Chemiczny

• Kwas siarkowy H2SO4 W akumulatorach jako elektrolit jest rozcięczony do około 32% i gęstość będzie coś koło tego 17g/mol,.. Temperatura wrzenia będzie też coś koło tego. Roztwór 30% pewnie bardziej by pasował ale Temperatura topnienia nie. Nie zmienia się w ciało stałe przy plus 4 stopniach.

Może roztwór kwasu solnego ale już dzisiaj nie chce mi się liczyć . Weekend mamy a to nie zadanie dla zabawy tylko jak na maturę :)

Za dużo liczenia a piwo w tym nie pomaga.

P.S.

Przepraszam za pytanie o cez. Miałem skojarzenie a nie dokładnie przeczytałem twoje pytanie i podpowiedzi.

• Nie przepraszaj, nie ma o co. Gdyby doktorek z doktoratem o to pytał to bym jechał, ale my nie musimy wiedzieć bardziej... Mase molową piwa też można by policzyć, a moze by się zgodziło. Tu jednak nie chodzi o mieszaniny czy roztwory, a czysty związek. https://en.wikipedia.org/wiki/Molar_mass

Czyli masa molowa to suma mas atomowych pierwiastków. Kluczem są tu izotopy.

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

Edited once, last by Crysis ().

• Podać wzór chemiczny związku, którego gęstość to 1.21g/cm3, temperatura topnienia 4.48 °C, a wrzenia 101.51 °C. Gęstość molowa jest bliska 22g/mol, nie podam dokładnie bo można by policzyć z tego. Związek po spożyciu wywoduje objawy podobne do choroby popromiennej - wymioty, krwotoki, biegunka.

Masa molowa pasuje do T2O (tritiated water, na polski tłumaczyć nawet nie próbuje). Pozostałe liczby też się zgadzają, choroba popromienna tym bardziej. Nie doczytałem tylko związku z datowaniem wina?

• tritiated water, na polski tłumaczyć nawet nie próbuje

Niby czemu? Woda trytowa lub superciężka. To jakaś odpowiedź od AI, że czytając ang wiki nie znalazłeś nic o winie? Niedługo te quizy i cokolwiek straci sens przez AI... Poza tym odpowiedź prawidłowa.

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• Jakby było z gpt to bym napisał :-p teraz zobaczyłem że na Wiki było wspomniane na samej górze, a nie w applications... Jeśli chodzi o tłumaczenie chemii na polski to ktoś kiedyś obiecał mi że doktorat będzie ostatnią pracą po polsku którą napiszę i zamierzam się tego trzymać.

Grupa związków organicznych po raz pierwszy zsyntetyzowanych przez Saksońskiego naukowca poprzez zmieszanie jodku allilu z cyjankiem srebra. Charakteryzują się silnym zapachem, cytując odkrywcę 'Ma przenikliwy, bardzo nieprzyjemny wystarczy otworzyć słoiczek xxx, by zanieczyścić powietrze w pomieszczeniu na kilka dni'. Używane jako substrat w reakcjach multikomponentowych lub jako ligandy w kompleksach metaloorganicznych.

• Ja zawsze sobie skakam po jezykach i to roche mnie rozbawiło takie tłuumaczenie. No to gratuluje ogólnie, mamy kolejną osoba z doktoratem na forum, SpinDoktorek może czuć się teraz mocno uniżony.

CH3CH2I + AgCN = CH3CH2NC + AgI

Pewnie chodzilo o Hansa Finkelsteina

• Reakcja dobra, ale nie ma nazwy grupy związków i nazwisko złe. Finkelstein był urodzony już w Niemczech, natomiast osoba, którą miałem na myśli robiła badania jeszcze w Saksonii, ponad dekadę przed zjednoczeniem Niemiec.

P.s. po dwóch miesiącach męczarni z tłumaczeniem swoich publikacji na polski, bo wg. niektórych obrona z publikacji źle wygląda, nie zamierzam nawet tłumaczyć słowa 'water' :-p

• Izocyjanki (R-N≡C)

Jest tez forma izonitryl

edit: poprawa tłumaczenia...

• Minute za późno kliknąłem edycje tamtej głupoty wiec niezle mnie urobiłes...

Podać wzór chemiczny minerału o nazwie: Tocornalit

To minerał którego istnienie w naturze nie jest do końca jasne. Podpowiem, ze jest to chemicznie sól pewnego kwasu i dwóch metali w formie mieszaniny x% i 1-x%.

edit. Wzór ma wyglądać tak, czyli trzeba odgadnąć pierwiastki - metale i resztę od kwasu (M1,M2)xRy

• Generalnie ciekawy minerał. Opisuje go wyłącznie włoska, francuska, czeska, katalońska i baskijska Wikipedia, przy czym francuska i katalońska powątpiewa w jego istnienie, na włoskiej są trzy puste kategorie, formuła chemiczna ze znakiem zapytania i krótkie stwierdzenie, że to minerał. Odkryty ponoć przez Domeykę w 1867 roku i nazwany na cześć pana Tocornala, rektora uniwersytetu w Santiago.

