Posts by ZDOBYWCA

Gratulacje za wyczucie czasu Spawacz. Każde zezłomowanie gracza z wrogiego dla PN sojuszu to realne osłabienie jego potencjału. Widać też, że gdy poświęcisz więcej uwagi grze i siądziesz do niej na spokojnie, to przychodzą konkretne wyniki. Tak trzymać. Obrońcy SzO!

[ciach]

Moderator Ruda:
    Komentarz do usuniętego posta mniam

Widzę, że pojawiają się ciągle zarzuty wobec Orzecha dotyczące rzekomego „sprzedawania górników”. Chciałbym dorzucić inną perspektywę, bo wydaje mi się, że łatwo tu przejść od domysłów do oskarżeń bez twardych dowodów.

Fakt, że ktoś zmienił styl gry z górnika na flociarza lub na odwrót, sam w sobie niczego nie dowodzi — to normalna ewolucja wielu graczy w OGame. Wielu z nas zaczynało jako górnicy, a później przeszło na flotę, gdy zmieniły się priorytety, czas gry albo cele.

Jeżeli ktoś ma konkretne dowody na nieuczciwe praktyki, to warto je przedstawić wprost. Natomiast powtarzanie insynuacji bez faktów bardziej szkodzi atmosferze w uniwersum niż pomaga.

Szczerze mówiąc zaczyna to być po prostu nudne — i mimo że mamy między nami nadal niedokończone sprawy, uważam, że albo ktoś powinien w końcu pokazać twarde dowody, albo przestać rzucać oskarżeniami.

Atakującemu Graty, a Obrońcy SzO

Raport Operacyjny: „CHOCAPIC” — Przygotowanie do Uderzenia

Od dawna planowałem wkroczenie w ten ul. Wiedziałem, że to nie będzie szybka akcja, lecz cierpliwa gra nerwów, obserwacji i odpowiedniego wyczucia momentu. Dlatego postawiłem swoją lotkę tuż obok celu i rozpocząłem długotrwały monitoring aktywności wrogiej floty.

Pierwsza okazja nadarzyła się, gdy jeden z graczy wypadł z obiegu — real wciągnął go bardziej niż galaktyka. Jego brak reakcji dał mi możliwość przeprowadzenia próbnego uderzenia i sprawdzenia, jak zachowuje się obrona ula. Operacja zakończyła się sukcesem i dostarczyła cennych danych.

Kolejnym celem stał się Weber — polowanie trwało dłużej, wymagało większej precyzji, kalkulacji i obserwacji ruchów przeciwnika. Każda akcja była krokiem w kierunku pełniejszego zrozumienia mechaniki obrony całego systemu.

Wczoraj nadszedł decydujący moment. Spokojnie siedziałem na orbicie, analizując sytuację, skanując aktywności i sprawdzając każdy możliwy scenariusz. Dla pewności przeprowadziłem jeszcze testy GPI — galaktyczne procedury bezpieczeństwa — które potwierdziły, że warunki są optymalne do ataku.

Gdy wszystkie wskaźniki były zielone, nie było już na co czekać. Flota ruszyła.

Tak narodziła się operacja „CHOCAPIC” — starannie przygotowane, precyzyjne i skuteczne uderzenie w serce ula.

Wydaje mi się że tak to wyglądało - Graty Selavi a Obrońcy co tylko sobiue sam zażyczy!

Pozdrawiam

Twierdzenie, że aktywny gracz, który walczy o każde 300 kk surowca, nie przejmie się stratą 3kk Krążowników, jest tak samo wiarygodne jak Trump mówiący, że zasłużył na Nobla Pokoju, ale to tylko moje zdanie - Gratuluje pięknego zysku - widziałem to wczoraj ale zmęczenie wzieło góre i poszedłem spać

Gratulacje Atr za udzielenie małej lekcji jednemu z najbardziej aktywnych graczy na Uni. Nie raz widziałem, jak krążył po Twoich planetach, więc satysfakcja pewnie tym większa 😉

Pilnuj swojego i bardzo bym się cieszył, gdybyś częściej wrzucał takie ST.

Nosił wilk razy kilka, ponieśli i wilka. Może procentowo flota jakoś bardzo nie ucierpiała, ale ilość straconych zabawek nawet przy takim zapleczu na pewno została odczuta. ;)

Ups, o logo to ja też oczywiście zapominam 😅 ale wracając do Starcia — gratulacje.

Szkoda mi Helmuta, bo ostatnio ewidentnie nie ma dobrej passy. Tym razem jednak Wegi miał nosa i to on wyszedł na swoje.

Ja dalej żyję emocjami ostatnich 24 godzin, a potem słyszę, że to „tylko cyferki”… no jasne 😉

Helmutowi mimo wszystko SzO! i pilnuj dobytku — OGame nie wybacza chwili nieuwagi.

Pewien gracz (wiadomo kto, o nim się nie mówi) najwyraźniej uznał, że z tego księżyca zrobiłem FS-a z surowcami po wczorajszej obronie, i może jeszcze dorzuciłem flotę główną.

