Formy życia - Feedback

• Planeta A - rozwijam badanie X z tieru 1 na poziom 5.

Planeta B - jeżeli wybiorę sobie badanie X z tieru 1 (bez względu na to, jaką mam tu rasę) na tej planecie, będzie ono od razu miało poziom 5.

Można uruchomić rozwój poziomu 6 na dowolnej z tych dwóch planet.

U mnie tak niema. Od nowa mam badanie od zera.

. kolonia górnicza pozbiera wszystkie badania zwiększające wydobycie z wszystkich 4 ras, a kolonia flociarza bonusy do szybkości statków i zmniejszające ich spalanie.

Chyba tak jak mówisz może być bo każde nowe badanie można losować więc można zrobić sporo badań z wydobycia ale pewno będzie kosztować. :)

Słuszna uwaga.

• Planeta A - rozwijam badanie X z tieru 1 na poziom 5.

Planeta B - jeżeli wybiorę sobie badanie X z tieru 1 (bez względu na to, jaką mam tu rasę) na tej planecie, będzie ono od razu miało poziom 5.

Można uruchomić rozwój poziomu 6 na dowolnej z tych dwóch planet.

Chyba nie do końca tak jak piszesz, albo ja coś źle rozumiem.

Przykład:

Według tego co piszesz, na obu planetach pierwsze badanie powinno mięc poziom 1, a widać, że leci od 0.

• Jeżeli dane badanie nie ma w swoim opisie podane, że działa dla wszystkich planet, to jego efekt będzie zauważalny tylko na tych koloniach, na których będzie wybrane w danym Tierze.

Według tego co piszesz, na obu planetach pierwsze badanie powinno mięc poziom 1, a widać, że leci od 0.

Dokładnie ja mam tak samo.

Badanie roktacl na ładowność statków nie ma all w opisie a tylko planet i to samo na każdej planecie z rotal te badania się od nowa robią.

• Ech, rzeczywiście - mój błąd - macie rację.

Wydawało mi się, że nie musiałem rozwijać badań na dane poziomy po założeniu nowej kolonii, a wychodzi na to, że sam rozwinąłem je sobie i tu i tu na te same poziomy...

Za dużo tego klikania:( Człowiek się już gubi...

Top10 badań PL (na uni x1x8), top32 badań PL (wszystkie prędkości)

Badania stanowią 79,23 % wartości konta

• Bawił się ktoś tym resetowaniem badań? To nie jest do końca takie proste. Ciężko wylosować te badania w takiej formie jakiej się będzie chciało. A losowanie darmowe co 2 dni więc raczej pytanie czy resetować do skutku a może zająć to miesiące nawet czy przyjąć lepiej takie jakie dają i bez losowania. Można też przywrócić poprzednie. Żeby nie czekać na resetowanie oczywiście 2 dni to można zapłacić anty. Tutaj to koszt jakieś 60 000.

Losowane badania są spośród 4 już też wcześniej wybranych.

Ktoś kto wybierze na większości planet rasę roktal najbardziej przydatną dla zbieracza dającą najwięcej bonusów to nie widzę tutaj pola do tego losowania bo większość badań to podnoszenie eko. Więc szkoda czasu na losowanie wybierając tę rasę.

• Bawił się ktoś tym resetowaniem badań? To nie jest do końca takie proste. Ciężko wylosować te badania w takiej formie jakiej się będzie chciało. A losowanie darmowe co 2 dni więc raczej pytanie czy resetować do skutku a może zająć to miesiące nawet czy przyjąć lepiej takie jakie dają i bez losowania. Można też przywrócić poprzednie. Żeby nie czekać na resetowanie oczywiście 2 dni to można zapłacić anty. Tutaj to koszt jakieś 60 000.

Losowane badania są spośród 4 już też wcześniej wybranych.

Ktoś kto wybierze na większości planet rasę roktal najbardziej przydatną dla zbieracza dającą najwięcej bonusów to nie widzę tutaj pola do tego losowania bo większość badań to podnoszenie eko. Więc szkoda czasu na losowanie wybierając tę rasę.

60k anty cały tier. Jak pisałem kilka postów temu bo testowałem resety koszt pojedynczego resetu dla tier1 wynosi 10k/8h wiec na początku warto chyba poczekać 8h potem już nie koniecznie i bez anty się nie obejdzie.

Oczywiście to wartości dla tier1, kolejne tiery to już mnożniki X2 i X3

"Po co robić dolne partie pleców? Laski na to nie lecą..." ~Paulo Coelho

:whocares:

• koszt pojedynczego resetu dla tier1 wynosi 10k/8h wiec na początku warto chyba poczekać 8h potem już nie koniecznie i bez anty się nie obejdzie.

Jak to zrobiłeś pojedynczy? U mnie wyskoczyło całość. U mnie jest tylko resetowanie całego poziomu 6 badań. Nie ma kasowania pojedynczego badania.

• Poprostu mam odkryte tylko 1 - wielkość populacji. Nie chodzi o resetowanie jak już masz pełne drzewko losowego badania, tylko resetowanie w trakcie odkrywania poszczególnych badań i budowania tiera.

