Zmiany w ekspedycji dla reszty klas

• Cześć i czołem,

Moją propozycją jest zbalansowanie nagród z ekspedycji dla reszty klas. Jak wiemy z podsyłanych przez graczy raportów klasa odkrywca posiada maksymalną nagrodę 60kk surowca z 1 ekspedycji lub nawet 120kk w zależności od prędkości serwera. Gram klasą generał i zaobserwowałem, że moja maksymalna nagroda nie przekracza 5kk surowca za 1 ekspedycję lecz do teraz nigdy nie zdobyłem więcej niż 2,4kk metalu i tak, wysyłam też pioniery, które zdobyłem z ekspedycji (co w teorii powinno zwiększyć moje zyski x2). Porównując się do odkrywców mam również większe szanse na niepowodzenie lub spotkanie z piratami / obcymi. Klasa odkrywca czerpie profity z prędkości serwera ale genrał czy zbieracz nie ma tego bonusu. Proponuję by klasy generał i zbieracz mogły zdobyć na ekspedycjach chociaż połowę tego co odkrywcy. Było by to bardziej sprawiedliwe gdybym był w stanie maksymalnie zdobyć 20kk surowca jako generał czy zbieracz porównując to do odkrywcy, który ma 60-120kk surowca maksymalnie z 1 ekspedycji. To bardzo niesprawiedliwe, że jako generał maksymalne surowce jakie mogę zdobyć nie przekraczają pojemnością 417 dużych transporterów podczas gdy dla odkrywcy 1k + dużych transporterów często to za mało by pomieścić nagrody. Odkrywca ma również przewagę w postaci 75% łupów z nieaktywnych graczy ale uważam, że ten bonus powinien posiadać generał - było by to bardziej logiczne. Myślę, że ta ogromna dysproporcja w nagrodach ekspedycji prowadzi do tego, że gracze odchodzą z gry po tym jak odkrywają, że ich koledzy, którzy wybrali klasę odkrywca są w stanie zarabiać 5 i więcej razy surowca na dzień dzięki im bonusom do ekspedycji. Osobiście uważam, że nie opłaca się wybierać klasy zbieracz na początku gry porównując go z bonusami jakie ma odkrywca.

Co więcej, nie byłem w stanie znaleźć żadnego rzetelnego kalkulatora łupów z ekspedycji i wygląda na to, że gracze sami nie znają dokładnej formuły na nagrody z ekspedycji. W rezultacie osobiście nie jestem w stanie określić jaką ilość statków transportowych muszę posłać by pomieścić maksymalną dla mojej klasy nagrodę. Z mojego doświadczenia wygląda to tak, że 5kk metalu czy 2,5kk kryształu z top1 na serwerze posiadającym ponad 1kk punktów to maksymalna nagroda z ekspedycji dla mojej klasy. Proszę zbalansujcie to jakoś ponieważ na chwilę obecną zysk odkrywcy z ekspedycji jest 8-10 razy większy niż innych klas. Niektórzy gracze grający odkrywcami nawet się śmieją i otwarcie mówią, że to bug ale na ich korzyść. Gram 4fun czekając na otwarcie nowego uniwersum ale grając klasą generał czuję, że wybrałem po prostu źle w porównaniu do odkrywców. Szczerze wierzę, że ta ewidentna dysproporcja w nagrodach jest jednym z głównych powodów przez które tracicie graczy.

(Universum Dione PL, speed x8)

• Witam

Każda klasa ma swoje zalety i swoje wady i każdą z klas należy traktować jak narządzie a nie jako wybór na stałe. Odkrywca jest świetny na start i rozwój generał jest dobry kiedy masz już jakieś zaplecze a na uni jest po co/kogo latać, zbieracz jest dobry na ustabilizowanych uni gdzie jest już bardzo mało celów a Ty masz już na tyle rozwinięte kopalnie że przebijasz zyskami odkrywcę (tak to możliwe odkrywca wykona tylko określoną liczbę ekspedycji na dobę i nie przebije tej bariery a bonus zbieracza bd w pewnym momencie gry większy od tego co można uzyskać z ekspów). Pamiętaj że odkrywca wydaje olbrzymie kwoty na loty a bonus 75% z nieaktywnych na prawdę niewiele wnosi. Większość dobrych celów to aktywni gracze. Jeszcze raz podsumowując - narzędzia dobierane do danego etapu a nie wybory na stałe...

