Nie, mówiłem ze istotne są szczatki roślinne w węglu, pytanie jakie? Podpowiem ze ma to zwiazek z katarem siennym.
Historyczny
-
- Nauka
- Quiz
- SPIN DOKTOR
-
-
blisko, gdyby były odciski roślin, można by tak to zbadać, ale nic takiego nie ma, choć trop w strone organizmów jest dobry.
Nie, mówiłem ze istotne są szczatki roślinne w węglu, pytanie jakie?
Misiu, to się zdecyduj, czy one są, czy ich nie ma. Z zadania za cholerę nie wynikają totalnie żadne organizmy, a quiz to nie jest "co poeta miał na myśli" - jeśli odpowiedź na pierwotne pytanie jest prawidłowa, to powinieneś ją uznać lub stwierdzić, dlaczego moja odpowiedź jest nieprawidłowa.
-
Nie znam sie na tym na tyle zeby ocenic czy to możliwe ze dobrze odpowiedziałeś kotku. Nie o to mi chodziło, a pytanie zwiazane jest z tematem roślin, a metoda wyłapana w TV. Skojarzenie powinno pomóc z odp. A temat jest ciekawy i błądzic jest rzeczą ludzką, ważne by do celu dojść.
-
Nie o to mi chodziło
Tego się domyśliłem, ale na pierwotne pytanie odpowiedziałem, nie potrafisz ocenić czy poprawnie...
Zmień więc pytanie tak, żeby moja odpowiedź nie pasowała do pytania, wtedy być może dojdę do prawidłowej odpowiedzi.
Datowanie. Jest kamień - zlepieniec fliszowy z kawałkami węgla. Jak ustalić kiedy węgiel powstał? Chodzi o nazwę metody.
edit: Tutaj podpowiem ze to nie ma byc pokład węgla jak na śląsku tylko zlep różnych skał powstałych w różnym czasie - coś jak beton. Pytanie jak ustalić wiek konkretnie węgla, tu się trzeba skupić na konkretnej metodzie o której myślę.
Nic tu nie ma o żadnych roślinach. Ponieważ flisz jest skałą osadową, a do datowania takich metoda rubidowo-strontowa się nadaje, to sądzę, że moja odpowiedź powinna zostać zaliczona.
-
Nic tu nie ma o żadnych roślinach.
Węgiel niby z czego powstaje? Skały fliszowe, zlepieńce z węglem to zlepy pokruszonych skał różnego wieku, i chodzi o usalenie wieku węgla. Nie chodzi o wiek skały czym np 20mln lat. Wątpie by dało sie inaczej datowac skały niż badając leży jest pod, a co nad lub zawiera mikroskamieniałości, w koncu flisz powstał w morzu.
-
Wątpie by dało sie inaczej datowac skały niż badając leży jest pod, a co nad lub zawiera mikroskamieniałości, w koncu flisz powstał w morzu.
Na jakiej podstawie odrzucasz datowanie bezwzględne?
-
Chwila bo czegoś nie rozumiem, jak chcesz mi coś udowodnić to mi to udowodnij, że masz rację, a nie masz pretensje że nie zaliczam odpowiedzi. Podaj przykłady skutecznych badań tego typu, prace, itp. Ja mam teraz studiować metodę, nie jestem profersorem... jest pewna specyficzna metoda, o której mało ko słyszał i dobrze, bo to o to chodzi, zeby ktoś zdeterminowany znalazł o co pytam . Zajmij się analizowaniem kataru siennego, skąd sie bierze itp, zamiast wciskać mi czegoś czego nie mam zamiaru uznać i basta.
-
Zadałeś pytanie: "Jak ustalić kiedy węgiel powstał?" Odpowiedziałem. Odrzuciłeś odpowiedź nie dlatego, że jest nieprawidłowa, tylko dlatego, że metoda, którą wybrałem, nie jest tą metodą, o której Ty myślałeś. Prawdopodobnie na Twoje pytanie istnieje więcej niż jedna odpowiedź, względnie pytanie jest nieprawidłowo (za mało szczegółów) zadane.
https://en.wikipedia.org/wiki/…%E2%80%93strontium_dating
Na dole masz prace, chcesz, to sobie poczytaj. Mnie wystarczy to: The rubidium-strontium dating method is a radiometric dating technique, used by scientists to determine the age of rocks and minerals from their content of specific isotopes of rubidium (87Rb) and strontium (87Sr, 86Sr).
