Etanol etanol
Każdy Polak zna c2h5oh
Etanol etanol
Każdy Polak zna c2h5oh
Metale jako pierwiastki mają prawie zawsze kolor szary - metaliczny- srebrny. Trzeba wymienić przynajmniej 3 wyjątki.
miedź, złoto i chrom
ostatnie do poprawy, metal nie moze miec odcieni szarosci.
Miedź, złoto i stront.
według Wikipedii stront ma kolor: silvery white metallic; with a pale yellow tint (blado żółty odcień). Niestety nie o to mi chodzilo.
Może cez? jest żółty.
Blado złoty, nie żółty. Podzielcie sie jakoś pytaniem z Qnickiem.
Prędkość dźwięku w gazach a także w innych stanach skupienia jest zależna od gęstości. Gęstość każdego ciała zależny jest natomiast od temperatury.
Doprecyzuj pytanie
SF6 (słynie z duzej gestosci i doswiadczen z lewitacja w ,,pustym,, akwarium)
Tak, chodzi o SF6 Sześciofluorek siarki
no prosze, strzelałem, bo jest gęsty. Ciekawe co ugadaliście z Qnikiem, rozumiem, że konsultowałeś treść pytania Bo nie wiem czy zadaje, czy czekam?
prędkość rozprzestrzeniania się dźwięku w SF6 to 136 m/s.
Sześciofluorek siarki to gaz syntetyczny.
prędkość rozprzestrzeniania się dźwięku w SF6 została ustalona przy temp. 20 Stopni C.
Prędkość dzwięku w powietrzu ustalona na stałą także ma wartość temperatury, w tym wypadku określoną na 15 stopni C
prędkość rozprzestrzeniania się dźwięku w SF6 została ustalona przy temp. 20 Stopni C.
Prędkość dzwięku w powietrzu ustalona na stałą także ma wartość temperatury, w tym wypadku określoną na 15 stopni C
Cenna uwaga.
gęstość SF6, 6,16 g/dm3
pewna stała ustalona tak jak napisane wyżej, podobnie ustalone jak przy prędkości dźwięku w powietrzu. Nie zmieniam wartości obliczanych dlatego nie podawałem innych parametrów.
Wiadomo, że nie w warunkach specjalnych dane były podawane.
ugadaliście z Qnikiem, ro
Nie konsultowałem bo go nie ma.
Podać wzór chemiczny związku, którego gęstość to 1.21g/cm3, temperatura topnienia 4.48 °C, a wrzenia 101.51 °C. Gęstość molowa jest bliska 22g/mol, nie podam dokładnie bo można by policzyć z tego. Związek po spożyciu wywoduje objawy podobne do choroby popromiennej - wymioty, krwotoki, biegunka.
Dodaje wskazówkę.
Dzięki temu związkowi można np. datować roczniki wina.
Czy ten związek chemiczny zawiera metal alkaiczny z grupy litowców. Podejrzewam Cez ?
To prosty związek i podałem już dość danych.
Cez ma gęstość 132.9054 g/mol, czyli inne pierwiastki w związku musiałyby mieć ujemną gęstość .