• Zgadzam się z przedmówcą. Klas nie ma sensu ruszać, no ewentualnie frakcje sojuszu warto rozszerzyć o kilka opcji. Kiedyś chciałem zaproponować item czasowy klasy który można by aktywować symultanicznie gdy aktywna jest inna klasa na stałe. Ale kto by z tego korzystał? Nie ma sensu promować p2w podrzucając takie pomysły. Pomysł uśrednienia który proponujesz to pewna analogia. Tu jestem na nie.

Co do bonusu 75% nie zgodzę się z twierdzeniem że to mało znaczące. Bywały dni, że dzięki temu nie opłacało się wysyłać ekspów bo lepiej było farmić pełnią slotów, nie na każdym uni rzecz jasna. Wydajność farm była jednocześnie na tyle duża, że 2 wloty po 50% zamiast 75% na raz były dużo gorszą opcją - dużo celów, dużo surowców.

• Cześć i czołem,

Moją propozycją jest zbalansowanie nagród z ekspedycji dla reszty klas. Jak wiemy z podsyłanych przez graczy raportów klasa odkrywca posiada maksymalną nagrodę 60kk surowca z 1 ekspedycji lub nawet 120kk w zależności od prędkości serwera. Gram klasą generał i zaobserwowałem, że moja maksymalna nagroda nie przekracza 5kk surowca za 1 ekspedycję lecz do teraz nigdy nie zdobyłem więcej niż 2,4kk metalu i tak, wysyłam też pioniery, które zdobyłem z ekspedycji (co w teorii powinno zwiększyć moje zyski x2). Porównując się do odkrywców mam również większe szanse na niepowodzenie lub spotkanie z piratami / obcymi. Klasa odkrywca czerpie profity z prędkości serwera ale genrał czy zbieracz nie ma tego bonusu. Proponuję by klasy generał i zbieracz mogły zdobyć na ekspedycjach chociaż połowę tego co odkrywcy. Było by to bardziej sprawiedliwe gdybym był w stanie maksymalnie zdobyć 20kk surowca jako generał czy zbieracz porównując to do odkrywcy, który ma 60-120kk surowca maksymalnie z 1 ekspedycji. To bardzo niesprawiedliwe, że jako generał maksymalne surowce jakie mogę zdobyć nie przekraczają pojemnością 417 dużych transporterów podczas gdy dla odkrywcy 1k + dużych transporterów często to za mało by pomieścić nagrody. Odkrywca ma również przewagę w postaci 75% łupów z nieaktywnych graczy ale uważam, że ten bonus powinien posiadać generał - było by to bardziej logiczne. Myślę, że ta ogromna dysproporcja w nagrodach ekspedycji prowadzi do tego, że gracze odchodzą z gry po tym jak odkrywają, że ich koledzy, którzy wybrali klasę odkrywca są w stanie zarabiać 5 i więcej razy surowca na dzień dzięki im bonusom do ekspedycji. Osobiście uważam, że nie opłaca się wybierać klasy zbieracz na początku gry porównując go z bonusami jakie ma odkrywca.

