Geograficzny

• Na podstawie mojego uznania, a także na podstawie tego, że odpowiedź spełnia warunki postawione w pytaniu.

Europa nie należy do Madagaskaru, istotnie. Wyraźnie o tym pisałem w pytaniu: "Wyspy te należą do innego państwa niż główna wyspa."

Innymi słowy wyspa Madagaskar jest otoczona innymi wyspami, które stanowią terytorium państwa innego niż Madagaskar.

• Powodów jest kilka:

1) Madagaskar jest spośród wymienionych wysp największy, czyli pod wieloma względami najważniejszy;

2) Madagaskar jest położony pomiędzy otaczającymi go wyspami, więc zajmuje centralne, główne miejsce;

3) Jest główną odpowiedzią na moje pytanie, dotyczą go wszystkie warunki, które w nim umieściłem.

• SPIN DOKTOR weź trochę popuść gumkę w majtach! :D

Ja czytając pytanie buleon 'a nie przeszedłem od razu do odpowiedzi Mati 'go żeby się sprawdzić! Nie sprawiło mi większego problemu to, żeby w "google" znaleźć, że chodzi o błogosławionego Jana Beyzyma. Kolejnym moim krokiem było przeczytanie krótkiego artykułu na temat tej osoby, z którego dowiedziałem się, że był opiekunem chorych na trąd na Madagaskarze właśnie! Więc w "google maps" znalazłem Madagaskar, powiększyłem sobie mapę przeglądając otaczające Madagaskar mniejsze wyspy! Zgadnij co wtedy znalazłem? ;) Podpowiem Ci, bo widzę, że masz problem z czytaniem ze zrozumieniem (jak to Mati też zauważył) - znalazłem malutką wyspę o nazwie: Europa!

Zestawiając ze sobą wszystkie fakty, które odnalazłem: Błogosławiony przez JP II Jan Beyzym, trędowaci, Madagaskar jako największa wyspa tego rejonu, sąsiednia malutka wyspa o znajomo brzmiącej nazwie: Europa - doszedłem do wniosku, że chodzi właśnie o Madagaskar! Ale później przejrzałem temat i zauważyłem, że Mati był szybszy, a Ty po raz kolejny nie możesz się pogodzić z faktem, że to jednak nie Ty! Serio? Nie umiesz się normalnie bawić i docenić tego, że ktoś zadał sobie trud, aby sformułować ciekawe pytanie, które wymaga od nas czegoś więcej niż wpisania go w "google"?

Czego Ty się jeszcze doszukujesz w tym pytaniu? Pytanie było zadane ciekawie i co najważniejsze niejednoznacznie, zmuszając nas do jakiegokolwiek wysiłku, aby znaleźć odpowiedź! A Ty zaraz chcesz naukowe źródła, potwierdzające to czy tamto! To jest zabawa człowieku, wyluzuj trochę bo wylewu dostaniesz jak będzie się tak SPINał! ;)

Za dnia szeregowy pracownik supermarketu, a nocą trener Borussii Dortmund i galaktyczny kłusownik!

"Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na kije i kamienie." - Albert Einstein

• @Peper_SMT* nie podnoś ciśnienia doktorkowi , on ma zawsze swoją rację.

Co do pytania też mi się podobało.

Doktorek twierdził że nie ma wyspy o takiej samej nazwie co kontynent a ciocia Wiki twierdzi co innego.

"Wokół wybrzeży Madagaskaru znajdują się niewielkie wysepki: Europa, Juan de Nova, Glorieuses oraz atol Bassas da India, które podlegają francuskiej administracji. Są one przedmiotem sporu terytorialnego pomiędzy Francją a Madagaskarem, który rości sobie do nich prawa."

• Kolejnym moim krokiem było przeczytanie krótkiego artykułu na temat tej osoby, z którego dowiedziałem się, że był opiekunem chorych na trąd na Madagaskarze właśnie!

Dodam, że w Wikiźródłach są jego listy wysyłane z placówki. Można pobrać jako .pdf - niesamowita lektura dla koneserów historii i etnografii.

• Ej, to tylko zabawa ;)

Przyznaję, że trochę mi głupio było wykorzystać potwierdzoną wcześniej już informację, że chodzi o wyspę Europa. Potem poszło już łatwo sprawdzić, że obok jest Madagaskar i znaleźć po google błogosławionego zmarłego na Madagaskarze. Ale ogólnie zagadka zacna :brawo:

To utrzymam kategorię wyspy. Ta wyspa nosi nazwę składającą się z dwóch słów. Pierwsze słowo to nazwa pewnej jednostki administracyjnej położonej w innym kraju niż ten, do którego przynależy wyspa. Ta jednostka administracyjna jest dużo większa (ok. kilkadziesiąt razy) niż wyspa-bohaterka zagadki. Drugi słowo to określenie kierunku świata - jest on zgodny z określeniem położenia wyspy względem jednostki administracyjnej. Wyspa i jednostka administracyjna leżą na różnych półkulach.

