Poprawnie, Twoja kolej
Historyczny
-
- Nauka
- Quiz
- SPIN DOKTOR
-
-
Opowiem wam pewną historię. Pewnego czerwcowego dnia, ponad sto tysięcy ludzi dowodzonych przez księcia i cesarza zaczęło się wzajemnie mordować. Wieść o wyniku bitwy szybko dotarła do pobliskiego miasta w których pewien kupiec (według niektórych wersji jego sługa) wyruszył do stolicy swojego państwa. Podróż miała kosztować ponad dwa tysiące funtów, co w owym czasie było majątkiem. W każdym razie pewne jest że osoba o którą pytam zaledwie dwa dni po bitwie znajdowała się w stolicy zwycięskiego państwa, znała jej wynik i umiała wykorzystać tą informację. Według niektórych źródeł zainwestowała cały majątek w obligacje, według innych rozpuszczała także plotki o klęsce by obniżyć cenę kupowanych obligacji. W każdym razie następnego dnia gdy dotarł kurier z oficjalną informacją o wyniku bitwy, kupiec stał się bogatszy o przeszło milion funtów. Kto był wymienionym kupcem, bo postacie cesarza i księcia są chyba oczywiste.
-
Nathan Rotschild?
-
Dokładnie tak, chodziło o to jak zarobił fortunę po bitwie pod Waterloo.
-
Może tak nietypowo: w której bitwie zginęło najwięcej Polaków?
-
Licząc razem z cywilami to stawiał bym na powstanie Warszawskie.
-
No, można to i tak zinterpretować. Twoja kolej, chociaż na myśli miałem inną bitwę.
-
No, można to i tak zinterpretować. Twoja kolej, chociaż na myśli miałem inną bitwę.
Chodziło o Bzurę? Nie mam pojęcia też jak interpretować kampanię rosyjską Napoleona.
-
Nie, o Verdun
-
Nawet nie pomyślałem by szukać w pierwszej wojnie, najbliżej sprawdzałem Radzymin...
A wracając do zagadki. Swojego czasu sławne małżeństwo, dzisiaj byśmy powiedzieli że demaskatorzy (dobrze, durny żart biorąc pod uwagę co ich spotkało). Pośredniczyli w przekazywaniu bardzo cennych informacji, a tego że dotarły do odbiorcy nie dało się ukryć. Zostali złapani ponieważ danych było tak dużo, że zaczęto używać tych samych szyfrów jednorazowych do ich szyfrowania (no w sumie w takim przypadku słowo wielorazowe byłoby lepsze). Osoba, przekazująca im informacje po złapaniu została skazana na kilkanaście lat więzienia, a los naszych bohaterów był dużo gorszy.
-
Ethel i Julius Rosenbergowie? Strzał trochę, bo tych szyfrów nie mogę potwierdzić, ale reszta pasuje
-
Ethel i Julius Rosenbergowie? Strzał trochę, bo tych szyfrów nie mogę potwierdzić, ale reszta pasuje
Dobra odpowiedź, jak wpiszesz projekt venona to wyskoczy więcej o łamaniu radzieckich szyfrów jednorazowych.
-
No ja miałem tylko jedno skojarzenie z małżeństwem, które źle skończyło i współpracownikiem skazanym na kilkanaście lat więzienia, bierze się ono z Sensacji XX wieku po II wojnie światowej Bogusława Wołoszańskiego
Moje pytanie: Jeden z najwybitniejszych polskich generałów doby walk o niepodległość po I wojnie światowej, znakomity specjalista do spraw artylerii i twórca początków polskiej porozbiorowej kawalerii. Przypłacił życiem (zdrowiem, ale do końca życia się nie wyleczył) wierność Konstytucji i legalnie wybranym władzom. O kim mowa?
-
Tadeusz Rozwadowski?
-
Poprawnie, Twoja kolej
-
Pewien wybitny wódz wojskowy (może najwybitniejszy w historii) miał w swojej armii dowódcę który także wykazywał się wybitnymi zdolnościami. Potem jednak ich drogi się rozeszły, gdyż ten "podwładny" wsparł wrogów swojego dawnego wodza i później walczyli przeciwko sobie. Kresem ich potyczek była bitwa w której jeden z nich zginął, a drugi urządził pokonanemu uroczysty pogrzeb. Jak się nazywali obaj panowie?
-
Cezar i Tytus Labienus
-
Oczywiście Zadawaj
-
To też mam o dwóch wybitnych dowódcach wojskowych, ludziach, którzy potrafili w bitwach przesądzać o losach całych wojen, a walczyli przeciwko wrogom na niemal wszystkich granicach. Zginęli również na jednej wojnie, chociaż nie w tym samym miejscu i nie w tym samym roku, jeden w bitwie zwycięskiej, której nie przeżył, drugi życiem przypłacił klęskę.
Raz zdarzyło się, że: a) dowodzili razem, tzn. w jednej bitwie i po jednej stronie, b) mieli przewagę liczebną, c) było to pomiędzy największym zwycięstwem jednego z nich a największym zwycięstwem drugiego. Kto był ich wrogiem?
-
Państwo, które reprezentowali, niemal nigdy nie miało przewagi liczebnej w polu, a już zupełnie rzadko w czasach, w których żyli bohaterowie zagadki, niemniej jednak niewiele państw może poszczycić się tak wieloma zwycięskimi bitwami