-
Niestety... wiedziałem ze tak bedzie juz od poczatku w pierwszym pytaniu...
Pytanie jak ustalić wiek konkretnie węgla, tu się trzeba skupić na konkretnej metodzie o której myślę.
Musisz się z tym przespać na spokojnie. Mogę tylko pocieszyć, że na Wikipedii jest o tym artykuł i sam nie jestem przekonany co do tej metody, ale tak mowili w programie
-
Niestety... wiedziałem ze tak bedzie juz od poczatku w pierwszym pytaniu...
Pytanie jak ustalić wiek konkretnie węgla, tu się trzeba skupić na konkretnej metodzie o której myślę.
Musisz się z tym przespać na spokojnie. Mogę tylko pocieszyć, że na Wikipedii jest o tym artykuł i sam nie jestem przekonany co do tej metody, ale tak mowili w programie
No właśnie nie trzeba się skupiać na jakiejś metodzie, bo można użyć przykładowo tej, którą ja podałem. Jeśli uważasz, że nie, to mi to udowodnij. W dupie mam czy jest o tym artykuł, czy go nie ma. Jeśli zadajesz pytanie i dostajesz odpowiedź, to albo ją uznajesz, albo obalasz, ale piszesz dlaczego. A nie, że Ty znasz inną odpowiedź, że nie będziesz sprawdzał albo że nie jesteś profesorem. Czasami pytanie ma więcej prawidłowych odpowiedzi, a czasami jest źle postawione.
Pisanie, że "trzeba się skupić na konkretnej metodzie, o której myślę" jest wyjątkowo bezczelne. To może zadam takie pytanie w quizie historycznym: "Myślę o wydarzeniu historycznym. Proszę podać nazwę." Pytanie tak postawione byłoby nawet regulaminowe.
-
Prędzej Zolwowi bym uznał, bo izotpami bada się skały magmowe i metamorficzne, gdyz minerały powstają po krystalizacji magmy lub rekrystalizacji. Węgiel powstaje inaczej z szczatków roślinnych więc oczywiste że trzeba iść w tym kierunku. Wyjątkiem jest uwęglenie zwiazane z kontaktem skał osadowych bogatych w C z magmowymi gdzie moze powstac grafit i antracyt, a to nie to samo.
W dupie mam czy jest o tym artykuł, czy go nie ma.
W dupie masz raczej fakty, o zdaniu innych nie wspomnę, nie czytasz wskazówek? Od dawna było ustalone że chodzi o pewną formę skamieniałości. Miło się kłócić z kimś inteligentym, ale niekoniecznie z bucem, ,,który wie bardziej,,, także przystopuj bo obrażasz mnie od 102 posta kotku.
Oto nowa wersja pytania:
Jak wydatować względnie zlepieniec fliszowy z kawałkami węgla, jeżeli:
- w kawałkach węgla ze skały nie ma widocznych gołym okiem odcisków roślin i zwierząt
- węgiel nie ma formy krystalicznej i jest brak minerałów
- kawałki węgla pochodzą ze skruszenia dawnych pokładów i ich scementowania.
- niektórzy na forum dostali ataku alergii po przeczytaniu pierwotnej wersji pytania.
- przy pomocy tej metody można zbadać archeologicznie gęstość zaludnienia badając obecności upraw.
-
Prędzej Zolwowi bym uznał, bo izotpami bada się skały magmowe i metamorficzne, gdyz minerały powstają po krystalizacji magmy lub rekrystalizacji.
https://pl.wikipedia.org/wiki/…5_rubidowo-strontow%C4%85
"Metoda ta jest użyteczna do datowania skał magmowych i osadowych o wieku ponad 100 mln lat." - Magmowe i metamorficzne, powiadasz? Tu masz osadowe.
Węgiel powstaje inaczej z szczatków roślinnych więc oczywiste że trzeba iść w tym kierunku.
Otóż nie, a przynajmniej niekoniecznie.
W dupie masz raczej fakty, o zdaniu innych nie wspomnę, nie czytasz wskazówek?
Jest zadanie. Jeśli nikt nie zna odpowiedzi, podaje się wskazówki, podpowiedzi, ale one nie mogą zawężać zakresu możliwych odpowiedzi. Po prostu spieprzyłeś pytanie i teraz próbujesz się wykręcać. Poziom Spin Doctora, widzę, że zbyt wiele miałeś z nim kontaktu...
