Parę tematów nowicjusza

• Hej,

Mam parę pytań, więc piszę zbiorczo niż rozbijać to na tematy:

1) Jak najlepiej latać na ekspedycje? Jaka kombinacja pionierów/mt? Czy latanie wszystkich 6 ekspów w jedno miejsce da mi mniejszy zysk niż rozbijanie tych 6 ekspedycji każde na inny układ?

2) Jakiego statku używać do FS niemajac GŚ? Recykler?

3) Badania, co najpierw badać, astrofizykę czy międzygalaktyczną sieć badań naukowych?

4) Czy za denerwowanie agresora można wyrwać bana? Atakuje mnie jeden gracz i często ucieka potem na urlop. Czy jak wyślę na niego 1 recykler z prędkością ustawioną na 10/100, to wyrwę bana? Wtedy by nie mógł iść na urlop

5) Jaki poziom bunkra skutecznie odstraszy agresora? Mam proporcję mięsa armatniego do ciężkiej broni w proporcjach 50:1. Czyli na 50 wyrzutni przypada jedna plazma/gauss.

6) Czy happy hour na antymaterię jest tylko do poziomu x2, czy jest większy przelicznik czasami?

7) Obecnie gram odkrywcą, od jakiego poziomu punktów/eko opłaca się przełączyc na zbieracza?

8) Jak liczona jest odległość w ogame? Flota z 1 galaktyki do 6 galaktyki leci dłużej czy krócej niż od 1 galaktyki do 3 galaktyki?

9) Jakich zachowań unikać, aby nie dostać złoma od silniejszych? Deuter rozbijam na metal i krysie przez handlarza i ładuję w bunkier/badania.

Z góry dzięki za pomoc!

• 1. Każdy slot inny układ - powyżej 11 (o ile pamiętam) na dobę - zmniejsza szanse na pozytywny ewent. Dajesz sobie DT do max, aktualnej ładowności (zależne od punktów top 1 na uni), pioniera oraz bombowca/niszczarkę/rozpórke.

2. Kolonizator :P a tak poważnie - postarać się o kilka moonów między układami i latać nawet przez gale. Ale jak nie masz jeszcze GS, to oznacza, że masz na tyle mało punktów, że żaden "rekin" się nie zainteresuje.

3. Chyba nie ma specjalnego znaczenia - astro i tak blokuje kosztami, za to MSBN na początku nie jest aż tak istotny.

4. Można. Nazywa się to "spam podglądu".

5. Jak ktoś się uprze, to żaden ;)

6. Max 100% więcej.

7. Na początku tylko odkrywca - wysłanie już kilku eksp. się zwraca. W miarę rozwoju eko przewaga idzie w stronę zbieracza.

8. Sprawdź sobie w symulatorze TrashSim

9. Nie trzymać dużych ilości sury na planetach / odbierać FSa.

• Hej,

Mam parę pytań, więc piszę zbiorczo niż rozbijać to na tematy:

1. Nie wiem jak jest dobrze, ale ja latam 1 pionek, 1 rozporek i tyle mt, żeby zwieźć maksa surowców; latam koło 20-30 ekspów w jednym układzie i potem go zmieniam - wydaje mi się, że tak jest dobrze, ale mogę się mylić.
    2. FSy rób jakimkolwiek składem, byle mądrze - najlepiej na Stacjonuj.
    3. Badania maksuj wszystkie ;)
    4. Z graczem grającym UFSem nie wygrasz; wejdzie w nocy, skroi Cię i zniknie - jedynym sposobem na niego jest NIE DAĆ MU ZAROBIĆ ;) Info Qnicka o możliwości zapięcia przez drania urlopu podczas Twojego ataku jest potwierdzone ;) I - tak, możesz wyłapać bana za zbyt długi atak (powyżej 8 godzin to chyba było).
    5. Dobry bunkier to martwy bunkier - szkoda surki na obronę, której nie możesz schować - lepiej spakować surkę i odesłać w kosmos.
    6. Nie kupuj tego gun*a - znajduj je ;)
    7. Jak dopiero zacząłeś to dłuugo sobie pograj tym odkrywcą, ale musisz dużo ekspów wysyłać (najlepiej na okrągło), chyba że wolisz generała to po rozbudowie floty zmień.
    8. To zależy od zakrzywienia przestrzeni i od ilości galaktyk. Przy aktywnym zakrzywieniu z pierwszej galaktyki masz bliżej do ostatniej niż do środkowej.
    9. Staraj się nie pokazywać, co masz i, przede wszystkim, nie zostawiaj niczego na planetach/księżycach jak Cię nie ma dłużej przy kompie/telu.

