Ani to ani to.
I co ciekawe, na trzy podane przez was odpowiedzi każda jest z innego kontynentu, ale żadna z tego na którym można spotkać bohatera zagadki. Taka podpowiedź ;p
Ani to ani to.
I co ciekawe, na trzy podane przez was odpowiedzi każda jest z innego kontynentu, ale żadna z tego na którym można spotkać bohatera zagadki. Taka podpowiedź ;p
Zwierzątko to występuje tylko w Argentynie, należy do pancernikowców.
Dasypus mazzai
Chlamyphorus truncatus
Oba by podpasowały
Puklerzniczek karłowaty, pancernik reliktowy ma normalny, szczurowaty tył
Chlamyphorus truncatus czyli Puklerzniczek karłowaty, @m fox zadawaj
Ssak z rodziny psowatych, na ziemi występuje około 40 różnych gatunków.
Jeden z gatunków posiada 3 odmiany barwne.
proszę podać gatunek i odmiany
Hmm... dość trudne pytanie, rodzina psowatych ma 13 rodzajów: otocjon (1), urocjon (2-3), jenot (2), lis (12), pampasowiec (1), pakożer (1), wilczek (1), majkong (1), nibylis (6), lupulella - szakale poza złocistym i kaberu, które są wilkami (2), likaon (1), cyjon (1) i wilk (8). W nawiasach podałem, ile dany rodzaj ma współcześnie żyjących gatunków - występuje, czas teraźniejszy, więc odrzuciłem wymarłe gatunki i rodzaj wilczaków (nie mylić z wilczkami). Jak widać cała rodzina psowatych ma 40 gatunków łącznie, a pytasz o jej przedstawiciela, czyli jak rozumiem o rodzaj.
Upraszczając nieco systematykę mamy gromadę - ssaki, rząd - drapieżne, rodzinę - psowate, rodzaj - np. wilk, gatunek - np. wilk szary, podgatunek - np. wilk leśny. Podgatunki dopiero powinny dzielić się na odmiany. Wilk leśny jest opisywany jako podgatunek o "różnorodnym kolorycie, od barwy szarej, ciemnoszarej, żółto-szarej do czerwonawej", przy czym nie dzieli się na odmiany tylko na formy geograficzne - rozumiem to w ten sposób, że nie ma zmian genetycznych, a wyłącznie w różny sposób przystosowuje się, m.in. barwą sierści do otaczającego środowiska. Wtedy mielibyśmy wilka leśnego (canis lupus nubilus) w formie np. crassodon, fuscus i labradorius.
Prawdopodobnie odpowiedź jest błędna, ale wskaż mi, chociaż, który element pytania źle zrozumiałem.
A może chodzi o Labradory? Mają trzy odmiany kolorystyczne sierści.
Czarna , czekoladowa i biszkoptowa.
Ale labrador nie jest gatunkiem, tylko rasą.
Jak widać cała rodzina psowatych ma 40 gatunków łącznie, a pytasz o jej przedstawiciela, czyli jak rozumiem o rodzaj.
Tak też napisałem że ma 40 gatunków.
Nie pytam o rodzaj tylko o dany gatunek rodzaju.
rodzaj - np. wilk, gatunek - np. wilk szary,
Co do odmiany to pytam o odmianę barwną , czyli kolor danego gatunku.
Podpowiedź:
Ssak tego rodzaju żyje w Polsce , jednak inny gatunek , niż ten o który pytam.
Pozdrawiam
m fox
Lis polarny, może być niebieski, beżowy i biały (a także cienisty i szafirowy).
Brawo - powiedz szczerze co Cię nakierowało
Nazwy kolorów są różne więc zaliczam.
Występują trzy odmiany barwne lisa
polarnego: niebieski, cienisty i biały.
Beżowy, cienisty ???
Jestem facetem i rozróżniam właśnie 3 kolory.
-Ładny
-Brzydki
-Może być.
Link do opisu, chyba lepszy niż ciocia Wiki i wujek Gogle.
https://wz.izoo.krakow.pl/files/WZ_2010_4_art10.pdf
Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy,
Dział Ochrony Zasobów Genetycznych Zwierząt
Brawo - powiedz szczerze co Cię nakierowało
"- Bo ten lis - wyjaśnił młody Indianin - może być przede wszystkim zwykłym rudym stworzeniem. Jeżeli tak, wart jest dziesięć do dwudziestu dolarów. Ale może to być również czarny lis - wtedy jest wart czterdzieści do sześćdziesięciu. Może być mieszaniec, półsrebrny, półczarny - wtedy można za niego dostać siedemdziesiąt dolarów do stu. I wreszcie...
- Prawdziwy srebrny! - przerwał chichocząc Mukoki.
- Tak, prawdziwy srebrny! - zakończył Wabi. - Mały okaz wart jest dwieście dolarów, większy - pięćset do tysiąca."
James Oliver Curwood, Łowcy wilków, Warszawa 1990, s. 55.
Teraz dopiero zauważyłem Twój nick, a później, że pod pozdrawiam specjalnie go powtórzyłeś
===
Ok, pytanie: Pewna ryba występuje tylko w jednym akwenie na świecie, którego lustro nie jest większe niż 10 metrów kwadratowych. Jego nazwa jest powiązana z kimś, kogo wyparł się każdy chrześcijanin, ale również z rybą, którą większość Polaków zjada ze smakiem 24 grudnia. O jaką rybę chodzi?
Tego gatunku endemicznego można szukać w USA, dokładnie w stanie, którego nazwa jest identyczna z marką papierosów.
Przez pewien czas sądzono, że w tym akwenie, gdzie jest mało tlenu, dużo soli i temperatura na poziomie powyżej 33 st. C jest jedynym elementem fauny, jednak później odkryto chrząszcze, które żywią się ikrą ryby, której dotyczy pytanie.
Zbiornik jest położony na terenie Parku Narodowego Doliny Śmierci, a jego nazwa też jest powiązana z chrześcijańskim złym.
W basenie geotermalnym o nazwie Devils Hole żyje endemiczny gatunek ryby o nazwie Devils Hole Pupfish, którego populacja w 2022 roku liczyła 175 osobników.
W basenie geotermalnym o nazwie Devils Hole żyje endemiczny gatunek ryby o nazwie Devils Hole Pupfish, którego populacja w 2022 roku liczyła 175 osobników.
Jakie jest powiązanie z rybą zjadaną przez większość Polaków 24 grudnia?
Karpieniec diabli (Cyprinodon diabolis) – gatunek ryby endemicznej z rodziny karpieńcowatych (Cyprinodontidae).
Ok, chodziło o powiązanie lingwistyczne Twoja kolej