Tymczasem surowce poleciały zupełnie gdzie indziej, a na FS-ie zostało 30k DT i garść sond — ot, dekoracja. Deuteru? Nawet na ruszenie całej jego floty by nie starczyło.

Moment musiał być piękny, bo na podglądzie zobaczyłem 400 milionów statków. Emocji po stronie atakującego musiało być co nie miara — paznokcie pewnie poszły w ruch, a podłoga w domu dostała nowe dziury.

Niestety, żeby złapać starego wilka, trzeba jeszcze trochę pograć. Nawet jeśli flota jest 20 razy większa, to sama masa nie wystarczy.

ma tylko jedno szczeście że jego GSy wróciły całe i zdrowe eh to największy mój pech

Pozdrawiam

🪐 KRONIKI GALAKTYKI – BAJKA BEZ ZŁEJ KRWI 🪐

Był sobie Górnik,

co w ciszy liczył wydobycie,

aż pewnego dnia porzucił kilof

i wzbił się w przestworza jako lotnik.

Bez krzyku.

Bez przechwałek.

Z flotą, która mówiła sama za siebie.

Złomował statki,

zostawiał po sobie raporty

i znikał w głębi galaktyki,

gdzie echo wybuchów gasło szybciej niż emocje.

O nim mowa — Orzech.

Los jednak bywa przewrotny,

a galaktyka nie zna litości.

Tam, gdzie jedni kończą historię,

inni ją dopiero zaczynają.

Z porażki narodził się Zdobywca.

Nie dla zemsty,

lecz dla domknięcia rozdziału.

Spotkali się wśród gwiazd —

bez słów,

bez forumowych bitew,

tylko stal, ogień i liczby w raporcie.

I tak flota Orzecha

znalazła swój koniec

w recyklerach Zdobywcy ♻️

Niech to będzie bajka

o powrocie silniejszym niż upadek,

o szacunku między rywalami

i o tym, że w OGame

każdy lotnik kiedyś ląduje.

Życzę spokojnej odbudowy

i do zobaczenia przy kolejnych gwiazdach 🚀

doliczyć jeszcze można to co rozpruwacze zgarneły i to co w doku

za pierwszym razem nie wyszło przez co narobiłem strat sobie ale za drugim już tak :)

Pozdrawiam Sojusz PN, dziękuję za kibicowanie ;)

Dnia 23-01-2026 01:17:37 następujące floty spotkały się w walce:

Agresor Orzech [KOMORNIC]

Pancernik 5.000.000

Obrońca ZDOBYWCA [P N]

Mały transporter 814.667

Duży transporter 127.658

Lekki myśliwiec 22.488.373

Ciężki myśliwiec 303.144

Krążownik 2.337.959

Okręt wojenny 755.762

Statek kolonizacyjny 2

Recykler 977.219

Sonda szpiegowska 199.670

Bombowiec 19.253

Niszczyciel 66.014

Gwiazda Śmierci 10.295

Pancernik 4.322.210

Reaper 613.182

Pathfinder 1.819.771

Po bitwie...

Agresor Orzech [KOMORNIC]

Zniszczony!

Obrońca ZDOBYWCA [P N]

Mały transporter 513.485 ( -301.182 )

Duży transporter 94.956 ( -32.702 )

Lekki myśliwiec 14.184.888 ( -8.303.485 )

Ciężki myśliwiec 214.844 ( -88.300 )

Krążownik 2.237.680 ( -100.279 )

Okręt wojenny 755.098 ( -664 )

Statek kolonizacyjny 2 ( -0 )

Recykler 803.068 ( -174.151 )

Sonda szpiegowska 125.522 ( -74.148 )

Bombowiec 19.253 ( -0 )

Niszczyciel 66.014 ( -0 )

Gwiazda Śmierci 10.295 ( -0 )

Pancernik 4.321.979 ( -231 )

Reaper 613.182 ( -0 )

Pathfinder 1.728.247 ( -91.524 )

obrońca wygrał bitwę!

Agresor stracił łącznie 425.000.000.000 jednostek.

Obrońca stracił łącznie 44.707.768.000 jednostek.

Na polu zniszczeń unosi się 67.230.987.838 metalu i 79.101.036.563 kryształu.

The defender gain a wreckage field of 10.542.854.000 metal, 4.317.296.000 crystal and 440.327.000.

Szansa na powstanie księżyca 20%.

Debris harvested by the defending reapers:

5.070.981.362 Metalu i 5.966.294.637 Kryształu

Debris harvested by the defender(s):

23.262.470.756 Metalu i 23.262.470.756 Kryształu

23.262.470.756 Metalu i 23.262.470.756 Kryształu

937.546.326 Metalu i 12.807.933.451 Kryształu

Total debris harvested by the defender(s):

47.462.487.838 Metalu i 59.332.874.963 Kryształu

Podsumowanie zysków/strat:

Podsumowanie agresor

Metal: -150.000.000.000

Kryształ: -200.000.000.000

Deuter: -75.000.000.000

agresor stracił łącznie 425.000.000.000 jednostek.

Podsumowanie obrońca

Metal: 32.321.400.200

Kryształ: 56.948.137.600

Deuter: -844.190.000

obrońca zyskał łącznie 88.425.347.800 jednostek.