Szczerze się zastanawiam czy to nie fejk. Na angielskiej liście minerałów rozpoznanych przez International Mineralogical Association tokornalit figuruje ze statusem Q. Od questionable... Generalnie mógłbyś Crysis stworzyć sobie osobny quiz, np. kryptochemiczny albo szerzej paranaukowy...

(Ag Hg) I - jodek mieszaniny srebra i rtęci, trzy czwarte srebra, jedna czwarta rtęci - znalazłem to na jakiejś niemieckiej stronie, której średnio ufam, ale link dam na potwierdzenie.

https://www.mineralienatlas.de…ang=en&mineral=Tocornalit

• Dziwie się że nikt nie wspomniał o winie :trollface: No i gratuluję, podpowiedź że minerał jest w 66% powiązany ze związkiem z poprzedniego pytania nie była potrzebna.

Można też założyć osoby znane i nielubiane skoro lecimy przeciwnościami.

• Tuż przed wojną, zupełnie przypadkowo pewien chemik z New Jersey odkrył coś, co zmieniło życie kobiet na całym świecie, mężczyzn zresztą również, ale w mniejszym jak podejrzewał stopniu. Proszę o podanie nazwy chemicznej odkrytego związku.

• Freon (np. dichlorodifluorometan, CCl2F2) Dobrze zadane pytanie, myślałem też o perfumach, ale to by było zbyt trudne.

• Blisko, zwłaszcza czasowo, ale 1930-1935 to nie jest tuż przed wojną, chociaż zgodzę się, że nieostro ustawiłem czas, zresztą celowo, żeby odpowiedź nie sprowadzała się do wpisania pytania w Google. Dichlorodifluorometanu nie odkrył jednak chemik, a cały zespół chemików, Thomas Midgley Jr., Albert Leon Henne oraz Robert McNary. Tymczasem związek, o którym pisałem, został odkryty przypadkowo, przez jednego, znanego nam z imienia i nazwiska dość młodego wówczas chemika.

Tuż przed wojną, zupełnie przypadkowo pewien chemik z New Jersey odkrył coś, co zmieniło życie kobiet na całym świecie, mężczyzn zresztą również, ale w mniejszym jak podejrzewam stopniu. Proszę o podanie nazwy chemicznej odkrytego związku.

Poprawka maleńka.

Szukamy przypadkowego amerykańskiego odkrycia z lat 1935-1939, bardzo ważnego dla kobiet. Dodam, że Crysis był bardzo blisko, zarówno z instytucją, czasem i miejscem. Są artykuły, w których freony traktuje się wręcz jako wstęp do odkrycia, o które pytam.

• Szukałem różnych tworzyw sztucznych - nylon, lajkra, lateks do ubrań, ale jednak rozchodziło się o gotowanie -teflon

tetrafluoroetylen

• Stopy metali. Wymienić 4 różne stopy 2 metali, które w temp pokojowej są ciałami stałymi, ale ich stop jest cieczą. Oczywiście jak ktoś bedzie mądry i poda różne proporcje tego sameg to nie uznam, parami muszą byc różne pierwiastki.

To jest pytanie otwarte gdzie nie wymagam konkretnych nazw.

Dodatkowe zasady o których zwykle nie wspominam:

Bólodupcom i spamerom nie będę zaliczał odpowiedzi dla zasady, a w przypadku pytania otwartego udowodnienie/argumentowanie odpowiedzi leży po stronie odpowiadającego. Ostatnio było przez to nieporozumienie także informuje by panowała jasność.

Edited 3 times, last by Crysis ().

• Stop sodowo-potasowy, czyli sód i potas (najlepiej robić na oko, uciąć tyle potasu na ile starczy odwagi, potem wrzucić mniej więcej tyle samo sodu, zgnieść razem bagietką i zagotować w tym, co chcemy wysuszyć, najczęściej THF)

Galinstan, czyli gal, ind, cyna (chyba niecałe 7: trochę ponad 2 :1, pisze z pamięci), mial być alternatywą dla rtęci w termometrach, ale wyszło jak zwykle...

Niezła zabawa jest też z łaźnią na stop Wooda, ale żeby był płynny trzeba go zagrzać.

Ok 4, a nie dwa, ale musiałem odpalić Wikipedię...

Cez, potas 77:23 ma -37 st. C ma

Gal, Ind 75:25 ma 16 st. C

• NaK się zgadza, Galinistan też uznam bo wymóg stopu konkretnie 2 metali nie jest konieczny - tu chodziło by ktoś nie dodał jednej miliardowej jakiegoś innego pierwiastka by na niby zmienić stop - a są tacy geniusze przypierd@lnia się, że w pierwotnym pytaniu czegoś nie napisałem i by to mogli drążyć. Ważnie by nie podawać amalgamatów.

Proponuje edytować bo niekompletnej odpowiedzi nie uznam, musze się trzymać swoich zasad więc do dzieła, proponuje poczytac o Eutektyce.

edit: Ok, zaliczone.

Edited 3 times, last by Crysis ().