"Po co robić dolne partie pleców? Laski na to nie lecą..." ~Paulo Coelho

:whocares:

• Poprostu mam odkryte tylko 1 - wielkość populacji. Nie chodzi o resetowanie jak już masz pełne drzewko losowego badania, tylko resetowanie w trakcie odkrywania poszczególnych badań i budowania tiera

Już to znalazłem ale to nie ma szczególnego sensu. Bo raczej pierwsze badanie to każdemu pasuje a już rasie roktal to pasują pierwsze 3. Więc reset tylko jednego lub dwóch badań to niezbyt pomocne jest. Może przy innych rasach drugie czy trzecie ma jeszcze jakiś sens.

Czyli lipa i uważam, że to resetowanie to taka funkcja dodatek ale raczej mało użyteczny będzie. Takie moje zdanie nie wiem jak inni się odniosą do tego.

• a ja tak tylko powiem, że jak tak sobie policzyłam, te wszystkie bonusy do produkcji metalu tylko, wyszło mi, że jakby się chciało i dobrze poszło z tym resetowaniem badań to dałoby się nabić 540% do wydobycia na 1 planecie XD

chyba, ze się gdzieś pomyliłam, ale wątpię :P OFC to przy założeniu, że mamy 15 planet i na każdej klepiemy możliwe budynki do metalu i w badaniach nam się uda wylosować na każdej planecie wszystkie badania z każdej rasy zwiększające wydobycie metalu i wszystkich surowców licząc poziomy budynków i badań na 15 lvl bo do tego poziomu widzę % zwiększający wydobycie :P Wiadomo, że wartości wzrastają o tyle samo, więc można policzyć sobie ile wyjdzie nam na 20 czy 30 lvl kopalni/badań

jak się pomyliłam to zapewne nie bardzo

pnZMuihsj

'Czasami człowiek sądzi, że ujrzał już dno studni ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna...

S. King

• powiem. Czemu miałbym odsłaniać wszystkie karty? I skąd wiesz co jest dla mnie dobre, a co nie

no ok czyli się pomyliłem może z deczka hehe ja znam twój nick i widzę statystyki

ale fakt jest fakt, że to resetowanie nie za szczególne jest i raczej mało używane będzie. Może w pierwszej fazie jak mówisz te kilka badań pierwszych bo losowane są badania z konkretnych ras i cztery do wyboru jeszcze na dodatek. :D Więc ja to słabo widzę.

• Jeżeli ktoś ma ochotę może bezpośrednio dyskutować z całą społecznością uniwersum.

Za pomocą etykiet można wybrać temat dyskusji/pytania/newsa -> https://board.en.ogame.gamefor…919-ogame-origin-bermuda/

Tam ktoś poruszył bardzo ważną kwestie a mianowicie walki dla flociarzy. Będzie to nie tylko utrudnienie określenia aktualnego stanu technologii statku specyfikacji a także czasu lotu ale również problem z symulatorem walk, który nie będzie na czas w stanie zapewnić wsparcia do gry.

Będzie, to fakt. Z drugiej strony wszelkiego rodzaju dodatki i symulatory to narzędzia opracowywane przez firmy trzecie i GF delikatnie mówiąc ma w nich wylane... dostosują się lub przepadną...

Przepraszam za offtop, ale dlaczego GF nie udostępni swoich narzędzi do liczenia walk, kalkulatorów, itd. skoro mógłby na kontach premium w tych narzedziach zarobić dodatkowo pieniądze?

• Coś dziwnego dzieje się u mnie z flotą.

Wysłałem ok. 7k MT z misją stacjonuj i nie dotarły do celu i zniknęły (brak floty w locie, brak wiadomości o dotarciu floty, brak floty na planecie docelowej).

Puściłem kilka misji transportuj i to samo. Brak surowców na planecie docelowej, brak transportowców na jakiejkolwiek planecie, brak wiadomości o flocie i brak floty w ruchu...

EDIT:
    Wróciły mi ekspedycje. Brak flot na planecie, brak wiadomości o powrocie floty.

EDIT2:

Wysłałem misję szpieguj. Brak raportu szpiegowskiego a SSki przepadły bez wieści.

Dinozaur, w nałogu od 2005...

u7, u39, Andromeda, Libra, Quasar

Edited 2 times, last by ShurTugal ().

• U mnie również ekspedycje nie pojawiły się po powrocie na planecie.

• Zauważyłem też że nie mogę zbudować żadnego budynku.

Odliczana dochodzą do 0 i się zawieszają.

Problemy pojawiły się miedzy 18-19 tak mi się wydaje.

Dinozaur, w nałogu od 2005...

u7, u39, Andromeda, Libra, Quasar

• na testowej uni to normalne. Tam latają głównie gęsi i starcia robione są gęsiami, w milionach a nawet w kilkudziesięciu milionach... sama mialam 25 milionów gęsi tam ale mi sie konto skasowało ;( więc jak się gra zawiesza to znaczy że ktoś kogoś owymi gęsiami zezłomował. Lag czasem trwał kilkanaście minut a czasem i godzinę jak było kilka wlotów bo każdy atak a nawet szpieg go przedłużał :)

pnZMuihsj

'Czasami człowiek sądzi, że ujrzał już dno studni ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna...

S. King