Ogame :closed1:

A z kolei Art i spółka? Hmmm... zapomniałem nazwy... ale kto tak sprzedaje się i nagina wszystkie swoje i społeczne zasady dla $? 8o

Na szczęście dobrym aspektem powyższej sytuacji, będzie dalszy odpływ graczy i przychodów GF :fsmile: a chyba aktualnie każdy kto ma czas na klikanie z cyferki, znajdzie sobie takie cyferki, które oddają większy realizm fair zabawie ;)

Art  Kasia321  smoki

Rozumiem, że właśnie zalegaliwaliście oficjalnie:

- bug-using

- multikonta

- spam podglądu

- bushing

- używanie botów

- brak perm banów/ dowolną ilość skutecznych odwołań

(bo to bazowy zestaw Szonów, który właśnie zaakceptowaliście)

Będę musiał na jakiś weekend sobie odpalić sobie na weekend w biurze w piątek na wszystkich kompach takie zestawy ;)

Wychodzi mi, że jeśli światłowody uciągną to... hmm... wysyłajac co 2 sekundy atak sondą bo to chyba się da zrobić, jeśli zresetuję logi koło 8:00 rano i na każdym z 9 kompów obsłużę po 3 konta... hmm :whistling:

To mam do dyspozycji (zależy gdzie to wyślę) ponad 5 000 godzin blokady komuś floty? :P czyli ponad pół roku mogę kogoś uziemić? :P

Tylko mi potwierdzcie rachunki skoro już to zalegalizowaliście :trollface:

Witam,

Temat powstaje z kilkudniowym opóźnieniem.

Jak już pewnie większość wie całość sojuszu SZO odkryło karty popisując kilkukrotnym, długoterminowym popisem bug-usingu.

Można było znieść fakt że 100% flot pochodziło z kupowanych kont, przetapiania kont, potem już z paczek (obojętnie już w sumie czy tureckich, czy brazylijskich, czy jakichśtam), bo takich różnych już mieliśmy i serwer został prędzej czy później z nich oczyszczony.

Tutaj jednak pojawiło się inne niebezpieczeństwo.

Mowa tu o bug-usingu, spowodowanego masowym skanowaniem (a właściwie atakowanie sondami) bo uniemożliwia jakiekolwiek podniesienie floty.
    Stąd idea powstania tego tematu.

Jako przestroga dla wszystkich graczy, którzy mogą być narażeni na ów proceder.

Aby opisać łopatologicznie i pokazać skalę problemu:

Uniemożliwia to JAKIKOLWIEK ruch floty z zablokowanego moona/planety. Nie widzę, aby tego bug miał jakiekolwiek ograniczenia (poza technicznymi, typu: zablokuje/zlaguje im się bot).

Oznacza to że moon (albo wszystkie moony) mogą być zablokowane i tydzień, a jak coś wyląduje... to już się nie podniesie to czasu zezłomowania.

Z tego co mogliśmy zauważyć to wykorzystywali ten bug i wcześniej, ale na małą skalę, stąd mogło im się upiec, czy jakoś pokrętnie wytłumaczyć.

Jednak w podczas i potem w skutek naszej akcji, której efektem było starcie TOP1 Ogame i spakowanie sporego paczkomatu (a także bug-usera, co jest sednem sprawy)

Valhalla [SzO] & Megan [SzO] & Finito_GJ_GF [SzO] vs. kropek [3 X] & Incoming [P N] & DemoN [3 X] & Celestial General [P N] & QRFA (ABW) [P N] ~ 7 351 960.85% TOP 1 ACS ogame.pl X1

opadły im hamulce, jak i widocznie zdrowy rozsądek- tudzież czuli się aż tak bezkarni?

Podczas kontry na swój "cel" po wyskanowaniu całości floty na moonie zaczęło się blokowanie w końcowym etapie, aby flota nie uciekła, bagietka_czosnkowa chyba nie wiedział jeszcze co robią, zwłaszcza że grali w naszą grę. Jedynym negatywnym efektem bug-usingu tutaj była kradzież dużej ilości złomu, bo oczywiście pokaźne zasoby recków obrońcy nie mogły wystartować.

Tu jednak nastąpiło BUM i kulminacja zaczęła się potem.

