Brak możliwości zakupu antymaterii vol. 2

• Zrzut-ekranu-2022-11-10-160259.png

Jako że wspaniały CoMa polskiej społeczności jak zwykle pokazał ful profeskę, pragnę założyć drugi wątek i jednocześnie zapytać, dlaczego problem zaczął być masowo zgłaszany po jednej z ostatnich (nie wiem której) aktualizacji gry? Wszyscy nagle zaczęli wirtualnie (albo i nie) podróżować po świecie? Nie ukrywam, że chętnie się dowiem, gdzie i ja byłem, skoro na koncie mam tylko dostęp do anty za euro, a jakoś mam słabą pamięć i nie mogę przywołać żadnego VPN czy faktycznych wakacji.

Innymi słowy: czy osoba odpowiedzialna za społeczność ponownie ma problem gdzieś i nie zamierza nawet kiwnąć palcem? Mnie to w sumie lotto, po prostu więcej hajsów tu nie zostawię, skoro nie chcecie. ¯\_(ツ)_/¯

Problem z anty jest zgłaszany od kilku tygodni przez różne osoby (nie śledziłem, czy także na innych społecznościach niż PL i CZ), support GF ma to gdzieś, CoMa ma to gdzieś. To nowa polityka firmy, odstraszać od zostawiania kasy w Ogame?

• Kontrola logowania odbywa się na poziomie lobby, jeśli ktoś pragnie uzyskać wyjaśnienia, to może napisać zgłoszenia do Gameforge Support. Nasz Support nie ma nad tym procesem kontroli ani wpływu.

Z naszej perspektywy od zawsze byli gracze, którzy podróżowali głównie wirtualnie w poszukiwaniu tańszej Antymaterii. Możliwym jest fakt, że firma Gameforge wdrożyła dodatkowe zabezpieczenia i tzw. utrwalenia taryfy, aby temu przeciwdziałać.

Jeśli chcesz się dowiedzieć, dlaczego masz taką taryfę, a nie inną, napisz zgłoszenie do Gameforge Support. Z pewnością udzielą stosownej informacji tak jak autorowi z poprzedniego wątku.

• Ależ już napisałem, otrzymałem informację, że mam wyłączyć proxy/VPN.Problem w tym, że mogę dać głowę i obie ręce, że nigdy z nich nie korzystałem (a już na pewno nie na obecnym komputerze, który na dodatek ma świeżo postawiony system). Problemy są wam zgłaszane liczniej, więc chcemy, żeby zgłoszenie poszło oficjalne od teamu, skoro payment support robi kopiuj-wklej i ma gdzieś indywidualne zgłoszenia.

Jeśli dodatkowe zabezpieczenia skutkują błędami, to w interesie GF leży ich naprawienie. Ja nie zamierzam płacić za anty w euro, więc tak naprawdę na złość robicie sobie (a ty GF jako pracodawcy), nie mnie, u mnie po prostu zostanie więcej na koncie. ¯\_(ツ)_/¯

I ja serio wiem, jak głęboko ta firma ma zdanie graczy, ale żeby sobie strzelać w stopę i blokować opcje premium? No nieźle, nieźle.

PS. Nigdy też nie robiłem "wycieczek" w celu zakupienia anty, zawsze buliłem w złotówkach.

• Z naszej strony możemy jedynie sprawdzić logowania do gry z ostatniego okresu i sprawdzić czy wszystko wygląda w porządku.

Co do większej ilości zapytań o taryfy w płatnościach, to każdy który przyszło mi zweryfikować miał obce, VPNowe logowanie.

• Fakt, że Art wysuwa oskarżenia o oszustwa wobec graczy, w czasach kiedy wystarczy połączyć się z siecią na dworcu kolejowym, lub w przydrożnej restauracji by móc nieświadomie zostać skierowanym na VPN nie dziwi mnie wcale, ponieważ w jego kompetencje przestałem wierzyć lata temu (jeszcze bezczelnie zamyka temat), ale by naprawdę w GF tego nie rozumiano? Cekawe ilu z graczy ze zmienioną "taryfą" faktycznie dokonało jakieś płatności w obcej walucie (bo takie właśnie działania powinny być postawą do reakcji).