Co więcej, nie byłem w stanie znaleźć żadnego rzetelnego kalkulatora łupów z ekspedycji i wygląda na to, że gracze sami nie znają dokładnej formuły na nagrody z ekspedycji. W rezultacie osobiście nie jestem w stanie określić jaką ilość statków transportowych muszę posłać by pomieścić maksymalną dla mojej klasy nagrodę. Z mojego doświadczenia wygląda to tak, że 5kk metalu czy 2,5kk kryształu z top1 na serwerze posiadającym ponad 1kk punktów to maksymalna nagroda z ekspedycji dla mojej klasy. Proszę zbalansujcie to jakoś ponieważ na chwilę obecną zysk odkrywcy z ekspedycji jest 8-10 razy większy niż innych klas. Niektórzy gracze grający odkrywcami nawet się śmieją i otwarcie mówią, że to bug ale na ich korzyść. Gram 4fun czekając na otwarcie nowego uniwersum ale grając klasą generał czuję, że wybrałem po prostu źle w porównaniu do odkrywców. Szczerze wierzę, że ta ewidentna dysproporcja w nagrodach jest jednym z głównych powodów przez które tracicie graczy.

(Universum Dione PL, speed x8)

Skasuj konto i załóż nowe jako odkrywca

Pozdrawiam

• Ledwo zacząłem przygodę z ogame ale mogę powiedzieć ci jedno. Przed wyborem klasy przejrzałem sporą ilość poradników, zapoznałem się z opinią graczy, przemyślałem sobie w jaki sposób chcę grać i wybrałem świadomie odkrywcę. Czytając twoją wypowiedź mam proste pytanie, skoro chcesz mieć tyle bonusów które daje odkrywca dlaczego go nie wybrałeś? Ogólnie źle do tego podchodzisz, nie wiem czy grałeś w inne gry typu metin tibia wow itd. gdzie każda klasa ma inne umiejętności. Właśnie na takiej zasadzie działają też klasy w ogame przynajmniej dla mnie a że masz możliwość wysyłania ekspedycji jako generał to to robisz. Gdyby zrobili tak jak w innych grach i ekspedycje byłby dostępne tylko dla graczy którzy mają odkrywcę to problem sam by się rozwiązał. Zależy ci na tym żeby mieć korzyści innej klasy nie tędy droga. Kolega wyżej dobrze to wyjaśnił, z żadnej ekspedycji nie będziesz miał takiego zysku jak z aktywnego gracza, widziałem starcia jakie tu są na forum rok mogę puszczać ekspedycje 24/7 i nie dorównam graczom którzy złomują innych poświęcając na akcje nie wiem dzień czy tydzień.

• Piszecie tu sami mądrzy, odkrywcy. Kto z was wybrał generała czy zbieracza na początku gry? No przyznajcie się. Jesteście jednostronni do bólu. Prawda jest taka, że generał jest zależny od sytuacji i trzeba nim polować na aktywnych graczy natomiast odkrywca na każdym polu jest klasą najbardziej wszechstronną. Odpowiedzcie sobie na to pytanie co możecie zrobić odkrywcą a co generałem. Łatwiej jest puszczać ekspedycje praktycznie bez ryzyka niż polować na jakiegoś gracza by go zezłomować. Poza tym odkrywcą równie dobrze można polować na innych graczy. Problem polega na tym, że odkrywca ma 20 razy większe łupy z ekspedycji i ogólnie jego bonusy są w porównaniu do innych klas najlepsze. Zbieracz jest dobry na end game kiedy ktoś nie ma czasu wysyłać ekspedycji, niemniej jednak to aktywnie grający odkrywca zbierze najwięcej surowców. Proszę niech się tu ktoś wypowie kto gra generałem tak jak ja. Generał jest tak sytuacyjny że w pewnych przypadkach kompletnie bezużyteczny. Na serwerach gra aktywnie średnio 500 graczy i weź tu generałem poluj na jednego z tych 500 ryzykując całą swoją flotą a w tym czasie odkrywca wyśle 100 ekspedycji i zarobi 10x więcej niż generał z ataku.

