Posts by Grotox

Nie będę zakładał nowego tematu, więc spytam tutaj.

Bo na chwilę obecną jest przyjęta zasada, że nie można podarować więcej surki, niż 5cio krotność punktów konta obdarowanego... a co w przypadku konta, które zostało założone dosłownie przed chwilą i ma 0 punktów ?

mrovka moje pytania były właśnie w tym kierunku. Konto od 0 do 20k pkt można maks obdarować 100k surowców. Powyżej 20k pkt mnożysz już normalnie x5

Dziękuje za dobrą rade, Postaram się tak jak mówisz zrobić dzięki , będę inwestować w obrone. THX

Nie warto zbyt dużo inwestować w obronę. Są flociarze, którzy specjalizują się w rozwalaniu bunkrów, czasem robią to dla przyjemności a nie zysku :)

Najlepiej nie trzymać zbyt dużej ilości surowca na planetach, tylko zbierać je i latać między kulkami :)

Nie widzę problemu , chyba że chcesz założyć nowe konto na tym samym kompie.

Jeśli są 2 konta aktywne , które grały dotychczas na różnych IP to znasz loginy , kordy planet itp. Zgłaszasz oba konta i można grać.

Chodzi właśnie o nowe konto na tym samym kompie, ale problem już rozwiązany :)

Tak nie do końca. w punkcie dwunastym (Pytania i odpowiedzi) napisano:

Ile surowców mogę wysłać graczowi mającemu 0 punktów?

Ustalony limit darowizny dla nowego konta to 100.000 surowca.
    Za "konto nowe" uważa się konto, które nie przekroczyło 20.000 punktów
    Tak więc początkującemu graczowi można przesłać ciut więcej :)

Zibi gdzie to znalazłeś? Przejrzałem cały 12 pkt i nie widzę tego :)

Mam jeszcze jedno pytanie:

"Obostrzenia dotyczące darowizn

Suma darowizn, otrzymanych od graczy w ciągu jednego tygodnia, nie może przekroczyć 5 krotności punktów ogólnych konta osoby obdarowanej."

Jak to dokładnie przeliczyć? Czyli jeśli gracz który zaczyna ma 100 pkt, to mogę mu maksymalnie na tydzień wysłać 500 szt surowców?

Operator musi znać dane konta które korzystają z tego samego IP, dlatego są to dane niezbędne to zgłoszenia takich kont.

Ruda zgadza się, ale w zasadach jest napisane "PRZED ROZPOCZĘCIEM GRY", aby podać te dane trzeba najpierw "ROZPOCZĄĆ GRĘ".

W regulaminie jest napisane:

"W sytuacji, gdy gracze okazjonalnie, z reguły lub zawsze korzystają ze wspólnego dostępu do internetu np. w szkołach, na uniwersytetach lub w kafejkach internetowych, w tym przypadku należy zgłosić to Operatorowi Gry jeszcze przed rozpoczęciem gry na https://ogame.support.gameforge.com/pl."

Ruda w regulaminie jest napisane, że trzeba zgłosić to przed rozpoczęciem wspólnej gry. Kiedy wchodzę w support i chce zgłosić, karze mi podać loginy obu graczy i koordy głównych planet obu graczy. Aby podać te dane, druga osoba musi rozpocząć grę, łamiąc tym samych zapis w regulaminie. O co tu chodzi? :)

W tej grze chodzi o to aby każdy miał równy start (choć opcja paczkomatów dawno to już popsuła), poza tym jest to niewykonalne. Konta idlaków bez anty są po jakimś czasie usuwane bezpowrotnie, a te z anty przechodzą na cmentarzysko, gdzie gracz może nawet po dłuższej przerwie powrócić do gry. Jedyny plus z takich idlaków to taki, że przez jakiś czas można je plądrować :)

Nie znalazłem nigdzie takiego tematu, a jeśli jest to przepraszam za SPAM. Czy jest gdzieś dokładny poradnik jak grać na wspólnym IP na jednym uni?

ps. wiem, że przed rozpoczęciem takiej gry trzeba to zgłosić :)

Przede wszystkim interesuje mnie co wolno robić a czego nie wolno?

1) Czy można np pomóc słabszemu kontu się rozwinąć? Jeśli tak, to jaką maksymalną ilość surowców można przesłać aby nie złapać bana?

2) Czy można logować się w tym samym czasie?

3) Czy w tym samym casie można grać na jednym komputerze?

No niestety wygląda na to, że nie udało się GF udoskonalić na tyle Form Życia by wprowadzić je na wszystkie uniwersa.

Uważam, że jest to słuszna decyzja, bo jak dobrze pamiętamy aktualizacje realizowane zaraz przed świętami nie wychodziły nikomu na dobre ;)

Obecnie jesteśmy w trakcie przerwy świątecznej, więc zakładam że dalsze informacje o aktualizacjach i patchach pojawią się po 8 stycznia.

Ruda przyznam, że to kiepska wiadomość. Ale dziękuję Ci, że podzieliłaś chociaż tą wiadomością, bo przez długi czas była cisza :)

Moje pytania:

1) czy w takim razie planują w ogóle wprowadzić LF na stare uni czy skupiają się już tyko na nowych?

2) Jeśli nie zamierzają wprowadzić LF na stare uni, to co się stanie z tymi uni? Będą fuzje z uni z LF?

3) Za chwilę minie 5 miesięcy odkąd U68 ma LF, jeśli wprowadzą je na inne stare uni, to jak zamierzają zrekompensować nam tą różnice czasową?