Moja flota miała bardzo długi i spokojny lot, co (z bardzo niską dokładnością) dało się odkryć.

W efekcie mieliśmy 2 akcje, gdzie bug-using szopów już wyszedł w całości, ale byliśmy jako tako gotowi, stąd już mamy odpowiedni zasób screenów, jak też filmików pokazujących bug-using. Iście bezczelny i zwyczajnie głupi.

Aktem pierwszym była próba moonkilla. Pal licho jak marnie zorganizowana. Na obronę moona Kromak zdjął urlop... no i tu okazało się, że zaczęły spadać sondy, które zablokowały mu na kilkanaście minut opcję podniesienia czegokolwiek z floty. Może zechce poniżej dodać swoje 3 groszę.

Cóż, kosztowało mnie to 100zł i trochę jednorazów aby postawić obronę :] Przeżyję, chociaż GF powinien zwrócić koszty poniesione przy walce z bug-usingiem ( Art ???- do Ciebie wysłać fakturę?)

Moon oczywiście wytrzymał bez problemu no to lecę sobie dalej.

W biurze sobie doglądałem czy aby wszystko jest ok, trochę niewyspany chciałem tylko sobie urlop wrzucić na 2 dni. Aż pojawił się atak w podglądzie. Cóż bywa. Przestrzelony prawie 20min po powrocie ostatniej floty, 40min po pierwszej. Nie ma sprawy, podniosę zabawki.

Ale jako, że nie ufam sobie i grze na telefonie to usiadłem w biurze przy kompie za chwilę aby wysłać wszystko spokojnie i nie zapomnieć o surce, czy jakichś jednostach. I tu mamy Akt Drugi.

W ciągu tych 20min mogłem tylko patrzeć na to co się dzieje ;) floty podnieść się nie dało :P a naklikałem się trochę. Cóż... prawie 1000 skanów na jednego moona od wszystkich SZO to jednak był widok.

(tutaj wkleje potem kilka screenów z mojego podglądu, abyście też mogli się pośmiać jak głupio może pokazywać bug using, oszczędzę Wam całej galerii 8o)

edit. wklejam, może mi się uda na szybko.

Screenshot_1.jpg

takie 3 poglądowe, bo to w sumie tak wyglądało przez cały czas :P

Temat to głównie przestroga dla graczy, aby uchronić ich przed bug-userami. Pokazać jak słabi są mimo swoich zagrywek. A także zachęta to piętnowania takiego zachowania.

Jednocześnie do Art i ekipy (w sumie nie wiem kto na tronie siedzi?):

- Odzyskanie surowców ze starcia straconych przez bug-using

- Zwrot kosztów poniesionych na AM z uwagi na niewywiązanie się GF z zapisów regulaminowych swojego produktu (chociaż jakoś na to nie liczę :evil:)

- Dożywotni ban kont nalężacych do gracy z sojuszu SZO na WSZYSTKICH serwerach. To chyba oczywiste, że śmieci należy wyrzucać, a nie przenosić.

Gracze:

jeśli chodzi o aktualne bany szonów to raczej możemy być spokojni o ich dożywotność, większość tych kont miało już bany (antek, valhala) permy za mnożenie surki, jakoś zdjęte w ramach wyjątku, więc aktualnie to już chyba są dostatecznie pogrążeni.

Jednocześnie zachęcam do wypowiedzi w kulturalnych (w miarę możliwości) tonach, a także zaznaczę, że tzn "paczkomaty" to nie grzech tych graczy, a bug-using (zwłaszcza na taką skalę).

Pewnie coś potem jeszcze dodam ;)

Od powstania nowego forum, nie chciałem się już rejestrować na nowym bo i wszystkie zmiany zmieniły miłą grę w coś...całkiem innego ;)

Jednak na okazję tego ST, jak i wydarzeń pobocznych przełamałem się :) no... jak tylko odespałem brakujące kilka h, które trzeba było poświęcić na walkę z bug-userami :(

Dziękuję wszystkim za akcję. Miło było połączyć siły w imię dobra wszystkich graczy ;)

Może kogoś zaskoczy, może nie, ale akcja była łopatologicznie prosta. Dam sobie rękę obciąć, że ani 3X na PN, ani PN na 3X nawet nie byłoby blisko wpadnięcia w takie coś.

