Uwaga na graczy SZO (Bug-using), historia zdarzeń, czyli o najbardziej jarzacym bug-usingu na U68

• Witam,

Temat powstaje z kilkudniowym opóźnieniem.

Jak już pewnie większość wie całość sojuszu SZO odkryło karty popisując kilkukrotnym, długoterminowym popisem bug-usingu.

Można było znieść fakt że 100% flot pochodziło z kupowanych kont, przetapiania kont, potem już z paczek (obojętnie już w sumie czy tureckich, czy brazylijskich, czy jakichśtam), bo takich różnych już mieliśmy i serwer został prędzej czy później z nich oczyszczony.

Tutaj jednak pojawiło się inne niebezpieczeństwo.

Mowa tu o bug-usingu, spowodowanego masowym skanowaniem (a właściwie atakowanie sondami) bo uniemożliwia jakiekolwiek podniesienie floty.
    Stąd idea powstania tego tematu.

Jako przestroga dla wszystkich graczy, którzy mogą być narażeni na ów proceder.

Aby opisać łopatologicznie i pokazać skalę problemu:

Uniemożliwia to JAKIKOLWIEK ruch floty z zablokowanego moona/planety. Nie widzę, aby tego bug miał jakiekolwiek ograniczenia (poza technicznymi, typu: zablokuje/zlaguje im się bot).

Oznacza to że moon (albo wszystkie moony) mogą być zablokowane i tydzień, a jak coś wyląduje... to już się nie podniesie to czasu zezłomowania.

Z tego co mogliśmy zauważyć to wykorzystywali ten bug i wcześniej, ale na małą skalę, stąd mogło im się upiec, czy jakoś pokrętnie wytłumaczyć.

Jednak w podczas i potem w skutek naszej akcji, której efektem było starcie TOP1 Ogame i spakowanie sporego paczkomatu (a także bug-usera, co jest sednem sprawy)

Valhalla [SzO] & Megan [SzO] & Finito_GJ_GF [SzO] vs. kropek [3 X] & Incoming [P N] & DemoN [3 X] & Celestial General [P N] & QRFA (ABW) [P N] ~ 7 351 960.85% TOP 1 ACS ogame.pl X1

opadły im hamulce, jak i widocznie zdrowy rozsądek- tudzież czuli się aż tak bezkarni?

Podczas kontry na swój "cel" po wyskanowaniu całości floty na moonie zaczęło się blokowanie w końcowym etapie, aby flota nie uciekła, bagietka_czosnkowa chyba nie wiedział jeszcze co robią, zwłaszcza że grali w naszą grę. Jedynym negatywnym efektem bug-usingu tutaj była kradzież dużej ilości złomu, bo oczywiście pokaźne zasoby recków obrońcy nie mogły wystartować.

Tu jednak nastąpiło BUM i kulminacja zaczęła się potem.

Moja flota miała bardzo długi i spokojny lot, co (z bardzo niską dokładnością) dało się odkryć.

W efekcie mieliśmy 2 akcje, gdzie bug-using szopów już wyszedł w całości, ale byliśmy jako tako gotowi, stąd już mamy odpowiedni zasób screenów, jak też filmików pokazujących bug-using. Iście bezczelny i zwyczajnie głupi.

Aktem pierwszym była próba moonkilla. Pal licho jak marnie zorganizowana. Na obronę moona Kromak zdjął urlop... no i tu okazało się, że zaczęły spadać sondy, które zablokowały mu na kilkanaście minut opcję podniesienia czegokolwiek z floty. Może zechce poniżej dodać swoje 3 groszę.

Cóż, kosztowało mnie to 100zł i trochę jednorazów aby postawić obronę :] Przeżyję, chociaż GF powinien zwrócić koszty poniesione przy walce z bug-usingiem ( Art ???- do Ciebie wysłać fakturę?)

Moon oczywiście wytrzymał bez problemu no to lecę sobie dalej.

W biurze sobie doglądałem czy aby wszystko jest ok, trochę niewyspany chciałem tylko sobie urlop wrzucić na 2 dni. Aż pojawił się atak w podglądzie. Cóż bywa. Przestrzelony prawie 20min po powrocie ostatniej floty, 40min po pierwszej. Nie ma sprawy, podniosę zabawki.

