Zmiany w ekspedycji dla reszty klas

• Po co w ogóle go wybierać na początku gry jak ktoś nie wie to sobie odpuści grę.

Podkreslam nie mozna besztac czegos, czego potencjalu nie wykorzystujemy na dany moment, styl gry.

Jak jesteś leniwy od samego początku bierzesz zwieracza, a jak chcesz dobrze przygotować konto to odkrywce. Cała folozofia, tyle na początku wystarczy wiedzieć a nie tworzyć krucjatę o zmiany w stylu odyseja.

Wolę mieć do wyboru na starcie 3 klasy z której każda będzie grywalna i miała swoje mocne strony niestety generał takich nie ma na początku gry więc to jest taki strzał w kolano jak ktoś go wybiera. Ja nie mając bladego pojęcia o tym, że dodali klasy i jak w praktyce one działają zakładałem, że są zbalansowane, gorzko się przekonałem, że jednak nie są i do cholery na prawdę brakuje balansu. Nie ważne czy generał może teoretycznie być mocniejszy w późniejszej fazie gry, zróbcie coś żeby nie odstawał od reszty w początkowej fazie gry.

• Ja wybrałem raz generała na starcie co działało jako straszak na małe ataki rabunkowe, a wszyscy odkrywcy przestali na mnie latać mimo że logowałem sie 1 dzienne na minutę odebrać item i klknąc obrone i budynek. Są plusy, trzeba tylko prawidłowego punktu widzenia pod dany styl gry. Jak nie wiesz jak chcesz grać to graj jak inni a nie idź pod prąd (bo cie kopnie).

• holon, Ty laiku, prąd nie kopie tylko poraża :P

podobnie jak niedobory niektórych

Kopnięcie bardziej mi pasowało w kontekście zderzenia się z rzeczywistością. Jak by nie było, jedno i drugie jest nieprzyjemne. Tyle ode mnie, szkoda czasu na dywagacje bo do niczego to nie prowadzi.

• Korciło mnie na początku o wypowiedź, ale pomyślałem, że może będzie ciekawa dyskusja bez mojego udziału. Dawno nie było wątku z tak zaciekłymi argumentacjami kierowanymi do autora tematu.

Wszystko jak krew w piach, bez sensu się spinać. Skoro kolega mistrzou jest tak rozeznany w mechanice gry (jak twierdzi między wierszami) i potrafi artykułować powody motywujące do zmian w klasach, to co stoi na przeszkodzie żeby zaproponować je we właściwym, przeznaczonym zmianom forum angielskojęzycznym?

Dont spik inglisz, ja jepanimaju ustrojstwa gulugulu translate, etc, etc... Ta gra ma 20 lat i nadal nie ma na forum info, że propozycje na polskim forum mają charakter czysto dyskusyjny, a nie stricte wnioskodawczy. I tak w sumie sobie myślę, że te propozycje można często czytać jako coś na humor, jak sprośne periodyki dla samotnych milfów.

A tak serio - nie ma sensu się z koniem kopać, skoro już w pierwszym poście wątku umieszcza błędne stwierdzenia.

Miłej dalszej pogawędki ;) I tak się dość rozgadałem.

• powody motywujące do zmian w klasach, to co stoi na przeszkodzie żeby zaproponować je we właściwym, przeznaczonym zmianom forum angielskojęzycznym?

Tak się składa, że autor tematu odrobił pracę domową i najpierw wrzucił pomysł na ENG. Tylko tam nikomu nie chce się pomysłów nawet czytać w szczególności jeśli zawierają więcej niż 2 zdania lub tytuł nie zachęca. https://board.en.ogame.gamefor…ostID=7170846#post7170846

• A dzięki za czujne oko. Mój trzeci akapit to tylko ogólna ironia, odnośnie stałego schematu życzeniowego podejścia graczy do realnego wpływu na zmiany w OGame - nic personalnego. Nadal jednak twierdzę, że wpychanie kija w tak głębokie mrowisko jakim jest balans klas, dodając przy tym błędne założenia w kalkulacjach, jest trochę frustrackim upustem emocji. Po tylu aferach odnośnie bugów po wprowadzeniu wersji 7.0, GF raczej odrobiło lekcje i zbierając raporty od supportów ze wszystkich nacji, raczej ułożyło style gry w miarę płynnie. Rozumiem kosmetyczne zmiany, ale nie jakieś fantasmagorie typu - słuchajcie, macie zmienić wszystko, bo mi wszystko nie odpowiada.

Dobra, kij z tym tematem. Od początku atmosfera dyskusji jest ch:rolleyes2:wa. Ode mnie w nim tyle.

• Mam podobne odczucia w tym temacie jak Brodaty mogę jeszcze dodać, że co jakiś czas pojawiają się eventy z nagrodami, w których można między innymi wygrać zmianę klasy zupełnie za free! ;)

Proponuję coś takiego autorowi wątku i zmienić klasę na Odkrywcę!

Jak ktoś w tym temacie wspomniał, każda klasa ma swoje plusy "dodatnie" i plusy "ujemne". Wybór jednej z klas skłania do określonego sposobu grania!

