Cześć i czołem,
Moją propozycją jest zbalansowanie nagród z ekspedycji dla reszty klas. Jak wiemy z podsyłanych przez graczy raportów klasa odkrywca posiada maksymalną nagrodę 60kk surowca z 1 ekspedycji lub nawet 120kk w zależności od prędkości serwera. Gram klasą generał i zaobserwowałem, że moja maksymalna nagroda nie przekracza 5kk surowca za 1 ekspedycję lecz do teraz nigdy nie zdobyłem więcej niż 2,4kk metalu i tak, wysyłam też pioniery, które zdobyłem z ekspedycji (co w teorii powinno zwiększyć moje zyski x2). Porównując się do odkrywców mam również większe szanse na niepowodzenie lub spotkanie z piratami / obcymi. Klasa odkrywca czerpie profity z prędkości serwera ale genrał czy zbieracz nie ma tego bonusu. Proponuję by klasy generał i zbieracz mogły zdobyć na ekspedycjach chociaż połowę tego co odkrywcy. Było by to bardziej sprawiedliwe gdybym był w stanie maksymalnie zdobyć 20kk surowca jako generał czy zbieracz porównując to do odkrywcy, który ma 60-120kk surowca maksymalnie z 1 ekspedycji. To bardzo niesprawiedliwe, że jako generał maksymalne surowce jakie mogę zdobyć nie przekraczają pojemnością 417 dużych transporterów podczas gdy dla odkrywcy 1k + dużych transporterów często to za mało by pomieścić nagrody. Odkrywca ma również przewagę w postaci 75% łupów z nieaktywnych graczy ale uważam, że ten bonus powinien posiadać generał - było by to bardziej logiczne. Myślę, że ta ogromna dysproporcja w nagrodach ekspedycji prowadzi do tego, że gracze odchodzą z gry po tym jak odkrywają, że ich koledzy, którzy wybrali klasę odkrywca są w stanie zarabiać 5 i więcej razy surowca na dzień dzięki im bonusom do ekspedycji. Osobiście uważam, że nie opłaca się wybierać klasy zbieracz na początku gry porównując go z bonusami jakie ma odkrywca.
Co więcej, nie byłem w stanie znaleźć żadnego rzetelnego kalkulatora łupów z ekspedycji i wygląda na to, że gracze sami nie znają dokładnej formuły na nagrody z ekspedycji. W rezultacie osobiście nie jestem w stanie określić jaką ilość statków transportowych muszę posłać by pomieścić maksymalną dla mojej klasy nagrodę. Z mojego doświadczenia wygląda to tak, że 5kk metalu czy 2,5kk kryształu z top1 na serwerze posiadającym ponad 1kk punktów to maksymalna nagroda z ekspedycji dla mojej klasy. Proszę zbalansujcie to jakoś ponieważ na chwilę obecną zysk odkrywcy z ekspedycji jest 8-10 razy większy niż innych klas. Niektórzy gracze grający odkrywcami nawet się śmieją i otwarcie mówią, że to bug ale na ich korzyść. Gram 4fun czekając na otwarcie nowego uniwersum ale grając klasą generał czuję, że wybrałem po prostu źle w porównaniu do odkrywców. Szczerze wierzę, że ta ewidentna dysproporcja w nagrodach jest jednym z głównych powodów przez które tracicie graczy.
(Universum Dione PL, speed x8)