Ale jako, że nie ufam sobie i grze na telefonie to usiadłem w biurze przy kompie za chwilę aby wysłać wszystko spokojnie i nie zapomnieć o surce, czy jakichś jednostach. I tu mamy Akt Drugi.

W ciągu tych 20min mogłem tylko patrzeć na to co się dzieje ;) floty podnieść się nie dało :P a naklikałem się trochę. Cóż... prawie 1000 skanów na jednego moona od wszystkich SZO to jednak był widok.

(tutaj wkleje potem kilka screenów z mojego podglądu, abyście też mogli się pośmiać jak głupio może pokazywać bug using, oszczędzę Wam całej galerii 8o)

edit. wklejam, może mi się uda na szybko.

Screenshot_1.jpg

takie 3 poglądowe, bo to w sumie tak wyglądało przez cały czas :P

Temat to głównie przestroga dla graczy, aby uchronić ich przed bug-userami. Pokazać jak słabi są mimo swoich zagrywek. A także zachęta to piętnowania takiego zachowania.

Jednocześnie do Art i ekipy (w sumie nie wiem kto na tronie siedzi?):

- Odzyskanie surowców ze starcia straconych przez bug-using

- Zwrot kosztów poniesionych na AM z uwagi na niewywiązanie się GF z zapisów regulaminowych swojego produktu (chociaż jakoś na to nie liczę :evil:)

- Dożywotni ban kont nalężacych do gracy z sojuszu SZO na WSZYSTKICH serwerach. To chyba oczywiste, że śmieci należy wyrzucać, a nie przenosić.

Gracze:

jeśli chodzi o aktualne bany szonów to raczej możemy być spokojni o ich dożywotność, większość tych kont miało już bany (antek, valhala) permy za mnożenie surki, jakoś zdjęte w ramach wyjątku, więc aktualnie to już chyba są dostatecznie pogrążeni.

Jednocześnie zachęcam do wypowiedzi w kulturalnych (w miarę możliwości) tonach, a także zaznaczę, że tzn "paczkomaty" to nie grzech tych graczy, a bug-using (zwłaszcza na taką skalę).

Pewnie coś potem jeszcze dodam ;)

• Celestial oddałeś temat w 100% i dosadniej chyba się już nie da. Ewentualnie przesłać administracji filmy oraz screeny z wspomnianych powyżej akcji.

Nieważne czy są gracze, którzy kupują surowce skoro gra na to pozwala.

Ważne, aby gracze którzy spokojnie sobie grają nie byli ofiarami podobnych bezczelnych i jakże beznadziejnych akcji polegających na zablokowaniu możliwości wykonywania jakiegokolwiek ruchu czyt. wspomniany powyżej BUG-USING (bez znaczenia czy masz super szybki internet).

Takie zachowania czy to graczy, czy to botów powinny i muszą być karane permanentną blokadą konta bez możliwości jego odblokowania.

Pozwólcie ludziom grać w sposób uczciwy.

"Jeśli nie możesz kogoś zezłomować bo nie potrafisz to nie trać paliwa. A jeżeli podczas kontry przestrzelisz to odpuść honorowo. Jak taką wskazówkę masz gdzieś i robisz wszystko jak to wyżej zostało opisane licz się z tym, że skończysz z banem. Proste"

• I co tytul zostal a reszta juz usunieta ?:D

Edit: Musisz naklepac wiecej postow zebys mogl edytowac bez zatwierdzania :P

Btw zobaczylem tego screena i przypomniala mi sie nazwa planety z ktorej lecialy sondy wiec sprawdzilem na mmorpgu nazwy pozostalych ...