Nikt mi nie wmówi, że np. Odkrywca jest lepszy od Generała czy odwrotnie, albo Zbieracz od Odkrywcy, bo na jakiej podstawie to stwierdzić? Na podstawie wyników ekspedycji, na podstawie dziennego/tygodniowego wydobycia? Nie sądzę! Ktoś kto wybiera Odkrywcę w pewnym stopniu nastawia się na latanie na ekspy i czerpanie z nich wymiernych zysków. Z kolei ktoś, kto wybiera Generała z pewnością będzie preferował bardziej agresywny styl gry i, że tak powiem, korzystał z eko sąsiada, nomen omen Zbieracza (który stawia na spokojny sposób grania i rozwijania eko)!

Jednak jak spojrzeć do działu ST, obojętnie którego z uniwersum, na obojętnie jakie starcie, z pewnością można zauważyć jakie zyski Generał (acz nie koniecznie tylko tak klasa) może wygenerować z jednego starcia!

Są tam niejednokrotnie takie ilości zrabowanej surki, że Odkrywca (nawet najlepiej skonfigurowany jak się da), musiałby nie wiem ile latać na ekspy, żeby wyrównać taki wynik!

Reasumując! Nie zmieniałbym nic w klasach w taki sposób jak proponuje autor tematu, bo wtedy podział na klasy gracza stałby się bezsensowny i bezużyteczny. Różnice klas by się wtedy mocno zatarły i można by wtedy z nich zrezygnować!

O Panie!!! Chciałem dodać swoje pięć groszy, a wyszła mi cała złotówka! :D

Za dnia szeregowy pracownik supermarketu, a nocą trener Borussii Dortmund i galaktyczny kłusownik!

"Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na kije i kamienie." - Albert Einstein

• Ten pomysł umieściłem najpierw na forum angielskim, dopiero później przetłumaczyłem tutaj.

Ja wybrałem raz generała na starcie co działało jako straszak na małe ataki rabunkowe, a wszyscy odkrywcy przestali na mnie latać mimo że logowałem sie 1 dzienne na minutę odebrać item i klknąc obrone i budynek. Są plusy, trzeba tylko prawidłowego punktu widzenia pod dany styl gry. Jak nie wiesz jak chcesz grać to graj jak inni a nie idź pod prąd (bo cie kopnie).

A nie zastanawiałeś się przypadkiem czy z racji, że grałeś generałem częściej skanowałeś innych graczy a tym samym miałeś lepiej rozwiniętą technologię szpiegowską co sprawiło, że nikomu nie chciało się wysyłać po 100 sond by sprawdzić Twoje techy przed atakiem? Zapewne tak było i dodatkowo budowałeś dużą obronę przez co byłeś nieatrakcyjnym celem. To samo mogę zrobić odkrywcą. Graj jak inni, graj jak większość czyli graj odkrywcą? xD

Podajcie mi przykład kogoś, kto grał generałem i był na początku serwera w top10. Podajcie mi przykład generała, który w ogóle jest na jakimś serwerze w top10. Stfu ścierwo klasa.

• Chłopcze nie kompromituj się...

Pokaż mi uni gdzie w top 10 nie ma Generała :S

sam zaczynasz podawać arguemnty za klasą i nawet ich nie potrafisz przetworzyć

Znikam stąd bo strata czasu

• Wiesz co? Zrobiłeś zadymę, a teraz jeszcze dolewasz oliwy do ognia. Panuj nad emocjami, bo i bez tego wątku jest dość kwaśno na naszym forum. To tylko taka prośba - i tak zrobisz z nią co zechcesz.

• I temat tak patrząc powinien się zakończyć na tych 3 przykładach.

1. odkrywca - błyszczy na początku, wymaga aktywnej gry - walki z piratami to przeszłość, więc na środkową i końcową fazę dyskusyjny choć bonus z nieaktywnych kusi.
    2. zbieracz - średnia faza gry, gdy mamy rozwinięte na tyle eko, że kopalnie nam przynoszą dobowo więcej zysku niż wysyłane ekspedycje
    3. generał - bez znaczenia, masz ochotę, umiesz wykorzystać jego atuty, grasz i masz resztę w nosie.

Nie znajdziesz uniwersalnej klasy na każdą sytuację jeśli chcesz w 100% wyciskać kosmiczną cytrynę, jak wyżej Ci pisali - taki był, jest i będzie zamysł GF. Płać albo korzystaj z darmowych opcji jeśli takowe się trafiają.

Gasząc tę oliwę napiszę, że paczki i promki co chwila robią większą partolę niż klasy gry. Jeśli myślisz o ścisłym top, płać bo za darmo to faktycznie można nie wybierać klasy i sobie grać :beaten:

u4 / u10 / u12 / u14 / U34! / 45 / FORNAX / Virgo / Janice # Argo / GOTU - SHINTO / IFA / TeSMURFY / SMURFS / TWD

Qunatum [ OFF ] | u68 [ ON ]

Z OGame od 2005r | Stary SowaBezOka na forum

• Cieszmy sie poki klasy są ,,za darmo,, i na slałe i nie trzeba np. co kwartał odnawiac licencji jak w przypadku sztabu zeby w ogóle miec jakąś klasę. Jak nie zdobędziesz z nagrod to będziesz musiał sobie kupic. Czy pomys wspiera aktywna grę? Jak najbardziej. Komu się podoba - nikomu, tak jak piedoły powyżej,

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis