Geograficzny

• Przepraszam, za zahamowanie quizu, ale całkowicie mi umknął. Postaram się zapytać w miarę łatwo, aby nie przeciągać ;)

Mój bohater jest wyspą. W rankingu największych 10 wysp świata znajduje się gdzieś w okolicach innej wyspy, która swą nazwę otrzymała od nazwiska jednego ze znanych odkrywców. Dawno, dawno temu, ale na prawdę bardzo dawno temu nasza wyspa nią nie była, bo była po prostu częścią ówczesnego superkontynentu. Należała do subkontynentu innego niż ten, w pobliżu którego znajduje się obecnie.

Wyspa z naszej zagadki ma bardzo specyficzny ekosystem. Ewoluował on we względnej izolacji co spowodowało, że 90% dzikiej przyrody naszej wyspy nie występuje nigdzie indziej na świecie! ;)

O jaką wyspę chodzi?

Za dnia szeregowy pracownik supermarketu, a nocą trener Borussii Dortmund i galaktyczny kłusownik!

"Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na kije i kamienie." - Albert Einstein

• Tak, Nerthil dokładnie :)

Twoja kolej teraz!

Za dnia szeregowy pracownik supermarketu, a nocą trener Borussii Dortmund i galaktyczny kłusownik!

"Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na kije i kamienie." - Albert Einstein

• Pewnie będzie za proste ale jedziemy:

W miejscu gdzie rzeka Czarna X łączy się z rzeką Białą X, tworząc rzekę po prostu X ma miejsce zbieg 3 historycznych granic.

Miejsce to dla Polaków symboliczne, często błędnie nazywane Trójkątem, popadło w nieużytek, choć kiedyś było atrakcją turystyczną, zwłaszcza dla sąsiadów z Zachodu.

Obecnie w miejscu tym stoi obelisk, a Miasta ościennie poprowadziły i prowadzą w to miejsce ścieżki rowerowe.

Istnieje również plan na stworzenie tarasu widokowego na nieczynnym moście kolejowym oraz rewitalizacji miejsca.

Jak nazywa się rzeka X i o jakim miejscu mowa?

• Dla mieszkańców aglomeracji śląskiej i Zagłębia pewnie łatwiejsze :)

Chodzi o Trójkąt Trzech Cesarzy w Sosnowcu/Mysłowicach (zależy jak interpretować) u zbiegu Białej i Czarnej Przemszy?

Edited once, last by Peper_SMT* ().

• A więc ja również zadam pytanie o miejsce historyczne w naszym kraju.

Mianowicie chodzi o wyspę, której dwuczłonowa nazwa mogłaby sugerować, że jest wyspą rzeczną. Jest ona jednak największą z pięciu wysp na jeziorze, którego nazwa pochodzi od drugiego członu nazwy naszej bohaterki. Zarówno nasza wyspa, jak i jezioro na którym się znajduje leżą na terenie Parku Krajobrazowego o nazwie identycznej jak drugi człon nazwy naszej zagadki.

Pierwsze pisane źródła dotyczące naszej bohaterki pochodzą z bulli papieża Innocentego II z 1136r. Obszerne relacje o wyspie można znaleźć również w Kronice Śląska z XIII w. Mimo to wszystko wskazuje, że historia naszej bohaterki zaczęła się dużo, dużo wcześniej - była zamieszkiwana w neolicie (młodszej epoce kamiennej) czyli wcześniej niż 1800 r. p. n. e. :)

Wyspa, o której mowa jest jednym z najważniejszych miejsc historii Polski. Swego czasu była nawet jednym z głównych ośrodków obronnych i administracyjnych naszego kraju, a także jest prawdopodobnym miejscem jednego z najbardziej popularnych aktów historycznych związanych z wiarą chrześcijan w Polsce.

W wyniku szeroko zakrojonych prac naukowych założono na wyspie rezerwat archeologiczno-historyczny z najcenniejszymi i najstarszymi obiektami we wcześniej wspomnianym Parku Krajobrazowym, obejmujący jezioro jak i jego otoczenie.

Proszę podać dwuczłonową nazwę naszej wyspy?

• Tak, dokładnie Qnick - woja kolej! :)

• Mowa będzie o pewnym szczycie. Położony na granicy dwóch Państw. Dla jednego z tych Państw jest to najwyższy szczyt. Szczyt ten jest również najwyższym szczytem pasma górskiego w którym się znajduje. Na szczycie znajduje się kilka budowli, jedna jest dość charakterystyczna złożona z dwóch dysków. O jakim szczycie mowa?

"Po co robić dolne partie pleców? Laski na to nie lecą..." ~Paulo Coelho

:whocares:

• Pewna spora, bo około dwa razy dłuższa od Wisły, rzeka w porze deszczowej robi dwie ciekawe rzeczy. Wylewa wtedy tworząc jedne z największych bagien na świecie (ten zalewany teren ma swoją nazwę, o nim i niezliczonych krowach które tam się pasą trochę w swojej książce pewien polski podróżnik). Dodatkowo podczas tej pory przez jeden ze swoich dopływów przelewa się do innej, dużo większej rzeki (a dokładniej to do dopływu tamtej rzeki), i jest to największe tego typu zjawisko na świecie. O jaką rzekę chodzi?

• Zostaniemy w temacie rzek

Nad jedną z rzek (znanej na całym świecie, nadjłuższej na swoim kontynencie) nie wybudowano żadnego mostu.

Choć rzeka ta w niektórych miejsach jest ekstremalnie szeroka, nie to było przyczyną zaniechania budowy nad nią mostów.

Jedyny most drogowy (o znaczeniu transportowym i niepodatności na wylewy rzeki), rozciąga się nad jej największym dopływem, tuż przy łączeniu się obu rzek.

Aby dodać trochę trudności do zagadki, proszę o nazwanie rzeki oraz wspomnianego mostu nad jej dopływem.

• Amazonka?

dopływ Purus?

Most nie wiem Jembatan? :D Nerthil ?

pudło

widzę natomiast że zjadłem jedno dość istotne słowo w pytaniu za co przepraszam:

"Jedyny most drogowy (o znaczeniu transportowym i niepodatności na wylewy rzeki), rozciąga się nad jej największym dopływem, tuż przy łączeniu się obu rzek"

Chodzi o największy dopływ lewobrzeżny