Sportowy

• Jeśli jest rozróżnienie na zwycięstwo gości/gospodarzy to moim zdaniem 0:1...

Na szybki licząc 0:1 chyba 29 razy, 1:0 chyba 26 razy...

Jak nie ma rozróżnienia to pewno Toadie zgadł ;)

Edit: szybki excel dał mi takie wyniki:

:)

• Sportowiec o którego pytam w młodym wieku był uważany za wielką nadzieję w sporcie który uprawiał. Zagrał też w pewnym filmie, w którym wcielił się w rolę człowieka dość podobnego do siebie, młodego utalentowanego sportowca, uprawiającego tę samą dyscyplinę sportu, nawet imię się zgadzało. W filmie jego postaci nie do końca wyszło, a co gorsze bohaterowi naszej zagadki w rzeczywistości wszystko posypało się jeszcze bardziej. Kariera nie rozwinęła się jak się zapowiadało, poza mniej znaczącymi tytułami nie zdobył nic ważnego, a jego karierę w wieku 27 lat przerwała choroba. Ponad 10 lat później próbował powrotu, ale nic poważnego z tego nie wyszło. Ostatecznie zmarł w wieku 44 lat. O kim mowa?

• Czy chodzi może o Tommy'ego Morrisona?

Za dnia szeregowy pracownik supermarketu, a nocą trener Borussii Dortmund i galaktyczny kłusownik!

"Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na kije i kamienie." - Albert Einstein

• Zatem moje pytanie brzmi następująco.

Jest to sport:

- o którym pierwsze wzmianki pojawiły się w późnym średniowieczu w Szkocji (luty 1511r.) i tam też prawdopodobnie powstał; fascynował wiele osób, a między innymi pisarzy i malarzy tamtego okresu o czym świadczą np. dwie prace Petera Bruegla (starszego) - jedna z nich to: "Myśliwi na śniegu";

- którego nazwa (obowiązująca do dnia dzisiejszego) pojawiła się po raz pierwszy w szkockim Perth w 1620r (w mieście tym do dzisiaj jest siedziba Światowej Federacji tego sportu) i pochodzi od szkockiego czasownika oznaczającego nisko brzmiący gwar;

- który w dzisiejszych czasach rozgrywany jest w całej Europie, a ostatnio także w Japonii, Australii, Nowej Zelandii, a nawet w Chinach i Korei; obecnie dużą popularnością cieszy się głównie w Kanadzie, dokąd przywędrował ze szkockimi imigrantami;

- w którym pierwsze mistrzostwa odbyły się w 1959r. oczywiście w Szkocji, w miastach Falkirk oraz Edynburg; mistrzostwa znane były jako "Puchar Szkocji", a zwycięzcami była drużyna kanadyjska;

- w którym obecnie rywalizujące ze sobą dwie drużyny (po 4 zawodników) używają do gry charakterystycznych przedmiotów; oficjalnie stał się dyscypliną olimpijską w 1998r. na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich w Nagano (choć MKOl, post factum 8 lutego 2006 podjął decyzję, że sport ten rozgrywany jako sport pokazowy na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich w 1924r. był pełnoprawną dyscypliną olimpijską - zdobyte wówczas medale dopisano do klasyfikacji medalowych Wielkiej Brytanii i Irlandii (złoto), Szwecji (dwa srebrne) i Francji (brązowy);

O jaką dyscyplinę sportu chodzi! ;)

Za dnia szeregowy pracownik supermarketu, a nocą trener Borussii Dortmund i galaktyczny kłusownik!

"Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na kije i kamienie." - Albert Einstein

• Serio Forumowy_As ? :D Ja się napisałem jak głupi, a Ten c..., d... i po zawodach :D

Tak, o curling chodzi! Twoja kolej!

• Myślałem że to jakiś żart z tym hokejem i łyżwiarstwem, ale faktycznie dotarłem do artykułu, który potwierdza te informacje...

"Po co robić dolne partie pleców? Laski na to nie lecą..." ~Paulo Coelho

:whocares:

• Też to znalazłem, :D

Historia skrywa różne ciekawostki :D