Tak, to on
Twoja kolej.
Tak, to on
Twoja kolej.
Hollywoodzki aktor pochodzący z Nowej Zelandii. Trzy lata z rzędu nominowany do Oscara z czego w "środkowym" roku zgarnął nagrodę.
Grał m.in matematyka, wojownika, postać biblijną oraz greckiego boga.
Russell Crowe
Taika Waititi
Aktorka pochodząca z Wielkiej Brytanii, która otrzymała jeden z brytyjskich orderów. Związana była ze sławnym reżyserem.
Anna Wintour
Niestety nie.
Helena Bonham Carter?
Zgadza się.
nie wiem czy wystarczająco znany i lubiany, ale spróbujemy
Youtuber, z wykształcenia chemik, jego kanał dotyczy głównie rzeczy związanych z nauką. Swego czasu grał w koszykówkę, występował w rozgrywkach ligowych (choć nie na najwyższym szczeblu). O kim mowa?
Dawid Myśliwiec
Oczywiście
Osoba ta urodziła się i zmarła (w wieku lat 60) w Warszawie. Żyła wyłącznie w XX wieku. Rodzice posiadali korzenie serbskie, rumuńskie i włoskie. Patronuje liceom m.in. w Warszawie, Wrocławiu czy Sopocie. Za swoich szkolnych osoba ta ćwiczyła m.in. pływanie, tenisa czy ping-pong.
Agnieszka Osiecka
Btw. wołoskie, nie włoskie
Trochę mało tych liceów w Sopocie
Dobrze, Twoja kolej
Zmarły w ubiegłym roku historyk, zajmujący się głównie XX wiekiem, zwłaszcza Litwą, Litwinami i Wileńszczyzną. Autor z (szerokiego) kręgu Kultury Paryskiej.
Krzysztof Tarka?
Krzysztof Tarka?
Prawidłowo, szczerze powiedziawszy, myślałem, że trochę trudniejsze dałem
Krzysztof Tarka?
Prawidłowo, szczerze powiedziawszy, myślałem, że trochę trudniejsze dałem
Już tłumaczę jak udało się tak szybko... Znalazłem stronę ze spisem wszystkich autorów Kultury Paryskiej. Super się składało, bo byli ułożeni alfabetycznie i na start podane były ich daty narodzin i śmierci, a że zacząłem od końca to szybko dotarłem do "T", no a później zweryfikowałem pozostałe informacje już dla konkretnego przypadku p. Krzysztofa
Oto moja: o kim mowa?
Absolwent UJ, dziennikarz, scenarzysta, pisarz. W tym roku będzie miał okrągłe urodziny. Urodził się w miejscowości gdzie znajduje się szkoła policyjna.
Miał proces o zniesławienie innego znanego absolwenta UJ, jednak bohater naszej zagadki proces wygrał i uznano, że nie obraził drugiego absolwenta.