Miasto zmieniło nazwę znacznie później niż Duszanbe. Nie ma czeskiego błędu
Gdyby wytyczyć prostą linię na mapie pomiędzy miastami, o których mówiłem, połowa wypadłaby na Półwyspie Jukatan.
Miasto zmieniło nazwę znacznie później niż Duszanbe. Nie ma czeskiego błędu
Gdyby wytyczyć prostą linię na mapie pomiędzy miastami, o których mówiłem, połowa wypadłaby na Półwyspie Jukatan.
A Harare (stolica Zimbabwe)? Nie mam teraz możliwości sprawdzenia odległości, ale jest takie miasto w Wielkiej Brytanii i jest taki utwór Uriah Heep... Tylko nawet na oko mi się odległości nie zgadzają trochę
Edit: przecież pytałeś o amerykańskiego piosenkarza a Uriah Heep brytyjskie Mój błąd, post w sumie do usunięcia.
Bogota i Santa Fe!
Nie miałem pojęcia że Bogota nie jest nazwa od zawsze, ani że poza Azją da się otrzymać takie odległości :-p
Pięknie Zolw - o Bogotę mi chodziło. Pisałeś te Magdalenki i Wołominy, to skierowałeś moje myśli na Medellin, następnie na Bogotę, spojrzałem na Wikipedię i zauważyłem, że nazwa się zmieniła Jeśli rozwiązałeś zadanie w całości, to podaj resztę, jeśli nie - to ja podam, no i czekam na kolejne zadanie
Piosenka Bon Jovi, chyba była też polska wersja z ale raczej z niskiej półki... Odległość do Patagonii brałem na oko :-p
To mam coś dużo prostszego też związanego ze zmianami nazwy. W XX wieku to miasto zmieniło nazwę 'tylko' dwa razy, jednak przez ostatnią dekadę zmienia ją 6 razy rocznie.
Edit: Uściśle trochę te zmiany nazwy, chodzi o to że na 6dni w roku (dni nie po kolei), miasto oficjalnie przyjmuje inną i chyba bardziej znaną nazwę.
Edit2: A propos demografii, to w krótkim czasie jego populacja zmniejszyła się ok. 300-krotnie (wg. Wikipedii). Gdzieś czytałem, że w jednej z dzielnic przetrwały 4 (nie pamiętam osoby czy rodziny), co było przedstawiane jako zadziwiająco dobry wynik.
Podam tę mniej popularną nazwę: Wołgograd. Przynajmniej to zasugerowało mi Google, gdy zapytałem o "miasto, które zmienia swoją oficjalną nazwę na 6 dni w roku".
Podam tę mniej popularną nazwę: Wołgograd. Przynajmniej to zasugerowało mi Google, gdy zapytałem o "miasto, które zmienia swoją oficjalną nazwę na 6 dni w roku".
I tak myślałem że to wiedza ogólna... Ale skoro tak google twierdzą to musi być prawda. Zadajesz
To wróćmy do wysp. Ta, o którą spytam, jest otoczona przez inne, znacznie mniejsze wyspy, spośród których jedna ma nazwę identyczną z kontynentem (oczywiście dość odległym od obu wysp). Wyspy te należą do innego państwa niż główna wyspa.
Średnia temperatura na głównej wyspie jest wyższa w lutym niż w lipcu.
Jeden z błogosławionych przez św. Jana Pawła II Polaków zmarł na tej wyspie, zajmował się chorymi na trąd.
Proszę o podanie nazwy wyspy głównej oraz - jeśli się uda - o podanie nazwiska błogosławionego.
Nie ma takiej wyspy co ma identyczną nazwę jak kontynent.
Nie ma takiej wyspy co ma identyczną nazwę jak kontynent.
Mylisz się.
zelandia...
Geolodzy argumentują swoją tezę tym, że budowa geologiczna Zelandii znacznie różni się od otaczającej ją skorupy oceanicznej. Jej materiał geologiczny pochodzi z tej samej masy. Jest też wyraźnie oddzielona od Australii, co udowadniają pomiary satelitarne.
Definicja kontynentu mówi, że to duży obszar lądu, rzędu kilku milionów kilometrów, który ze wszystkich stron otaczają morza i oceany. W geotektonice i geomorfologii do kontynentów zalicza się też szelfy kontynentalne, czyli podwodne przedłużenie kontynentu aż do tzw. stoku kontynentalnego, czyli miejsca gwałtownego nachylenia sięgającego w głębie.
Obecnie uznawanych jest sześć kontynentów: Afryka, Ameryka Południowa, Ameryka Północna, Antarktyda, Australia oraz Eurazja. Czy będziemy mieli kolejny? - Zakwalifikowanie Zelandii jako nowy kontynent bardziej należycie opisuje geologię tej części kuli ziemskiej – podkreślił Mortimer.
W dziwnym kolorze mi się skopiowało z netu;-)
Coś mi się żle skopiowało z netu.Ale jest artykuł o tym, ZELANDIA I NOWA ZELANDIA
TO goggle też się myli bo nie znajduje.
Australia - strzelam
Błędny strzał. Moje pytania układam zazwyczaj tak, by nie dało się odpowiedzieć po prostym wpisaniu w Google.
zelandia...
Ciekawe spostrzeżenie, ale nie o to chodziło w moim pytaniu. Kontynent i wyspa leżą daleko od siebie, identyczną mają tylko nazwę.
To bedziemy strzelać, Europa?;-)
Powtórzę: proszę o podanie nazwy wyspy głównej oraz - jeśli się uda - o podanie nazwiska błogosławionego. Strzał celny.
A to nie ta Europa jest główną wyspą?
"Ta, o którą spytam, jest otoczona przez inne, znacznie mniejsze wyspy, spośród których jedna ma nazwę identyczną z kontynentem (oczywiście dość odległym od obu wysp)."
Nie, odgadnięta została jedna spośród innych, ale nie główna. Brakuje również odpowiedzi na pytanie o błogosławionego.
Skoro nikt nie umie czytać ze zrozumieniem...
Madagaskar i bł. Jan Beyzym?
Poprawnie, zadajesz