Screenshot_1.jpg

39d2a16b9c73afd1cb2f17c8cf7e600b.png

unknown.png

I jest to byle konto typa z ktorym bylem w sojuszu na Mensie i Kalyke, a ktory jak sie okazalo byl wtyka Valhalli i pushowal sie nim jak mogl haaa tfu .. Pozdrawiam ;)

• Świetnie, że tak obszernie opisałeś cały temat i proceder stosowany przez cziterów. Jak dla mnie jeżeli konta tych oszustów wrócą z urlopu, to naprawdę będę musiał się zastanowić nad sensem dalszego klikania. To już nie będzie nawet gra 4fun, bo tacy ludzie nawet zdrową rozgrywkę potrafią popsuć. Moim zdaniem robienie STeków, wrzucanie ich na forum i poklepywanie się wzajemnie przez swoich przydupasów po plecach przy jednoczesnym lagowaniu i korzystaniu z bugusingu jest tak słabe i żenujące, że ręce opadają. Jakim trzeba być hipokrytą, żeby grać w taki sposób i chwalić się swoimi wyczynami, a później broniąc się publicznie wytykać, że uczestnicy ww. starcia odpowiedzieli tym samym. Mam nadzieje, że konta nie wrócą do gry, a kolejne jakiekolwiek próby bugusingu będą również karane permami.

• Dla graczy klikających dla topki, ta gra stała się bezsensowna, odkąd można sobie dosłownie kupić punkty za pieniądze. Bo czym są paczki jak nie czystymi punktami? Ale wszystko na legalu, bo OGame, to najbardziej chamska gra pay2win jaką znam. Jednak paczkomaty złomujące innych przy wykorzystaniu bugusingu, to już jakieś totalne combo żenady, a jednocześnie cudowne obnażenie tego, czym stała się ta gra w ciągu ostatnich kilku lat.

Przecież są tutaj ludzie, którzy starannie i konsekwentnie budują swoje konta od kilkunastu lat, a pan Iksiński zarejestruje się jutro i za miesiąc moze ich przeskoczyć w topce, a później zezłomować paraliżując ich floty przy użyciu błędu w grze.
    Obraz nędzy i rozpaczy.

Cała ta akcja (wspaniała i spektakularna w wyniku), żałosne i pokrętne tłumaczenie Panda na discordzie, brak oficjalnego oświadczenia Art w tej sprawie, bierność reszty teamu i widmo powrotu buguserów na zbanowanych lub nowych kontach na pewno zniechęci wielu graczy.

Pytanie tylko, czy nasz team wyciągnie wnioski? Nie wiem, ale się domyślam.

Wszystko zostanie zamiecione pod dywan i przykryte następną promocją 100% anty i minus 30% na paczki.

Osobiście Pragnę pogratulować wszystkim biorącym udział w tej akcji, bo stoicie ością w gardle całego teamu.
    Czekam aż w sklepie pojawi się nowy item "galaktyczny immunitet", który zwalnia z bana za każde przewinienie za jedyne 10kk anty

• Ja tylko dodam od siebie, że w gdyby nie spamowanie podglądu Kromaka to oprócz złomu Valhalli mogły spaść też kolejne floty graczy SZO bo kontra już się liczyła :)

Jak nie ma permów to myślę, że następny większy TOPowy złom odbędzie się w podobnym stylu - skanujemy, start floty, spam podglądu, wlot, zbiórka i tydzień odpoczynku :D Można tak skasować każdego ;)

Pozdrawiam

Wisior

Wisior I Miłosierny dawca banów i unbanów młot na bugi miecz na push pierwszy tego imienia po trzykroć niesłusznie zbanowany

• W temacie bugusingu wszystko chyba zostało już napisane. Ja natomiast chciałbym zwrócić uwage na pierwszą reakcje teamu zaraz po zajściu:

unknown.png

A więc drodzy gracze, "oskarżenia o lagi, bugi [...] są bez sensu" nawet kiedy serwer działał dobrze (wszystkich zlagowało dopiero 2h po próbie podniesienia floty przez Kromke).

A teraz creme dela creme

• Dobrze że ocenzurowałeś ;).

Mimo takich zagrywek tym graczom nie udało się praktycznie nic ugrać tym razem, bany zostały rozdane (nie wiadomo na jak długo), tak więc jeśli kiedykolwiek znajdziecie się w takiej sytuacji radzimy nagrywać wszystko.

No i miejmy nadzieję że kiedyś naprawią ogame...

• Fajnie, że powstał ten temat w którym zostało wszystko wyjaśnione.