• Nie wiem co przeczytałeś, ale nikogo nie oskarżałem, tylko stwierdziłem fakt. Potwierdzony empirycznie w kilku przypadkach.
    Tak samo jak istnienie tzw. tureckich czy później brazylijskich wakacji, także nie było tematem tabu u wielu graczy.

Przebywając w Polsce, logując się z restauracji czy na dworcu kolejowym, wciąż logujesz się z polskiego adresu.

Jeśli będziesz miał jakieś sensowne argumenty, to możemy podyskutować :)

• Przebywając w Polsce, logując się z restauracji czy na dworcu kolejowym, wciąż logujesz się z polskiego adresu.

No patrz... a myślałem, że sam takie konfigurowałem, więc cię powiadomię, że nie w każdym przypadku będziesz miał polskie ip. Ale co ja tam mogę wiedzieć. Jestem tylko inżynierem programistą po politechnice z 10 letnim doświadczeniem. Czy ty w ogóle wiesz czym jest VPN i po co się je stosuje? Podpowiedź... nie tylko by oszukiwać GF. W

• Nie wiem co przeczytałeś, ale nikogo nie oskarżałem, tylko stwierdziłem fakt. Potwierdzony empirycznie w kilku przypadkach.
    Tak samo jak istnienie tzw. tureckich czy później brazylijskich wakacji, także nie było tematem tabu u wielu graczy.

Przebywając w Polsce, logując się z restauracji czy na dworcu kolejowym, wciąż logujesz się z polskiego adresu.

Jeśli będziesz miał jakieś sensowne argumenty, to możemy podyskutować :)

W takim razie proszę o sprawdzenie mojego konta (Czechy, Japetus, nick ten sam co tutaj, zakładam, że masz taką możliwość, skoro polski team zarządza też czeską społecznością), bardzo chętnie się dowiem, gdzie to ja się logowałem. Bo problem występuje od jednej z niedawnych wersji (nie pamiętam której dokładnie, ktoś na Discordzie to pisał), a mogę się założyć o miesięczną pensję, że w tym czasie nie wyjechałem dalej niż 100 km od miejsca zamieszkania w centralnej Polsce (czyli wciąż daleko od granicy), IP mam polskie (a przynajmniej wskazuje na to 5 różnych narzędzi do sprawdzenia tego), a proxy i VPN nigdy nie używałem, podobnie jak - co już mówiłem - nigdy nie kupiłem anty za walutę inną niż złotówki.

Moja ostatnia zagraniczna wycieczka miała miejsce ponad 3 lata temu, nomen omen do Czech. Jeśli system zabezpieczeń uwzględnia dane z takiego okresu, to ktoś z GF chyba na łeb upadł. Zresztą wtedy chyba nawet konta jeszcze nie miałem z powrotem na Ogame.

• Ja byłem ostatnio 2d w Czechach na długi weekend, logowałem się raz na telefonie (polska sieć) a raz na laptopie połączonym w tamtym mieszkaniu po WiFi, nie jaki szanowny Pan Ringkeeper z Gameforge Billing Support odpisał mi wmawiając mi że używam proxy i abym wyłaczył to mi wróci stawka PLN (bo za często skakałem między Polską a Czechami). Piąty dzień jestem w Polsce i dalej nie wróciła stawka PLN. Przecież ża proxy jest ban?

"Nie jestem tym, kim byłem"

:fa:"Jeśli mnie powalisz, stanę się potężniejszy niż możesz to sobie wyobrazić":fa:

• W twoim wypadku faktycznie z naszej strony nie widzimy nic nadzwyczajnego. Popytam w GF Support.

