Zostańmy w temacie błony biologicznej.
Jakie są 4 jej najważniejsze cechy?
Zostańmy w temacie błony biologicznej.
Jakie są 4 jej najważniejsze cechy?
cząsteczki fosfolipidów
część lipidów błonowych oddziałuje specyficznie z niektórymi białkami błon, co może mieć istotne znaczenie dla funkcji tychże;
w środowisku lipidowym białka błon są zdolne do dyfuzji bocznej
w monowarstwach istnieją lokalne obszary o składzie odbiegającym od rozkładu przypadkowego. Są to tak zwane "rafty"
Nie o to mi chodziło, bardziej o stwierdzenia dwóch naukowców Singera i Nicolsona.
Zgodnie z powszechnie akceptowanym modelem błony biologicznej, zaproponowanym przez amerykańskich cytologów S.J. Singera i G.Nicolsona w 1972 roku, charakteryzują się kilkoma właściwościami:
Asymetria
dynamiczność
płynność
zdolność do fuzji
Model "płynnej mozaiki" Singera i Nicolsona
Ile wynosi masa Parwowirusa?
1ng
Napisałeś 1 nano gram czyli piko kg czyli 1*10-12 kg
Nie to nie jest prawidłowa odpowiedź. .
moim zdaniem kilkaset femtogramów
moim zdaniem kilkaset femtogramów
1,5 10-17 kg Czyli dość blisko trafiłeś więc można uznać, raczej więc możesz zadawać jeśli chcesz
Mogę oddać pytanie znowu Tobie - nie mam ostatnio głowy do wymyślania ciekawych pytań, ale chętnie przekopuje pokłady dawno nieużywanej wiedzy (+ wujek Google) aby odnaleźć odpowiedź
Więc jeśli to nie problem możesz zadawać kolejne pytanie SPIN DOKTOR
Jaką powierzchnie ma krwinka czerwona? Podać w m2
A typical human red blood cell has a disk diameter of approximately 6.2–8.2 µm[18] and a thickness at the thickest point of 2–2.5 µm and a minimum thickness in the centre of 0.8–1 µm, being much smaller than most other human cells. These cells have an average volume of about 90 fL[19] with a surface area of about 136 μm2, and can swell up to a sphere shape containing 150 fL, without membrane distension.
t 136 μm2, and
Napisałeś nie wiem dlaczego po angielsku 1.36 * 10-8 m2
Powierzchnia jest dużo mniejsza. Chyba, że mam błąd w książce.
Źródła internetowe podają, mikro więc może błąd w książce mam.
To zadawaj jeśli chcesz bo nie będziemy ustalać i tracić czasu dlaczego mam inne dane.
To zadawaj jeśli chcesz bo nie będziemy ustalać i tracić czasu dlaczego mam inne dane.
Etam, co to za książka?
Posiada zwykly systemem korzeniowy ale tez na gałęziach wyrastają korzenie przybyszowe.
Kwitnie od września do października po 8-10 roku życia
Owoce pestkowce, kuliste, wielkości grochu, trujące (inne części rośliny tez)
Liście zimozielone, unerwione, czerwienieją przy niższych temperaturach
Co to?
Bluszcz pospolity?
Tablice fizyczno- astronomiczne. Ale czasem robią tam błędy, sam odkryłem złe wyliczenia i błędy we wzorach na dylatacje czasu czarnych dziur, wysłałem do redakcji i przyznali racje.
bluszcz to dobra odpowiedz.
Wiec winni dodawać errate. Dla czarnych dzior działa metryka Kerra. Jako ciekawostke podam ze znalazlem też taką wartośc: 1.2*10^-10 dla krwinki
Wiec winni dodawać errate. Dla czarnych dzior działa metryka Kerra.
Ale o błędzie dowiedzieli się ode mnie jak wyszedł cały nakład. haha
Do wzoru na dylatacje trzeba obliczyć rg z metryki Schwarzschilda z tego co pamiętam.
A dobra może takie łatwe
Pytanie:
Podać szybkość z jaką rośnie bambus w m/s?
12μm/s
Można uznać,
Możesz zadawać.