Biologiczny

• Hmm... dość trudne pytanie, rodzina psowatych ma 13 rodzajów: otocjon (1), urocjon (2-3), jenot (2), lis (12), pampasowiec (1), pakożer (1), wilczek (1), majkong (1), nibylis (6), lupulella - szakale poza złocistym i kaberu, które są wilkami (2), likaon (1), cyjon (1) i wilk (8). W nawiasach podałem, ile dany rodzaj ma współcześnie żyjących gatunków - występuje, czas teraźniejszy, więc odrzuciłem wymarłe gatunki i rodzaj wilczaków (nie mylić z wilczkami). Jak widać cała rodzina psowatych ma 40 gatunków łącznie, a pytasz o jej przedstawiciela, czyli jak rozumiem o rodzaj.

Upraszczając nieco systematykę mamy gromadę - ssaki, rząd - drapieżne, rodzinę - psowate, rodzaj - np. wilk, gatunek - np. wilk szary, podgatunek - np. wilk leśny. Podgatunki dopiero powinny dzielić się na odmiany. Wilk leśny jest opisywany jako podgatunek o "różnorodnym kolorycie, od barwy szarej, ciemnoszarej, żółto-szarej do czerwonawej", przy czym nie dzieli się na odmiany tylko na formy geograficzne - rozumiem to w ten sposób, że nie ma zmian genetycznych, a wyłącznie w różny sposób przystosowuje się, m.in. barwą sierści do otaczającego środowiska. Wtedy mielibyśmy wilka leśnego (canis lupus nubilus) w formie np. crassodon, fuscus i labradorius.

Prawdopodobnie odpowiedź jest błędna, ale wskaż mi, chociaż, który element pytania źle zrozumiałem.

• Jak widać cała rodzina psowatych ma 40 gatunków łącznie, a pytasz o jej przedstawiciela, czyli jak rozumiem o rodzaj.

Tak też napisałem że ma 40 gatunków.

Nie pytam o rodzaj tylko o dany gatunek rodzaju.

rodzaj - np. wilk, gatunek - np. wilk szary,

Co do odmiany to pytam o odmianę barwną , czyli kolor danego gatunku.

Podpowiedź:

Ssak tego rodzaju żyje w Polsce , jednak inny gatunek , niż ten o który pytam.

Pozdrawiam

m fox :)

• Brawo - powiedz szczerze co Cię nakierowało :)

Nazwy kolorów są różne więc zaliczam.

Występują trzy odmiany barwne lisa
    polarnego: niebieski, cienisty i biały.

Beżowy, cienisty ???

Jestem facetem i rozróżniam właśnie 3 kolory.

-Ładny

-Brzydki

-Może być.

Link do opisu, chyba lepszy niż ciocia Wiki i wujek Gogle.

https://wz.izoo.krakow.pl/files/WZ_2010_4_art10.pdf

Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy,
    Dział Ochrony Zasobów Genetycznych Zwierząt

• Brawo - powiedz szczerze co Cię nakierowało :)

"- Bo ten lis - wyjaśnił młody Indianin - może być przede wszystkim zwykłym rudym stworzeniem. Jeżeli tak, wart jest dziesięć do dwudziestu dolarów. Ale może to być również czarny lis - wtedy jest wart czterdzieści do sześćdziesięciu. Może być mieszaniec, półsrebrny, półczarny - wtedy można za niego dostać siedemdziesiąt dolarów do stu. I wreszcie...

- Prawdziwy srebrny! - przerwał chichocząc Mukoki.

- Tak, prawdziwy srebrny! - zakończył Wabi. - Mały okaz wart jest dwieście dolarów, większy - pięćset do tysiąca."

James Oliver Curwood, Łowcy wilków, Warszawa 1990, s. 55.

Teraz dopiero zauważyłem Twój nick, a później, że pod pozdrawiam specjalnie go powtórzyłeś :)

===

Ok, pytanie: Pewna ryba występuje tylko w jednym akwenie na świecie, którego lustro nie jest większe niż 10 metrów kwadratowych. Jego nazwa jest powiązana z kimś, kogo wyparł się każdy chrześcijanin, ale również z rybą, którą większość Polaków zjada ze smakiem 24 grudnia. O jaką rybę chodzi?

• Przez pewien czas sądzono, że w tym akwenie, gdzie jest mało tlenu, dużo soli i temperatura na poziomie powyżej 33 st. C jest jedynym elementem fauny, jednak później odkryto chrząszcze, które żywią się ikrą ryby, której dotyczy pytanie.