No widzisz, a w poprzednim wątku twierdziłeś, że problem wynika ewidentnie z "wycieczek". Wspomniany wyżej Ringkeeper też sobie nie daje wmówić niczego innego, moja konwersacja wyglądała z nim dosłownie tak:
    - Mam problem, mam euro zamiast złotówek.

- Wyłącz VPN i proxy.
    - Nie mam VPN i proxy.

- Wyłącz VPN i proxy.
    - Już mówiłem, że nie mam VPN i proxy.
    - Trudno, wyłącz VPN i proxy.

Kliknięcie skargi poskutkowało... wysłaniem skargi do Ringkeepera i oczywiście "nie wiemy, o co chodzi, ale wyłącz VPN i proxy".

Problem leży ewidentnie po stronie GF i masz na własne oczy przykład, że jakimś dziwnym nowym zabezpieczeniem obrywają ludzie, którzy w żaden sposób nie kantowali systemu.

• miałem to samo, też napisałem skargę ale po chwili została zamknięta

:fa:"Jeśli mnie powalisz, stanę się potężniejszy niż możesz to sobie wyobrazić":fa:

• Trochę to dziwne, bo przyjmując, że ktoś robi faktyczne wycieczki i gra jakiś czas za granicą to ok - zmienia mu się waluta na ten czas.

Ale powinno być, że po powrocie do Polski i przy następnym logowaniu z polskiego IP system powinien automatycznie takie zmiany robić.

:fa:

OFF - UNI 16 - Feniks - EKO

OFF - BELINDA - Silesia Team - EKO

OFF - EARTH - Silesia Team - EKO

ON - YIN - Silesia Team - EKO

ON - UNI 68 - Silesia Team - EKO

• Trochę to dziwne, bo przyjmując, że ktoś robi faktyczne wycieczki i gra jakiś czas za granicą to ok - zmienia mu się waluta na ten czas.

Ale powinno być, że po powrocie do Polski i przy następnym logowaniu z polskiego IP system powinien automatycznie takie zmiany robić.

Chodzi głównie o wycieczki wirtualne, za pomocą VPN, żeby nachapać się anty np. z Brazylii albo Turcji. Najwyraźniej w pewnym momencie mózgi z GF postanowiły to załatać, ale załatały tak dobrze, że obrywają rykoszetem także inni gracze.

• Tak wiem, ale nawet przy wycieczkach przez VPN - bo nie wiedomo czy nie było wyjazdu faktycznego - powinien być automatyczny powrót na podstawie IP.

Co do łatania - wg mnie powinno być tak, że grasz na polskim uni płatności nawet za granicą masz w PLN - grasz na zagranicznym uni masz płatość w walucie kraju, na którym uni grasz. Blokada powinna być nie po IP a po uni. Chyba łatwiej.

:fa:

OFF - UNI 16 - Feniks - EKO

OFF - BELINDA - Silesia Team - EKO

OFF - EARTH - Silesia Team - EKO

ON - YIN - Silesia Team - EKO

ON - UNI 68 - Silesia Team - EKO

• Tak wiem, ale nawet przy wycieczkach przez VPN - bo nie wiedomo czy nie było wyjazdu faktycznego - powinien być automatyczny powrót na podstawie IP.

Co do łatania - wg mnie powinno być tak, że grasz na polskim uni płatności nawet za granicą masz w PLN - grasz na zagranicznym uni masz płatość w walucie kraju, na którym uni grasz. Blokada powinna być nie po IP a po uni. Chyba łatwiej.

było by łatwiej i prościej pewnie ale lubią sobie komplikować życie... a raczej chyba nam graczom.

Kiedyś jak się ludzie dowiedzieli o tureckim anty to co drugi na uni latał na turecki dywanie:lool: a potem posypały się bany:bicz:sam zaliczyłem wakacje 3 dniowe:lool:

• W niektórych krajach anty w przeliczeniu na złotówki wychodzi taniej niż w Polsce... dlatego ludzie kombinują. Gdyby waluty były na stałe przypisane do uniwersum, to po prostu wszyscy zamiast u siebie graliby tam gdzie wychodzi najtaniej.