Zmiana odnośnie darowizn surowców

• Abstrahując od tego całego bagna, w które zamieniła się gra, która jeszcze kilka lat temu miała jakikolwiek sens, zastanawia mnie jedno. Bo spora część graczy wylewa żale do naszego teamu, że coś jest nie tak, albo że bugi, albo że nie przekazują informacji na czas, albo że sami nie wiedzą co robią... Przecież cały team jedyne co robi, to przekazywanie nam graczom informacji, które dostają od GF.
    Jedyne co mnie zastanawia, to jakim cudem osoby pokroju Rudej, Arta, Adanio czy innych były w stanie połamać swój kręgosłup moralny i nadal tkwić w tym gównie, które serwuje nam GF.

Co ma taką wartość za którą jesteście w stanie pięknymi słowami tłumaczyć rujnowanie tej gry?
    Nie oszukujmy się, ze GF wycofa się z paczek, lewego handlu, a za jakiś czas pewnie czegoś z czego się teraz tylko śmiejemy, że wprowadzą. To jest firma i musi zarabiać. Ale gdzieś powinna być granica między mikropłatnościami, a dosłownym kupowaniem sobie bycia w topce.

Politykę firmy jestem w stanie zrozumieć, bo to korpo i dąży do maksymalizacji zysków nawet jeśli wiedzą, że zajadą dany produkt na śmierć.

Jednak naszego szanownego teamu nie potrafię zrozumieć, bo nie wierzę, że można przeżyć amputację kręgosłupa

• to tylko na POLSKI server pewnie :D ktoś typu KACZORA pomyślił a damy im NOWY Ład też w ogame :D i zobacyzmy co zrobia :D bo za dużo płaczących dzieci było co nie mają ani zł i nie dają na gre :D teraz ukryci się hitlerowcą trochę kasy z anty

• chcialem tylko dodac iz jak mam pisac do supportu bo komus wyslalem 1kk surki na start i sie tlumaczyc z tego pozniej:/ to juz wole nie wysylac8)

allegro niech se kupi:lool: jak to mowia czas to piniandz:trollface:

a moze to wszystko tylko po to by zdrozaly pakiety na allegro:?: przez co wiecej osob bedzie bralo te na grze... lol rozpracowalem to prosze o zamkniecie tematu juz wszystko jasne:thumbup:

• Panda  Ruda

Taka czysto techniczna uwaga :D

Po co coś dzielić przez 1000, potem mnożyć przez 5 i potem znowu mnożyć przez 1000, skoro można od razu pomnożyć przez 5 i jest szybciej xD

• Dobra robota. Tylko 12 podpunkt "kasuje" wszystko. :trollface:

Ps. Wystarczyło by dodać mały szczegół. "Za nowe konta uważa się takie co pojawią się na danym serwerze od startu uniwersum po upływie 3 tygodni otwarcia unii." Plus wasz zapis punktowy.

Taki zapis zamyka drogę na nowym unii pewnym praktyką a jak ktoś chce do startych znajomych dołączyć na każdym innym unii po prostu go nie dotyczy.

Pozdrawiam.

• Może zrobic np. 1 darowizne na tydzień do jakiegoś pułapu punktowego konta słabszego np. Nie można pomagać gdy konto ma np. 500mln pkt. (Wielkość może być jeszcze mniejsza) i tyle i zamknąć temat datowizn.

Nie, myślę, że to nie dobry pomysł. Chodzi o pomoc w odbudowie kolegi. W sojuszu to było zawsze ważnym elementem w grze bez względu na ilość pkt gracza. Chodzi tylko o to żeby nie było przekrętów, że jedno konto dostaje ogrom surowca tydzień w tydzień. Po to miały być te ograniczenia i zmiana regulaminu. A nie utrudnienie w grze dlatego lepszym rozwiązaniem było by wprowadzenie limitu na tydzień jakiejś kwoty od której nie trzeba zgłaszać darowizny. Panda

• Po co coś dzielić przez 1000, potem mnożyć przez 5 i potem znowu mnożyć przez 1000, skoro można od razu pomnożyć przez 5 i jest szybciej xD

dokładnie, to samo pomyślalam, czytając to :trollface:

Czy próby moonowe podlegają nowym zasadom dotyczącym darowizn?
    Próby księżycowe podlegają zasadzie moonmakingu. Dopiero jeśli słabszy gracz zatrzyma po próbie surowce z floty silniejszego, to traktowane jest to jako darowizna.
    Wymiana prób moonowych: co w sytuacji kiedy jednemu z graczy uda się utworzyć księżyc, a drugiemu nie? Czy możemy robić próbę już tylko dla jednego (i czy w takiej sytuacji osoba wysyłająca flotę musi sama zebrać złom czy może to zrobić kolega i odesłać surowce)?

W takim przypadku obowiązują zasady dotyczące moonmakingu. Jeżeli próby odbywają się poprzez rozbijanie floty silniejszego (brak floty słabego) to darowizną będzie zatrzymanie złomu z floty silniejszego.