Dobrze, że posypały się bany a tym samym administracja potwierdziła wykorzystywanie błędów;

tym samym wszelkie koszta związane z koniecznością wybronienia powinny zostać zwrócone.

Kolejną sprawą jest brak profesjonalizmu Panda , który w bardzo dosadny sposób na discordzie wyraził swoją opinie.

Osoba decyzyjna powinna powstrzymać się od wyrażania takich opinii. Zapewne kilka zdań dostał.

Czytając wypowiedzi osób wykorzystujących ten błąd nie dowierzałem że można w perfidny sposób podejmować rękawicę i na discordzie dyskutować zamiast głowa w piach. Mam wielką nadzieję że gruba kasa w błoto poszła a nie wspomnę, że nicki zhańbione. Zera które umiejętności nie miały zerami pozostały.

Panowie gratulacje.... fajnie, że się udało a akcja spowoduje powrót graczy, którzy tego bagna mieli dość.

• Użyję łagodniejszych słów bo mnie zaraz administrator wykosi...

Pierniczyć te paczki i kasa... ale wykorzystywać takie chujerdy żeby kogoś złapać, żeby nie pozwolić podnieść floty ? Co to jest kurka wodna za gra ? To nawet nie jest używania kodów w The Sims !

Dramat i mega żenada !!!

Jeżeli ściągną im bany po czymś takim to ogame dosłownie umrze, jak można na coś takiego pozwolić.

Bezsensu gra jak i tak się nie obronisz...

• to jednak był tylko lag serwera:szo:

Valhalla już w grze, tylko czekać na resztę ekipy:brawo::graty:

"If They stand behind you, protect them. If they stand beside you, respect them. If they stand against your, defeat them"

art - za 5-tke zrobi co louda, anal gratis, sprawdz nowa oferte na ogejm.pl juz dzis, satysfakcja gwarantowana albo zwrot piniedzy

nOOb lvl PRO [SZAMBO]:evil:

• Ja również kończę i zachęcam do tej samej decyzji wszystkich graczy, którym choć odrobine zależy na uczciwej rozgrywce. Nad kontem Valhalli i Antharasa wisiał perm, dostali ostatnie szansy. I co? I [ciach] normalni gracze mając ostatnia szanse tracą konta budowane przez lata, przez swoje błędy. Widocznie niektórzy błędy mogą popełniać do woli.

ale co tu się dziwić, jak już kiedyś Antharas się przez telefon chwalił (nie mi;)) ze on to perma nigdy nie dostanie bo zna osobiście Arta i inne „szychy”. Szkoda strzępić ryja, guderian out

sami sobie grajcie [ciach]

Moderator Ruda:
    Wulgaryzmy

• Żenada... rzygać się chce jak się na to patrzy.

Czyli rozumiem ze szopy na u68 mogą robić co chcą i wszystko jest git tak? wystarczy że wyszpiegują cel, zablokują na tydzień i zestrzelą a operatorzy pogrożą palcem, dadzą bana na 2 dni a potem event na 100% antymaterii i promke na paczki żeby im smutno nie było ;)

Ale w tym całym gównie cieszy jeden fakt - wszyscy zapamiętają niedawne starcie top1 ACS jako coś wielkiego, jako współpracę ponad podziałami, świetnie przemyślaną akcje zwieńczoną sukcesem pokazującą, że można powalczyć z tymi idącymi na skróty.

Natomiast tych idących na skróty wszyscy zapamiętają jako oszustów i teraz każde ich wstawione na forum starcie będzie po prostu śmieszne a nie godne podziwu. :S

Szkoda, że to wszystko tak się potoczyło. Człowiek niby wiedzioł, a jednak się łudził... no cóż...

I taka mała propozycja do rządzących tym całym bajzlem:
    Widzicie przecież, że wasze pupilki sobie nie radzą :) kupili największe floty na uni, spushowali się wzajemnie, wykorzystują błędy gry a i tak dostają bęcki :lool: Weźcie im zróbcie przyspieszenie lotu floty za antymaterie najlepiej do zera. Wtedy powinni sobie poradzić :D

Nie pozdrawiam