Świetnie Panowie i Panie się współpracowało, cóż walki i polowania czysto ogamowe między nami wcześniej to jedno, a to co teraz się pojawiło na serwerach to drugie. I tak jak nasze walki były, jak zapomnieć o czymśtam, czyste, a zawsze zgodne z zasadami gry tak teraz musimy się zmagać z chorobą, ale jak widać organizmy mamy jeszcze dobre :P

Śmiem twierdzić, że to ST będzie bardzo długo naszym serwerowym top1 zrobionym zgodnie z prawem- bo podejrzewam, że niezgodne się pojawią jeśli administracja szybko nie ukróci praktyk widocznych od jakiegoś czasu a wyiskrzonych przez 2 ostatnie dni.

Dobrze się stało, że zrezygnowałem z planu zrobienia pożegnalnego ST-rozbijania się wzajemnie ;)

Szczerze to dzięki temu, że na flocie mi niespecjalnie zależy i gram może na 1% aktywności to miałem prawdziwy ubaw jak ktoś może tak bezmyślnie i ostentacyjnie afiszować się się z bug-usingu, na dodatek w starciu z weteranami, którzy zęby zjedli na lataniu :P

A teraz gro dziegciu: do wszyskich SZO.

Zabawa w paczkomaty mimo że głupia z mojej persektywy była zgodna z zasadami (nieważne że 99% potępiało), ale bug-using na tak szeroką skalę?

3 razy w ciągu kilkunastu godzin blokowanie możliwości jakiegokolwiek startu flot przez jakieś dziwne zasypywanie sondami?

Za mało miałem czasu aby ustalić ile czasu blokowaliście wczoraj kropka aby nie uciekł (uciec jak już wiecie nie chciał, ale tym sposobem ukradliście złom, który miał pozbierać swoimi reckami- a których nie mógł podnieść).

Kromaka zablokowaliście na sporo, aby nie mógł podnieść floty do ochrony moona, a tak swoją drogą- weźcie ogarnijcie jak się to robi bo żal było patrzeć, biliony floty, blokowanie bugiem wszystkiego i jeszcze za mało aby moon zbić? No uczyć was nie będziemy...

Mnie zablokowaliście na 20minut, bo akurat z taką "dokładnością" udało się "policzyć"...

Do tego stopnia że wykrzaczyliście serwer... cholera... przez was musiałem z kwadrans przeklikiwać strony raportów aby mi nie wyskakiwały.

Oczywiście cała ekipa:
    Emperor Orcus, Valhalla, Megan, Antharas, Megan

Bana stałęgo dostać muszą, łatwo i z palca, tak głupio nieodpowiedzialnego zachowania nie widziałem od... nigdy?

Jednak chciałbym oszczędzić innym graczom konieczności walki i jakieś back-upy itp aby odzyskać flotę itp, bo swoją aktualną metodą blokowania jakichkolwiek akcji mogą zrobić: flota zeskanowana --> flota zezłomowana.
    A żeby oszczędzić też komuś myśli "a się schowam z aktywnościami to mnie nie wyskanują" to informuję, że SZO z kontami pobocznymi są zasypane botami i Cię wyczają :P Tego pewnie im nie wyłapią, takie rzeczy akurat ogarniają dobrze w przeciwnieństwie do gry, aleowa wiedza może Wam uratować też flotę czy surkę.

Art liczę, że oszczędzicie innym graczom problemów z obcowaniem z bug-userami
    Panda a Ciebie bardzo ładnie proszę... nie wyskakuj z tłumaczeniami kolegów, że to jakieś zwykłe lagi czy coś tak trywialnie oderwanego od rzeczywistości jaką wszyscy widzimy.

Założe jutro (jak będę miał chwilę) temat z opisem działania graczy SZO i w jaki sposób blokują, ze swojej strony sugeruję flotowcom (ale ekowcom też) mały urlop do czasu zbanowania bug-userów. Oraz screeny, które może pomogą Wam się uchronić przed zostaniem ofiarami takich praktyk.

Pozdrawiam cieplutko :)

Prawie emerytowany flociarz ;)