Historyczny

• Okej to zadaję.

Wiadomo, że w czasie II wojny światowej rannych było całe mnóstwo, często trzeba było przetaczać krew, a dostęp do niej był mocno ogarniczony. Podczas walk na pacyfiku wymyślono więc zastępstwo dla krwi. Co przetaczano żołnierzom w momencie, gdy krwi po prostu nie było ?

• Miasto te zostało wyzwolone na początku maja 45r.

jednak władzę administracyjną Polacy przejęli od Niemców dopiero 5 miesięcy później.

Jakie to miasto, dlaczego władzę przejęto tak późno , choć przygotowania do przejęcia były miesiąc przed wyzwoleniem.

• Wrocław? To chyba jedyne polskie miasto zdobyte dopiero w maju?

A z przekazaniem włączy... Hmm znalazłem że już 13 kwietnia z Krakowa do Wrocławia wyruszyła grupa rekonansowa, a po wyzwoleniu 6 maja była trójwładza. A władze przejęli tylko Polacy po Poczdamie, Rosjanie zostali jedynie jako doradcy....

• Wrocław? To chyba jedyne polskie miasto zdobyte dopiero w maju?

Nie zapominaj kto zadał pytanie :) Szukałbym bliżej ujścia Odry :P Szczecin 5 lipca został przejęty, a zdobyty końcem kwietnia bardziej niż początkiem maja. Szukałem Świinoujście, Police, Pyrzyce, Szczecinek i Myślibórz, a także Kołobrzeg, Koszalin i Gryfino. Wszystko w sumie wcześniej zajęte.

• No właśnie zaczalem sprawdzanie od Szczecina :-p

Ale znalazłem coś takiego

https://historiamniejznanaizap…rzez-wladze-polskie-1945/

Z tego wynika że Świnoujście zdobyte 5 maja, a administracja przejęta w 6 października.

Edit: Wikipedia potwierdza 5 maja.

W Poczdamie nie ustalili dokładnie przebiegu granicy w okolicy Gryfina i Świnoujścia, a zrobili to dopiero Polacy i Rosjanie we wrześniu, po czym Świnoujście trafiło do Polski.

• W dawnych czasach dowódcy czesto stawali na czele armii i ginęli razem ze swoimi żołnierzami jak na przykład Abd Ar-Rahman pod Poitiers, Harold II pod Hastings, Jan Ślepy pod Crecy, o Urlichu von Jungingenie nie wspominając. Jednak z czasem to się zmieniło i śmierć dowódcy na polu walki stała sie raczej rzadkością. W związku z tym, czy w czasie II wojny światowej któryś z niemieckich marszałków zginął z rąk nieprzyjaciela? Jeśli tak to w jaki sposób? Oczywiście proszę nie liczyć egzekucji wyroków sądu oraz mniej lub bardziej samodzielnych samobójstw.

• Z 27 feldmarszałków przedstawionych tu: https://pl.wikipedia.org/wiki/…w_niemieckich_(III_Rzesza) 7 zmarło w czasie wojny (tzn. do kapitulacji III Rzeszy):

von Kluge - samobójstwo/morderstwo

von Bock - zginął w ataku brytyjskiego samolotu szturmowego

von Witzleben - wyrok nazistowskiego sądu

von Reichenau - udar mózgu

von Bohm-Ermolli - zmarł z dala od frontu, poza tym marszałkiem był tylko tytularnie

Rommel - samobójstwo

Model - samobójstwo

Fedor von Bock też nie zginął w czasie walki, bo od 1942 nie dowodził wojskiem (został odsunięty), to był chyba po prostu nalot.

• No, tak czy inaczej, z królem Janem pod Crecy nie porównywałbym go :)

Pewne wielkie państwo miało krótki żywot, było niepodległe przez około 100 lat, w XV i XVI wieku. Miało dwie stolice, jedna z nich dała nazwę jeszcze większemu terytorium, a druga stała się pierwszym miastem zdobytym przez najeźdźców na nowym kontynencie. Poproszę nazwę państwa i obu stolic.

• Próbowałem naciągnąć państwo Azteków, ale nijak nie pasowało... Ale Chanat Syberyjski pasuje lepiej:

Istniał 1490-1589

Stolice:

-Czyngi-Tura (dzisiejsza Tiumeń), pierwsze rosyjskie miasto na Syberii.

-Kaszłyk (Sibir)...

• O okolicach pewnego miasta w czasie niespełna 1000 lat rozegrały się trzy wielkie bitwy. Zwycięzca pierwszej ma coś wspólnego z Mieszkiem I, zwycięzcę drugiej można skojarzyć z Hefajstosem natomiast zwycięzcę trzeciej z Kostrzynem nad Odrą. Co to za miasto i o jakie bitwy chodzi?

• Poitiers. Pierwsza bitwa w 507 r., zwyciężył Chlodwig, który tak jak Mieszko był pierwszym ochrzczonym władcą swojego państwa. Druga bitwa w 732 r., zwyciężył Karol zwany Młotem, który to przydomek można skojarzyć z Hefajstosem. Trzecia bitwa w 1356 r., zwyciężył Edward zwany Czarnym Księciem. Miał on herb, na którym były złote lilie w niebieskim polu i złote lwy w czerwonym. Kostrzyn nad Odrą miał po wojnie pół białego orła na czerwonym tle i jakąś rybę w niebieskim, więc mają podobne kolorystycznie tło herbowe.

• Mieszka i Chlodwiga poza chrztem łączy coś jeszcze. Do tego duetu mógłbym dodać innych wybitnych władców, np. Olgierda Giedymowicza z Litwy. Szukałem jeszcze następnych i znalazłem, jednak podanie ich wskazałoby również jak sądzę rozwiązanie :)