To jest bez sensu... To tak jakbym miała zebrać złom po PM od gracza silniejszego i odsyłac mu ten złom i wysyłać zgłoszenie.... nikt tego nie robi, bo dla silniejszego jest to NIC, a dla slabszego mniej zachodu... Już widzę, jak ludzie zgłaszają takie próby....

Przykładowa sytuacja:
    Gracz A: 61 kk pkt
    Gracz B: 10 kk pkt
    Legalnie Gracz A będzie mógł wysłać Graczowi B 50 kk surowców. Jeżeli wyśle 50 kkk metalu, a gracz B wyda te surowce będzie miał 60 kk pkt, czyli mniej niż gracz A.
    Co jednak w sytuacji w której gracz A wyśle graczowi B 50 kk dexu, a ten wymieni go u handlarza (po przeliczniku 2.5:1), uzyskując 125 kk metalu, który jak wyda to przeskoczy w punktach gracza A.

Każdy surowiec liczy się tak samo do punktów, więc rodzaj surowca nie ma tutaj znaczenia a jego ilość w momencie dostawy.

Czyli tak jak mówiłam. Dostaję 3,5kkk deuteru i konto z 700kk pkt podskakuje do 10kkk pkt. Logiczne, bo przecież osoba mająca pkt 5kkk wysyła mi tylko 3,5kkk surowców, a że ja sobie wymieniam to na 9,3kkk surowca u handlarza to już nikogo nie interesuje, bo przecież 1k metalu czy 1k deuteru to jest 1k pkt :trollface:

pnZMuihsj

'Czasami człowiek sądzi, że ujrzał już dno studni ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna...

S. King

• Chwila ja tu czegoś nie rozumiem.

1 pkt = 1000 surowca.

także 209 000 000 pkt * 1000 = 209 000 000 000 ( 209 mld wydanego surowca)

209 mld surowca * 5 = 1 000 000 000 000 ( bilion surowca ) to jest 5 krotność wydanych surowców

Czy ja się gdzieś mylę.

Panda ?
    Ruda

Czyli nie może przekroczyć 1 biliona surowca.

• Czyli nie może przekroczyć 1 biliona surowca.

przecież to był przykład.... i masz tam ponad 1kkkk w tym przykładzie, nigdzie nie ma wzmianki, że darowizna nie może przekraczać 1kkkk surowca

pnZMuihsj

'Czasami człowiek sądzi, że ujrzał już dno studni ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna...

S. King

• Tak długo jak ten zapis nie pojawi się w zakładce "zasady gry " W grze

tak długo mam wywalone na forumowe zasady :)

A tak na marginesie to jest bez sensu ,Cały ten zapis

pewne punkty i tak pozwalają na przesyłanie i tak (punkt 12 pozwala na ładowanie surki w nowe konta aż serwery się pogubią ile tego tam jest )

a jak ktoś delikatnie ruszy głową to będzie obdarowywał ile chce .Podział Acs rozwala wgl wszystkie te punkty

I zasadnicze pytanie DLACZEGO to jest tylko w polsce ?

a kto za tym żeby dzisiaj poszło 10k ticketów z darowiznami ? :D:D

• Nie rozumiesz jemu z 200 mln pkt wyszło 1 mld darowizny a powinno być 1 bln sury przeczytaj jeszcze raz co napisałem a co on

raczej ona :P

racja! ale to pewnie temu, że punkty dzieliła przez 1000 zamiast je mnożyć XD

bo przecież 1pkt to 1k surowca, tak jak napisałeś też wyżej :P

pnZMuihsj

S. King

• Zgodzę się, należałoby wprowadzić jakiś minimalny próg ilości surowców od których trzeba zgłaszać. Głównie chodzi tu o zwykłe próby moonowe, gdzie silniejszy wysyłający nawet nie chce tych 2 kk kryształu z tych sond, bo mu szkoda na to zachodu. Ile razy robiłem takie próby jakimś randomowym ludziom którzy o to poprosili to nie zliczę. Pomyśleć, że każdy z nich musiałby wysyłać zgłoszenia które ktoś musiałby weryfikować... Takie ilości nie są sednem problemu więc dobrze by było jakoś je pominąć, oszczędzając roboty zarówno graczom na zgłaszanie pierdół jak i teamowi na czytanie tych pierdół.

Quote from Avinashi

Czyli tak jak mówiłam. Dostaję 3,5kkk deuteru i konto z 700kk pkt podskakuje do 10kkk pkt. Logiczne, bo przecież osoba mająca pkt 5kkk wysyła mi tylko 3,5kkk surowców, a że ja sobie wymieniam to na 9,3kkk surowca u handlarza to już nikogo nie interesuje, bo przecież 1k metalu czy 1k deuteru to jest 1k pkt :trollface:

Tu jeszcze wchodzi zasada pushu, bo wyślesz takiemu legalną ilość deuteru (poniżej 5krotności pkt), którą delikwent przeklika, przegoni cię w statach, i teraz ty będąc niżej nie możesz mu nic więcej przesłać bo przecież push. Za to on jak wychodzi może Ci wysłać surowce zgodnie z twoim stanem surowcowym z poniedziałku xD
    Przecież to się kupy nie trzyma xD

• pewne punkty i tak pozwalają na przesyłanie i tak (punkt 12 pozwala na ładowanie surki w nowe konta aż serwery się pogubią ile tego tam jest )

a jak ktoś delikatnie ruszy głową to będzie obdarowywał ile chce .Podział Acs rozwala wgl wszystkie te punkty

ale dlaczego??