Nie chodzi mi o to, żeby generałem czy zbieraczem mieć bonusy odkrywcy ale o stopień trudności gry - żeby generałem zebrać tyle surowców co odkrywcą trzeba się 10x więcej narobić i poświęcić więcej czasu a odkrywca może też atakować graczy i dodatkowo wyciągać DWUDZIESTOKROTNIE WIĘCEJ Z EKSPEDYCJI. I co mi z premii spalania -25% deuteru jak odkrywca poleci raz na idlaka a dobrze a ja muszę latać po 2 razy i zawalać sloty i tak odkrywca wygrywa nawet w farmieniu graczy!

Prawda jest taka, że nikt z was nigdy nie wybierze generała bo nie jest atrakcyjny ani przydatny na codzień.

• Na początku zawsze należny brać odkrywcę ze względu na bonus pól planet i ekspedycje. To na prawdę prosty algorytm urozmaicający rozgrywkę i nie wymagający zmian.

Ktoś kiedyś powiedział, że zbieracz wyciera szyby na parkingu, odkrywca kasuje bilety za wjazd, ale plac należny już do generała. Dlatego zaczekaj na nagrody i darmową zmianę klasy, która była ostatnio 2 miesiące temu albo załóż nowe konto w innym lobby. Na każdą klasę przyjdzie kolej wraz z rozwojem konta.

• Ale czy widzicie co wy piszecie? Przyznajecie się, że trzeba na początku gry wybierać odkrywcę bo jest na początku najlepszy. I to jest bezdyskusyjna prawda. Tylko pomyślcie o tym troszkę głębiej a nie tak plytko i wyciągnijcie z tego wnioski. Czy chcecie wybierając odkrywcę na początku gry czuć się lepszymi bo macie te lepsze, korzystniejsze startowe bonusy i grać na serwerach, w których 90% graczy to odkrywcy i narzekać, że gra jest nudna i gracze odchodzą czy raczej woleli byście by klasy były bardziej zbalansowane tak by decyzja o wyborze klasy nie była tak oczywista co bezpośrednio przełoży się na atrakcyjność gry i większą liczbę aktywnych graczy? Kto z was wybrał by generała na początku gry? Czy to nazywacie dobrym balansem klas?

• Jedyne do czego doprowadzi twój pomysł to całkowite odejście od klasy odkrywcy... nikomu już nie będzie się opłacało jej wybierać, bo zbieracz bardzo szybko zacznie bić ją na głowę. Obecny balans choć może wydawać się dla niedoświadczonego gracza dość nieracjonalnym jest najlepszym kompromisem gwarantującym każdej klasie swoje 5 minut podczas życia serwera/ konta. Było bardzo dużo dyskusji na ten temat... zapoznaj się z nimi zanim wypalisz z podobnym pomysłem (radzę zacząć od starego forum).

• Raczej to wygląda tak: odkrywca ma swoje 1-2 lata gry, później zbieracz całą resztę w nieskończoność gdy kopalnie 40lvl + a generał ma swoje 5 sekund na pojedyncze ataki - taki jednorazowy czy kilkurazowy booster dla graczy z topki, którzy wywalą 2x 500k anty tylko po to by kogoś zaatakować. Może lepiej usunąć klasę generał całkowicie bo nie widzę sensu jej posiadania poza wymienionym wyżej.

• Zanim będziesz kontynuował swoje niemądre wywody, popatrz jakie zyski osiągają generałowie z ataków i przyjrzyj się, że to nie są jednorazowe występy tylko wielokrotne starcia. Puchną lepiej niż odkrywcy, ale też poświęcają więcej czasu na grę i im się należy ;)

• Nie należy ruszać klas. Każda coś daje. Każdy gracz może wybrać najbardziej odpowiednią do swojej strategii gry.. . mistrzou zazdrościsz odkrywcy, że ma większe zyski z ekspedycji niż generał a odkrywca ci odpowie a dlaczego generał dostaje dodatkowe poziomy technologii bojowych? Odkrywca żeby dorównać generałowi w tych technologiach musiałby zablokować laboratorium na długi czas a i zainwestować ww to masę surki. W niektórych eventach można wygrać zmianę klasy nic nie stoi więc na przeszkodzie żeby je od czasu do czasu zmieniać. Ja sama zmieniałam już swoją klasę trzy razy i mam jeszcze w zapasie odkrywcę i zbieracza.