Powodzenia

• Dzięki za odpowiedzi, sporo mi się wyjaśniło, ale pojawiły się kolejne:

1. Nie mam moonów, mam 1mln punktów nabitych w nieco tydzień (dużo antymaterii). Opłaca się stawiać moony za antymaterię, czy lepiej ogarnąć dobry sojusz po to?

2. Kalkulator pokazuje mi, że mogę maksymalnie wyciągnąć 75mln surowców i przy wysyłce 6 fal po 5000 mt, 1 niszczarka, 1 pionier powinienem ogarniać nawet po 25mln deuteru. Niestety handlarz maksymalnie wymienia do poziomów magazynów, więc jak w inny sposób wymieniać deuter/kryształ/metal? Przez jakiś sojusz? Obawiam się złoma, że handlując ktoś będzie chciał mi buchnąć surowce.

3. Nie zamierzam grać flotowo, po rozbudowie chcę iść w 100% w eko. Czy warto więc mieć rozłożenie flotowe planet, czy tez trzymać wszystko w jednej gali? Z jednej strony zwożenie surowców, ale z drugiej strony łatwiej o złoma.

4. Lepiej niszczyć statki u handlarza, czy też dogadywać się z kimś, aby mi to zniszczył? Chcę zrobić grawitony, wiec potrzebuję zbudować około 10 000 satelit słonecznych, jak to rozbiję przez handlarza to dostanę niewielki zwrot deuteru, albo sam kryształ przy rozbiciu przez sojusz, co lepiej wybrać?

5. I zasadniczo, gram na Quasar, od jakiej ilości punktów można starać się o ogarnięty sojusz? Jestem aktywny i chcę się rozbudowywać.

• 1. Tylko i wyłącznie sojusz - sprawdzasz ile masz % PZ i dobierasz LM/SS tak żeby było 20%, ugadujesz się z kimś na próby i voila, moment i masz komplet a jak trafisz na event który podwaja szansę na kule to nawet nie ma o czym mówić.

2. Pozostaje handel z graczami w DiD na forum tworzysz temat, dajesz swój przelicznik(3:2:1 max 2.5:1.5:1 min) i w tych widełkach handlujesz - wiadomo im więcej tym lepiej. Co do sprzedaży dexu praktycznie każdy z topki go od Ciebie kupi. W późniejszej fazie warto i tak mieć magazyny na wysoki poziom aby za wylatany z ekspów przelicznik wymieniać sobie surke po maxie.

3. Nawet grając eko warto sobie rozsiać planety co 200us dla przykładu po kilku galach, a nóż kiedyś zachce Ci się farmić, handel to też ułatwia(Rynku gdzie jesteś :().

Widzę, że zdajesz sobie z tego sprawę, że gracza który trzyma wszystko w kupie łatwo zaorać - niektórzy z początku tak robią a potem za anty relokują - tu kwestie pieniężne.

4. zależy od PZ(pola zniszczeń) serwera, szczerze to są takie grosze, ze sam zwykle oddawałem do handlarza chyba, że uni miało z 70% pz.

5. Tu już wchodzi czynnik ludzki, wiele ogarniętych sojuszy pomaga nowym poza progiem - popatrz sobie na sojusze u siebie jakie mają wymagania, zagadaj, napisz jak jest a nóż ktoś 'ogarnięty' się odezwie.

6. Kolonizuj teraz 8 35% boost do mety robi robotę, chyba, że bierzesz opcje 15 pod uwagę i relokację za anty ale po przeliczeniach mała to różnica choć zawsze lepiej wozić dex niż mete z racji objętości :D

u4 / u10 / u12 / u14 / U34! / 45 / FORNAX / Virgo / Janice # Argo / GOTU - SHINTO / IFA / TeSMURFY / SMURFS / TWD

Qunatum [ OFF ] | u68 [ ON ]

Z OGame od 2005r | Stary SowaBezOka na forum

• ad.1)

1a. Musisz kombinowac z układem floty, co Ci najlepiej pasuje. Najwazniejsze to, żeby do każdego slotu dorzucić tyle DT czy MT, lub DT i MT, by wartość magazywnoa nie przekraczała 120 mln surówki. Ponieważ najwięcej i tak zgarnąc możesz za jednm strzałem nie całe 110 mln, tak więc więcej transportowców nie opłaca się wrzucać. Dodając bojówkę ( Niszczarka, Krążownik, OW, Rozpierniczacz ) daje Ci zwiększoną szanśe, że przyłączy się do Ciebie flota, ale i również walka z piratami lub obcymi. Nie zapomnij dodać Pionierów 200-300 stuk.

