Posts by Fenrir

Na apce miałem też problem z utworzeniem świeżego konta dla "mojego" maila, po prostu zaloguj się na prawidłowe lobby w przeglądarce, bo konto ci nie zniknęło na pewno.

Te obrazkowe mapki są tak totalnie bezużyteczne, że naprawdę wolałbym, gdyby skoncentrowali swoje wątłe siły na ważniejszych rzeczach, które wymagają poprawy lub wprowadzenia do gry.

No to już podchodzi pod chamstwo, że wybrani będą mieli artefakty od ręki, a uni, które są skazane na czekanie na LF-y, będą grindować przez długie miesiące.

Trochę to dziwne, bo przyjmując, że ktoś robi faktyczne wycieczki i gra jakiś czas za granicą to ok - zmienia mu się waluta na ten czas.

Ale powinno być, że po powrocie do Polski i przy następnym logowaniu z polskiego IP system powinien automatycznie takie zmiany robić.

Chodzi głównie o wycieczki wirtualne, za pomocą VPN, żeby nachapać się anty np. z Brazylii albo Turcji. Najwyraźniej w pewnym momencie mózgi z GF postanowiły to załatać, ale załatały tak dobrze, że obrywają rykoszetem także inni gracze.

W twoim wypadku faktycznie z naszej strony nie widzimy nic nadzwyczajnego. Popytam w GF Support.

No widzisz, a w poprzednim wątku twierdziłeś, że problem wynika ewidentnie z "wycieczek". Wspomniany wyżej Ringkeeper też sobie nie daje wmówić niczego innego, moja konwersacja wyglądała z nim dosłownie tak:
    - Mam problem, mam euro zamiast złotówek.

- Wyłącz VPN i proxy.
    - Nie mam VPN i proxy.

- Wyłącz VPN i proxy.
    - Już mówiłem, że nie mam VPN i proxy.
    - Trudno, wyłącz VPN i proxy.

Kliknięcie skargi poskutkowało... wysłaniem skargi do Ringkeepera i oczywiście "nie wiemy, o co chodzi, ale wyłącz VPN i proxy".

Problem leży ewidentnie po stronie GF i masz na własne oczy przykład, że jakimś dziwnym nowym zabezpieczeniem obrywają ludzie, którzy w żaden sposób nie kantowali systemu.

Nie wiem co przeczytałeś, ale nikogo nie oskarżałem, tylko stwierdziłem fakt. Potwierdzony empirycznie w kilku przypadkach.
    Tak samo jak istnienie tzw. tureckich czy później brazylijskich wakacji, także nie było tematem tabu u wielu graczy.

Przebywając w Polsce, logując się z restauracji czy na dworcu kolejowym, wciąż logujesz się z polskiego adresu.

Jeśli będziesz miał jakieś sensowne argumenty, to możemy podyskutować :)

W takim razie proszę o sprawdzenie mojego konta (Czechy, Japetus, nick ten sam co tutaj, zakładam, że masz taką możliwość, skoro polski team zarządza też czeską społecznością), bardzo chętnie się dowiem, gdzie to ja się logowałem. Bo problem występuje od jednej z niedawnych wersji (nie pamiętam której dokładnie, ktoś na Discordzie to pisał), a mogę się założyć o miesięczną pensję, że w tym czasie nie wyjechałem dalej niż 100 km od miejsca zamieszkania w centralnej Polsce (czyli wciąż daleko od granicy), IP mam polskie (a przynajmniej wskazuje na to 5 różnych narzędzi do sprawdzenia tego), a proxy i VPN nigdy nie używałem, podobnie jak - co już mówiłem - nigdy nie kupiłem anty za walutę inną niż złotówki.

Moja ostatnia zagraniczna wycieczka miała miejsce ponad 3 lata temu, nomen omen do Czech. Jeśli system zabezpieczeń uwzględnia dane z takiego okresu, to ktoś z GF chyba na łeb upadł. Zresztą wtedy chyba nawet konta jeszcze nie miałem z powrotem na Ogame.

Ależ już napisałem, otrzymałem informację, że mam wyłączyć proxy/VPN.Problem w tym, że mogę dać głowę i obie ręce, że nigdy z nich nie korzystałem (a już na pewno nie na obecnym komputerze, który na dodatek ma świeżo postawiony system). Problemy są wam zgłaszane liczniej, więc chcemy, żeby zgłoszenie poszło oficjalne od teamu, skoro payment support robi kopiuj-wklej i ma gdzieś indywidualne zgłoszenia.

Jeśli dodatkowe zabezpieczenia skutkują błędami, to w interesie GF leży ich naprawienie. Ja nie zamierzam płacić za anty w euro, więc tak naprawdę na złość robicie sobie (a ty GF jako pracodawcy), nie mnie, u mnie po prostu zostanie więcej na koncie. ¯\_(ツ)_/¯

I ja serio wiem, jak głęboko ta firma ma zdanie graczy, ale żeby sobie strzelać w stopę i blokować opcje premium? No nieźle, nieźle.

