Sportowy

• Nie tym razem :) TG nie zdobył medalu dla Wybrzeża Apatora i GKMu.

W ramach 1 podpowiedzi jeden z takich multimedalistów to pokolenie niżej niż Gollob rok urodzenia 1982

"Po co robić dolne partie pleców? Laski na to nie lecą..." ~Paulo Coelho

:whocares:

• Jarosław Hampel

Za dnia szeregowy pracownik supermarketu, a nocą trener Borussii Dortmund i galaktyczny kłusownik!

"Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na kije i kamienie." - Albert Einstein

• Bohater mojej zagadki był swego czasu członkiem jednego z najbardziej znanych zespołów na świecie i zarazem jednego z najbardziej utytułowanych w swojej lidze. Urodził się w połowie lat 60-tych XX w. (dokładnie 26 lat i 24 dni po wybuchu II WŚ) w kraju zupełnie innym, niż sugerowałaby to nazwa miasta narodzin naszego zawodnika. Jest najmłodszym z dwanaściorga dzieci swoich rodziców. Mimo iż w swojej zawodowej karierze odnosił wiele sukcesów zarówno drużynowych jak i indywidualnych to w liceum miał problem z dostaniem się do szkolnej drużyny! Upór i ciężka praca jednak się opłaciły bo w 1987 został zauważony przez drużyny z najwyższej klasy rozgrywkowej w dyscyplinie jaką trenował. Osoba, o którą pytam jest również dwukrotnym mistrzem olimpijskim, a swoje złote medale zdobył na dwóch olimpiadach z rzędu: w 1992 i 1996 roku. W 2010 roku został włączony do Galerii Sław w swojej dyscyplinie, a w 2011 doczekał się nawet swojego pomnika z brązu.

Jako ciekawostkę dodam, że w 1997 roku została wydana książka dla dzieci autorstwa właśnie naszego bohatera pytania.

O kogo chodzi? ;)

Za dnia szeregowy pracownik supermarketu, a nocą trener Borussii Dortmund i galaktyczny kłusownik!

"Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na kije i kamienie." - Albert Einstein

• Dokładnie m fox , właśnie o tego pana chodzi! :)

Twoja kolej!

• Klub sportowy. Barwy klubowe biało-zielone. Założony na przełomie lat 1945-1946. Ponieważ większość zawodników to osoby pracujące na PKP szybko zmienił nazwę na "Kolejarz".

Podczas sezonu 1954-1955 zespół grał o Puchar Polski.

• Grał w tamtym sezonie w Pucharze Polski Kolejarz Łódź, ale nie mogę znaleźć nic o jego barwach, założeniu. No i przede wszystkim za daleko od Szczecina...

Ale jako, że jest takie cudo do kupienia to może jednak o nich chodzi?

• Nie ale podążasz dobrym tropem. Bliżej Szczecina trzeba szukać.

Podpowiedź :

Dziś klub ma zmienioną nazwę. Zresztą od czasu założenia nazwa zmieniała się kilka razy.

Między innymi posiadał nazwę " Międzyzakładowy Klub Sportowy"

• Jako że zaraz zaczynamy, to coś prostego.

Wymień proszę conajmniej trzech królów strzelców mistrzost świata, którzy podczas tej samej imprezy zdobyli również tytuł mistrza świata.

• No to lecimy dalej...

W historii MŚ były przypadki w których obrońca tytułu odpadał już w grupie na kolejnym turnieju i to w dodatku na 4 miejscu. Wymień 3 takie przypadki.