• Jedyne co bym zmienił, to algorytm ekspedycji.

W tej chwili wielkość ekspedycji zależy od top1. Ale jak top1 wpakował kasę i bardzo odstaje od całej reszty, to automatycznie zyski z ekspedycji też odstają od normalnego rozwoju gry.

Proponowałbym aby brać top100, albo jakąś średnią z topki czy coś.

Tak jak jest obecnie, efekt jest taki, że grając intensywnie odkrywcą jest taki etap dość wcześnie, taki "kryzys urodzaju", że gracz dostaje więcej surowców niż jest wstanie wydać. To jest taki moment mniej więcej pomiędzy rozwojem Astro 1 a budową Nanitów 3. Jest taki moment, gdzie cały dorobek pcham w Nanity na wszystkich moich planetach, bo po prostu surowców tak dużo spływa...

Później się to juz stabilizuje i normalizuje, ale teraz na Earth mój główny dochód to nadal są ekspedycje. Pewnie gdybym bardziej latał po aktywnych graczach to by juz warto było Generała brać, ale nie mam tyle czasu na grę by to zrobić.

• Nie należy ruszać klas. Każda coś daje. Każdy gracz może wybrać najbardziej odpowiednią do swojej strategii gry.. . mistrzou zazdrościsz odkrywcy, że ma większe zyski z ekspedycji niż generał a odkrywca ci odpowie a dlaczego generał dostaje dodatkowe poziomy technologii bojowych? Odkrywca żeby dorównać generałowi w tych technologiach musiałby zablokować laboratorium na długi czas a i zainwestować ww to masę surki. W niektórych eventach można wygrać zmianę klasy nic nie stoi więc na przeszkodzie żeby je od czasu do czasu zmieniać. Ja sama zmieniałam już swoją klasę trzy razy i mam jeszcze w zapasie odkrywcę i zbieracza.

Po 1 z różnicy w łupach odkrywca z palcem d w.. sobie podbije te technologie o 2 poziomy wzwyż i wyrówna się z generałem. Po 2 na długie researche po prostu czeka się na event redukcji czasu badań, aktywuje technokratę i po taniości skraca czas badań najpierw o połowę i drugi raz by zakończyć. Przykład różnicy w praktyce:

Ja generał mój max jak do tej pory:

Wynik ekspedycji [4:400:16]28.03.2022 21:49:12

Od: dowódca floty
    Twoja ekspedycja natrafiła na małą asteroidę, z której można pozyskać trochę surowców.

Zrabowano: 566.666 Deuter.

Wpis z dziennika pokładowego oficerów komunikacyjnych: Zdaje się, że ta część wszechświata jeszcze nie była badana.

Kolega odkrywca:

Wynik ekspedycji [4:406:16]Udostępnione przez nitru 29.03.2022 16:06:54

Od: dowódca floty
    Twoja ekspedycja przez przypadek natrafiła na w pełni załadowany, ale opuszczony konwój fregat. Udało się odzyskać część surowców.

Zrabowano: 18.000.000 Deuter.

Wpis z dziennika pokładowego oficerów komunikacyjnych: Zdaje się, że ta część wszechświata jeszcze nie była badana.