Moja odpowiedź była prawidłowa na pierwotne pytanie. Po prostu niektóre skały da się datować na wiele różnych sposobów.
Oto nowa wersja pytania:
- w kawałkach węgla ze skały nie ma widocznych gołym okiem odcisków roślin i zwierząt
- niektórzy na forum dostali ataku alergii po przeczytaniu pierwotnej wersji pytania.
- przy pomocy tej metody można zbadać archeologicznie gęstość zaludnienia badając obecności upraw.
Chodzi o datowanie pyłkowe?
Miło się kłócić z kimś inteligentym, ale niekoniecznie z bucem, ,,który wie bardziej,,, także przystopuj bo obrażasz mnie od 102 posta kotku.
Musiałbym przyjąć, że jesteś w stanie zrozumieć obrazę, a mam spore wątpliwości, patrząc na prezentowany przez Ciebie poziom dyskusji, misiu. "Bucem, który wie bardziej" możesz być ewentualnie Ty sam, ponieważ:
1) Zmieniasz zadanie w czasie jego trwania tak, by prawidłowa odpowiedź nie mogła nią pozostać.
2) Nie potrafisz się przyznać do ewidentnego błędu.
3) Zadajesz pytanie, a później twierdzisz, że się nie znasz na problematyce.
4) Nie dość, że się nie znasz, to jeszcze nie chcesz się doedukować, pomimo że się nie znasz.
Popierdywałeś coś o błądzeniu, to sprawdź sobie końcówkę tego powiedzenia. Tą o pozostawaniu w błędzie.
-
-
Chodzi o metodę palinologiczną.
Nie mój problem że nie umiałeś wcześniej skojarzyć. Przeczytałeś zdanie na wikipedii o wzmiance z skłacha osadowych i wszystkie rozumy pozjadałeś i cała swoją argumentacje o to opierasz, to się w końcu przewrócisz i rozwalisz....
Popierdywałeś coś o błądzeniu, to sprawdź sobie końcówkę tego powiedzenia. Tą o pozostawaniu w błędzie.
Dzwon dzwoni, bo jest wewnątrz pusty.
-
Reguły odpowiedzi określa pytający, a nie odpowiadający.
Jesteś pewien? Powyżej pisałem, do czego to prowadzi - do odpowiadania na zasadzie "co poeta miał na myśli". Podałem nawet przykład takiego pytania: "Myślę o wydarzeniu historycznym. Proszę podać nazwę." W quizy działu Nauka na forum OGame bawię się od przeszło 15 lat, widziałem i sam zadawałem pytania, na które było wiele odpowiedzi, w tym takie, które mi do głowy nie przyszły, gdy układałem pytanie. Wtedy sam stwierdzałem, że pytanie było zbyt szerokie i uznawałem odpowiedź. Nie wmówisz mi, że autor pytania może sobie dowolnie uznawać odpowiedź za prawidłową lub nie, bez podania jakiegokolwiek logicznego argumentu.
I jeszcze te bezsensowne obrazy, bo ktoś śmiał zakwestionować twoją odpowiedź.
Błędne wnioskowanie.
===
Ok, następne pytanie.
Dwaj przyrodni bracia rządzili strategicznie położonym krajem. Starszy umarł, młodszy jeszcze żyje, chociaż już nie rządzi. Nosili nazwiska ojca jednego i zarazem przybranego ojca drugiego oraz matki obu, bo rodzice ślubu nie mieli (zawarli go, gdy starszy z braci był już prawie dorosły). Starszy z braci rządził krajem (sprawując różne stanowiska, m.in. premiera) przez okres około 4 razy dłuższy niż młodszy. Proszę o podanie obu nazwisk braci.
-
Kiedyś pisałeś o nadętym EGO doktorka, przemyśl swoje zachowanie i złośliwości. Tak się składa że traktowałem cie z szacunekiem na który jak widać nie zasługujesz. Sam prowokujesz i wciskasz mi coś na przekór, skoro już wcześniej jasno utorowałem swój pogląd. Czasami zadaję pytanie ogólne i tolerancja tego co uznaję jest bardzo duża, tego nie możesz zaprzeczyć, jak choćby fakt że uznałem kraje mimo że znowu zrobiłeś po swojemu i zliczasz trójki na dwa różne. Czasami jednak wymagam podania konkretnego terminu, który ma dla mnie znaczenie, i to jedynie dlatego, że uważam iz osoba która szuka lub to czyta się czegoś tam dowie nowego. Sam wczoraj nie mogłem tego zrobić, bo wróciłem zmęczony po stypie i powinienem był olać te głupoty z forum. Jeśli chcesz mnie więc jeszcze bardziej zirytować, to jesteś na dobrej ku temu drodze.
