Posts by Fenrir

Cóż, powiem to samo, co napisałem dziś w innej dyskusji na discordzie - przez długi czas o banach za automatyzację nie słyszało się niemal w ogóle, aż nagle kilka tygodni temu w niemal każdej społeczności pojawił się wysyp takich wątków. Jak dla mnie oznacza to, że teamy otrzymały nowe narzędzia lub sposoby weryfikacji danych, bo nie wierzę, że nagle Rudą czy innego ktosia z zagranicy oświeciło, jak dorwać bociarzy i osoby grające z innymi ułatwieniami. Bot niekoniecznie musi być tylko do farmienia - a same liczby są dowodem na to, że zebrałeś tyle surowców, ale na nic więcej. I od użytkownika bota w pierwszej chwili oczekiwałbym właśnie tego, żeby zadbał o to, aby dane wyglądały na losowe, a nie powtarzalne.

W tej grze to wszyscy dostają za niewinność. Co najwyżej dostali tzw. paymenta, czyli automatyczną blokadę, gdy coś jest nie tak po stronie systemu płatności, operatorzy nie mają z tym nic wspólnego i może to wystąpić zarówno wtedy, gdy kupujesz anty za 20 zł, jak i za 20k zł.

Ja się ogółem przychylam do tego, co wyżej wspomniane - zrezygnujmy też z konkursów forumowych typu "szukanie obrazka", bo to nie są konkursy, które zostawiają choć cień szansy na zwycięstwo (szczególnie że łatwo zautomatyzować takie szukanie obrazków). System przedświąteczny (losowanie numeru odpowiedzi) był moim zdaniem najbardziej sprawiedliwy. Natomiast w kwestii zadań z grą pozostaje też kwestia tego, by je zrównoważyć tak, żeby możliwe było ich wykonanie i na najliczniejszych uniach, i na tych, gdzie gra 5 osób na krzyż.

Za, ale żeby to miało właśnie taką formę, która jest dostępna dla każdego (czyli związana z grą) - a nie kolejne konkursy graficzne, które na dzień dobry wykluczają osoby, które takimi rzeczami się w ogóle nie zajmują.

W patchnotesach 12.0.27 na discordzie pojawiła się informacja o naprawieniu osiągnięcia za "365 dni bez bycia nieaktywnym lub pójścia na urlop", więc najwyraźniej to 12. ukryte osiągnięcie, szczególnie że już edytowali i usunęli ten kawałek po wytknięciu im, więc ewidentnie coś chlapnęli przez przypadek. Zobaczymy, czy to działa wstecz, skoro naprawiają, a nie dowiadujemy się o nim w rocznicę wprowadzenia osiągnięć.

rozbiję się na moonie kolegi u którego podstawię swoją flotę

nie pojmuję, możesz wyjaśnić co to za sztuczka? można rozbić swoją flotę o swoją flotę?

Można, tylko bitwa musi odbyć się u kogoś innego - najpierw podstawiasz swoją flotą na Zatrzymaj, a potem atakujesz również swoją, w efekcie walczysz sam ze sobą (i ewentualnym obrońcą, jeśli też coś dołoży).

Co do pytania w wątku - szczerze mówiąc, to nie wiem, czy jest sens tak kombinować, nie lepiej poprosić kogoś, żeby ci wjechał w całość, zamiast bawienia się w odzyskiwanie jakichś ochłapów?

Pula sezonowych jest taka, że w ciągu roku powinny wszystkie pojawić się na 4 sezonowych uni, jeśli za rok zostaną wprowadzone nowe i nie będzie powrotu do starych, to będzie bardzo niefajne posunięcie w stosunku do graczy, którzy nie mogli zdobyć poprzednich osiągnięć (ale znając GF, to wszystko jest możliwe). Raczej wątpię, by się powtarzały w tym scenariuszu między sezonami, dopóki nie dotrzemy do piątego sezonu. Ta sama konfiguracja raczej też nie będzie miała sensu.