4) Jak zamierzają zrekompensować 4 miesiące błędów i dyskomfortu gry dla graczy U68?

5) Gdzie tak naprawdę tkwi problem LF? Pytam, bo jest wiele spekulacji, a przydałyby się konkrety. Może jakiś oficjalny komunikat ze strony GF?

Wiem, sporo pytań, ale myślę że istotnych i wiele osób czeka na te informacje :)

Nie znam się na kodowaniu gry by stwierdzać że trzeba naprawić "kilka" linijek gry. Kod gry ma już trochę lat ;)
    Natomiast zdaje sobie sprawę z jednego, że to największa aktualizacja gry odkąd ona istnieje. Dotyka praktyczne wszystkich aspektów grze: ekspedycji, zmniejszania spalania, prędkości, zwrotu dexu przy zawrotce floty, ekonomii i można tak wymieniać jeszcze chwilę. ;)

Drugą sprawą jest to co już pisałam tutaj na Forum, aktywowano LF na rozwiniętym uniwersum by mieć pogląd na to jak będzie wyglądać na "żywym organizmie". (Mam nadzieję, że u68 wybaczy mi to określenie). Aktualizacja projektowana była pod nowe uniwersa, myślę że trafionym działaniem było aktywowanie jej na jednym ze starszych.

Marudzić oczywiście można, nikomu tego nie zabraniam. Ale ciężko sobie wyobrazić co by było gdybyśmy zostali z tym na przerwę świąteczną sami. ;)

Nie znam się na tym, ale wydaje mi się że to nie kwestia kodu. Bo skoro kod działa bez problemu na nowych uni, we wszystkich detalach które wymieniłaś, to wystarczyłoby go skopiować na stare uni. Jeśli probleme jest baza danych, a dokładniej ilość danych na starych uni, to może rozwiązaniem problemu byłoby zrobienie fuzji pokolei dla każdego uni, np z "Kalyke" na "KalykeLF"?

które się robią w 1 sekundę.

Jakoś statki się robią w sekundę teraz i nadążają. Nie każdy ma nanity na10 wszędzie albo więcej.

Zresztą na nowych uni też te budynki robią się w sekundy bo nanity tez tam ludzie robią.

W ciągu kilku dnimają mln pkt. to nie jest jak kiedyś, że się robiło to wolno, teraz są paczki.

Jak dla mnie dziwne tłumaczenie. Nie mające zbyt wiele sensu.

Podpisuje się pod tym i myślę, że jak zwykle chodzi o fajs. Nam się wciska bajeczkę o bugach i niewyrabiających serwerach, a według mnie prawda jest taka, że chcą pozyskać nowych graczy na uni z LF i zmęczyć czekaniem starych graczy, którzy zaczną mimo wszystko grać i inwestować na nowych uni z LF. Zwłaszcza, że nie ma żadnych komunikatów o postępach w pracach i nie został przedstawiony żaden plan wdrażania LF na stare uni.

To mój nie pierwszy wlot, ale pierwszy który tu kiedykolwiek zamieszczam. Cała akcja była trochę na szybko, ale udało się. Obrońca zalogował się chwilę po ataku. Niestety miałem za mało recków pod ręką, ale i tak nieźle wyszło 8o Pozdrawiam sojuszników i flociarzy z Kalyke8) Obrońcy Szo! :)

Dnia 25-12-2022 --:--:-- następujące floty spotkały się w walce:

Agresor Grotox [APHA]

Pancernik 450.000

Mały transporter 100.000

Obrońca Rolnik Malorolny

Mały transporter 31.299

Duży transporter 47.797

Lekki myśliwiec 28.010

Ciężki myśliwiec 15.653

Krążownik 3.377

Okręt wojenny 1.485

Statek kolonizacyjny 3

Recykler 3.943

Sonda szpiegowska 62.768

Bombowiec 1.208

Niszczyciel 1.232

Gwiazda Śmierci 2

Pancernik 1.234

Reaper 720

Pathfinder 56.393

Po bitwie...

Agresor Grotox [APHA]

Pancernik 449.876 ( -124 )

Mały transporter 92.970 ( -7.030 )

Obrońca Rolnik Malorolny

Zniszczony!

agresor wygrał bitwę!

Agresor przejął:

123.440.243 Metalu, 204.379.988 Kryształu i 203.034.671 Deuteru

61.720.122 Metalu, 102.189.994 Kryształu i 101.517.336 Deuteru

30.860.061 Metalu, 51.094.997 Kryształu i 50.758.668 Deuteru

Agresor stracił łącznie 38.660.000 jednostek.

Obrońca stracił łącznie 3.539.218.000 jednostek.

Na polu zniszczeń unosi się 988.831.899 metalu i 1.138.253.900 kryształu.

Agresor przejął łącznie 928.996.080 jednostek.

Szansa na powstanie księżyca 20%.

Szczątków zebranych przez agresor(ów):

700.000.000 Metalu i 700.000.000 Kryształu

Podsumowanie zysków/strat:

Podsumowanie agresor

Metal: 898.240.426

Kryształ: 1.038.644.979

Deuter: 353.450.675

agresor zyskał łącznie 2.290.336.080 jednostek.

Podsumowanie obrońca

Metal: -1.610.857.426

Kryształ: -1.964.721.979

Deuter: -892.634.675

obrońca stracił łącznie 4.468.214.080 jednostek.