Oczywiście zapamiętam sobie twoje uwagi, ale to nie jest koncert życzeń i nie zawsze musi być po twojej myśli!
-
Sam prowokujesz i wciskasz mi coś na przekór, skoro już wcześniej jasno utorowałem swój pogląd.
Dobra, jeszcze raz. Na spokojnie. Jeśli uznaję, że odpowiedź jest prawidłowa, to powinieneś się nad tym pochylić, tymczasem Ty napisałeś mi, że nie jesteś profesorem, że to ja mam coś udowodnić itd. i że chodziło Ci o coś innego, czyli innymi słowy zlekceważyłeś moją odpowiedź, co jest po prostu niegrzeczne. Datować można na różne sposoby, tymczasem Ty zafiksowałeś się na własnej metodzie.
Z jednej strony piszesz: "Nie znam sie na tym na tyle zeby ocenic czy to możliwe ze dobrze odpowiedziałeś kotku.", z drugiej: "Wątpie by dało sie inaczej datowac skały niż badając leży jest pod, a co nad lub zawiera mikroskamieniałości, w koncu flisz powstał w morzu." Żeby móc wątpić, trzeba się jednak znać, inaczej moc tego zwątpienia jest, hmm... wątpliwa.
Jeśli wątpisz, chociaż się nie znasz, to podeprzyj to jakimś argumentem. Wyobraź sobie, że na pytanie 2+2 odpowiedziałem 4, a Ty mi odpowiadasz: Wątpię. Nikt Ci nie zabrania wątpić, ale poprzyj to czymś.
Czasami zadaję pytanie ogólne i tolerancja tego co uznaję jest bardzo duża, tego nie możesz zaprzeczyć, jak choćby fakt że uznałem kraje mimo że znowu zrobiłeś po swojemu i zliczasz trójki na dwa różne.
Krajów to Ty jeszcze nie uznałeś, coś tam masz wrzucić w poniedziałek. Zresztą tam pretensji nie mam, pytanie było dziwne, niezrozumiałe dla mnie, zrobiłem myślę, że jego większość, ale nie mam pretensji do zaliczenia odpowiedzi, bo raczej nie jest kompletna.
Czasami jednak wymagam podania konkretnego terminu, który ma dla mnie znaczenie, i to jedynie dlatego, że uważam iz osoba która szuka lub to czyta się czegoś tam dowie nowego.
To zawrzyj to w pytaniu. Jeśli pytanie byłoby zadane tak:
to nie miałbym pretensji. Jednak pierwotnie dotyczyło wyłącznie jakiegoś datowania węgla.
===
Powtórzę pytanie:
Dwaj przyrodni bracia rządzili strategicznie położonym krajem. Starszy umarł, młodszy jeszcze żyje, chociaż już nie rządzi. Nosili nazwiska ojca jednego i zarazem przybranego ojca drugiego oraz matki obu, bo rodzice ślubu nie mieli (zawarli go, gdy starszy z braci był już prawie dorosły). Starszy z braci rządził krajem (sprawując różne stanowiska, m.in. premiera) przez okres około 4 razy dłuższy niż młodszy. Proszę o podanie obu nazwisk braci.
-
Fidel i Raul Castro?
-
Hehe, obu nazwisk braci, a nie nazwiska obu braci, ale jako że wskazałeś prawidłowo, to tylko dopowiem, że chodziło mi o Castro Ruz.
Twoja kolej
-
Listy pomiędzy kochankami bywają przyczyną problemów, szczególnie gdy wpadną w niepowołane ręce. Jeden z nich doprowadził do ścięcia autorki oraz powieszenia i poćwiartowania odbiorcy. Co więcej wyrok na autorce wykonano toporem a nie mieczem jak kilka lat wcześniej na jej kuzynce, zajmującej to samo stanowisko. Dlatego, co prawda czasy się zmieniają, ale pamiętajcie o kasowaniu historii połączeń oraz wiadomości na komunikatorach. Kim była autorka listu?