1b. Nie wydawaj Anty na próby moonowe, sojusz Ci pomoże lub ktoś inny ;) z 2900 SS powstaje duży rogalik i w kilka minut juz możesz mieć rogala o ile dysponujesz dużą ilościa SS - tzn. osoba przeprowadzająca próbę.

ad.2)

2a. To zależy jakie robisz FS'y ? Recykler jest najwolniejszy, więc jeśli chcesz wydłużyć lot przy minimalnym spaleniu paliwka to tak.

2b. Albo stawiasz odpowiednią ilość lvl magazynu na planecie, tak by Handlarz ogarnął temat, lub najlepiej z kimś pohandlować. W sojuszu nikt cię nie oszuka, a co do innych z poza sojuszu ,to szczerze wątpie byś spotkał się z takim przypadkiem. Tak więc handluj z innymi, nawet z poza sojuszu - bez obaw. Zawsze możesz później zgłosić daną sytuację do np. Operatora Gry.

ad.3)

3a. Astrofizykę.

3b. Jak chcesz grac tylko EKO, zastanów się nad rozmieszczeniem planet, czy pozycja 1,2,3 czy może 7,8,9, a mże 14,15 ? W zależnoci na jakim surowcu Ci zależy do produkcji i handlu. Zapoznaj się najlepiej z tym:

FAQ: Planety - Kolonizacja

ad.4)

4a. Zapoznaj się z zasadami gry i ataków. Jak lecisz na typa, on może w tym czasie iść na urlop. Nie może wziąć urlopu, jeśli to jego flota jest w ruchu.

4b. Lepiej jest rozbijać swoją flotę - ale zależy na jakim Uni grasz i ile % PZ z floty jest, na niektórych jest np, 80% a tyle u Handlarza nie uzyskasz nawet za podbicie za anty.

ad.5)

5a. Nie jestem zwolennikiem tego typu. Historia pokazała, że nie ma bunkra, którego się nie rozwali i nie przebije po surowce. Wszystko zależy od tego czy chcesz na jednej planecie sie skupic, która będzie Twoją bazą. Wtedy inestuj w Plazmy, LDL, WR, Geausa i no i min. 120 przeciwrakiet.

5b. Nie gram na tym Uni więc Ci nie dradzę.

ad.6)

6. Najwięcej jest + 50 %

ad.7)

7. Nie popełniaj tego błędu i nie idz na klasę Zbieracza. Ponieważ Odkrywcą z dziennych Ekxpów uzbierasz co najmniej 2-3-4 x więcej surki, niż z dziennej produkcji swojego imperium nawet przy Zbieraczu. Postaraj się o zdobycie 12 slotów na EXPY i wysyłaj tak często jak to możliwe, czyli średnio co 1-1,5 h.

ad.8)

8. Jakich zachowań? Druga część w tym pytanie mi nie pasuje do pierwszej. Rozwiń swoja myśl w tym punkcie.

• Czy ja źle robię ekspedycje? Dostaję turbo mało surowców, kiedy według kalkulatora powinienem dostawać po 40mln. Czy same pioniery dają większy zysk niż w połączeniu z mt?

Moja 1 fala na ekspy to 1000 pionierów, 1500 mt, 500 dt i 1 niszczarka, efekt - około 8mln kryształu, 4mln deu albo 16mln metalu, nic więcej.

Co robię źle?

• Czemu latasz tylko na połowę pojemności?