Zgadzam się. Ten algorytm brania wielkości nagrody od top1, który zawsze i wszędzie gra pay2win podbija tak niebotycznie nagrody z ekspedycji dla pozostałych graczy, że w początkowej fazie gry granie generałem czy zbieraczem to samobójstwo w porównaniu do tego jakie łupy zwożą odkrywcy. Nie chodzi mi o zredukowanie / zmniejszenie nagród dla odkrywcy ale fakt, że na pewnym etapie gry gdy grasz generałem czy zbieraczem te maksymalne 5kk łupu i to bardzo rzadko i na farcie z ekspedycji staje się totalnie nieopłacalne i tymi klasami w ogóle nie opłaca się robić ekspedycji. To zabiera możliwości dla tych klas podczas gdy odkrywca korzysta z całego wachlarzu opcji jaki oferuje ta gra.

• Aż się na forum ponownie zalogowałem z czym ty gościu walczysz klasy aktualnie można powiedzieć że są idealnie zbalansowane i wybiera się je odpowiednio od stylu własnej gry tym bardziej że GF jest tak łaskawe że po jakimś czasie uni daje ci darmową zmianę więc co za problem na początku wybrać odkrywcę bo to najbardziej opłacalne jak nie wydajesz tysięcy $$$ na gre stawiasz kolonie chcesz grać potem flotą to zmieniasz na generała i tyle nikt ci nie każe od początku wybierać generała a potem wymyślać niestworzone rzeczy żeby zaburzyć znowu w miarę "równowagę" klas

• Grałeś kiedyś w wowa, diablo 2, league of legends czy inne gry? O jakiej równowadze Ty mówisz? Tutaj nie ma zbalansowanej równowagi. Generała do odkrywcy mogę porównać jakby grać w hearthstone talią podstawową na talię z najnowszego dodatku. Czemu 5kk generałem z ekspedycji to max? to jest nawet mniej jak było dawniej kiedy się wysyłało 417 dktów na ekspedycje by osiągnąć 25k punktów i wszystko było jasne i klarowne. Teraz nawet nie wiecie jak działają te ekspedycje dla odkrywcy a jak dla innych klas - wszystko jest niejasne. Podejrzewam, że ten bonus x2 do łupów za wysłanie w ekspedycji pioniera to dodatkowo tylko dla odkrywcy działa a generał i zbieracz mają 5kk max podczas gdy odkrywca 60kk czy 120kk. Żeby usiec taki cel generałem muszę się nieźle napocić a tu odkrywca sobie wysyła i ma wywalone praktycznie zero ryzyka i pilnowania. Dlaczego 90% graczy gra odkrywcą? Bo jest tak zbalansowany? xD Sami siebie okłamujecie.

Nic nie wymyślam tylko podaje Ci fakty.

• Dlaczego 90% graczy gra odkrywcą

Masz jakieś statystyki, czy tak sobie z czterech liter rzucasz liczbami? W swoich wywodach zapominasz o jednej, bardzo ważnej rzeczy... te klasy już w zamyślę nie miały dawać równych zysków. Odkrywca jest klasą dającą spore zarobki, ale wymaga też dużej aktywności... ekspedycje trzeba wysyłać, pilnować i odbierać. Zbieracz jest dla graczy leniwych, co logują się dwa razy dziennie... siłą rzeczy więc klasa ta powinna oferować mniej. A co do generała... sama klasa nie wystarczy, trzeba też po prostu umieć nią grać.

• aż założyłem konto...

zbieracz jest dobry na ustabilizowanych uni gdzie jest już bardzo mało celów a Ty masz już na tyle rozwinięte kopalnie że przebijasz zyskami odkrywcę

Mało jest kont z eko na poziomie 2,5mld pkt na polskim OGame :)

Odkrywca poniżej tego progu jest bardziej opłacalny od zwieracza przy założeniu, że jesteśmy w stanie wysłać 8-10 fal dziennie.

top1, który zawsze i wszędzie gra pay2win

o Panie... XD

• przy założeniu, że jesteśmy w stanie wysłać 8-10 fal dziennie.

Należy jednak pamiętać, że za większość kont odpowiadają ludzie, a nie boty... a ci w większości mają jednak jakieś życie poza ogame. Realnie zbieracz zaczyna się opłacać dużo, dużo szybciej.