Wyspa nie jest jakoś szczególnie mała - jest zdecydowanie większa niż największa polska wyspa. Duża jest też jednostka administracyjna - kilkukrotnie większa niż największa z tych położonych w Polsce, ponadto była ona miastem gospodarzem letnich igrzysk olimpijskich.

Edit: precyzując - gospodarzem letnich IO było miasto położone w tej jednostce administracyjnej.

• Georgia Południowa

Georgia i Igrzyska w Atlancie

Fajne by było, gdyby nie ten kierunek, strasznie uprościł, wystarczyło odpalić listę wysp i szukać dwuczłonowej nazwy z kierunkiem świata w drugim słowie. Falkland Wschodni, Zachodni i za trzecim razem Georgii Południowej byłem już pewien, zwłaszcza że lektura "Przeminęło z wiatrem" daje wiedzę m.in. o tym, gdzie leży Atlanta :)

• Pozostańmy przy wyspach, ta, o którą spytam, nie jest już wyspą, ale półwyspem, zachowała jednak nazwę. Geograficznie nie jest to wyspa wybitna z jakiegoś powodu, natomiast ma niezwykle smutną historię: na początku ubiegłego stulecia zginęło tam kilka tysięcy ludzi, a ich ciała wrzucono do morza. M.in. ci ludzie odpowiedzialni są za przekształcenie wyspy w półwysep.

Był to początek ponurej historii, która w pewnym sensie skończyła się w Auschwitz-Birkenau, a w innym trwa do dziś. O jakie miejsce pytam i - jako bonus - czy można jakoś nazwać ludzi, którzy tam zginęli?

• Nie słyszałem, żeby Nazino stała się półwyspem, ponadto historia, która się tam wydarzyła, miała miejsce prawie 30 lat po tej, o którą zapytałem w zagadce. Skala tragedii była dość podobna na obu wyspach.

Jako podpowiedź powiem, że szukać warto na południe od równika. A co do nazwy ludzi, to chodzi mi o dwie nazwy grup etnicznych, które znalazły się na wyspie.

No i dzięki za podsunięcie kolejnej ciekawej historii.

• Shark Island (niem. Haifischinsel) – dawna wyspa, obecnie niewielki, o powierzchni około 40 hektarów, półwysep przylegający do Lüderitz w Namibii. Jest półwyspem od 1906 roku, kiedy to połączono wyspę ze stałym lądem.

W latach 1904–1908 istniał tam niemiecki obóz koncentracyjny dla członków plemion Herero i Nama. Przez trzy lata istnienia obozu zmarło tam 3500 więźniów, a mieszkańcy obozu przymusowo pracowali przy budowie Lüderitz i lokalnych linii kolejowych.

Obóz na Shark Island cechował się szczególnym okrucieństwem. Średnia życia w obozie nie przekraczała kilku miesięcy. Niemal wszyscy więźniowie zginęli. Wyjątkowo drastyczny jest fakt, że ciała zamordowanych wrzucano prosto do morza. Często dryfowały one wzdłuż rozświetlonego nadbrzeża Lüderitz, na którym w piwiarniach i restauracjach bawili się Niemcy.

„W 1904 r. lud Herero na terenie ówczesnej Niemieckiej Afryki Południowo-Zachodniej (dzisiejsza Namibia) powstał przeciwko niemieckim władcom kolonialnym. Kiedy Niemcy brutalnie zgnietli powstanie, w ślady Herero poszedł lud Nama. Ich powstanie również zostało zdławione”

Wszystko zaczęło się w epoce kolonialnej, gdy na będących pod zarządem Niemiec terenach Afryki Południowo-Zachodniej, wybuchły powstania tamtejszej ludności. Bunty plemion Herero i Nama zostały brutalnie stłumione, a ocalałych stłoczono w obozach. Najgorszy znajdował się na półwyspie zwanym Wyspą Rekinów lub „wyspą śmierci”. W ciągu sześciu miesięcy 80 proc. więźniów zginęło.

Na półwyspie Shark Island (Wyspa Rekinów), zwanym również „Insel des Todes” („wyspą śmierci”), zginęło od 1000 do 3000 osób, dokładna liczba nigdy nie była znana

Jest nazizm , rasizm półwysep , wyspa początek wieku i liczba zmarłych. Chyba trafiłem :)

• To państwo jest w ponad 70% krajem górzystym.

Obecny system rządów jest parlamentarny choć do początku XX wieku a w sumie do lat 30-stych to państwo było kolejno księstwem, republiką i królestwem.

Choć leży dość daleko od naszych granic to na przełomie VI i VII wieku napłynęły tu słowianie , konkretnie plemiona.

• Albania, chociaż najpierw myślałem, że Bułgaria, tylko tam pomiędzy republiki nie było :P

Drobna porada, gdy coś kopiujesz tutaj. Wrzuć najpierw wszystko w notatnik, on usuwa całe formatowanie czcionki. Z notatnika skopiuj na forum i voila.