PS. Nigdy też nie robiłem "wycieczek" w celu zakupienia anty, zawsze buliłem w złotówkach.

Inflacja, albo przemyślane działania 90 czy 100 i tak kto ma kupic kupi :D, z innej bajki IP PL a platnosc w EUR, gdzies jest temat jak ten błąd ogarnać ?

Tak, support paymentu odpisze ci, że wyłącz PVN albo proxy (nawet jeśli odpiszesz,że ich nie masz, to ci odpiszą znowu to samo), a Art ignoruje zapytania i zrzuca winę na graczy, że sobie rzekomo robią wirtualne wycieczki po świecie. Problem występuje od którejś z ostatnich poprawek wersji gry, bo też mam tylko euro, na discordzie się wiele osób skarży również na to.

Druga sprawa..prowadzenie paliwówki jest honorowe, ale dostanie bana za brak wiedzy o regulaminie już nie ? dziwna logika

Buleon to akurat znany w całej społeczności cwaniaczek, którego zawsze bolało, że jego ślizganie się po krawędzi regulaminu jest piętnowane, a często i karane.

W ogóle tłumaczenia "nie wiedział, więc dlaczego ban?" jest żałosne, kiedy zaczną się pojawiać argumenty w stylu "nie wiedziałem, że ustawione złomowania są nielegalne, powininenem mieć pogrożone paluszkiem"?

Zrzut-ekranu-2022-11-10-160259.png

Jako że wspaniały CoMa polskiej społeczności jak zwykle pokazał ful profeskę, pragnę założyć drugi wątek i jednocześnie zapytać, dlaczego problem zaczął być masowo zgłaszany po jednej z ostatnich (nie wiem której) aktualizacji gry? Wszyscy nagle zaczęli wirtualnie (albo i nie) podróżować po świecie? Nie ukrywam, że chętnie się dowiem, gdzie i ja byłem, skoro na koncie mam tylko dostęp do anty za euro, a jakoś mam słabą pamięć i nie mogę przywołać żadnego VPN czy faktycznych wakacji.

Innymi słowy: czy osoba odpowiedzialna za społeczność ponownie ma problem gdzieś i nie zamierza nawet kiwnąć palcem? Mnie to w sumie lotto, po prostu więcej hajsów tu nie zostawię, skoro nie chcecie. ¯\_(ツ)_/¯

Problem z anty jest zgłaszany od kilku tygodni przez różne osoby (nie śledziłem, czy także na innych społecznościach niż PL i CZ), support GF ma to gdzieś, CoMa ma to gdzieś. To nowa polityka firmy, odstraszać od zostawiania kasy w Ogame?

Pewnie złapałeś się w zasadę, że nie możesz być w top20 społeczności, do której się przenosisz (a w Argentynie wystarczy więcej niż 386kk punktów, opcjonalnie uni jest młodsze niż rok, ale tu nie jestem pewien). Skontaktuj się z teamem, tym polskim, to odkręcą, a ty będziesz musiał wybrać inne uni.

Mogę jedynie posypać głowę popiołem i nawiązać do 3 części historii, która będzie lepiej wyglądać z nagrodami :P

Anty na ekspach, anty na PZ-tach (pewnie jak to ma GF w zwyczaju, co 200 układów 3k) albo zniżka na MOONS. No poszaleliście po tym wale z pierwszej części.

Jak urodziny to tylko do Gameforge do Gameforge, tam promka na dopałki, tam anty ram pam pam pam...

Czytając ten opis na discordzie można było się domyślić, że chodzi o 1. promkę na paczki, 2. promke na skrócenie czasu badań, 3. promkę na dopałki... Zdziwienie moje było tylko takie, że tak mało osób zagłosowało na promkę na paczki..

Nie, opis akcji jest jasny: "Each option corresponds to a discount or ingame event". Brak informacji przy trzeciej opcji, że to zniżka, jest wprowadzaniem w błąd i kompromitacją GF.

Innymi słowy: nie umiesz czytać ze zrozumieniem (a komunikat jest bardzo prosty), ale nie przeszkodziło ci to w wyzywaniu innych graczy od noobów, paczkomatów i dzieciaków? To "decydowanie o twoim koncie" dotyczy tylko krótkiego bonusu, a nie np. kasacji wybranych kolonii czy odjęcia % floty, więc jedynym dzieciakiem, na dodatek toksycznym, okazałeś się wyłącznie ty.

Problemem nie jest mocniejszy sprzęt, na serwerze testowym grałem tylko na telefonie, nie wiem po co jest potrzebne tyle poziomów budynków w tym dodatku, jak by zrobili większe przeskoki w wydobyciu i zapotrzebowaniu to grało by się lepiej

Tu się muszę zgodzić, że skalowanie w obecnej formie to debilizm. Mam 17 planet, na każdej będę musiał poklikać kilkaset razy. XD