Tak, o ten związek chodzi.
Chemiczny
-
- Nauka
- Quiz
- SPIN DOKTOR
-
-
Dobrze, że ktoś nagrywa takie filmiki. Nie trzeba kupować chemikaliów, żeby zobaczyć jak reagują.
Czas na kolejną zagadkę.
Ile wiązań chemicznych jest w cząsteczce fullerenu C60?
-
Fulleren C60 składa się z 12 pięciokątów i 20 sześciokątów. Węgiel jest 4 wartościowy, jednocześnie w każdym pięciokącie występuje wiązanie pojedyncze i z każdym pięciokątem łączy się 5 sześciokątów. Każdy sześciokąt łączy się z trzema pozostałymi i występuje wówczas wiązanie podwójne. Mamy zatem 12*5 + 20*3 = 120 wiązań?
-
Tak, pod warunkiem że wiązania podwójne liczymy podwójnie. Jest 60 atomów węgla. Każdy atom ma 4 połączenia z innymi atomami, ale każde połączenie jest dzielone miedzy dwa atomy. Zatem całkowita liczba połączeń-wiązań to 60*4/2=120.
Twoja kolej.
-
Na starszych radzieckich układach okresowych obecny jest pierwiastek, którego na nowych nie znajdziemy. Jak nazywali Rosjanie ów pierwiastek i dlaczego nie ma go obecnie?
-
Chodzi może o nazywany przez Rosjan kurczatow (Ku)? Obecnie pierwiastek ten nazywany jest rutherford (Rf).
Pierwiastek nie występujący naturalnie na Ziemii
-
Warto w tym miejscu jeszcze dodać, że nazwa nie była uznawana na zachodzie ponieważ kwestionowano syntezę tego pierwiastka przez naukowca którego imieniem Rosjanie go nazwali. Oczywiście wynikało to z faktu, że przedstawionego eksperymentu nie można było powtórzyć.
-
kiedy pytanie Peper_SMT*?
-
Sorki! Nie było mnie w czasie długiego weekendu i nie miałem za bardzo jak na forum zerknąć.
Ale może zadam takie pytanie, nie za trudne
We wczesnej fazie dojrzewania sera powstają dziury. Dzieje się tak w wyniku fermentacji wywołanej przez bakterie propionowe.Pytanie moje brzmi: czym powstające dziury się wypełniają?
-
Dwutlenkiem węgla?
-
Tak, chodzi o dwutlenek węgla - zadajesz SPIN DOKTOR
-
Jaki jest czas życia jądra 8 Be? podać w sekundach.
-
Czas półtrwania: 8,19*10^(-17) s
Średni czas życia: 1,18*10^(-16) s
-
Mam podobnie więc zadajesz
-
Jakie pierwiastki chemiczne znano już w starożytności?
-
Miedź, srebro, złoto , węgiel, żelazo, rtęć, ołów, siarka, cyna,
-
Dobrze! Zadawaj
-
Ile wynosi masa cząsteczki tRNA? w kg?
-
Masa cząsteczki tRNA może mieć wartość w granicach od 4,15*10^(-23) kg do 4,98*10^(-23) kg
-
Zgadza się