Chemiczny

• "inny związek" ? na jakiejś bazie ?

Pierwszy raz słyszę takie określenia.

Spalanie to proces fizykochemiczny lub reakcja chemiczna polegająca na gwałtownym utlenianiu się substancji połączona zawsze z efektem cieplnym, oraz również często z efektem świetlnym.

Napisałem spalanie w " " i napisałem że nie dosłownie. Da się uzyskać poprzez reakcję chemiczną wszystkie warunki spalania choć może nie w jednym czasie.

PODPOWIEDŹ:

"Najczęściej jako paliwa są używane węgiel, wodór oraz ich związki, rzadziej — metale (np. beryl, lit, glin, magnez); jako utleniacze stosuje się głównie tlen, rzadziej — chlor, fluor i związki tych pierwiastków."

• Produktem spalania jest także tlenek węgla CO . Da się go jednak spalić dość łatwo. Jest dwutlenek , trójtlenek itd.

Chemia nie kończy się na H2O i CO2 :)

Trzeba trochę bardziej pobawić się zestawem małego chemika :)

• Alkohol

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

,,Nie prowokuj! Brakuje ci rozrywki, to kup sobie granat (taki owoc),, Crysis

• Często używany w naszym kraju i dostępny w sklepach

chodzi o metanol.

ok...

Jest pewna reakcja - obserwacje: Podpalony proszek spala się powolnym pomarańczowym płomieniem, obserwuje się iskrzenie i unoszenie produktów spalania którym jest czarna substancja o nieregularnym kształcie i niewielkiej gestości. Obiętość produktów po reakcji jest kilka razy większa niż proszku na początku. Co to za proszek?

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• Podpowiem że ta substancja jest silnie toksyczna i rakotwórcza. Często stosuje się ja w pokazach dla dzieci do imitacji wulkanu.

• tak

• Jest to bezbarwna, lotna ciecz, która posiada charakterystyczny zapach i słodki smak. Jest jednym z najważniejszych biopaliw, ale znajduje również zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, farmaceutycznym oraz spożywczym. W medycynie może być stosowany jako środek przeczyszczający oraz dezynfekujący. Jest również powszechnie stosowany jako składnik napojów alkoholowych. Jak nazywa się ten związek chemiczny?

"Po co robić dolne partie pleców? Laski na to nie lecą..." ~Paulo Coelho

:whocares:

• spirytus?

poprawka: etanol, 95,6% etanolu z wodą to spirytus