Jam je za.. ale i tak wiemy jak to będzie wyglądało.
    A raczej jak będzie zlany temat więc.. fajna próba -niestety bez szans na realizację

I słusznie was zleją, bo Ceres nie ma nawet pół roku, a na dodatek mamy na horyzoncie wizję kolejnej fuzji, nikt nie będzie teraz mieszał z konfiguracjami serwera. Wiedzieliście dobrze, na jaki serwer idziecie, pretensje miejcie tylko do siebie.

To chyba ten arkusz.

https://docs.google.com/spread…d=875491113#gid=875491113

Z ciekawości sprawdziłem swoje konto i musiałbym od zera postawić wszędzie ludzi (21 planet) i wydać około 800kkk surowca więcej niż na rocki, żeby uzyskać dosłownie homeopatyczny wzrost wydobycia (rzędu kilkudziesięciu kk więcej). Więc realnie szkoda zachodu, chyba że masz plan dogonić turków w poziomach kopalń, wtedy różnica stanie się bardziej zauważalna.

No to Excel i sobie to policz (zbierz średnie wyniki ekspedycji np. Ogame Trackerem przez kilka tygodni), nikt za ciebie roboty nie odwali. Rocki mają duże boosty do wydobycia, natomiast w ogóle nie wspierają badań pod ekspedycje (bo nie mają budynków, które dają bonusy do technologii LF).

Jezu, muszę się przespać, bo źle zrozumiałem temat, znowu. XD

Przy założeniu aktywnej gry (tj. puszczaniu minimum tych 150 ekspów dziennie) to moment, w którym Zbieracz będzie lepszy, jest dość odległy. Dość powiedzieć, że przy moim eko (21x 58/44/49) Zbieracz daje mi mniej niż uśredniony zysk Odkrywcy (przy wsparciu dobrze rozwiniętych LF), choć nie będzie to już bardzo duża różnica, oczywiście wiele też zależy od tego, ile masz czasu na grę, bo jeśli w ogóle, to wiadomo, że lepszy jest zysk "czy się stoi, czy się leży, to się dobowe wydobycie metalu należy" niż klikanie co ok. 1,5 godziny kolejnej fali ekspów. Bez mocnego paczkowania konta raczej nie osiągniesz granicy, gdy Zbieracz będzie wyraźnie lepszy niż Odkrywca, chyba że nie chcesz przeznaczać zbyt wiele czasu na grę, ale to już oczywiście trudne do przeliczenia.

I potwierdzam, bo robię Zbieraczem ekspy do osiągnięć - zysk jest praktycznie homeopatyczny, jedynie handlarze, antymateria i itemy mają wymierną wartość.

Nie pamiętam konkretów, ale na discordzie padło jakoś niedawno, że zamiana rocków na ludzi opłaca się tylko z absurdalnie wysokimi poziomami kopalń, rzędu "paczkujący turek". Czyli praktycznie nikt się tym problemem nie musi przejmować. Sama różnica w cenie i bonusie Wysokoenergetycznego Wytapiania a Magmy jest już bardzo duża i trudno ją pokryć bonusem do LF (a pamiętajcie, że to procent z procenta, nie punkty procentowe).

Animowane avki jak do tej pory są dostępne tylko za antymaterię, więc to raczej nie jest powiązane z osiągnięciem (ale nie wiem, czemu w PL i CZ tego nie ma).

EDIT: przejrzałem niemieckie i francuskie forum, najwyraźniej Liczykrupa jest przyznawany jeszcze wg innego klucza, bo niektórzy dostawali za odebranie itemków, niekoniecznie badań.

Przetestowane przeze mnie dziś:

- duża liczba ofert (251)

- konkretna cena (próbowałem z różnymi wariantami 69: 6969, 69696969 etc.)

- bardzo duże przebicie w ostatnich sekundach

Bez efektu. Wygrana w ostatniej sekundzie - wskoczyłoby mi to już kilkunastokrotnie od momentu, gdy dodali osiągnięcia, więc to też nie to.