W sensie, podział zysku z ACS zawsze był na zasadzie, że słabszy MUSI dostać chociaż za swoje straty. Reguła zakładała taksze, że całość surowców mogła pójść na konto słabszego, włącznie ze stratami silniejszego. Z tym to zbytnio nie ma co zrobić. Chyba że wywalą ACS XD

punkt 12 zakłada za to limit 50kk pkt dla konta z 0 ilością punktów, więc ilością surowców wydanych nie więcej niż 999 jednostek ażeby na koncie dalej stan pkt był 0. To jest limit przypisany do konta i jeśli GO rozwiąże to w ten sposób, że obecne surowce na koncie liczą się już jako punkty, to takie konto surę dostanie tylko RAZ. W końcu też musi napisać zgłoszenie, że dostało surowce od kogoś :>

Bo tak to należy rozumieć z tego zapisu. :D Adanio to kobieta? Już wszystko jasne. :D

Raczej nie kobieta, ale Adanio dał tylko link do tematu, sam temat wklejony jest przez Rudą. A kto pisał to tylko oni wiedzą ^^

Suma darowizn, otrzymanych od graczy w ciągu jednego tygodnia, nie może przekroczyć 5 krotności punktów ogólnych konta osoby obdarowanej.

No tak. Ja to rozumiem. Ale błąd wynika z prostej matematyki i myślenia, lub tez jego braku. Ktoś widać wzorów w grze nie ogarnia :P

Edit:

Tu jeszcze wchodzi zasada pushu, bo wyślesz takiemu legalną ilość deuteru (poniżej 5krotności pkt), którą delikwent przeklika, przegoni cię w statach, i teraz ty będąc niżej nie możesz mu nic więcej przesłać bo przecież push. Za to on jak wychodzi może Ci wysłać surowce zgodnie z twoim stanem surowcowym z poniedziałku xD
    Przecież to się kupy nie trzyma xD

Idądc tym tropem, to pushu nie byłoby nigdy nigdzie. Bo przecież w końcu legalnie sobie gracze pomagają! Ale wiesz, że to jest tak samo jak z handlem surowcami było? kupowało się po 2-1-1 wymieniało po 3-2-1 i już do przodu.Dex za metal, metal za kjryształ czy jakoś tak to tam leciało, ale zawsze się szło do przodu :trollface:

pnZMuihsj

S. King

Edited once, last by Avinashi ().

• e obecne surowce na koncie liczą się już jako punkty, to takie konto surę dostanie tylko RAZ.

no tak i niby była taka zasada, że surowce liczą sie jako punkty w momencie otrzymania transportu , Ale taki zapis pojawił sie tylko na forum :P to raz

a dwa że był praktycznie nie sprawdzalny

ale dlaczego??

W sensie, podział zysku z ACS zawsze był na zasadzie, że słabszy MUSI dostać chociaż za swoje straty.

to mnie wystarczy 1mt na początku gry i płyną do mnie surowce (organizacja starcia to nie jest ogromny problem )

to wszystko tylko utrudnia ,ale kto będzie chciał to i tak wyśle .Tylko teraz to będą jednorazowo wielkie sumy ,a nie transporty na chama

A poza tym to tylko hipotetyczne zasady forumowe . które jak na razie nie pojawiły się w grze

• Błąd w myśleniu i wzorach , błąd w pisaniu (patrz pkt 14 gdzie w jednym zdaniu jest kk oraz KKK ). Sorki , ale dla mnie to totalna klapa. Najpierw ogłosić zasadę 5h przed jej wprowadzeniem , potem 3 dni na jej wyjaśnienie ( przecież team zawsze ma czas ) , a na koniec pełno błędów . I wy chcecie aby błędy w grze zostały naprawione ? Jak tu z najprostszymi zdaniami jest problem. Gdzie tu mówić o mechanizmie gry ...

Przypominam że zasada dziala od 3 dni a nadal nikt nic nie się.

My mamy zgłaszać próby i każda darowiznę . Team tak zapracowany , se już sam nic nie potrafi zrobić , a tu dochodzą następne tickety( ja podaję im datę starcia , czas , koordy i dostaje odpowiedź: poproszę API). Kompletnie nic już sami nie zrobią. Zaraz będziemy dostawać odpowiedzi , proszę wejść sobie na mój panel administracyjny i samemu sprawdzić , dokonać oceny. Do tego to dąży . Mamy już nowe , współczesne OGame. Zaraz będzie to OGame Lokalne . I tyle w temacie.

I nie przepraszajcie za błędy. Mieliście wystarczająco czasu na przygotowanie tego. Ktoś kto nie potrafi , po prostu się do tego nie nadaje. Pakuje walizki i wraca tam skąd przybył.