Nie, nie dają - 1 pionier wystarczy aby był podwojony zysk.

aktualny max to 120.000.000 jednostek metalu więc dobierasz sobie tak dt/mt aby mieć taką pojemność i powinno być lepiej.

u4 / u10 / u12 / u14 / U34! / 45 / FORNAX / Virgo / Janice # Argo / GOTU - SHINTO / IFA / TeSMURFY / SMURFS / TWD

• Pisał Ci w odpowiedziach, aby dobierać tak transportowce by ich ładowność łączna była koło 120 mln, więc nie dziw się, że tak mało surowców znajdujesz, jak ślesz raptem połowę tego co powinieneś.
    Nie dorzucaj po 1000 Pionierów, spalasz przez to za dużo deuteru.

• Latam taką ilością dt, aby mieć 120mln pojemności (max), ale znajduję po 4mln deu, najwięcej ile znalazłem to 18mln metalu. Ślę dt, 1 niszczarka, 1 pionier i efekty są kiepskie :(

• Jeszcze niech napisze ile razy dziennie wysyla ekspedycje bo cos czuje, ze liczy na to, ze co fale bedzie dostawal 50mln krychy albo 60mln mety :D a to jest klasa dla aktywnych masz latac, latac i jeszcze raz latac kazdego dnia, kazdej godziny siedziec na koncie i wysylac wyprawy wtedy to przynosi bardzo ladne zyski.

• Wynik ekspedycji [6:24:16]25.04.2022 12:41:33

Od: dowódca floty
    Znaleźliśmy łatwo dostępne pola surowców na odległej planetoidzie i wydobyliśmy pewną ich ilość.

Zrabowano: 5.250.000 Kryształ.

Tyle dostaję z fali 3000 dt, 1000mt, 1 niszczarka i 1 pionier. Tragiczne zarobki

• Myślałeś że co falę będziesz trafiał maxa? Przelicz sobie na jakim poziomie eko musisz mieć, aby zarobić to samo jako zbieracz z jego bonusami i podejmij decyzję co Ci się bardziej opłaca.

"Po co robić dolne partie pleców? Laski na to nie lecą..." ~Paulo Coelho

:whocares:

• to jeszcze powiedz ile ekspedycji wysyłasz na jedną falę i ile w ciagu dnia ich robisz?

Poza tym tak patrzę i widzę, że Ty masz 1,8kk punktów eko, także te Twoje 5kk kryształu znalezione na ekspie to całkiem dobry wynik także nie wiem czemu narzekasz?? Nikt nigdzie nie pisał, że za każdą falą wpadnie Ci chociaż 1 slot z wypchanymi do pełna DTkami.

Ja przez 5 miesięcy i 11 dni na ekonomicznym koncie latałam na ekspedycje. Eko na poziomie 41-36-38 było. Ekspów wylatałam w tym czasie 9707 (+ pewnie jakieś 30 których nie zliczyłam dodatkiem do gry bo zapomniałam odświeżyć, ale i automatycznie zysk z nich nie jest liczony w podsumowaniu), zarobiłam na nich po odliczeniu dziur i strat jakie miałam latając przez jakiś czas cm+dt by spotykać (a nawet omijać piratów, bo latając tylko dtkami spotykałam ich za często) 70 mld surowców. Także to całkiem przyzwoity wynik. Tylko, że średnio dziennie leciało 60 slotów ekspedycji. Jak miałam to używałam itemów do slotów ekspedycji. Nie mniej jednak, średni zysk z ekspedycji był mniej więcej na poziomie mojego dziennego wydobycia będąc oczywiście odkrywcą, a nawet i większy.

pnZMuihsj

'Czasami człowiek sądzi, że ujrzał już dno studni ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna...

S. King

• i08lv1m.png

Podpowiem mu - zdobyłeś w jednym przelocie prawie moje dzienne wydobycie z jednej planety na u68, to konto dla przykładu ma 105 baniek w eko - tragedia? nie sądzę. Lataj, lataj i jeszcze raz lataj.

• Uważam, ze klasa Odkrywcy i tak się opłaca bardziej niż Zbieracz.
    Jak osiągniesz poziom, gdzie możesz wysyłać aż 14 slotów na Ekspedycje, to zakładając, że dziennie poświęcasz powiedzmy czas na grę od godziny 8:00 do 22:00 ( 14 h ) i nawet tylko wysyłasz flotę na ekspedycję, która średnio trwa 1,5, to dziennie jesteś w stanie wysłać aż 130 slot ekspedycji dziennie. to pomyśl ile e 130 ekspedycji dostaniesz surowców ?